Kyllä näin on. Eniten full hd:sta onkin hyötyä videotykeissä kun kuva alkaa olla 100" ja isompi. Telkkarit alle 50" riittää tuo 720p ihan hyvin, jos katseluetäisyys on suosituksen mukainen. Pelkällä dvd-laadullakin pärjää ihan hyvin.
Tuli mieleen pari juttua. Etkö kuuntele uudempaa musiikkia ollenkaan jos et ostele cd-levyjä? Vinyylitarjonta ei tietääkseni ole uudemmassa musiikissa kovinkaan kattavaa vai saako näitäkin tilattua jostain erikoisliikkeistä? Toinen asia mikä tulee useasti mieleen on, että tekniset laitteet ja tallenteet eivät varsinaisesti ole mikään sijoituskohde, missä arvo säilyisi loputtomasti. Jos jää odottamaan jatkuvasti parempaa niin koskaan ei kannata ostaa yhtään mitään. Tällöin jää kyllä elokuvatkin katselematta. Blu-rayn kuvanlaatu on ainakin omille silmilleni niin hyvä, että parempaa en ihan heti ala odottelemaan. Käytössä on nyt 720p tykki ja 92 tuumainen kuva. Tulevaisuudessa kasvatan kuvan kokoa ja hankin 1080p tykin, jolloin 1080p kuvan todellinen kyky alkaa kunnolla tulla esille. Ei täältä kuollessaan kukaan rahaa saa mukaan, jos nauttii elokuvista ja teräväpiirto antaa harrastukselle lisäarvoa verrattuna dvd-laatuun, niin mars blu-ray ostoksille. Ei näitä asioita pidä liikaa miettiä, muuten harrastus alkaa tuntumaan työltä ja siitä katoaa innostus. Elokuviakin alkaa jo saamaan edullisesti kun katsoo mistä tilaa ja lähitulevaisuudessa hintakehityksellä ei voi olla kuin yksi suunta.
Jos voin paljastaa, niin olen työpaikkani ainoa blu-ray-soittimen omistaja. Mikä oli ja on aikamoinen yllätys. Kun olen yrittänyt myydä työtovereille blu-rayhin päivittämiäni DVD:itä, niin usein on ollut vastauksena "minulla on se jo TV:stä nauhoitettuna VHS:nä". Kun elokuva-alan ammattilaiset ajattelevat noin, niin voi pitää ihmeenä, että blu-ray on menestynyt ns. tavallisten ihmisten keskuudessa niin hyvin kuin se on.
Arvioisin, että mulla on 2000-luvulla julkaistua musiikkia 400 vinyylin verran, todennäköisesti paljon enemmänkin, eli voisin kai sanoa kuuntelevani myös "uudempaa musiikkia", mikäli se määritellään julkaisuajan mukaan. Sen sijaan mikäli "uudempi musiikki" edustaa esim. YLEn listaa, jota nyt tarkastelen, niin en usko, että Idols-kokoelmaa, Vesku Loiria, Lauri Tähkää, Anna Abreuta, Fintelligensiä, Tomi Metsäketoa tai Smurffeja jne. jne. on painettu vinyylinä. Toki myös populaarimusiikkiakin löytyy vinyylinä, kuten samaiselta listalta PMMP, AC/DC, Tapsa Rautavaara tai Metallica. Erittäin totta! Silti en koe, että mulla olisi mikään kiirus hankkia televisiota. Olen tullut toimeen hyvin ilman ja en ikinä hankkisi ns. kakkostöllöä esim. makkariin. Netti on loistava informaation lähde ja näyttöön tulee HDMI-piuhat, sekä koneessa on Blu-ray asema, joten elokuvia pystyn tästäkin katsomaan. Saatan edustaa sitä tyyppiä, joka vetkuttelee ostosten kanssa, mutta toisaalta toinen ääripää on se tyyppi, joka juoksee kaiken aikaa tekniikan terävimmän huipun perässä. Forumia lukiessa tällaista tyyppiä löytyy todella paljon täältä. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun saan viimein haluamani television ostettua haluamaani hintaan, sen olisi tarkoitus pitää paikkansa ainakin seuraavat 10 vuotta.
Eikös tämän keskustelun pitänyt koskea ennenkaikkea formaatin fyysistä kestoikää? Nyt täällä ollaan jo harhauduttu jauhamaan mahdollisista tulevista formaateista yms kun ketjun aloittaja ihmetteli nimenomaan Blu rayn odotettavissa olevaa kestävyyttä. Onko kellään mitään kättä pidempää tietoa tästä asiasta? Levyllähän on tosiaan kivikova suojapinta, mutta hapettuuko data pois?
