Grillikausi käyntiin!!!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana makeH, 02.03.2003.

  1. Raimo

    Raimo Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.02.2000
    Viestejä:
    2 650
    Saadut tykkäykset:
    4
    Vappupäivänä oli grilli "tulilla" ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Possu ja muut eväät onnistui hyvin ja keli oli mitä mainioin ulkoruokailuun. Nyt voi tulla hieman taukoa kelien takia.
     
  2. winterland

    winterland Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    5 248
    Saadut tykkäykset:
    2
    Pari kertaa tullut jo tälle keväälle rillailtua. On se vaan mukavaa puuhaa.
     
  3. anon4340

    anon4340 Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    17.04.2002
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tipahti vanhasta Fiesta- kaasugrillistä talvenaikan maalit kuvunsisältä pois ja muutenkin grilli alkaa olemaan aika valmis, joten on uuden grillin haku edessä. Grillissä valmistetaan kesäisin n. 4-5 kertaa viikossa sapuskat 5 henkiselle perheelle. Sivukeitin ei ole pakollinen, mutta vanhassa oli ja joskus jopa käytin.

    Pohdinnan alla on Markantalon 199€ maksava Landmann LAN12256 lähinnä hinnan takia. Ostaa nyt tuo ja syksyllä ensivuodeksi kunnollinen. Onko tuosta kokemuksia vai kannattaako suosiolla laittaa grilliin 400 - 600 euroa (esim. Futur Trio deluxe - Futur Capella 4 - Weber E-310)?

    Millaisi puhtaanapidettäviä nämä nykyiset parilagrillit ovat? Bauhausissa Weberin esittelijä sanoi että weberin parilat ja ritilät saa pestä astianpesukoneessa koska niissä on jokin pinnoite. Jos tuo on totta niin olisi mielestäni aika kätevää, mutta hieman epäilen sillä Weberin sivuilla taasen kiellettiin laittamasta valurautapariloita astianpesukoneeseen.

    Mitäs mieltä olette Weberin sivuilla olevista grilliä ostaessa tarkastettavista kohdista:
    "
    1. Testaa runkoa.
    Tartu grilliin sivuihin ja ravista sitä. Hyvin rakennettu grilli tuntuu kiinteältä ja tukevalta. Etsi grilli, jonka rakenne on hitsattu. Hitsattu rakenne kestää paremmin kuin ruuvattu. Grillin täytyy olla valmistettu korkea- laatuisesta, posliiniemaloidusta ja polttimia ruostumattomasta teräksestä.
    2. Katso kannen alle.
    Ensimmäiseksi näet grilliritilät. Ota ne esiin ja tarkasta – laadukkaat materiaalit kestävät pidempään. Vältä nikkelöityä tai kromattua terästä, koska ne voivat ruostua.Parhaat grilliritilät ovat hitsattua posliiniemaloitua terästä, ruostumatonta terästä tai posliiniemaloitua valurautaa. Weberin ritilöiden tangot ovat saman levyiset kun parhaimmissa ravintoloissa.
    3. Irrota grilliritilät
    Grilliritilöiden alapuolella tulisi olla v- muotoiset metallitangot jotka höyrystävät ruoasta tippuvat nesteet. Vältä laavakivillä tai keraamisilla laatoilla varustettuja grillejä. Ruostumattomasta teräksestä tai posliiniemaloidusta teräksestä valmistetut tangot suojaavat polttimia kunnolla, ilman reikiä tai lovia.
    4. Irrota terästangot tai keraamiset laatat.
    Tarkista että poltinjärjestelmä käsittää vähintään kaksi poltinta, jotka ovat yhtä pitkiä kuin grilli. Vältä grilliä, jossa on yksi H:n tai U:n muotoinen poltin. Valitse grilli, jossa on laadukkaat, ruostumattomat teräspolttimet ja portaaton säätö. Vältä grilliä, jossa on säätönuppeja, joissa on vain kolme asentoa.
    5. Tarkista takuu.
    Arvioi grillin valmistaja. Tunnetko valmistajan nimen? Toimiiko asiakastuki jatkossakin? Paras vaihtoehto on grilli, jolla on laaja ja selkeä takuu luotettavalta yhtiöltä. "
     
  4. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kolme asiaa.

    Takuu, takuu, takuu

    Parin vuoden ikäisiä puhkiruostuneita landmanneja näkyy joka toisella mökillä. Siitä voi jo tehdä omat johtopäätökset. Jos valmistajan lupaama takuu on vaikka vuoden verran, voi olla varma, että kova kuumuus tuhoaa emalipinnan parissa vuodessa ja tuloksena on ruostekasaa muistuttava poltin.

