Veikkaisin, ettei lisenssinhaltija Sony ole kovin innokas tinkimään blu-ray-levyjen hyvästä teknisestä tasosta. Tämän seurauksena julkaisukynnyksen ylittävät helposti uusimmat tuotokset sekä isojen yhtiöiden megabudjettielokuvat, joista on priimaa materiaalia valmiina. Eli DVD ei taida ihan vielä olla museokamaa. Vaikka kyllä Monty Python-sarja yhdellä blu-ray-levyllä olisikin kuluttajan kannalta käytännöllistä. Ja luultavasti edullistakin.
Kotimaisista tuotoksista myös uusimmat blu-ray julkaisut ovat kiven alla, vai onko niitä oikeastaan lainkaan. Erityisesti jäin kaipaamaan Saunaa bd:nä, koska dvd:llä mielestäni elokuvan visuaalinen näkemys ei ehkä päässyt täysin oikeuksiinsa. Mitä tulee tuohon hamstraamiseen, on hintataso Brittien saarilla jo pudonnut 10 euron hujakoille katalogijulkaisuissa (3 kahden hinnalla jne. kampanjat), ja uusissakin leffoissa ollaan siellä 15 euron paikkeilla ja vähän yli. Sitten jos leffa olikin kuraa, niin eteenpäin myynnillä harvoin jää tappiolle vuokrausrahoja enempää. Eli siis sitä 5 euroa, joka on esim. Filmtownin kaikkien BD-kiekkojen vuokrajäsenhinta. Jos taas esim. vuokraisin leffan ja se olisikin niin hyvä, että haluaisin sen joka tapauksessa ostaa, menisi ostohinnan lisäksi vielä vuokrausrahatkin. Mutta toki jo kuraksi aiemmin havaitut leffat jää edelleen kauppaan.
Olenko vain minä, vai tuntuuko siltä että yleisesti Blu-ray-palstoilla on vähän vähemmän elämää kuin vuosi takaperin? Toki johtuu myös siitä että moni asia on normalisoitunut ja tasoittunut, uutta erikoista ei ole niinkään paljon markkinoilla, vaan asiat pyörii elokuvien ympärillä kuten pitääkin. Välillä kaipaa Plazan kunnon actionia formaattisodan ajoilta. Itse olen BD:n tilaan ihan tyytyväinen. Yleensä kiinnostavista elokuvista olen BD:n saanut, soittimien taso on vakiintunut ja vaikka extrat ovatkin laganneet HD DVD:tä perässä niin hiljalleen silläkin saralla asiat paranevat. Aika seesteiset tunnelmat BD:n suhteen. Laitteet ja systeemit ovat ajan hermolla ja mitään suurta uutta ei tunnu olevan ihan kulman takana. Mikäs siinä, siitä on tullut uusi DVD minulla kotiteatterissa. Harvoin se enää itsessään kihelmöi, itse elokuva on taas keskiössä kuten pitääkin. Olkkarikäytössä vuokra-DVD:t ovat edelleen arkipäivää ja tulevat olemaan varmaan pitkään, vuokraamoissa harvoin edes pienehkön BD-hyllyn suuntaan katselen - pienemmällä kuvalla lisätarkkuudelle ei ole tarvetta. Tulevaisuuden uudet innostavat asiat laitetaan sitten 3D:n varaan. Sieltä voi muutamien vuosien päästä löytyä sitten laiteharrastukseen taas seuraavat kiksit, nyt kotiteatteriharrastus menee sisällön voimalla taas vähän aikaa ja keskitytään käyttämään niitä systeemeitä. :naminami: Mites muut?