Huolellinen varmuuskopiointi on kaiken A ja O. Ikävähän se on menettää se alkuperäinen tallenne, mutta onpas sentään jotain edes jäljellä kun kiekko pettää.
Joo, mielenkiintoista keskustelua vaikkakaan ei hirveästi blu-ray kiekkojen säilyvyyteen liity. Baroni käytti tuossa edellä termiä kivikova suojapinta. Onko niin että blu-ray kiekkojen pinta on suojattu jotenkin eritavoin kuin cd- ja dvd-levyjen, myös uudempien cd- ja dvd-levyjen?
Kyllä, sekä myös Blu-rayn tulevaisuutta tallenteena. Olen ketjun avaaja sekä samalla varmasti se pahin off-topic -keskustelija. Aihe rönsyillyt, mutta se on rönsyillyt mukavasti. No niin back to the basics. Varsinaisesti kukaan ei ole vastannut faktojen kanssa tähän. Oma analyysini ensimmäisessä viestissä oli, ettei kukaan voi varmasti tietää, mutta kai nyt joku voisi edes perustellusti arvailla? Luin joskus Tiede-lehdestä (?) sellaisesta projektista, että avaruuteen laukaistaan (on laukaistu?) kapseli/satelliitti, joka sisältää mm. "DVD"-levyn, joka taas sisältää suunnilleen kaikkea mahdollista dataa nykymaailmasta. Tämän kapselin on tarkoitus palata maahan oliko nyt 30 000 tuhannen vuoden päästä, jolloin täällä tuskin on enää siviilisaatiota, jollaisena sen nyt tunnemme (jos nyt edes on ketään). Kapselissa tulee myös mukana rakennusohjeet soittimeen, millä tätä "DVD"-levyä voi pyörittää. Tietenkin on selvää, ettei kyseessä ole normi-DVD, mutta en enää muista mitä materiaalia rakennusaineena käytettiin (timanttia?) ja oliko artikkelissa sittein jotain sivupolun tietoa normi-DVD:n säilymisestä.
Jo vuonna 1977 laitettiin matkaan legendaariset Voyager Golden Record -levyt. Onko jotain uudempaakin projektia muka suunniteltu?
Tuo kultainen levyhän on tarkoitettu "muukalaisten" löydettäväksi. Tämä hanke mistä itse kirjoitin, on tarkoitettu palaavan takaisin maahan tietyn määräajan kuluessa. Googletin, ja löysin tällaista: Ranskalaisen KEO-hankkeen vetäjät ovat lähettämässä tietopaketin nykymaailman kulttuureista, tieteestä ja taiteesta satelliittipostissa 50 000 vuoden päähän. 1 800 kilometrin korkeudessa maata kiertävällä radalla kulttuuriperintö on turvassa roistoilta ja sodilta. Satelliitin laukaisuhetki on vuonna 2007 tai 2008. Kuormana satelliitilla on lasisia DVD-levyjä, timantti ja astronominen kello. DVD-levyt sisältävät näytteet nykyajan tieteestä ja ajattelusta, ja ihmisten terveiset. Timantin sisään säilötään näytteet ilmakehästä, vedestä, maaperästä ja ihmisverestä. Astronominen kello näyttää joidenkin pulsarien aseman ja kiertonopeuden KEO:n laukaisuhetkellä. Omat terveiset voit kirjoittaa täällä: - http://www.keo.org/uk/pages/message.php Lähde: Tieteen Kuvalehti 12/2005 Mikäli hanke on vieläkin tuloillaan, hyödynnä tilaisuus ja lähetä viesti tuon linkin kautta 50 000 vuoden päähän. (Itse asiassa vastaavia projekteja on tällä hetkellä käynnissä enemmänkin, mutta ne ovat luonteeltaan sellaisia, että jokin tietty huone tai tila (esim. vuoren onkalo) sinetöidään sisältöineen 100-1000 vuodeksi, jonka jälkeen sen vasta pystyy/saa avata.) Miten tämä liittyy sitten Blu-rayhin? Ainakin oikeasti kestäviä tallenteita on mahdollista tehdä. Mitä lie nämä nykymarkkinoiden rieskat tulevat kestämään.