    Tietysti jos käyttö on kevyttä, esim pari kertaa vuodessa ja silloinkin lähinnä makkaraa, voi hyvin ostaa halvemman. Tällaisillä käyttömäärillä ei tule ongelmia.

    Oma Weberin go-anywhere malli on lämmennyt ehkä 6-8 kertaa hyvin lyhyen ajan sisällä. Pari kertaa niin kuumana, että alla oleva puu on alkanut tummua. Itse emalipinta on kuitenkin samanlainen kuin uutena. Takuuta 10 vuotta, joten kestävyyttä sopii odottaa.

    Ainakin itse olen suht vakuuttunut Weberin toiminnasta ja toiminnallisuudesta. Uskoisin, että myös seuraava grili on weber.
     
  5. Zardoz

    Zardoz Guest Guest

    Liittynyt:
    26.03.2004
    Viestejä:
    827
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakaan tavallista valurautaista pataa tai paistinpannua ei suositella pestävän muulla kuin vedellä. En ole kuullut että valurautaa vielä pinnoitetaan, mutta voihan se olla..
     
  6. anon4340

    anon4340 Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    17.04.2002
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin vielä katsomassa ruokaostosten lomassa noita Landmannin, Futurin ja Weberin grillejä. Tuossa halvassa Landmannissa kupu kääntyi aukiasennossa liian taakse, jolloin sitä on hankala sulkea. Lämmönjakolevyt olivat pelkät littanat levyt. Muutenkin hieman rimpula. Hinta antaa kyllä aika paljon puutteita anteeksi.

    Nuo "halvat" E- sarjan Weberitkään eivät vakuuttaneet. Uskoisi ettei tuolla hintaa tarvitsisi enään pelätä että metallireunoissa teloo kätensä. Osat varmasti ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä, mutta tätä on vaikea arvioida silmämääräisesti.

    Futurit olivat mielestäni vakuuttavimpia. Ainoat ongelmat ovat siinä että Capella 4: on surkeat pyörät grillin siirtämiseen nurmikolla ja sivukeittimen suoja on ylemmällä kuin tason pinta, jolloin laskutaso ei ole sivukeittimen päällä tasainen. Capellassa olisi mukavasti paistoalaa. Trio Deluxe:ssa on hyvän kokoiset pyörät siirtämiseen, keittimen päällä tasainen laskutaso ja sivukeittimelle oli myös teflon pinnotteinen parila. Ainut ongelma on juuri ja juuri riittävä grillausala. Grillausala oli jaettu n. 1/3 2/3, jolloin pienempi pariala osa jäi aika pieneksi. Hyvä ratkaisu voisi olla parilan tilalle ritilä ja käyttäisi erillistä parilaa, jos sitä tarvitsee. Futureista jäi laadukkain vaikutelma. Särmät olivat pyöristettyjä ja varaosia ja tarvikkeita oli hyllyssä.

    Vaikea valinta... Landmann vai Futur, halpa, hyvä vai molemmat. Täytyy varmaankin antaa paremman puoliskon päättää ;)

    ps. Mitä ihmettä grillissä tekee pesualtaalla ilman hanaa? :hitme:
     
  7. Maky

    Maky Vakiokasvo

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Yksi juttu, jonka huomasin weberissäni, verrattuna vanhaan campingaziin (heh) oli puhdistuksen helppous. Eli weberissä rasva valuu "flavonoid bar" rautahärpykkeille ja niitä pitkin grillin pohjalla olevalle "uunipellille" ja siitä vaihdettavaan rasvakeräimeen. Kaikki kolme osaa irtoaa erikseen puhdistettavaksi = helppoa. Kaasuputket ovat noiden f-barien suojaamat, joten ne olivat puhtaat vuoden käytön jälkeen ja grillin seinät puhdistuivat myös helposti, koska tilaa on ja eipä olleet likaisetkaan.
    Weberin parila on muistaakseni emaloitu, voisi periaatteessa pestä koneessa, mutta en kyllä suosittele noin rasvaisten asioiden pesemistä pesukoneessa. Samoin voisi pestä ritilät ja rasvakeräimen pellin...
     
  8. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    5
    Mitä sillä tekee ylipäätään ilman viemäriä....

    Itsellä lähinnä tulisi mieleen, että altaan täyttäisi vedellä ja sitten juuri ennen paistoa voisi huuhtoa marinadit pois. Toisaalta mihin sen veden valuttaa sitten kun aukaisee tulpan? Pihan puille kunnon paprikamarinadit :D
     
  9. ljanne

    ljanne Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Futur Trio hankittiin viime kesänä, eikä näin yhden kesän jälkeen ole mitään valitettavaa. Paketista löytyi tosin pari kolhittua osaa, mutta tämä nyt ei varsinaisesti grilliin liity.

