8040:n tehovaste on ns. just fine.Kukaan toiston laatua arvostava kriittinen kuuntelija ei kuuntele 8040:aan wc:ssä tai 8 metrin päästä parvekkeelta.Tämä ei ole mikään huoneen kautta loilotettavaksi tarkoitettu taustamusiikkikaiutin, vaan veitsenterävä huippumonitori, jota kuunnellaan sweetspotissa suorasuunnattuna k-paikalle ja mielellään mahd. lähikentässä. Tämän ansiosta suoraan eteenpäin säteilemänsä taajuusvaste kuvastaa sen toiston laatua parhaiten ja tehovasteen merkitys vähenee tuntuvasti. Wc -tehovasteen viilaaminen tällaiseen kaiuttimeen olisi pelkkää ajan ja rahan haaskausta.
Tämä lausahdus oli kyllä niin naiivi, että olisi varmaan itsekin pitänyt jättää kommentoimatta. Onnistuit tuhoamaan viimeisetkin uskottavuden rippeesi:thumbsup::hitme:Ensin tulet väittämään, että mitä enemmän säröä, sen parempi(koska tarpeeksi paljon maksavasta "high-end" paskakasasta löytyy enemmän säröä, niin sen täytyy olla hyvä asia), ja sitten vielä sanot, että nyt äänentoiston tehtävä onkin värittää ääntä kuulijalle sopivaksi. Ei ja ei ja ei. Tämähän menee jo melkein sinne amispasso-osastolle. Samaahan hekin tekevät mega-basseineen, jolloin äänitteen alkuperäinen olemus katoaa täysin. Kuuntelijan tarkoitus on kuunnella äänite mahdollisimman alkuperäisen kaltaisena(tämä on siis nk. alkuperäisäänitteelle uskollisen äänentoiston peruslähtökohta), joten jos laitteisto on kunnossa ja kuulostaa silti huonolta, on vika silloin lähteessä --> surkea äänitys/editointi/masterointi. Tuolla hevosen kusi -argumentilla pystytkin jo perustelemaan hyvin itsellesi kaikki laitteistosi läpinäkyvät ja ilmavat, sekä ennen kaikkea takuumusikaaliset komponentit, samoin kuin ääntä värittävät, eli parantavat(?!?!) välijohdot. *huoh*
Ihan kuinka haluat asian nähdä.:thumbsup: Itse kokoan laitteiston siten, että se kuulostaa kuuntelemallani musiikilla mahdollisimman hyvältä. Tee sinä asia jotenkin toisin, ei ole multa pois. "paremmat mittaukset - huonompi ääni"-lausahdus ei ollut minun vaan minun lainaamani. Lue tarkemmin. Minusta naiivia on lähinnä se, että hampaat irvessä luetaan mittauksia ja niistä päätellään, että "tämä on paras, parempaa minun ei tarvitse etsiä tai kokeilla".:thumbsup:
Annoit kuitenkin ymmärtää, että annat sille enemmän kompetenssia kuin jollekin muulle. No, joka tapauksessa olen loppujen lopuksi samaa mieltä kanssasi siitä, että on hyvä olla olemassa harrastajia ja erilaisia mielepiteitä moneen lähtöön, niin saadaan pidettyä tämä äänen- ja kuvantoiston kenttä tarpeeksi heterogeenisenä ja alttiina uusille innovaatioille
Ehkä annoin. En todellakaan anna juuri mitään arvoa sille, että joku säröarvo on alle 0,003% koska se on noin tuhat kertaa alle kuulokynnyksen. Annan vain mahdollisuuden ihan kaikille laitteille. Kuuntelemalla.:naminami:
Tehovaste vaikuttaa huomattavasti enemmän kaiuttimen sointiin missä tahansa normaalissa huoneessa, vaikka se olisi jossain määrin akustoitukin. Jo 1980-luvulla Weckströmin ja Salmen AES-artikkelit osoittavat, että normaalissakin kuunteluhuoneessa keskimäärin noin 80-90 % kuuntelupaikan äänestä on heijastunutta. Omat kokemukset tukevat tätä väitettä. Erittäin suuntaavilla ratkaisuilla tilanne muuttuu, mutta tällaisiahan ei kyseisessä testissä ollut.
Genelecin basso on ihan tarkoituksella korostunut, jos säätimet ovat nolla-asennossa (muut mallit paitsi 8020). Tavallisessa kotikuuntelussa on tarkoitus käyttää vähintään -2db asentoa bassolle ja tällöin vaste on luultavasti mitattunakin suora. Tuo lukee myös valmistajan ohjeessa. Ilmeisesti tuo basson nolla-asento on tarkoitettu erittäin kuolleeseen ja bassoja vaimentavaan tilaan (studio) kun taas -2db -> -4 -> -6db on tarkoitus käyttää kotioloissa ja huonommin akustoiduissa studioissa yms.
Ja minun kokemukseni tukevat väitettä, että 8000 -sarjan Geneleccien tehovasteessa ei ole nokan koputtamista akustoimattomassa normaalihuoneessakaan.
geneleccien soundi on niin riipivän kirkas normaalissa olohuoneessa, että eihän niitä kuuntele erkkikään, ellei omaa vakavaa kuulovauriota. en ole kertaakaan kuullut hyvin soivaa settiä kyseisen lafkan tuotteilla.
