Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. VeZius

    VeZius Vakiokasvo

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    641
    Saadut tykkäykset:
    27
    Vähän aikaa tuon viestin kirjoituksen jälkeen sain elementin pohjaamaan katsoessa Ratatouille leffan blu-ray versiota. Kohdassa jossa mummo alkaa räiskimään haulikolla. Joten eipä tuossa subsonicia sitten ole!

    Noh, samalla tuli tuon Monolithin kanssa hommattua Antimode josta laitoin tämän jälkeen suotimen päälle joka poistaa alle 10Hz taajuudeet. Monta viikkoa laulatin subia, mutta nyt eilen kun katsoin Spiderman 3 leffaa, niin kohdassa jossa nosturi pistää pilvenpiirtäjää kappaleiksi kuului subbarista TODELLA kova pamahdus. Miksi näin pääsi käymään? Subbari tuntuu kyllä jytisevän vieläkin entiseen malliin, mutta nyt koko ajan mielessä kummittelee aiheutuiko tuosta miten pahaa vahinkoa...
     
  2. JukkaVaAn

    JukkaVaAn Vakiokasvo

    Liittynyt:
    25.05.2007
    Viestejä:
    797
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei siinä varmaan sen kummempaa kuin että vahvistin leikkasi signaalia rajusti ja se luo pamausta imitoivan signaalin. Eli aika äärirajoilla liikutaan jo silloin.
     
  3. j_a_k

    j_a_k Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 265
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei se subsonic-suodin yksinään pysty suojaan kaikelta. Liika voimakas signaali ollut inputissa ja vahvistin leikannut/elementti pohjannut. Suotimet analogisia, jyrkkyydet subsonicissa yleensä 6/12 dB/oktaavi...
     
  4. LaihaLohtu

    LaihaLohtu Guest Guest

    Liittynyt:
    18.08.2007
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan mielenkiinnosta vain kyselisin: oliko gaini melkein täysillä ja muutenkin nupit lähes kaakossa? Vai paukahtiko _maltillisella_ volumella?
     
  5. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0
    olisiko jokin signaalitiellä leikannut? vahvistin, antimode tai subbarin vahvistin. Yleensä signaalin leikkautuminen muussa kuin elementissä aiheuttaa erittäin ilkeän ja kovan rasahduksen/pamauksen. By the way, 10hz subsonicista ei täyttä suojaa saa monolithin kohdalla. Elementin liike karkaa heti 20hz alapuolella.
     
  6. VeZius

    VeZius Vakiokasvo

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    641
    Saadut tykkäykset:
    27
    Ratatouillen kohdalla ilman Antimoden suojaa gain oli puolessa välissä ja vahvistimesta volume tavallista kovemmalla.

    Spiderman 3:n kohdalla Antimoden suojaamana gain oli noin 75% kohdalla ja vahvistimen volume myös tavallista kovemmalla. Tosin jostain syystä tuossa leffassa tuntui olevan hiljaisempi ääniraita, kuin juuri sitä ennen katsotuissa kahdessa edellisessä osassa. Volymea joutui laittamaan kovemmalle että kuulosti samalta.

    Pitänee siis vieläkin käyttää maltillisempia äänentasoja tuon antimodenkin kanssa. Damn. :hitme:
     
  7. Samu81

    Samu81 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2006
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman OT, mutta menkööt:

    Miten isossa tilassa oikein Monoliittiasi käytät, tai millainen kuulo sinulla on? :confused:

    Minulla se on ~90 m2 rivarin isossa, avoimessa sekä yhdistetyssä olohuone + keittiö -tilassa, ja milloinkaan ei kyllä ole ollut tarvetta laittaa gainia tollaisia määriä :D

    Päinvastoin, minulla gain on noin klo.10.30 -kohdilla ja jo tällöin joutuu iltaisin säätämään ryminää & pauketta -tyyppisten leffojen ryminää -kohdilla leffan ääniä alas. Samoin vahvarista (H/K AVR 255) on matalat taajuudet (tms. en muista sen nimeä tähän hätään) -10, eli niin pienellä kuin mahdollista.

    Kerran olen Jumperin BD -julkaisun kanssa kokeillut hieman miten se Monoliitti potkii, gaini ei ollut kuin klo.13, niin veskissä saakka peilit tärisi ja hammasharjat pomppi kupeissaan.
     
  8. janne22

    janne22 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.03.2009
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kertokaas voiko BKeleciltä ostaa suoraan subbarin vai onko pakko maksaa marekille väliä? Tiedän että sivustolla on finland kohdassa linkki Marekin sivuille, mutta jos teen tilauksen toimittavatko ne silti?
     
  9. MacZon

    MacZon Vakiokasvo

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    841
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuskin toimittavat.
     
