VLSI Anti-Mode 8033 - Automaattinen subbarin equ

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana säätäjä, 12.12.2007.

  1. Himppe

    Himppe Vakiokasvo

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    721
    Saadut tykkäykset:
    3
    Täytyy kommentoida sen verran, että piikki tulee subin osalta olemaan historiaa.

    Pelkän subin (DIY Rythmik Audio) soidessa vaste on erittäin tasainen ja korostumista vapaa. Ero on aivan huikaiseva verrattuna raakavasteeseen. AV-vahvistimen vain 6db/okt suodattava pääkaiuttimien jakosuodin on asetettu 80Hz:iin. Lisäksi Genelec 8030:ien takaa on kytketty ylipäästösuodin päälle 85Hz:iin. Kun Genet kytketään subin rinnalle soimaan, edellä mainituista suotimista huolimatta Genejen bassot voimistuvat moodien taajuuksilla kuultaviksi ja aiheuttavat vasteeseen korostumia. Bassovaste ei siis ole aivan tasainen kuuntelupaikalla. Toki äärettömän paljon parempi kuin ilman Anti-Modea, mutta ei kuitenkaan viivoittimella vedetty.

    Vika ei todellakaan ole Anti-Modessa. Se toimii juuri niin kuin pitääkin eli kerrassaan loistavasti. Ongelmassa on kyse kaiuttimien sovituksesta subwooferiin ja AV-vahvistimen onnettomista jakosuotimista. Halusin vain tuoda asian esille, koska muilla saattaa sama homma olla edessä...
     
  2. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laite on täsmälleen sama. Jos vain laitteen sisäinen kauneus kiinnostaa, voi ostaa huoletta "originaali" kotelossa olevan Anti-Moden (mikäli niitä vielä on jäljellä)

    Uudessa B-versiossa on kotelo tehty uusiksi, jotta ulkomailla vekotinta ei katsota vain karvoihin ja säikähdetä.
     
  3. naku

    naku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.10.2005
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin vähän aikaa sitten tuon Anti-moden BK xl200 seuraksi, mutta minulle on jäänyt pikkaisen epäselväksi laitteen säätö. Anti-modehan säädetään jakosuodin ohitettuna/maximissaan. Normaalisti kuitenkin pidän jakosuotimen säädön mahdollisimman alhaalla paremman vasteen saavuttamiseksi. Onko nyt niin, että Anti-moden säädöt menevät "hukkaan" koska subbarin jakosuodin muuttaa vasteen muotoa? Voisiko joku viisaampi valaista tietämätöntä? :confused:
     
  4. elmac0

    elmac0 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    701
    Saadut tykkäykset:
    130
    Luulisin, että tasaisimman vasteen saa ohittamalla subbarin jakosuotimen kokonaan ja säätämällä vahvistimesta jaon niin ylös kuin mahdollista ilman, että subbari alkaa paikallistua. Tällöin anti-mode saa leveimmän mahdollisen kaistan korjattavakseen. Jos vahvarin suodin on kelvollinen, paikallistumista alkanee tapahtua vasta jossain 100 hertsin tuntumassa.
     
  5. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ne säädöt mene ollenkaan hukkaan. Kalibroinnin ajaksi subwooferin on vain hyvä olla ilman mitään suotimia, jotta 8033 osaa muodostaa huoneesta mahdollisimman tarkan kuvan. Jos subwooferissa olisi esim. alipäästö 40 Hz:ssä kalibroinnin aikana, niin vaste 8033:n mittausrutiinille olisi hiukan vääristynyt. Mittauksien yhteydessä tapahtuva varsinainen Anti-Mode algoritmi voisi tällöin "nähdä" 40Hz:n yläpuolella jyrkästi laskevan vasteen tavallaan 40 Hz:n korostumana.

    Siksi on parempi että kalibroinnin ajaksi kaikki suotimet subista kytketään pois (tai alipäästön raja niin ylös kuin mahdollista), jotta 8033 saa mallinnettua ja kompensoitua huoneen mahdollisimman hyvin. Kalibroinnin jälkeen subwooferissa voi käyttää mitä tahansa alipäästöä yms. saadakseen sille haluamansa kaistan, se ei vaikuta AM-korjauksiin enää. Jakosuodin joka on ennen Anti-Modea, kuten A/V vahvarin jakosuodin, ei taas vaikuta 8033n toimintaan millään lailla. Sen voi pitää miten tahansa myös kalibroinnin aikana, koska 8033:n generoima mittasignaalihan ei kulje sen läpi.