Tässä topicissa mainittiin TDK:n kehittämä Durabis-pinnoite: HD-DVD ja Blu-Ray... Kumpi voittaa? Osa 2 http://en.wikipedia.org/wiki/Durabis Täällä taas otetaan vertailevasti kantaa (tallentavien levyjen) hapettumiseen: http://www.blu-raydimensions.com/recordable-blu-ray/recordable-blu-ray-discs/
Tuossa ketjussa puidaan sitä perinteisellä tavalla tehtyä 3d-kuvaa jota katsellaan puna/viherlasien läpi ja tuolla teknologialla taitaa löytyä 3d-versiot leffoista myös dvd:lla. Panasonicin puuhaama 3d-laajennus toisi *oikeasti* kummallekin silmälle oman 1080p kuvansa, *jos* löytyy näyttölaite joka sen pystyy näyttämään(vaaka/pystypolarisaatiota heittävä tykki(kuten ne uudet 3d-leffateattereiden barcot)+lasit tms.) Toki tuossa "aidossa" 3d-kuvassakin on ongelmansa joista yksi on tekstitys ja sen lukemisen hankaluus. Toinen ongelma on kuvan koko, kuvan pitää olla imho. isompi kuin perinteisellä 2d-tekniikalla koska siirtymä 3d-kuvasta mustaan seinään pilaa illuusion aika tehokkaasti. Mitä taas blu-rayn korvaamiseen ultra hd resolla tulee niin kannattaa myös kysyä kysymykset, mitä tuollainen iso vaikkapa 2060p reson näyttö maksaisi(jos sellaisia edes olisi), kenen intresseissä tuollaisia leffoja olisi tehdä, millaisella fyysisellä medialla noita leffoja jaettaisiin ja kuka painaisi levyt ja millä hinnalla? Nettijakelu tuskin on järkevä jos oletetaan, että tuollainen ultrahd reson leffa pakattuna veisi vaikka 100-150GB + ekstrat(vrt. 1080p blu-ray 50GB leffa + 25GB lätyllä ekstrat esim. disneyn julkaisut). Tuskin uuteen hidef formaattiin lähdetään siirtymään ennen kuin blu-ray on lypsetty ihan tyhjiin ja sittenkin vanha formaatti ei hetkessä korvaannu uudella (vrt. dvd vs. vhs tai blu-ray vs. dvd). Ja senkin jälkeen kaivetaan tuon tarvittavan ruudun koko, että resoluutiosta on iloa ja taivastellaan kuinka ylöspäin skaalaavat soittimet tekevät sillä seinänkin kokoisella ruudulla "liki" ultrahd tason kuvaa. Kyllä mun veikkaus edelleen on, että jos tulee vielä uusi fyysinen media blu-rayn jälkeen niin se tulee olemaan esim. 8 kerroksinen blu-ray lätty kapasiteetiltaan 200GB. 2 kerrosta eli 50GB jätetään taaksepäinyhteensopivuudelle ja siihen poltetaan leffa kuten nykyisille 50GB lätyille, 6 kerrosta eli 150GB tulee sitten ultrahd reson filmille käyttöön ja voila... samalla lätyllä voidaan palvella sekä wanhat, että uudet käyttäjät. Tuollaisen lätyn massavalmistaminen vaan maksaisi nyt ja lähitulevaisuudessa niin mansikoita ettei niitä taideta vielä seuraavan 5v+ aikana nähdä kuin yksittäisinä demokappaleina. Ihan vielä sen verran, että jos aikoo tuon seuraavan 5-10v katsella dvd:ta, kunnes blu-ray korvataan paremmalla formaatilla niin tuskinpa tuohon segmenttiin kuuluvat ostavat ultra hd:takaan ensimmäisenä, kun pitää odotella vieläkin parempaa... Tuo ryhmä ostanee 30e soittimen ja leffat alelaarista eli blu-rayn siinä vaiheessa kun wanha dvd-soitin hajoaa ja uutta ei enää kaupassa myydä ilman blu-ray ominaisuutta.
