Tuli tehtyä itsekin hehkutuksesi innoittamana ja eikä ruoka jättänyt kylmäksi! Missään määrin parhaimpiin ruokiin en tätä sijoittaisi. Viikonloppuna syömäni hirven vasan ulkofilepihvi kanttarellimuhennoksen kanssa kuitenkin tavoittelee sitä kirkasta kärkeä!
Noin 4 vuotta sitten söin Tallinnassa Olde Hansassa todella laajan kirjon eri ruokia. Joukossa oli aivan älyttömän hyvää kermaista hirveä, varmasti parhaita maistamiani ruokia.
Suurena äyriäisten ystävänä melkein noloa että vasta tänään maistoin ensi kertaa hummeria, aina ennen rafloissa on ollut jotain muuta joka on kiinnostanut enempi tai ollut halvempaa mutta nyt ite duunasin himassa hummeria ja voi veljet Thaikuissa ja muualla on tullut kaikkia mahdollisisa rapuja ja muita örviäisiä vedettyä mutta hummeri on kuningas, seuraavalla kerralla täytyy kyllä raflassakin käydä altaasta kattomassa virkeä veikko Aiempi äyriäissuosikki oli muuten Farougessa nautittu grillattu scampi/merirapu, suli suussa.
Jos ymmärsin oikein, että keitit ton itse elävänä, niin ole sitten myös tarkkana missä raflassa tota hummeria tilaat, ja että todellakin keittävät sen siellä itse. On nimittäin melko kummallista millaista kuivaa moskaa kehtaavat kalleissakin paikoissa hummerin nimellä tarjota. Ulkomailla kun joskus saa oikein tuoretta scampia, niin kyllä se on herkkua. Suomessa minulle kelpaa myös keittämättömänä pakastetut jättikatkaravut (saa ainakin Stockalta). Niitä kun paistaa muutaman minuutin grillipannussa (tai ulkona grillissä) ja sitten tarjoaa jonkun sopivan kastikkeen kanssa - NAM.
Esikypsennetyn jäädytetyn hummerin kanssa olin tekemisissä, ikävä kyllä. Varmasti onnistuin jonkin verran sitäkin pilaamaan kun en jaksanut antaa hiljaa jääkaapissa sulaa vaan vähän avitin hanan alla. Silti kokemus oli erittäin onnistunut. Luulisi että raflaannoksen tuoreus on kunnossa jos itse valvoo kaverin matkan altaasta grilliin/kattilaan saakka. Parasta mitä kaupoista Suomessa olen äyriäisosastolla vetänyt(ennen tätä siis) on Arvokokkosen Jättikatkarapu vartaat(kypsentämättömät, http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/jkatk_varras.htm ), prismasta saa joku 5€ kolme varrasta, aivan tajuttoman hyviä ihan vaikka paistinpannullta. Damissa sai juu tuoretta Scampia(oikeita merirapuja http://www.arvokokkonen.fi/fileet/tuotefile/merirap_tuore.htm, Suomessahan melkein aina kyseessä on jättiläiskatkikset kun "scampi" nimeä käytetään) , olin vaan sen verran kujalla että siitä ateriasta en muista juuri mitään, kaveri sanoi että oli vaikenanäköistä kun kuorin niitä
HOT TIP äyräisten ystäville: Vii Voan Hämeenkadulla on itämaiseen ruokaan (eniten taitaa olla thaikkua) erikoistunut liike. Pakasteesta löytyy: - Suurikokoisia kampasimpukan lihoja, 1kg pakkaus, mäti poistettu (=todella hyvä asia) ja 40e/kg!! - Pakastettuja raakoja Black Tiger Prawneja kuorineen, kokoluokka suurin mitä löytyy eli 8/12, 1kg pussi ja hinta muistaakseni 24e/kg - Pakastettuja raakoja Prawneja ilman kuoria, mutta pyrstö jäljellä, kokoluokka muistaakseni 10/12 ja hinta muistaakseni 26e/kg Jos näitä löytää jostain k-kaupasta, stockalta tmv hiin hinnat yleensä kampasipukalle 60-80e, tikeereille 40-50 ja prawneille 40-50. Kaupasta löytyy toki sitten kaikkea muutakin hyvää todella edulliseen hintaan. Itse käydään hakemassa tuolta esim hapanimeläkastikkeet, chilisoossit, pavut, sitruunaruohot, kaffirlimen lehdet, säilötyt inkiväärit/tamarindit/galagalat sun muut. Hinnat about 20-50% vähemmän kuin normaaleissa kaupoissa eli vuositasolla säätöä älyttömiä määriä. Itse topiciin: joku aikaa sitten söin elämäni parhaimman pihvin ja jälkiruoan: Pihvi oli jotain paikallista lihaa, rotua en kyllä muista. Lisukkeena oli perunapuikkoja, ruusukaalia ja marinoituja sipuleita. Pihvi kirjaimellisesti suli suuhun ja lihan maku oli taivaallista. Yleensä ravintolassa ei tule tilattua pihviä, sillä harvoin perusliha voi olla mitään erikoista... tällä kertaa onneksi toisin. Sinänsä muuta erikoista ruokalajissa ei tullut, erikoista oli lähinnä laatuliha. Jälkiruoka puolestaan oli muunnelma omenapiirakasta vanlijajäätelöllö ja siirapilla. Kakkupalan taikina oli todella kuohkeaa ja sisälsi hiukan omenan makua. Päällä oli vanilijakuorrute, jossa vanilijan siemeniä juuri sopiva määrä. Sivussa puhtaanvalkoista jäätelöä, joka maistui todella ruskeaksi paistetulta voilta ja sen alla siirapissa karamellisoituja omenakuutioita. Lisukkeena kuivattu omenalastu, omenasta pyöritetty pallo ja pari omenaviipaletta. Erikoiseksi tämän ruokalajin teki yllättävä yhdistelmä (jäätelö+ruskean voin maku) sekä erilaiset tuntumat: todella rapsakka kuivattu omenalastu, tiukka omenapallo ja suussa sulava piirakka. Liitteenä kuvat, laatu tosin heikko kun otettu kamerakännyllä
Kiitos vinkistä. Noi hinnat eivät todellakaan ole pahoja. Itse olen yleensä ostanut näitä hiukan isompaa määrää, kun joskus normikaupoissa on tarjouksessa. Riittää sitten yleensä kuukausiksi eteenpäin. Mereneläviä, kun ei ihan joka viikko viitsi syödä, vaikka hyvää onkin. Mutta ei taida Stockan tarjoushinnatkaan ihan noille pärjätä.