    Grilli lämpenee tasaisesti, on tukeva käytössä ja puhdistuskin oli melko nopeaa. Pihvit, sienet, maissit sun muut valmistettiin nopeasti ~12 hengelle ja sivukeittimellekin olisi saanut vielä perunat kiehumaan tarvittaessa. Ei siis valittamista, hintakin tuli reilut 30 pinnaa alemmas noiden kolhujen takia.
     
  10. anon4340

    anon4340 Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    17.04.2002
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei se ollutkaan pesuallas vaan kylmälaatikko :OI


    Grilli hankittu ja päädyinkin Sunwind Trend 4:een.
     
  11. Kummisetä

    Kummisetä Guest Guest

    Liittynyt:
    17.07.2003
    Viestejä:
    173
    Saadut tykkäykset:
    1
    Miten putsaatte valurautaiset parilat ja ritilät?

    Ostin viime loppukesästä ensimmäisen kaasurillin, jossa valuraitaiset levyt. Hieman on mennyt kokeiluksi miten nuita tulisi puhdistaa ja kuinka usein, jotta säilyisivät mahdllisimman pitkään toimivina.
     
  12. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 316
    Saadut tykkäykset:
    2
    Citymarket mainostaa 3 polttimen Cello-grilliä hintaan 249. Kaupan päälle tuli vielä muistaakseni suojahuppu ja grillaussetti. Mulla on vastaava grilli (niistä myytiin monella eri merkillä) ja voin suositella lämpimästi. Kolmatta kesää nyt käytössä ja erittäin tukeva runko. Hinta/-laatu-suhteeltaan todella hyvä peli!
     
  13. ljanne

    ljanne Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai noita kannata putsata normaalikäytössä muuten kuin teräsharjalla ja öljyllä. Itse ainakin tuppaan vielä grillin ollessa kuumana (kaasu toki off) rapsuttelemaan liat irti, napsimaan irtotavaran roskiin ja levittämällä öljyä pinnoille.
     
  14. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 316
    Saadut tykkäykset:
    2
    Älkää hyvät ihmiset raapiko valurautaparilaa teräsharjalla pilalle. Siihen tarkoitukseen on messinkiharja keksitty.
     
  15. ljanne

    ljanne Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä huomio! :)
     
  16. Baron

    Baron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.08.2003
    Viestejä:
    1 911
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mahtaako valurauta kuitenkaan ihan pilalle mennä, vaikka välillä putsaisi perusteellisemmin..? En nyt tarkoita tietenkään mitään emali- tms. pinnoitettuja, vaan perusrautaista parilaa. Kunhan ritilät pitää hyvässä öljyssä, ei ongelmia pitäisi tulla.

    Valurautainen paistinpannu menee ainakin messinkiharjalla rumannäköiseksi, kellertäväksi, joten sen kanssa käytän tarvittaessa kovempia keinoja. (Normaalisti kuuma vesi melkeinpä riittää.) Jälkihoito tarvii vaan muistaa tehdä kunnolla, eli perusteellinen rasvapoltto, ettei mene ruosteeseen.

    (Kuumennettu) valurautaparilani saa tarpeen mukaan alkuun sitä harjan teräpuolta, sitten (messinki)harjalla loput. Välillä, jos laiskottaa, on terapeuttista valaa grilli desillä/parilla ruokaöljyä, ja antaa liekkimeren hoitaa puhdistus. Harjaus käy tämän jälkeen todella iisisti ja kunnon öljyäminen palauttaa parilan alkuperäiseen iskuun.


    edit:
    Mainitaan nyt paistinpannun tehoputsausvinkkeinä vaikkapa ei-niin-tavalliset(?) konetiskiainepaisto ja hapotus...
     
  17. anon4340

    anon4340 Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    17.04.2002
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on kokeiltu lämmittää grilliä, mutta tuntui että lämpö jäi puuttumaan:confused: Tosiaan 160 astetta enempää ei grilliin saanut lämpöä oman mittarin mukaan. Myös tuntunma oli ettei se kuumennut kuin vanha joka kipusi kylmilläkin keleillä 250 asteeseen (oman mittarin mukaan) ja lämpimällä mittari loppui 300 asteeseen.

    Onhan ulkona aika kylmä n. 5 astetta mutta kuitenkin...
     
  18. anon4340

    anon4340 Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    17.04.2002
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    0
    Molempia grillejä viime keväänä itsekkin kuolasin. Weber on varmasti varma ratkaisu, mutta vähän hintava, ja Trio 3:a on kehuttu monen vuotena ja jos Kiinalaiset eivät ole mitään muuttaneet niin varmasti edelleenkin hyvä.