    Mutta kuten elmac0 totesi, ylemmällä jakotaajuudella kaiuttimien/subin kesken kokonaisvaste tulee korjattua ylemmäs, koska kaiuttimilla ei ole omaa vastaavaa huonekorjainta (paitsi jos ne ovat Servo 299:t).
     
  6. naku

    naku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.10.2005
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    On parikin syytä miksi en ohita subbarin jakosuodinta. Ensinnäkin BK xl200 surisee sietämättömästi, jos nappulan pistää LFE asentoon. Toiseksi tykkään kuunnella musiikkia vahvistin "Pure-direct" asennossa, koska tietääkseni tämä on ainoa tapa saada cd-soittimen DAC singnaali analoogisena/muuttumattomana Denon avr-2307sta kaiuttimille saakka. Eikö tämä myös tarkoita sitä, että av-vahvistimen jakosuotimet eivät ole tällöin käytössä?
     
  7. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ohitus ei ole välttämätön, varsinkin jos subwooferin alipäästön rajataajuus on ylempänä kuin 40 Hz niin suotimesta tuskin on mitään oleellista haittaa kalibroinnissa. Toisaalta kalibroinnin aikanakaan tuo surina ei paljoakaan haittaisi itse mittausta tai algoritmia, mikäli siis tuo "surina" ei ole siniaaltotyyppistä. Laiteen käyttämä IQ - mittaus on aika immuuni satunnaisille korreloimattomille virhesignaaleille. Ja kuten sanottu, kalibroinnin jälkeen mikään suodatin ei enää vaikuta 8033:n toimintaan.

    Kyllä Pure Direct tilan pitäisi tarkoittaa juuri tuota, mutta tarkempaa vahvistimien mallikohtaista tietoa niiden toteutuksesta ei minulla.
     
  8. naku

    naku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.10.2005
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos palautteesta :) Pienen testailun jälkeen päädyin hiukan nostamaan subbarin jakotaajuutta ja pistin Lift 25-asetuksen päälle. Nyt kuulostaisi siltä, että bassot ovat paremmin balanssissa. Ennen Anti-modea tuntui leffoissa olevan enempi potkua, mutta tämä kai johtui huoneessa olleista korostumista. Tehokkaampaa subbaria alkaa tekemään mieli... :hitme:
     
  9. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joskus leffoissa moodeista voi olla vähempi haitta. Sopivassa maanjäristyskohtauksessa ei niin haittaa vaikka lasihyllyt ja maljakot kilisee olohuoneessakin dominoivala moodilla:)
     
  10. saurama

    saurama Vakiokasvo

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    613
    Saadut tykkäykset:
    10
    On subbareita, jotka valitettavasti toimivat niin, että suodin ohitettuna +/-3dB toistokaista on esim. 60-150Hz ja jako minimissään 20-80Hz. Matala alaraja siis haetaan yksinkertaisesti alipäästösuotimella eli alaraja ja ylempi jakotaajuus menevät jossain määrin käsi kädessä. Subwooferit, joiden alaraja pysyisi aloillaan ja jakotaajuussäätimellä säädettäisiin vain alipäästön kohtaa, ovat harvinaisia. On niitä toki, eivätkä kaikki edes aivan holtittoman kalliita. Moni subbari vain toimii erittäin epäloogisesti ainakin, jos tuijottaa vain jakotaajuussäätimen numeroasteikkoa.
     
  11. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niissä on tavallaan säädettävä kaistanpäästö, jonka keskitaajuutta voi siirrellä. Anti-Mode 8033:sta ei haittaa 80Hz:n yläpuolelta pois suodatetut taajuudet kalibroinnissa. Ne korjataan alas referenssitasoon aina 144Hz asti jos toisto sinne ylettyy, mutta itse referenssitaso katsotaan toistoalueen 16-80Hz perusteella. Jos käyttää subwooferia vain esim. välillä 20-80Hz, niin subwooferin suotimen voi pitää itseasiassa myös siinä kalibroinnin ajan. Tavallaan 8033:lle kannattaa subwooferissta pitää se kaista minkä haluaa korjata, jos flat toimii subwooferissa noin, mutta toisaalta huoneen voimistava vaikutus on alempana suurempi. Tällöin tuo +/- 3dB:n toteutuva toistokaista järjestelmässä laajenee alaspäin enemmän kuin ylöspäin (keskimäärin). Eli tältä kantilta pienempi paha on asettaa tuollainen kaistanpäästö hiukan liian ylös kuin alas, jos halutaan korjata ja käyttää subwooferia siis suuremmalla kaistalla kuin mitä sieltä sen omilla suotimilla saadaankaan ulos.

