Säätiö / Foundation (Apple TV+, 2021-)

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana Katselija, 08.10.2021.

  1. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 307
    Saadut tykkäykset:
    73
    Joo, nyt kun luin Säätiö vetisen terällä -kirjan (muita ei kirjastossa ollut) niin täytyy sanoa että dialogi kirjassa on kamalaa nykymittapuulla. Ihmiset on todella tylyjä toisilleen. Ei tätä silloin nöösinä ymmärtänyt mutta pidän siitä kirjojen juonitasosta enemmän. ¨

    TV-sarja pisti miettimään onko se teletappien yhdyskunta toisen säätiön start-up vai Gaian alku. Saapas nähdä mitä käsikirjoittajat keksivät.
     
  2. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 548
    Saadut tykkäykset:
    1 237
    Oikeasti? Eikö voi edes tilata? Jännää, kun itsellä nuo on kaikki hyllyssä.
    Jäi minulla uudelleen luku kesken tuohon Tähdet kuin tomua kohtaan (toinen Imperium-romaani) Siitä voisi aloittaa uudestaan Säätiön Alkusoitolla, nyt kun nuo kirjat ovat tämän TV-sarjan myötä itsellekkin tapetilla. On tuo kirja kädessä. Oudosti ovat sivut kellastuneet. On siitä tosin 30 vuotta, kun olen tuon kirjakaupasta ostanut. Painettu 1994.

    Edit. Perskule. Löysin vielä tuon kirjan Kohti Säätiötä hyllystä, jonka siis Asimov sai valmiiksi juuri ennen kuolemaansa. Olin ihan unohtanut sen. Siinähän on tuo keisari Cleo mainittuna, joten ei tuo TV-sarja ihan tuulesta temmattu ole. Pakko kai nämä on nyt luettava, jotta saa vähän tarttumapintaa Säätiön toisen kauden katseluun.
     
    Viimeksi muokattu: 19.02.2024
  3. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 307
    Saadut tykkäykset:
    73
    ^ olen ne liki kymmenen kertaa lukenut joten aika sama minkä niistä milloinkin lukee.
    Pari vuotta sitten luin koko saagan mukaan lukien ne kaikki robottikirjat mitkä liittyy tarinaan.

    Harmi että kotimainen kustantamo ei halua tehdä riittävän isoa painosta eikä julkaista uusinta painosta niin että kaikki kirjat olisi samalla kertaa saatavana. Ostaisin mieluusti paketti kaikki.
    Olen kysellyt joitakin kertoja että tulisiko uutta painosta. No tulihan se jossain vaiheessa mutta eivät sitä mitenkään mainostaneet ja silti painos meni kuukaudessa loppuun. Jännä että puhutaan ettei kirjojen painaminen kannata mutta silti niitä haluttuja ei saa vaikka haluaisin.
     
  4. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 548
    Saadut tykkäykset:
    1 237
    Ei tuo niin ihmeellistä ole. Ei kustantajan tehtävä ole pitää kirjoja saatavalla vaan tuottaa voittoa.
    On mietittävä tarkkaan kuinka iso painos otetaan. Mitä isompi, sitä pienempi on yhden kirjan kustannus ja siitä suoraan millä hinnalla voi myydä ja kuinka suureksi voitto muodostuu. Jos otat liian ison painoksen, jää ne johonkin varastoon makaamaan ja aiheuttavat vain säilytyskuluja ja näin painavat tulosta alas.

    Tavallaan loppuunmyyty kirja on onnistunut täydellisesti. Voi tietysti jossitella, olisiko mennyt kaupaksi pari tuhatta isompi painos ja joskus otetaan montakin uutta painosta, mutta aina sille pitää olla markkinat. Tuostahan on hyvä esimerkki tuo Kirjava. Monet heidän kirjoistaan on loppuunmyyty, mutta uusia ei tule, kun eivät halua niitä nurkkiin pölyä keräämään. Kuulemma kovakantiset Martinin kirjat tuottivat jopa tappiota ja niitä ei enää tule. Siis Lohikäärmetanssi ei ilmesty yhtenä kovakantisena laitoksena ja sekös vaikka itseäni vituttaa, kun hyllyssä olisi sille varattuna paikka.

    Nämä on aina näitä, että jos on maailmalla kuuluisa kirjailija, niin oikeudet ovat kalliit. (Kirjava sai Martinin talliin ennen kuin hänestä tuli kuuluisa.)
    Jos kirja on paksu, niin kääntäminen hyvällä kääntäjällä tulee kalliiksi, kun heille maksetaan per sana. Tästä syystä usein Suomessa joku Fantasia tiiliskivi jaetaan moneen osaan, niin jokaisen osan voi myydä sillä noin 30€, minkä ihmiset ovat valmiita kirjasta maksamaan.
    Ylipäätänsä SciFi ja Fantasia kirjojen saaminen suomennettuna on yksi halvatullinen homma ja täytyy kaikista olla tyytyväinen. Ja ostaa heti kun ilmestyy, niin ei jää ilman omaa kappaletta. Esim. tuo yllä mainittu Lohikäärmetanssi vol.1 on nyt loppuunmyyty. En ostanut sitä, kun luin kirjan jo englanniksi heti ilmestyttyä ja jäin odottelemaan kovakantista. Ja heti iski Suomen markkinat näpeille.
     
  5. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 307
    Saadut tykkäykset:
    73
    Ehdotin kustantamolle että tekisivät tilauslistan sitovista tilauksista mutta ei heitä asia kiinnostanut.
    Näiden uusintapainosten kanssa ei pitäisi olla käänösongelmaa kun homma on jo tehty.

