Genelec uutuudet: 6010A ja 5040A

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana a2d279, 12.03.2008.

  1. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Tarvitset RCA-XLR-adapterin (naaras-uros) tai piuhan (joko valmiin tai DIY) jossa on RCA-liitin toisessa ja XLR-liitin toisessa päässä.

    http://beatman.fi/product_details.php?p=67

    5 kpl 8240A:ta pystyy 20 neliömetrin huoneessa erittäin suuriin äänenpaineisiin (parille luvataan 115 dB), mutta luonnollisesti erittäin matalat taajuudet jäävät vaimeiksi ilman subwooferia.

    Kaikki asetukset ja säädöt toimivat myös analogista signaalia syötettäessä.
     
  2. vese

    vese Guest Guest

    Liittynyt:
    17.08.2005
    Viestejä:
    213
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elikkä jos nyt oikein ymmärsin, niin vahvarin pre-outeista etukajarit+center+sub subbariin ja takakajareita 2-4 sitten suoraan pre-outeista.
    Itse vähän tutkiskelin, ja alkuperäinen ajatushan oli tehdä 6.1 järjestelmä, mutta http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/lib_image/rxv1600/rxv1600_rtl.jpg tässähän saisi näemmä joko 5.1 tai 7.1 käsittääkseni.

    Onkohan 7.1:ssä "mitään" järkeä verrattuna 5.1 järjestelmään.

    No kyllä se tästä vielä suttaantuu :)
     
  3. Jyrki

    Jyrki Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 471
    Saadut tykkäykset:
    20
    Siis kaikki kaiuttimet preouteista ja kooksi "small". Subbari sub outista ja käytetään pelkästään vahvistimen suotimia, eli subbarin suodin maksimille (jos ei voi ohittaa).

    5.1 vs. 7.1 hyöty on melko pitkälle tilasidonnainen. Pienessä tilassa 7.1 järjestelmästä ei taida olla merkittävää hyötyä.
     
  4. Desibelihertsi

    Desibelihertsi Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    13.10.2008
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistan Hifi-lehden toimittajan Mika Koivusalon julistaneen hifimessuilla moneen kertaan, että pariton määrä kaiuttimia per suunta on hyvä. Siis edessä esim. kolme tai viisi ja takana esim. kolme. Jos taakse laittaa 4 kaiutinta, takakeskikaiutin menetetään. No, en ala esittää tästä sen enempää väitteitä, mutta itselläni 6.1 toimii kolmella surroundkaiuttimella hyvin.
     
  5. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kyllä, juuri näin. Jyrkin ehdotus käyttää AV-vahvistimen suotimia kaikille kanaville on myös mahdollinen ratkaisu, mutta suosittelemme käyttämään subbarin ja kaiuttimien omia suotimia niin pitkälle kuin mahdollista.

    Lähtisin liikkeelle 5.1:llä. Ainahan sitä on helppo laajentaa. :)
     
  6. vese

    vese Guest Guest

    Liittynyt:
    17.08.2005
    Viestejä:
    213
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paitsi kun tässä on samalla suunnitteilla olohuoneen remontti yms, niin pitäs tietää jo vähä etukäteen piuhojen vetämistä yms :) olohuoneen koko on about 5x4 metriä, että ei mikään hirmu iso, että periaatteessa se 5.1 varmaan olisi aik ariittävä.
     
  7. jkoivula

    jkoivula Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2006
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli vihdoin (puolen vuoden arpomisen jälkeen) hommattua 6010A pari tietokoneen kaveriksi. Järkeilin, että kuuntelen musiikkia enemmän tietokoneella kuin olohuoneessa, joten vanhat HK:n muovipurkit saivat väistyä työpöydältä. Nämä ovat ensimmäiset Genelecini, odotukset olivat lievästi sanottuna korkealla. Pettyä ei ole tarvinnut, musiikki soi aivan upeasti! Kirkkaus ja neutraali ulosanti vaativat vähän totuttelua, noiden "tietokonekaiuttimien" jälkeen.