No riippuu vähän tietysti siitä, mitä haluaa katsoa. Monia tv-sarjoja tai oikeastaan moniakaan vanhoja leffoja ei ole vieläkään ilmestynyt bd-versioina (kuten vaikka kauhu-genren kohdalla). Uskoisin myös, että jos ja kun sellaiset mahdollisesti ilmestyvät niin eivät ne juuri kuvanlaadulla loista, verrattuna vaikka ihan uusien tai muutaman vuoden takaisten leffojen bd-versioihin. Eli hyödyt saattavat jäädä aika pieniksi. Ilmeisesti "tykittäjät" ovat eniten innoissaan bd-laadusta ja hyötyvät siitä tietysti eniten, mutta jos kokonaiskuvaa tarkastelee niin pienen vähemmistön rahoillahan tuota bd-myyntiä tuskin pyöritetään. Tuskin bd tulee kuitenkaan kokemaan äkillistä kuolemaa ja kunhan hinnat vähän laskisivat niin suurempikin yleisö saattaisi siirtyä bd-katselijoiksi. Kun eipä nyt se varmaan niin paljoa nappaa jos jossain 32"-42" telkuissa ne bd:n hyödyt koetaan hintaan nähden liian pieniksi. Koska vaikka kuva näyttää "pienemmässäkin" telkkarissa ihan hienolta ja tarkaltakin, niin ei se kyllä kaikkia innosta heti vaihtamaan soittimia, ja heittämään vanhat levyt romukoppaan (no onneksi sellaiselle ei ole sentään tarvetta, paitsi ehkä pahimpien kultasilmien mielestä ).
Vuokratarjontakin parantunut huimasti viimeaikoina: päivä jona maailma pysähtyi, australia, valheiden verkko, madagaskar II, uusin bond, uusin batman, burn after reading... About kerran viikossa tulee vuokrattua ja aika hyvin on saanut naapurin filwtownistä blöövdeä poimittua. Suuren budjetin leffoja vaan, mut paranemaan päin kuitenkin
Kuin myös, tosin samalla kuulun itse kuraryhmään. Rima leffan laadulle on viimeaikoina laskenut ja rima kuvanlaadulle noussut, pakko tunnustaa. Silti niinkin on, että lopulta vain hyvä jää hyllyyn. Muut kelpaa vain maisemien ihailuun kertakierroksen jos dramaturginen puoli yhtä viehättävä kuin repe sorsan seikkailut mm. transformersin tyyliin. Uskon kyllä teräväpiirtotallenteen tulevaisuuteen. Se voi viedä aikaa mutta pitkän päälle ihmiset alkaa ostamaan vain teräväpiirtoa. Osa ei huomaa eroa mutta siinä vaiheessa kuin hinnat lähestyy vanhojen DVD:n hintoja, moni tulee valikoimaan BD:n. Nyt voi mennä muutama vuosi kauemmin laman takia. Kuluttajiin se vaikuttanee vähän laiteostoksien puolella ja valmistajiin, koska ei löydy rahallisia panostuksia esim. tehtaisiin ja myös marginaalisimmat tuotannot varmuudella kärsii eriasteisesta rahapulasta.
Onko BD:lle itse asiassa muuta tarvetta studioiden puolesta kuin myydä jo myydyt elokuvat uudelleen? Eli hyötyvätkö studiot mitään leffojen myymisestä BD:llä DVD:n sijaan? Kytköksiä teräväpiirtolaitteiden myyntiin yms? Yhdeksi hyödyksi on toki näköjään muodostumassa ostokriteerien siirtyminen eri kriteerien painotukseen (tekniset vs. kerronnalliset ominaisuudet), jolloin voidaan myydä erilaisia elokuvia kuin ennen.
Itse pelkäsin, että noin käy mutta onneksi teräväpiirto ei sentään ihan noin paljon säväyttänyt. Kävi nimittäin niin, että alkuinnostuksen jälkeen palasin takaisin ostamaan lähinnä dvd-leffoja. No, toisaalta suurimmasta osasta noista omista hankinnoistani ei edes löytyisikään teräväpiirtoversiota. Lähinnä päivittelen vain ihan suurimpia lempparileffoja BD-versioihin, jos jossain nettikaupassa edullisesti bongaan. Dvd-laatu riittää muuhun mainiosti.