    Jos subwooferin kaistaa ei saisi missään asennossa leveämmäksi kuin esim. 20-60 Hz, niin kalibroinnissa voisi säätää alueen niin että ylempi taajuus on melkein tuo 80Hz. Kovin isoa merkitystä ei tällä ole, koska analogiset subwooferien suodattimet ovat jyrkkyydeltään sen verran loivia verrattuna huoneen tekemiin ilmiöihin. Ihan hyvin voisi kalibroida siis myös tuossa asennossa 20-60Hz, tai vaikka kapeammallakin. Oikeastaan ainoa mitä voi käydä liian alas säädetyllä ali- tai kaistanpäästöllä on se, että subwooferin tasoa joutuu nostamaan kalibroinnin jälkeen desibelin tai pari enemmän (0-tason pudotus).
     
    Viimeksi muokattu: 09.06.2008
  12. TonyA

    TonyA Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    06.01.2005
    Viestejä:
    308
    Saadut tykkäykset:
    3
    Sama juttu ja tilanne minullakin. Subina DIY xp3, jossa ei ole aiemmin ilmennyt surinoita. Kun subin DS 4.0-vahvarista säätää jakosuotimen päälle, surina loppuu. Tästä ei ole kuitenkaan apua, koska olen tottunut käyttämään sitä ilman jakosuodinta. Jaon tekee sitten vahvari rx-v1800. Täytyy sanoa, että surina on sen verran hiljaista, että en taida jaksaa tuotetta vaihtaa, mutta jos olisi jotain kotona kokeiltavia ratkaisuja, voisin niitä testata.
     
  13. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samaa käyttäjää lainaten:


    Eli kannattaa kokeilla kaikkia maalenkkiin käytettäviä kikkoja, joita täältäkin plazaltakin löytyy useita. Töpseleitä eri päin yms. perusjutut. Voi myös laittaa mailia osoitteeseen support@vlsi.fi ja kertoa tarkemman kuvauksen laitekokoonpanosta. Jos hurina ei häiritse niin toisaalta siitä ei ole vaaraa. Yksikään 8033 ei ole vielä itsekseen hurinoita tehnyt, joten vaihtaminen ei luultavastikaan vaikuta asiaan.
     
    Viimeksi muokattu: 09.06.2008
  14. DragonArt

    DragonArt Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2007
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli olenko ymmärtänyt oikein, että 8033 yrittää korjata subbarin vasteen mahd. tasaiseksi alueella 16-80hz? Subbarini vaste laskee loivasti .n 2db/okt nopeudella tarkoituksenmukaisesti niin, että huone sitten korjaa vasteen ylipäästösuotimen vaikutusalueen säädön kanssa mahdollisimman suoraksi. Nyt tässä vain mietityttää, että rupeaako 8033 nostamaan flat-asetuksella 16hz-20hz aluetta, jossa alipäästösuodin suojaa elementtiä? Subin vaste vapaakentässä on 16hz taajuudella vaimentunut 14db. Jos 8033 korostaa tuota aluetta 14db, voi tuloksena kartio löytyä seinästä :( Onko 8033:ssa säätöä yksinomaan piikkien vaimentamiseen(ei vasteen suoristamiseen)?
     
  15. riksy^

    riksy^ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    24.07.2004
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis eikös antimode nimen omaan osaa vain ja ainoastaa vaimentaa piikkejä. Korostuksia se ei minun tietääksenikään osaa tehdä? Vai?
     
  16. Jyrki

    Jyrki Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 471
    Saadut tykkäykset:
    20
    ...Paitsi sen 25 Hz boostin, jos sen kytkee laitteesta päälle.
     