    Lähikenttäkuuntelu muistuttaa huomattavasti kuulokkeilla tai autossa kuuntelua. Näin ollen myös uhkakuva on sama, liian kovaa kuuntelu. Kun volumea voi kääntää ihan surutta tappiin saakka, ovat korvat vaaravyöhykkeellä. Ehkä subbari vähän rauhoittaisi tilannetta, saisi niitä alempia bassojakin mukaan.

    Mikrofonijalustat pitää vielä hommata, jotta saa kaiuttimet oikealle kuuntelukorkeudelle. Kaiuttimien vahvistimien pohjakohina on ilmeisesti ominaisuus, sitä ei kuuntelussa huomaa. Vaikka ei tuo integroitu äänikorttikaan oireeton ole. Sen verran hyvin kuitenkin soi, että ulkoisen muuntimen voinee tässä vaiheessa unohtaa. Oma musiikkikirjasto sensijaan epäilyttää, kun vanhemmat levyt on ripattu 128kbit tarkkuudella...

    Myöhemmin pitää kokeilla miten Genelecit soivat olohuoneessa. Olisiko mahdoton yhtälö parittaa tuollainen keskikaiuttimeksi Hifi 90/3:sten väliin? Tuntuu, että äänivarat riittäisivät ainakin "normaaleilla" kuunteluvoimakkuuksilla vallan mainiosti. Ehkä jossain vaiheessa saisi hommattua isompia sisaruksia kotiteatteria sulostuttamaan. :naminami:
     
  8. Leju

    Leju Guest Guest

    Liittynyt:
    29.08.2007
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä keskustelu on selkeyttänyt ainakin omia ajatuksiani genejen käytöstä, mutta täytyy nyt kysyä vielä yhtä asiaa.

    Itselläni on 7060B subi, 2 x 8030 etukajareina ja vahvarina H/K 247 (myöhemmin tarkoitus hommata 3 x 8030 lisää). Kaiuttimet on viety subbarin kautta eli vahvistimen pre-outeista subille ja siitä sitten kaiuttimille. Kaiuttimet on nyt valittu isoiksi vahvistimesta, kuten ketjussa ohjeistettiin, mutta onko tässä 7060:ssa sama homma kuin tossa 7050:ssa, että pitää kytkeä noista etukaiuttimista se "bass roll-off -6dB 85Hz" päälle?
     
  9. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Johdotukset takakeskarille tai 7.1:lle voi toki suunnitella ja tehdä jo valmiiksi, mutta kaiuttimet hankkia vasta myöhemmin. Sanoisin kuitenkin, että perus 5.1 toimii jo erittäin hyvin isossakin tilassa (olettaen että surroundit ovat sijoitettu oikein).
     
  10. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Hyvä kuulla! Olet varmaan tietoinen 5040A-subbarista? ;)

    Vahvistimien pohjakohina (kauemmas kuin muutaman senttimetrin päähän diskantista kuuluva) ei ole ominaisuus, joten epäilisin kohinan tulevan signaaliketjun aiemmista laitteista. Kokeile napata RCA:t pois kaiuttimista ja kuuntele hiljeneekö kohina.

    Hifi 90/3 on kyllä täysin eri kaliiberin kaiutin kuin 6010A, joten lopputulos ei missään nimessä ole optimaalinen. Kyllähän se nyt toki "toimii", mutta äänensävy ja äänenpainevarat ovat erilaiset. AV-vahvistimessa tulee olla pre out -lähtö keskikanavalle ja keskikaiutin tulee asettaa pieneksi, jolloin suurin osa bassoista ohjataan pääkaiuttimille (jakotaajuus esim. 80 Hz). Kokeilemallahan se toiminta selviää. Et pysty rikkomaan mitään, joten sen suhteen ei ole vaaraa.
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2008
  11. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    7060:ssä ja isommissa on ns. täysiverinen BM, jolloin subbarissa on sekä ali- että ylipäästösuodattimet. Tällöin kaiuttimien omia suotimia ei tarvitse aktivoida.
     
  12. zhiller

    zhiller Guest Guest

    Liittynyt:
    19.03.2008
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla ei nuo 6010 ja 5040 subi paketti kohise yhtään normaali kuuntelussa. Saahan sen vaimean pohjakohinan tietty esille jos ilman musaa käännän volumen täysille subin volumepotikasta. Äänikortti aiheuttaa varmasti suurimman pohjakohinan joten kannattaa pyrkiä pitämään softavolumet tietokoneesta täysillä niin kohinan pitäisi vähentyä.
     