Aika hyvin tuntuu keskustelu pysyvän topicin aiheessa. Noista mittaustuloksista sen verran, että niistä on hyötyä vasta siinä vaiheessa, kun niitä osaa tulkita oikein. Väkiselläkin pistää naurattamaan, kun herrat kinastelee jostain parin desibelin heitosta kaiuttimen vapaakenttävasteessa. Kun samaan aikaan omassa kuuntelutilassa voi olla pahimmillaan jopa 5-10dB vaimentumia ja toisaalta 10-20dB korostuma jollakin matalalla bassotaajuudella. Kannattaisi joskus mittailla todellisia käytännön vasteita, säröarvoja ja iskuäänitoiston tarkkuutta omista laitteista ihan siitä kuuntelupaikalta, voisi todella yllättyä tuloksista.
Genelecit herättävät ja tulevat aina herättämään kiivasta keskustelua. tiivistettynä kahteen sanaan Genelecit ovat "hyviä kaiuttimia". Ei siitä sen enempää.
Täysin offtopiccina "opastan" että tätä mantraa kannattasi jaella muilla palstoilla kuin Plazalla, sillä ainakin taajuusvasteen mittaajia täältä löytyy runsain mitoin. Tästäkin ketjusta.
Juu kyllähän niitä taajuusvasteen mittaajia löytyy ja siinä vaiheessa kun oman kuuntelutilan todelliset vasteet on mitattu, ei varmaan ne kaiuttimien vapaakenttävasteen parin desibelin heitot enää hirveästi huoleta, kun käytännön ongelmat on aivan eri tasoa. Ja jos mittaustulokset kiinnostavat, niin kannattaa samalla mitata hieman muutakin, kuin pelkkä sinisignaalilla tai kohinalla mitattu vaste.
Ehkä tässä haettiinkin sitä, että nämä kyseiset mittailijat ovat mittausten ja niiden tulosten edellyttämien toimenpiteiden avulla jo korjanneet nämä suuret ongelmat, joten siksi tällä tasolla vapaakenttävasteen erot kaiuttimilla ovatkin ne suurimmat ongelmat.
Mielenkiintoinen hifin haara tämä mittailu.:thumbsup: Saako tästä tekstistä nyt sen mielikuvan, että esimerkiksi 300 euron jalustakaiutin voi soida paremmin kuin 3000€ euron jalustakaiutin, vasta huoneen mittaamisen jälkeen "tietää" kumpi soi paremmin? Tai toinen miettimäni asia, jos mitataan 96 kbps MP3 sinesweepillä huone niin saadaan varmasti samalainen käppyrä kuin wav-tasoisella sweepillä. Kuulostaako musiikki sitten samalta 96/wav?
Kyllä vapaakenttävasteen muutaman desibelin erot on kotiäänentoiston yksi pienimmistä ongelmista. Jos todella täydellisen äänentoiston esteenä olisi muutaman desibelin virhe kaiuttimien vapaakenttävasteessa, olisi se helppo korjata sähköisesti esim. sopivalla parametrikorjaimella. Valitettavasti tositilanteessa suurin osa kuuntelupaikalle saapuvasta äänestä muodostuu heijastuksista, joten pelkän vapaakenttävasteen tuijottelu ei kerro koko totuutta. Ei edes siltä, miten eri taajuusalueet painottuvat normaaleissa kuunteluolosuhteissa. Ja aika harva plazalainenkaan kuuntelee laitteitaan täysin kaiuttomassa huoneessa. Hinta ei sinänsä ratkaise sitä, miltä joku laite kuulostaa. Eikä myöskään mittaustulokset ratkaise sitä, mikä laite kuulostaa juuri sinun korvaasi parhaalta. Mutta kuunteluhuoneessa oikeilla laitteilla ja ohjelmilla mittaamalla voi saada vastauksia sille, miksi joku tietty kaiutin kuulostaa juuri siltä kyseisissä kuunteluolosuhteissa. Ja ennen kaikkea sen, kuinka äänenlaatua on mahdollista parantaa. Pelkkien taajuusvasteiden mittaaminen ei kuitenkaan kerro kaikkea laitteiden äänentoistosta. Ei kaiuttomassa huoneessa, ei kaiuntahuoneessa (vanha tehovastemittaus, nykyään taitaa olla laskennallisia tehovasteita useimmiten) tai todellisissa kuuntelutiloissa. Itse en ainakaan kuuntele pelkkää siniaaltoa tai vaaleanpunaista kohinaa, vaan musiikkia, jonka rakenne on hieman monimutkaisempaa. Itse ainakin arvostan kaiuttimissa ja ylipäätäänkin laitevalinnoissani taajuusvasteen lisäksi kykyä toistaa musiikkia dynaamisesti ja myös suurilla äänenvoimakkuuksilla pienellä säröllä. Jokainen tietysti valitsee laitteensa omien mieltymyksien mukaan. :thumbsup:
Saat toki kokea minun puolestani mitä tahansa. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että Genenecin kohdalla tehovasteella on vapaakenttävastetta suurempi merkitys. Kuten millä tahansa suuntakuvioltaan normaalilla kaiuttimella.
Mikä Genelecin tehovasteessa on sitten mielestäsi vikana?Eikä mitään Tuomelalta lainattuja selityksiä nyt, vaan ihan omin sanoin kiitos.
Asiahan ei minulle kuulu, mutta onko luetunymmärtämisessä vikaa? Missä vaiheessa "mnederst" sanoi, että jossain on jotain vikaa? Vai tarkoitatko, että jos ei mainitse aina sanoja "Genelec" ja "täydellinen" samassa lauseessa niin silloin on jotain vikaa?