  17. elmac0

    elmac0 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    701
    Saadut tykkäykset:
    130
    Anti-mode osaa tehdä varovaisia nostojakin, mutta käytännön syistä suurin osa korjauksesta tapahtuu korostumia vaimentamalla. Se ei luonnollisestikaan yritä nostaa 20Hz ympäristöä viivasuoraksi subwooferin kyvyistä riippumatta, muutenhan kaikilla vähänkään pienemmän subbarin omistajilla olisi laitteen kanssa hankaluuksia... Pyrkimys on luonnollisesti kohti tasaista huonevastetta, joten matalia taajuuksia korostavassa huoneessahan päin vastoin ymmärtääkseni voidaan säästää kartion liikeradassa (ts. subille syötettävien matalien taajuuksien taso voidaan pitää pienempänä kun huone auttaa niiden toistossa).
     
  18. Saleman

    Saleman Guest Guest

    Liittynyt:
    10.04.2006
    Viestejä:
    116
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin. Anti-mode saapui eilen tähän talouteen tasoittamaan bassovasteen kuosiinsa. Mittausmenetelmänä käytin Tel79:n mainitsemaa gradienttimenetelmää ja täytyy sanoa, että näin upeaa bassontoistoa ei ole tässä talossa vielä nautittu!

    Musiikilla asian huomaa kaikkein parhaiten, sillä korvakuulolta huonetta vaivannut melko laaja ja suuri alempien taajuuksien (ei ole valitettavasti mittadataa käytössä, sillä läppärin hankinta on vielä edessä) korostus on tiessään ja basso kuulostaa nykyään erittäin sävykkäältä, napakalta ja kuivalta (subina svs pb10-isd). Kun pääsee vertaamaan lennosta korjattua ja korjaamatonta vastetta, niin korjaamaton bassottelu kuulostaa lähinnä epämääräiseltä mölinältä korjattuun verrattuna. En ymmärrä, miten olen voinut kuunnella noin surkeaa ääntä ja voinut pitää sitä vieläpä hyvänä. :hitme:
    Luultavasti en ole vain tiennyt paremmasta...

    Leffoja tuli sen verran testattua, että Finding Nemon legendaariset syvyyspommit, sukellusveneen kaatumiset ja Darlan tankkinaputtelut tuli demottua melko äänekkäästikin. :D Lift 25-asetus toi mukavasti lisää "munaa" alemmille taajuuksille. Siinä määrin jopa, että lahkeiden voitiin sanoa lepattaneen. Fiilikset olivat silti melko samat kuin musiikilla, eli matalat taajuudet tulivat paljon sävykkäämmin ja hienostuneemmin esille + lift 25-asetus toi myös tuntoastimukset paremmin perslihaksille. :thumbsup:

    Lisäksi käyttökelpoinen kuuntelualue laajeni nyt koko sohvan leveydelle, kun se ennen oli lähinnä sohvan keskellä. Tämä on yksi monista syistä, miksi päädyin juuri anti-modeen. Toinen syy on helppokäyttöisyys. Siitä laite saa meikäläiseltä 10+:n. Eipä käyttöliittymä voisi enää tuosta yksinkertaisemmaksi muuttua, kun tällainen aloitteleva kemistikin saa sen käyttökuntoon. :D
    Kaiken kaikkiaan aivan mahtava vekotin, joka tuli tähän huusholliin jäädäkseen. :thumbsup:

    Ps. Kysymys: Miten kirkkaana nuo signaalin leikkautumisesta varoittavat valot pitäisi vilkkua, sillä ne eivät ainakaan vilku niin kirkkaana kuin normaalisti valittaessa mm. lift-asetusta? Tosin ainakin minulla möykkää oli jo sen verran paljon, että huoneessa oleminen oli vaivalloista, kun ensimmäinen ledi ilmoitti, että kohta ollaan yliohjautumisen rajoilla. Eli ei tuo mikään iso haitta ole, mutta helpommin havaitsisi, jos signaali uhkaa (demotessa) leikata.
     
  19. DragonArt

    DragonArt Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2007
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK, kiitos tiedosta. Pitää laittaa anti-modea tulemaan tännekin päin kunhan rahatilanne sen sallii(uuden subin budjetti ylitetty jo nyt :D).
     
  20. Mellikki

    Mellikki Guest Guest

    Liittynyt:
    05.10.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajattelin odottaa synttäreitäni ja ostaa itselleni antimoden lohdutukseksi ikääntymisestä.

    Saleman sai kuitenkin innostumaan liikaa joten pistin itsekin tilauksen vetämään :cool:. Odotus on tietysti kova, sillä en ole vielä luultavasti koskaan kuullut järkevää bassontoistoa Impactistani. Mitä luultavimmin 30-40hz paikkeilla oleva korostuma will be gove forever :D.