Yksi hyötynäkökohta on kopioinnin vaikeutuminen. Ei se varmaan isoa osaa edusta mutta ainakaan ns. täydellisenä, ei kopiointi ole niin kovin helppoa kuin nyt on DVD:llä. Toinen on varmaan jonkinlainen paine, vaikea sanoa voiko edes käyttää sanaa hyöty. Osa ostajista on siirtynyt teräväpiirtoon vaikkapa HD-kanavien muodossa mutta myös siinä muodossa, että yksinkertaisesti lakattiin ostamasta SD:tä heti kun teräväpiirron lupaus tuli mahdolliseksi. Ainakin osalle tätä yleisöä SD:tä ei enää voitaisi myydä lainkaan. Itsekin kuulun tähän ryhmään. En tiedä mitkä oli ne syyt, jotka ajoi studioita siinä vaiheessa kun formaateista vielä kinasteltiin mutta oma ostaminen käytännössä lopahti heti kun kävi ilmi, että HD-tallenne on jossain muodossa tulossa. Olen varma, että olisin lopettanut myös siinä tapauksessa, että itselleni olisi tullut taivaskanavilta vähänkään teräväpiirtoa. Se vain on niin suuri ero, ettei SD:stä teräväpiirron korvaajaksi ole.
Täysin samaa mieltä. Itsekkään en ole ostellut dvd-elokuvia enää yli kahteen ja puoleen vuoteen, vaikka blu-ray soitin on ollut hyllyssä vasta reilu vuoden. Amazon.uk.:sta yms saa suomitekstillisiä blu-ray elokuvia jo niin edullisesti, että sen puoleenkaan asiasssa ei ole mitään ongelmaa.
Niinpä, yhdyn tähän. Jos haluaa katsella vanhempia klassikoita niin eipä niitä juuri ole bluuna ja taitaako monia tulla ollenkaa ja milloin sitte tullee sitähän ei koskaan tiedä. Itse en aiot lakata ostamasta dvd-leffoja. Nytkin tullee osteltua tv-sarjoja ja vanhempia leffoja jos vaan löytyy. Lähinnä päivittelen vain ihan suurimpia lempparileffoja BD-versioihin, jos jossain nettikaupassa edullisesti bongaan. Dvd-laatu riittää muuhun mainiosti.
DVD häviää vain kuvanlaadussa, mutta muilta osin se on ylivoimainen blu-rayhyn verrattuna. Ylivoima selittyy tarjonnalla. Jos kumiasuihin pukeutuneet seiniä pitkin kiipeilevät miehet ja luiskaotsaiset potkunyrkkeilijät eivät kiinnosta, maailman blu-ray valikoima on äkkiä ostettu. Missä ovat elokuvahistorian suuret klassikot? Amazon UK sivulta löytyy 3347 blu-rayta, joista 98 on kategoriassa "klassikko". Niistäkin lähes puolet on sitä vain lainausmerkeissä ja osa on vielä USA importteja jotka ei pyöri modaamattomissa soittimissa. Ei ainoatakaan Kurosawaa, Bunuelia, Felliniä, Hitchcockia, Tarkovskia, Renoiria jne. DVD:nä klassikoita löytyy yli 20 000. Blu-Rayn kuvanlaatu on parhaimmillaan mahtava. Mutta ei dvd:n kuvanlaadusta myöskään vielä ole revitty kaikkea irti. Sen huomaa kun katsoo esim. "lievästi laittomia" netistä "koneelle tupsahtaneita" 8 Gb:n Blu-Ray-kopioita. Turhat ekstrat vaan pois ja lisää terävyyttä tilalle. Ehkä studiopomot jossakin vaiheessa tajuavat, että sanat kulttuuri ja taide eivät välttämättä sulje bisnestä pois... ja blu-rayna aletaan julkaista muutakin kuin sarjakuviin perustuvia elokuvia. Toistaiseksi tilanne on huono.
Ööh? DVD on kyllä tullut tiensä päähän mitä kuvanlaatuun tulee, jos otetaan huomioon, että lätyn sisällön pitää olla dvd-standardin mukaista ja toimia dvd-soittimessa. Sekoitat tuossa nyt kaksi eri asiaa, dvd-standardin ja dvd-median. Voihan dvd-lätylle polttaa vaikka Redillä kuvattua 4K-matskua, mutta ei se dvd-soittimissa pelitä.