  10. k4mmo

    k4mmo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2009
    Viestejä:
    187
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hiukan tyhmä kysymys koskien XLS200:sta. Eli siis, onko merkitystä sammutanko tai käynnistänkö vahvarin vai subin ensin? Minulla on vahvari sekä subi molemmat erillisten, katkaisijalla varustetun roikan perässä.
     
  11. Desibelihertsi

    Desibelihertsi Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    13.10.2008
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muut oikonevat jos erehdyn, mutta käsittääkseni virtojen päällelaittamisjärjestys on signaalitien alkupäästä kohti sen loppua, ja katkaisut tehdään päinvastaisessa järjestyksessä. Koska jos vaikka subbari on ensimmäisenä päällä ja sen jälkeen kytketään virta etupään johonkin laitteeseen, voi subbarista kuulua kova napsu tai pamaus. Päätteet aina vikaks päälle ja ekaks pois. Noin minä tekisin.
     
  12. k4mmo

    k4mmo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2009
    Viestejä:
    187
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen sammuttanut roikan, johon on kytketty telkkari, ps3 ja vahvari yöksi, sillä nämä vievät eniten sähköä valmiustilassa. Subbariin en ole koskenut. Mitään napsumista, hurinaa tai muuta oiretta ei ole ilmennyt. Onko tuosta nyt sitten oikeasti harmia, kannattaisiko se subikin sammuttaa roikasta? Kulutus taisi idlenä olla jotain 3 watin luokkaa?
     
  13. Sergei

    Sergei Guest Guest

    Liittynyt:
    14.09.2001
    Viestejä:
    431
    Saadut tykkäykset:
    2
    Minäkään en ole sammuttanut subbaria, eikä vahvistimen päälle/pois laittaminen ole aiheuttanut minkäänlaisia ääniä subbarista. Voisiko olla, että jotkut vahvistimet "vuotaa" signaalia subbarille käynnistettäessä/sammutettaessa. Muuten en keksi mitään syytä sammuttaa subbaria. Joku viisaampi voisi valaista asiaa?
     
  14. Desibelihertsi

    Desibelihertsi Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    13.10.2008
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minusta sellaiset laitteet, joita ei käytetä, kannattaa sammuttaa. Minusta turha päälläpitäminen vaatisi perustelut, ei ehdotus sammuttamisesta.
    3 wattia ympäri vuoden päällä kuluttaa reilut 26 kilowattituntia sähköä. Miksi se sähkömäärä pitäisi tuhlata? Viisi tuollaista kuluttaa vuodessa jo 130 kWh. Sillä lämmittäisi kerrostalosaunan 13 kertaa.

    Toinen perustelu sammuttamisen puolesta on se, että mm. subbarin vahvistimessa olevilla kondensaattoreilla on tietty käyttöikä, joka kuluu loppuun jossain vaiheessa. Miksi nopeuttaa tuota prosessia?

    Kolmas perustelu liittyy ylijännitteisiin. Verkossa voi olla ylijännitteitä monestakin syystä, esimerkiksi ukkosen vuoksi. Aina kun olet jatkojohdon kytkimestä tehnyt subbarin virrattomaksi, se on turvassa ylijännitteiltä poislukien salaman täysosumat ilmasähköjohtoon. Tilastollinen ylijännitteestä johtuva vikaantumisriski vähenee merkittävästi, jos pidät virrat päällä vain kun käytät (mitä tahansa) laitetta.

    En ole vihreä ituhippi (ja käytän hehkulamppujakin), mutta minusta sähkön tuhlaamisessa ei ole järkeä. Siis jos sitä vain kuluu ilman että siitä saa mitään hyötyä. Itse lasken laitteiden valmiustilat ja turhan päällä pitämisen tähän kategoriaan. Käytän itsekin kytkimellisiä jatkojohtoja sekä yksittäisiä virrankatkaisulaitteita, tuollaisia:
    http://www.biltema.fi/osteri/data/webpics_all/Web images Sorted/35/huge/35-0019_h.jpg

    "HAARAPISTORASIA, MAADOITETTU
    Maadoitettu haarapistorasia katkaisimella, kosketussuojatut liittimet. 250 V/16 A.
    1 liitäntä. Tuotenro 350019"

    Noita on olemassa erilaisia variaatioita, eivätkä ne maksa maltaita. Tuo linkitetty laite maksaa 2,19€. Se maksaa itsensä takaisin tuossa kolmen watin tapauksessa alle vuodessa, jos 1 kWh maksaa 11 senttiä.
    Tietokoneellani olevat Genet saavat sähkönsä tuollaisen kautta:
    http://www.biltema.fi/osteri/data/webpics_all/Web images Sorted/35/huge/35-0020_h.jpg

    "HAARAPISTORASIA, MAADOITETTU
    Maadoitettu haarapistorasia katkaisimella, kosketussuojatut liittimet. 250 V/16 A. 2 liitäntää. Tuotenro 350020"

    Kärjistetysti sanottuna mulla on kämppä täynnä noita katkaisinjuttuja, koska ne ovat äärimmäisen käteviä. Virraton laite ei myöskään syty palamaan, kun olen nukkumassa tai poissa kotoa...!