    Nykyään on automaatteja mitkä tulostaa kirjan ja vielä sitoo kannet kiinni. Ihme ettei kustantamoilla palvelua että saisit minkä tahansa heidän kirjoistaan lisähintaan vaikka painos olisi loppu. Nykyaikana pitäisi olla dynaaminen varsinkin kun kirjojen lukeminen on sakannut.

    Monien kirjojen suhteen on myös se ongelma kirjat on loppuun kuluneet kirjastoissakin ja poistettu kierrosta.
     
  6. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 745
    Saadut tykkäykset:
    108
    Tulipa katsottua toisen kauden päätösjaksot juuri. Kyllä ovat onnistuneet saamaan tästä upean sarjan ja viimeiset jaksot saivat kyyneleen silmäkulmaan tällaiselta köriläältäkin (ok, nörttiköriläs, mutta silti).
     
    KILLPATRICK ja nepa tykkäävät tästä.
  7. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 548
    Saadut tykkäykset:
    1 237
    Itsellä menossa myös tuo toinen kausi. Taisi jäädä tuohon 7. jaksoon. Kävin IMDB:ssä kurkkimassa, että seuraavat kolme ovat saaneet hyvät pisteet.
    Komeaa SciFiä. Mutta kysymys kuuluu, välitätkö kenestäkään? Lähinnä, kun itsestä tuntuu, että kaikki hahmot/näyttelijät ovat ihan yhdentekeviä. Ehkä mielenkiintoisin on tuo Laura Birn. Siis hyviä näyttelijöitä Lee Pace ja Jared Harris, mutta ethän sinä varsinaisesti kumpaakaan kannata? Ja juonikin on aivan sillisalaattia. Säätiö sitä ja säätiö tätä. Kovasti on kriisiä, hypitään ajassa ja juostaan paikasta toiseen sanoa välillä jotain arvoituksellista. Muulin heittivät kehiin vaikka koko kaveri piti olla yllätys säätiölle ja tulevaisuuden ennustamiseen.
    Bel Riose on sitten homo ja vähän samassa teemassa eniten jännityttää, että tuleeko tästä vielä joku äiti/tytär insesti tapaus. Vahvat Discovery fibat ilman itkemistä maustettuna Westworldin arvoituksellisuudella, missä kukaan ei tajua, mitä oikein tapahtuu ja se tuntuu olevan tärkeämpää kuin hyvä kerronta.
    Mutta komealla pensselillä laittavat kuvia kankaalle. Kunpa olisi ollut tällaiset budjetit aikaisempiin (huomattavasti parempiin) SciFi sarjoihin ala Voyager, Deep Space, Babylon, Farscape, Battlestar, Firefly, Stargåte, Enterprise...
     
    Viimeksi muokattu: 07.03.2024
  8. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 745
    Saadut tykkäykset:
    108
    No, kieltämättä harvassa ovat hahmot, joista voisi välittää. Tai jos sellaisia on, niin ne ovat lyhytaikaisia. Jossain jaksossa Hari Seldonin taustaa avattiin kyllä nätisti.

    En uskalla nyt enempää sanoa, spoilerien pelossa... :/

    Mutta, joo, olisi ollut hienoa nähdä tällainen budjetti noissa klassikkosarjoissa. Toki Farscape, Battlestar ja Firefly onnistuivat hyvin omilla budjeteillaan (paitsi viimeinen, jonka rahahanat suljettiin).
     
  9. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 548
    Saadut tykkäykset:
    1 237
    Nyt on katsottu 8 ja 9. Okei, alan kallistua kannalle komeaa SciFiä ja alkaa hiipiä tämä siihen kategoriaan, että tasaisin välein katson koko sarjan uudestaan. Vielä ei olla siinä, mutta 10 jakso ja kausi kolmonen voivat kaiken muuttaa.

    Jaksot (8/9) oli muuten ohjannut Roxann Dawson eli Star Trek Voyagerin B`Elenna Torres. Nimi pisti silmään crediteistä ja IMDB:stä selvisi, että aika komea ura on naisella ohjaustöistä. Ohjasi siis jaksoja jo Voyageristakin, mutta tämä oli joku muoti juttu TNG aikoina, kun kaikki saivat mahdollisuuden ohjata, jos sitä halusivat. Hienoa, että ura on jatkunut etenkin tällä ohjaus puolella.

    Alkuun oli kyllä ärsyttävin hahmo (+Kes) Voyagerissa, mutta ne tyhmät käsikirjoittajat osuivat kerrankin oikeaan ja Paris romanssi oli aivan helmi + tietysti ihan normi hahmon kehityskin.
     
    Viimeksi muokattu: 08.03.2024
    Kristian tykkää tästä.
  10. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 669
    Saadut tykkäykset:
    232
    Tässä olet kyllä ihan oikeassa, vaikka sarjassa on kyllä pahikset ja hyvikset niin ei hirveästi hetkauttaisi vaikka kuka tahansa heistä heittäisi veivinsä, ainakaan meikäläistä.

    Paitsi tietysti Laura joka ei niin vain kupsahdakkaan.

    Itsellä tämän sarjan hienous tuleekin paitsi atmosfääristä, visualisuudesta sekä edellä mainitun hahmosta, niin myös siitä että kirjoja lukemattomana en ainakaan yhtään tiedä mitä tuleman pitää. En yhtään. Suuri mysteeri on edessä päin. Mainiota.
     
  11. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 669
    Saadut tykkäykset:
    232
    Nyt vasta osui omaan silmään että Krista Kosonen mukaan kolmannelle kaudelle.
     
    Vesa, KILLPATRICK ja nepa tykkäävät tästä.