Tarkoitan sitä, että teoreettinen analogisen lähteen liki rajaton resoluutio ei ole todellisuudessa niin rajaton. Leffoissa kuitenkin kuvataan liikkuvaa kuvaa reaaliajassa ja kaikkiin kohtauksiin ja jokaiseen frameen ei saada täydellistä valaistusta. Jokaisen filmille kuvatun elokuvan todellinen tarkkuus ei olekaan sellainen että saataisiin merkittävästi parempaa kuvaa ultrahd resoluutiolla. Herää kysymys, että kannattaako raetta digitoida kohinaksi, kun loppukäyttäjän kannalta merkitseviä yksityiskohtia kuvaan ei enää tule lisää? Aika moni blu-ray julkaisu näyttää huonommalta kuin mitä 1080p kuva parhaimmillaan on. Ihan uusissakin julkaisuissa on luokatonta esitystä paikoitellen(vaikkapa dark knight blu-rayta voi tutkailla). Löytyy myös filmille kuvattuja pätkiä joita ei ole saatu edes dvd-resoon tyydyttävästi digitoitua(köh, full metal jacket, köh). Aina se teoria ei kohtaa käytännön kanssa. Toki full metal jacketinkin tapauksessa voi tingata, että edelleen resoluutio filmillä on ääretön, mutta joo... loppukäyttäjän kannalta ne näkyvät pikselit lcd/plasma-paneelissa on huonon näköisiä ja rajattoman resoluution ilo oli kovin lyhytaikainen. Aina enemmän ei välttämättä ole parempi asia. Mieluummin laadukkaita pikseleitä kuin paljon laaduttomia. Yksi syy isommassa resoluutiossa digitoimiseen/kuvaamiseen voi olla jälkikäsittelyn helpottaminen. Saadaan enemmän pelivaraa kun aletaan upottamaan tehosteita kuvaan ja lopuksi pudotetaan resoluutio laadukkaasti skaalaten vaikkapa puoleen. Näinhän moni kotikuvaajakin tekee, kohinaa on helpompi poistaa, kuvaa editoida jne. ja lopuksi pudotetaan resoa webbikokoon tms. Varsinkin bluescreen/greenscreen/digitaaliset efektit yms. on helpompi editoida kuvaan mukaan, jos on pelivaraa masterin resoluutiossa. Tokikin tuossa tilanteessa se alkuperäinen masteri olisi parempi kuin alaspäin skaalattu versio, mutta olisiko niin paljon parempi, että ko. vehkeitä saataisiin myytyä pertti perusinsinöörille joka katselee 42" ruutua 3m etäisyydeltä(josta sitä eroa ei kyllä sitten mitenkään huomaisi, tuollaisella ruudulla+katseluetäisyyskombolla voi vielä kyseenalaistaa olisiko 720p riittävä versus 1080p).
Korjaisin tuota niin, että blu-ray leffojen hinta suomessa on keskimäärin järjetön. Esim. brittiamazonista sai joulun alla erittäinkin järkevällä hinnalla uutta leffaa. Väittisin, että 7 blu-ray leffaa mitkä ostin keskihinnalla 12.6e(sisältäen postikulut) tulivat halvemmaksi kuin samojen leffojen ostaminen dvd:lla anttilasta.
Kyllähän sitä filmilläkin "pikselit" on eli se filmirae. Filmin resoluutio ei ole loppujen lopuksi kovin korkea, etenkään esityskopion, joka voi olla aika monennen sukupolven kopio alkuperäisestä negatiivista. Joka joka ikisessä kopionnissa se efektiivinen resoluutio putoaa (se kun tapahtuu analogisesti), kuten myös filmiä useampaa kertaa esitettäessä laatu koko ajan putoaa. Kyllähän sen filmirakeen elokuvissa näkee usein ihan selvästi, ja väittäisin, että hyvä, hyvin masteroitu blu-ray on efektiiviseltä resoluutioltaan selvästi parempi kuin keskimääräinen filmikopio (joka on noin 3. tai 4. asteen kopio alkuperäisestä) joka on pyörähtynyt teatterissä muutamia kymmeniä kertoja.