  13. jkoivula

    jkoivula Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2006
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, subbari on tiedossa, nyt pitää vaan odotella veronpalautuksia tai jotain. ;) Nälkä kasvaa syödessä, kuten sanotaan. Mutta hieno tuote kaiken kaikkiaan, harvemmin pääsee onnittelemaan valmistajan edustajaa näin henkilökohtaisesti. :thumbsup:

    Täytyy myöntää, että taisi olla RCA:t kiinni kun noita kuuntelin... Tietokoneesta tuleva "pörinä" tuolta erottuu selvästi, mutta sekin ainoastaan silloin kun soitto on seis ja korva lähellä kaiutinta. TM:n artikkelissa mainittiin kohinasta, joten oletin sen kuuluvan asiaan sen enempää asiaa tutkimatta.

    Joo, lähinnä tuo kiinnostaa siitä syystä, että piskuinen 6010A voisi istua tasolle telkkerin eteen. Mistään optimaalisesta systeemistä ei varmastikaan ole kyse, onhan jo fyysinen kokoero aikamoinen. Pre out löytyy tuosta AVR 255:sta, pienillä takakaiuttimilla jakotaajuus on 120Hz mutta ne ovatkin muovikoteloiset Infinityt...

    Olen sikäli kiintynyt noihin Hifeihin, että kun niitä joskus lähtee päivittämään niin korvaavan systeemin tulee olla aika munakas.
     
  14. jkoivula

    jkoivula Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2006
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tosiaan kuuntelussa mitään ylimääräistä ei kuulu, edes pienellä volumella kuunneltaessa. Pausellakin joutuu laittamaan korvan miltei kaiuttimeen kiinni, jotta jotain kuuluu.

    Volumepotikat on tällä hetkellä täysillä tehtaan jäljiltä. Parempi varmaan olisikin pienentää volaa ja kääntää tietokoneesta kovemmalle. Tosin silloin on vaara, että loppuu vaimeilla tallenteilla säätövara kesken. Vanhemmat CD:t, orkesterimusiikista puhumattakaan, on yllättävän vaimeasti äänitetty. Joku Death Magnetic taitaa edustaa sitä toista äänipäätä...
     
  15. Meanderi

    Meanderi Guest Guest

    Liittynyt:
    12.11.2008
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aikeissa olisi rankentaa pienimuotoinen 2.1 setti opiskelijan pieneen yksiöön. Ajattelin hankkia esin parin Genelec 6010A:ta ja sitten myöhemmin 5040A:n Väriksi molempiin musta, mikäli on saatavilla. Kaveriksi noille ajattelin Pro-Ject Pre Boxia, jotta voin liittää useampia linjatuloja kaiuttimiini. Pre boxin kaveriksi ajattelin hankkia vielä Switch-boxin, jotta saan yhteensä viisi linjatuloa käytettäväksi. Pro-Jectin tuotteet lienevät ko. tarkoitukseen kyllin laadukkaita?

    Liitettäväksi tulisi nyt ainakin ensi alkuun kannettava tietokone, televisio ja dvd-soitin. Pre boxiin päädyin sillä, että voin kätevästi säätää äänenvoimakkuutta ja käytettävää äänilähdettä. Ja taisipa Pre box sisältää jopa jonkinlaisen kauko-ohjaimenkin?

    Miltä suunnitelmani kuullostaa? Kuunteluetäisyys pienessä yksiössä tuskin ylittää paria metriä. Tarkoitus olisi siis asettaa genet televisiotason viereen omille pienille jalustoilleen. Toisekseen uskoisin ko. paketin olevan täysin riittävä pieneen opiskelijabetonikuutioon. Olen täysin avoin myös muunlaisille ehdotuksille.

    Kiitoksia jo etukäteen mielipiteistänne.
     
  16. redtag

    redtag Guest Guest

    Liittynyt:
    25.12.2007
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hassua, mutta olen ajatellut hankkia itse aika lailla samat kamat, vieläpä opiskelijayksiöön.:) Nykyinen standardikokokoinen vahvistin tuntuu vievän liikaa tilaa ja kaiuttimet on hankala sijoittaa fiksusti niin, että vaikkapa koneella työskennellessä voisi kuunnella musiikkia. Tälläiset asiat jäävät helposti ottamatta huomioon laitteistoa hommatessa.
     