Vii Voanissa joskus vuosia sitten viimeksi käynyt ja meinasinkin seuraavaksi täällä kysellä vinkkejä että mistä noit äyriäisiä ostatte. Pitää käydä uudella visiitillä Missäpäin tuommoiset mätöt Säätäjä sait? Aika nätti asettelu, ei näytä tosiaan miltään perusbiffiltä.
Kiitos, hyvä vinkki onkin! Kampasimpukoissa on aika erilainen hinnoittelu riippuen niiden alkuperämaasta, onko mätiä, onko elävä jne, mutta äkkisältään tuntuu edulliselta.
Joo, just tällätavalla paras: ostaa pari kassillista pakasteita ja käyttää tarpeen mukaan. On aika luksus herkutella vaikka arki-iltana: Kampasimpukat sulamaan Kattilaan - 1 pieni shalotti - pieni valkosipulinkynsi - snadisti valkopippuria => vähän freesaa - kukkakaalia pari nyrkillistä => kääntele - Sokeria tujaus => karamellisoi vähän - 1dl kermaa ja maitoa sen verran, että peittyy juuri ja juuri kukkakaali - snadi tujaus kasvisfondia => Keitä kukkakaali kypsäksi ja soseuta sauvasekottimella Valurautapannu kuumaksi. Suolaa kampasimpukat. Ihan pieni tikka öljyä ja kampasimpukat siihen. Paista 1min toiselta puolelta, käännä ja grillaa muutama sekunti. Kukkakaalipyree lautaselle ja kampasimpukka päälle. Nautitaan hyvän valkkarin kanssa. Jos on poikamies niin tällä pitäisi lähetä naiselta vähintään tussua! :king:
Kiinnostavaa, ei tule kukkakaali ihan ensimmäiseksi mieleen kampasimpukoitten kanssa, mutta kyllähän yllättävät kombinatiot usein herkkuja onkin. Noi paistoajat eivät kuitenkaan tunnu kovin realistisilta, vai jätätkö oikeasti simpukat keskeltä kokonaan raaoiksi? (jos Vii Voan kampasimpukat ovat niin pieniä, että ne kypsyy minuutissa, niin 40/kg ei ole enää kovin halpaa).
Itsetehty Pizza lehtitaikinapohjalla,sulatejuustoa pohjaan ensin, sitten tomaattimurskaa, valkosipulia, kinkkua, meetvursetia, juustoa ja ananasta! Eikä maksa ku ~10/pelti
Kampasimpukkaa ei kannata ihan läpikypsäksi paistaa, kuumalta pannulta nostettaessa kypsyminen jatkuu vielä pitkään ja kuuma kukkakaali kypsentää lisää ja vaikuttaa erityisesti sille "raaemmalle" puolelle. Jos kampasimpukan laittaisi samantien suuhun, toi olisi liian vähän.
Eli vastauksena kysymykseeni. Jätät ne keskeltä kokonaan raaoiksi. Ja tarkemmin ajatellen: käytetäänhän kampasimpukkaa myös sushissa, joten miksi ei (äyriäishygienia tekee joskus ylivarovaiseksi). Itse asiassa tajusin myös vasta vähän aikaa sitten, että hyvää tonnikalaa kannattaa myös paistaessa jättää "sushiraaksi" keskeltä - Eli jopa raaemmaksi kuin hyvää pihviä (mikäli mahdollista). Aina oppii lisää. :thumbsup:
Jos aikoo tonnikalaa paistaa läpikypsäksi, niin kannattaa suosiolla pitäytyä niissä Euroshopperin valmiiksi tölkitetyissä tuotteissa... Otsikon kysymykseen en rehellisesti osaa vastata, koska kokonaisvaltaiseen "kulinaristiseen kokemukseen" kuuluu paljon muutakin kuin pelkkä ruuan maku. Minä en ainakaan osaa laittaa arvojärjestykseen ulkosaaristossa vodkalla, sitruunalla ja puolukoilla graavattua siikaa tai Negrescossa nautittua kuuden lajin illallista. Molemmissa on omat viehätyksensä, vaikka melkoisia ääripäitä edustavatkin. Yhdistävä tekijä näissä on kuitenkin aina ollut se kokonaisvaltainen tunnelma ja jonkinsortin rakkaus sitä ruokaa kohtaan.