    Mitä noita grillejä viime vuonna tutkin niin esim. tuon Trio 3:n tapaisi grillejä oli myynnissä useilla merkeillä ja ehkäpä ne tulivat samalta tehtaaltakin. Grilleissä kuitenkin oli merkittäviä eroja esim. ritilöissä, varustelussa ja kannen rakenteessa. Eli vaikka jokin merkki X näytti ihan samalta kuin Trio 3 niin grilli saattai olla käyttöominaisuuksiltaan hyvinkin erillainen. Samoin muitakin kiinalaisia grillejä näkyi olevan myynnissä eri nimillä hieman varioituna.

    Itse päädyin mutkien kauttaa 199€ maksaneeseen 4 polttimon harjatun teräksen väriseen kiinanihmeeseen nimeltä "Garden King" (ei löydy edes Googlella mitään ;) ). Grillissä oli polttimot, jotka lämmittävät koko grillattavan alan (= reunimmaiset polttimot riittävän lähellä reunaa ja kaasureikiä reunoista alkaen), ja parilan osuus itselleni sopiva (=n. 1/4). Ritilät olivat emaloitu ja parilassakin on jokin pinnoite, joista itse pidän mutta ilmeisesti toiset tykkäävät enemmän perus valuraudasta. Grillin kannen ja rungon rakenteet on myös sellaiset että lämpö pysyy grillissä eikä karkaa heti ulos. Rakenteeltaan grilli ei ole mikään älyttömän tukeva mutta tästä ei ole vielä ollut ongelmia. Kasaus oli operaatio, mutta sen piti tehdä vain kerran aurinkoisena kesäpäivänä. Olin viime kesänä hyvin tyytyväinen ostokseeni kun pari 11kg pulloa grillasin. Syksyllä grillin huolto jäi mutta grilli oli selvinnyt talvesta kuitenkin hyvin. Oikeastaan ainut kunnolla iskua ottanut kohta oli sytyttimen kuminuppi, jonka hiiri oli syönyt. Rasvapelti näyttäisi olevat perus terästä, josta voi myöhemmin tulla ongelma. Eli ei täydellinen grilli, mutta lämpiää ja lämpiää tasaisesti ja ulkonäöltäänkin hintaistaan parempi. Eli edelleen olen tyytyväinen ostokseeni.

    Lisätään vielä kuva:
    Kuva
     
    Viimeksi muokattu: 12.04.2009
  19. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    5
    Vielä ei olla keritty, mutta jos vaikka huomenna kun ilma on hyvä :)


    Tosta hinnasta ja grillin laadusta: Halvempien grillien ongelmaksi pitkässä juoksussa muodostuu helposti varaosien puute ja materiaalin heikkous. Tällä hetkellä just jotain 3-4 polttimisia versioita saa varmaan 150-700e ja vaikka merkistä monessa tapauksessa maksaakin, niin kyllä pitkässä juoksussa eroja syntyy aika rankasti. Liian moni tuttu on sortunut halpisgrilliin vain huomatakseen, että kovassa lämmössä pinnoitus alkaa rapistumaan, kansimekanismi lenkkuamaan ja ensimmäisen talven jälkeen kostus alkaa muhimaan ruosteena. Parin vuoden jälkeen grilli menee kaatopaikalle ja jo tätä ennen käyttö on vähäistä, koska grilli on niin tökerössä kunnossa. Ja tottakai kaupasta ostetaan uusi halpisgrilli, joka taas menee vaihtoon :(

    Halpa grilli varmasti on ihan hyvä ratkaisu, jos käyttö on suht vähäistä ja ei välttämättä rankimmasta päästä (esim älyttömän kuumaksi pitkäkin aikoja). Jos taas meinaa tehdä grillaamisesta monivuotisen harrastuksen ja todella monia kertoja per kesä, kannattaa ihan suosiolla ostaa vähän kalliimpi malli.
     
  20. anon4340

    anon4340 Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    17.04.2002
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen ihan samaa mieltä säätäjän kanssa noista halpojen grillien heikkouksista. Kuitenkin nykyisessä kertakäyttöyhteiskunnassa voi halvan grillin osto olla mielestäni tietoinen vaihtoehto, vaikka tietääkin ettei grilli tule kestämään montaa vuotta. Varsinkin suuremmissa grilleissä halvan ja hyvän hintaero on suuri ja toisaalta ehkäpä kaikki eivät yksinkertaisesti halua grillata loppuelämää samalla grillillä ;)

    Toisaalta kannattaa muistaa että hyvät materiaalit ja kallis hinta ei takaa sitä että grilli on hyvä. Perinteikäs valmistaja on jo jonkinlainen tae toimivuudesta...

    Itselläni grilli seisoo jo pihalla, mutten myöskään ole vielä grillikautta aloittanut. Ehkäpä myös huomenna.