  17. kumina

    kumina Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.02.2005
    Viestejä:
    75
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onko tuo 115dB miten mitattu (taajuus,särö).

    Kuinka alas tuollaisessa huoneessa parilla voisi päästä esim haluttaessa 105dB. ELi missä tulee tämän rajat vastaan. Säädöt ja huoneeseen sovittaminen ovat varmaan huippuluokkaa, mutta pärjääkö esim. isolle lattiakajarille, tosin noilla dB tasoilla saattaa tulla edullisemmilla lattiaversioillakin rajat vastaan.
     
  18. vonrox

    vonrox Guest Guest

    Liittynyt:
    06.09.2006
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hello.

    Olen ajatellut hommata 5.1 setin 6010A kaiuttimista (5x) ja 5040A subarilla.
    Onkohan tässä järkeä. Pääkäyttötarkoitus on PS3 ja musankuuntelu.

    Kuuntelualue on n. 4x5 metriä, mutta alueen takana on keittiö ja sivulla sänky syvennys. Alue on hiukan hankala kun ei ole suorakulman muotoinen.

    Huolenaiheita on että riittääkö noin pienet kaiuttimet myös eteen? Ja minkälainen vahvistin pitää olla. Yksi vaihtoehto olisi sony str-dg820.
     
  19. Tejo

    Tejo Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.11.2003
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itellä ollu edessä 2x8050 nelisen vuotta ja kesällä sain taakse 2x8020 parin ja nyt sitten kokeilin 8020 keskelle ja sehän toimi erinomaisesti. Kerrostaloon soveltuvilla äänenvoimakkuuksilla täydellinen yhdistelmä. Eteen ollut aina tarkoitus 8050 pistää mutta taulu ollut sopivasti tiellä, ettei muita paikkoja kuin katon- ja lattianraja olleet sopivia paikkoja.

    Nyt sitten keskelläkin oli tilaa ja sopivasti Hifistudion messuilla pääsi kuulemaan koko 8000-sarjan ja todettua ettei melkein 1000 eurolla saa juuri parannusta asiaan joten 8020 piti pistää koetilaukseen.
    Kummasti suurin este kuulosti olevan diskantin koko myyjien mielestä. Mutta jos kerta 8040 soveltuu 8050 kanssa käytettäväksi niin miksei sitten 8020 kun kerta sama diskantti kaikissa (8020-8040) :)

    6010 kuulosti aluksi hyvältä mutta se hyvä katosi samantien kun vaihtui 8020 päälle jolloin huomasi selvän muutoksen äänen sävyssä. Vois olla hankala myydä 6010 pakettia jos oisivat 8020 paketin pistäneet rinnalle ja vaihdelleet lennosta :thumbsup:
     
  20. K.IlpoP

    K.IlpoP Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2007
    Viestejä:
    69
    Saadut tykkäykset:
    0
    Maksimitason määrittely ei ole ollenkaan yksinkertainen asia, vaan riippuu taajuudesta, signaalista ja ajasta. 8040A:n SPL-määrittelyt löytyvät tuolta: http://www.genelec.fi/tuotteet/2-tie-kaiuttimet/8040a/ sieltä datalehti, sivu 4.

    Luku 115 dB metrin päässä tarkoittaa musiikkisignaalia käytettäessä parin tuottamaa huipputasoa (peak). Jatkuva maksimitaso (esimerkiksi sinisignalilla) määräytyy suojapiirien rajoittamana ja se on yhdelle kaiuttimelle tehollisarvona >99 dB. Hetkellinen maksimitaso tehollisarvona puolestaan rajoittuu vahvistinten lähtöjännitteestä ennen yliohjausta ja se on >105 dB metrin päässä/kaiutin, siinäkin on taajuusrajoitus. Luvut on ilmoitettu mitattuna puoliavaruuteen. Kuunteluhuoneessa mitattuna luvut ovat toisenlaisia, koska jälkikaiunta vaikuttaa asiaan erityisesti bassopäässä.