Ääh? Ei tässä mitään sekoiteta. Tarkoitin sitä että tuolla dvd:n 8.5Gb kapasiteetilla formaatista on mahdollista rypistää enemmän irti. Suurin osa jengistä katsoo kuvaa noin 32-38 tuumakoossa - ja siinä tuo blu-rayn etumatka on pienempi. Joten en ihmettelisi jos dvd vielä viidenkin vuoden päästä on vallitseva formaatti. Ehkä siinä vaiheessa tekniikkaakin skarpataan. Tien pää häämöttää niin kuin meillä kaikilla, mutta siellä ei vielä olla. Varsinkin kun tuo leffavalikoima blu-ray-puolella on noin surkea. En polttanut leffaa AVCHD-muodossa vaan ihan VOB-muodossa kahdelle dvd:lle. Saman leffan dvd-ostoversioon verrattuna kuva on reilusti parempi. Jaa syykin on yksinkertainen. Pohjalla oleva 4k master. DVD-masterit ei aina ole edes 2k tasoa.
Samaa mieltä sergion kanssa. Eiköhän DVD-formaatti jää tulevaisuudessa nimenomaan palvelemaan kaikenlaisten roska-väkivalta-kalkkuna-exploitaatioharvinaisuuksien harrastajia kun kaikki materiaali ei kuitenkaan teräväpiirtoon taivu tai ole järkeä taivuttaa. OOP on yleinen käsite tänäkin päivänä monen harrastejulkaisun(DVD) kohdalla nettipuljuissa. Itse uskon juurikin tällaiseen rinnakkaiseloon tulevaisuudessa. ...missä DDR-scifi? Missä turkkilaiset supersankarielokuvat? Missä meksikolaiset painielokuvat?
Miten? Standardi rajoittaa muksin bittivirtakatoksi 10mbps, mitä käyttäen kaksikerroslevylle mahtuu hieman yli 90 minuutin elokuva. MPEG-2-enkoodauksen suurimmat harppauksen laadun suhteen on tehty vuosia sitten, joten siltäkään puolelta ei ole enää luvassa mitään mullistavaa. Taas: miten? Mikäli halutaan säilyttää yhteensopivuus, standardiin ei yksinkertaisesti voi tehdä mitään merkittäviä muutoksia, kuten resoluution tai bittivirtakaton kasvattamista. Mikäli kyseinen leffa on tältä vuosituhannelta ja ison studion tekele, sen dvd-julkaisu on lähtöisin prikulleen samasta masterista kuin leffan Blu-ray-julkaisu. Kuvanlaadun erot johtuvat aivan muista syistä, kuten levytilan ja muksin optimoinnista kuvalle sekä siitä, että pirapojat näkevät BD-konversioidensa eteen enemmän vaivaa kuin studiot nykyään dvd-julkaisujensa eteen. On todella surullista, että dvd-formaattia kupatessaan liian monet studiot tunkevat parituntisen leffan DVD-5:lle lisukkeiden ja parin ääniraidan kera, ja videokin enkoodataan hardispurkilla yhtä ajoa käyttäen 20-kertaisella nopeudella kustannustehokkuuden nimissä. Tuosta ne erot syntyvät, eivät käytetystä masterista.
Tilanne tuntuu tuolla blu-ray puolella olevan päinvastoin. Trikoissa hiiviskelevä öinen kostaja on blu-rayn valtavirtatarjontaa. Mulle on aivan sama tuleeko hämähäkkimies jenkeistä vai erikoiskalkkuna Bulgariasta. Mutta se nyt ei ole aivan sama, että esim Hitchcockilta ei ole julkaistu ainoatakaan leffaa blu-rayna. Mieshän teki vähän kalkkunaelokuvia, ellei nyt sitten Linnut-leffaa lasketa kalkkunaksi.
Vastasit tuossa yllä osaksi itse kysymykseesi. Mutta eroja syntyy myös masterista. Sen voit kokeilla ihan itse käytännössä. Vuokraa Generator postin 2K scanneri ja testaa. Se on vajaa tonnin tunti. Ja se nyt on aivan selvää että blu-ray leffoja varten tehdään uudet masterit jos duuni halutaan tehdä kunnolla. 2000-luvun jo tuotantovaiheessa digitaalisesti tehdyt leffat on sitten toinen juttu. En tässä muuten ole kaipailemassa dvd-aikakaudelta mitään muuta kuin monipuolisempaa leffatarjontaa. Ja ehkä helpommin murrettavia aluekoodeja. Muuten otan kyllä blu-rayt ilolla vastaan. Niin ja se leffa oli 60-luvulta ei tältä vuosituhannelta.