Vois jatkaa vähän filmin resoluutiosta, kun sattui tulemaan vastaan paperi, jossa oli tutkittu 35mm resoluutiota elokuvakäytössä. Yhteenvedossa paperissa todetaan, että negatiivilta saadaan 2100 vaakajuovaa 10% mtf arvolla ja lopulliselta printiltä leffateatterissa irtoaa 1000 vaakajuovaa 10% mtf:lla. http://www.cst.fr/IMG/pdf/35mm_resolution_english.pdf Ilman syvempää analyysiä tuosta minun mielestä käy ilmi pari asiaa. Esitettävän filmin resoluutio on selkeästi alhaisempi kuin negatiivin resoluutio. Toinen asia on, että filmin resoluutio ei ole mitenkään äärettömän iso ja resoluution kasvaessa mtf% kasvaa myös melkoisen jyrkästi -> yksityiskohdat katoavat. Lisäksi tuossa tutkimuksessa on melkolailla paras mahdollinen keissi kuvattu ja jätetty ilta/yö/sisäkuvaukset väliin joissa valaistus ei olisi optimaalinen -> efektiivinen resoluutio laskee entisestään. Jos otetaan huomioon editointivara studiossa(skannaus vaikka 2060p resoon missä editointi tehdään) ja lopuksi sharpenit+artifaktojen piilottaminen+skaalaus+whatever niin 1080p lienee varsin hyvä resoluutio 35mm filmimateriaalin esittämiseen ilman merkittäviä kompromisseja suhteessa alkuperäisen materiaalin laatuun. edit. Ja miksi 10% mtf, tämä vastannee. Tuo pätenee vaikka ei olekaan lines/mm vaan lines/kankaan mitat tai lines/negatiivin mitat
No höpöhöpö, 50" Full-HD töllö kyllä tuo 1080p tarkkuuden paremmuuden 720p:stä esille _suosituksenmukaisella_ katseluetäisyydellä joka on n. 2-2,5m paikkeilla. Jos sitä töllöä tuijotellaan jostain 3-5m päästä, niin sitten on vain katsominen lompakkoon miksei tarpeeksi isoa näytintä ole varaa ostella. Katseluetäisyys muodostuu aina esitettävän materiaalin tarkkuuden ja näyttölaitteen koon mukaan. 100" on jo oikeasti iso jos pitää välillä SD-matskuakin tuijotella. Ja taas pelkkään Full-HD käyttöön tuo 50" nykyisellä katseluetäisyydellä (se 2-2,5m) vieläkin liian pieni.
Palataampa taas aiheeseen ja kysytään, mikä on bly-rayn mahdollinen tulevaisuus? Jos nykyisin suurin osa porukkaa tyytyy 32-42 tuumasiin töllöihin, mihin dvd laatu pääosalle riittää, jää BD:n levinneisyys markinaaliseksi. Tässä ketjussa on mainintoja uusista tekniikoista, kuten ultra hd ja leffojen katselu streamattuna. Tuleeko uudet tekniikat esim. 3d yksi jyräämään bd:n vai näkyykö 3d bd:n ohella samalla levyllä. Paljonko 3d leffa tarvitsee tilaa? Itse ajattelin katsastaa 3d:n suuntaan ja mahdollinen tykin päivitys seuraavana 3d:ksi.
Ainakin panasonicin puuhaamat 3d-elokuvat tulisivat nimenomaan blu-raylle laajennuksen kautta. Tilanvienti 1.5* nykyisen leffan verran. Lieköhän 4 tai 8 kerroksiset blu-rayt tulevat samalla speksiin mukaan kun 3d-laajennus hyväksytään. Tuon jälkeen mahtuisi samalle lätylle sekä 3d-versio että 2d-versio. Kovastihan noita 100GB(4 kerrosta) blu-ray kiekkoja on mainostettu jotka olisivat taaksepäin yhteensopivia koko kapasiteetin osalta, ei liene ihmeellisempi temppu tehdä osittain yhteenpäinsopivaa(2 kerrosta)... Ehkä 4 tai 8 kerroksiset kiekot alkaisivat 2010 olemaan valmistuskelpoisia järkevällä hinnalla. Ihan mielenkiinnosta, paljonko olit ajatellut laittaa rahaa 3d-päivitykseen ja mitä vehkeitä käyttää? Meinaan, maksaa ihan törkeästi tällä hetkellä. Eikä varmaan ihan halpaa ole parinkaan vuoden päästä. Mitä tuohon tulevaisuuteen tulee niin myyntilukujen valossa blu-rayn tulevaisuus on kirkas. Myyntimäärät on niin isoja, että formaatti ei enää mihinkään katoa parissa yössä. Kaikkien ei suinkaan tarvi blu-rayta käyttää, tunnen nyttenkin ihmisiä joilla ei ole edes dvd-soitinta. Mulle riittää, että blu-ray markkina on tarpeeksi iso, että leffoja kannattaa tehdä ja leffojen+soitinten myyntihinnat pysyy järkevinä. Digijärkkäri versus pokkari voi olla aika hyvä analogia blu-ray versus dvd. Molemmille on markkinansa. Tosin blu-ray järsii dvd:lta markkinaosuutta ainakin jenkeissä sellaisella vauhdilla että heikompaa hirvittää.