    Olisiko tässä riittävästi perusteluja turhien sähköjen katkaisuun? :thumbsup: :)
     
  15. k4mmo

    k4mmo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2009
    Viestejä:
    187
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kylläkyllä, noin minä olenkin menetellyt muiden laitteiden kanssa. Ja ihan periaatteesta yritän säästää tuollaisissakin asioissa.

    Olisi vain tarpeellista tietää, onko tuosta on/offista haittaa, esim. kärähtääkö subin vahvistin tai muu elektroniikka. Varsinkin kun olen saanut BK:n elektroniikasta sellaisen kuvan, ettei se olisi ihan sitä toimintavarminta sorttia (tosin pätee kaikkeen englantilaiseen...). Aika monet ovat valittaneet hurinoita sun muita paukkumisia tässäkin threadissa.
     
  16. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    BS Electronicsin vahvarimodulit nyt kärähtelevät ihan omia aikojaan, käyttäjän touhut siihen tuskin vaikuttavat. Virtakytkin saattaa tietysti jäädä käteen tarpeeksi monen powerisyklin jälkeen...

    Turha sähkönkulutus on turhaa kuten jo todettu. Sitä ei kannata harrastaa edes kolmella watilla jos sen pystyy helposti välttämään.
     
  17. Sergei

    Sergei Guest Guest

    Liittynyt:
    14.09.2001
    Viestejä:
    431
    Saadut tykkäykset:
    2
    Niin, onkin täysin käsittämätöntä, että jotkut lämmittävät taloa sähköllä :rolleyes: .Turvallisuus ja kestävyys näkökannat ostan.
    Kukaan ei vielä perustellut miksi laiteet kannattaisi sammuttaa/käynnistää tietyssä järjestyksessä?
     
  18. sijk

    sijk Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    02.03.2005
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Veikkaisin, että vahvistin kestää kauemmin, kun sitä ei pidetä turhaan päällä. Ei kai se käynnistäminen sitä vahvistinta mitenkään maagisesti kuluta merkittävästi käyttöä enempää.

    Minulla on subi Eaton Protection Station UPSin slave-liitännässä ja vahvistin master-liitännässä, jolloin subi menee itsestään pois päältä. http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=40615
     
  19. Desibelihertsi

    Desibelihertsi Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    13.10.2008
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoitatko, että onko BK:n virtojen sammuttaminen haitallista juuri siinä tapauksessa, että teet sen jatkojohdon kytkimellä? Oman XLS200:n virtoja olen noin vuoden päivät hallinnut vain jatkojohdon kytkimellä, eli vahvistinmodulin virtakytkin on aina "ON" -asennossa. En ole havainnut mitään outoa tai haitallista tehdessäni noin. Ei pauku eikä hurise. Olen joskus myös tehnyt vahingossa toisin kuin saarnaan, eli laittanut virran ensin subbariin ja vasta sitten kotiteatterivahvistimeen. Ei ole tullut häiriöitä tästä.
    MUTTA: Jos sammutan Anti-Moden kun subbarissa on virta päällä, kuuluu reiluhko napsupamaus. Ei hyvä. Olen oppinut välttämään tuon aika hyvin.

    Kaiutintasoista signaalia en ole vielä ottanut subbariin sisään, mutta en osaa arvioida, vaikuttaako signaalin sisäänvientitapa kytkentänapsuihin tai muuhun mitään. Sähkön otan APC-merkkisen (PH6T3-GR) ylijännitesuojan kautta ja sähkö on oikeasti kunnolla maadoitettua sähköä. Kukaties häiriöt ovat todennäköisempiä, jos sähkönsyöttö on maadoittamatonta. Koko asunnossani on maadoitetut pistorasiat kaikkialla, mitä arvostan suuresti.

    Sergeille sähkölämmityksestä: Olet oikeassa, että sähkölämmitteisessä talossa nuo "hukkaenergiat" tulevat osaksi lämmitysjärjestelmää aivan kuten hehkulamppujenkin lämpö, eikä sähkö silloin mene hukkaan. Mutta halusin vain valottaa tuhlaustilannetta periaatteelliselta kannalta. Turha päälläolo on turhaa päälläoloa, vaikka lämmittäisit talosi uraanilla tai kosmisilla säteillä! :thumbsup::D

    Sergei: "Kukaan ei vielä perustellut miksi laiteet kannattaisi sammuttaa/käynnistää tietyssä järjestyksessä?"
    -Perustelimpas: "...jos vaikka subbari on ensimmäisenä päällä ja sen jälkeen kytketään virta etupään johonkin laitteeseen, voi subbarista kuulua kova napsu tai pamaus. Päätteet aina vikaks päälle ja ekaks pois. Noin minä tekisin."

    Uskallan veikata, että jos bändi N.N. kasaa äänentoistoaan illan keikkaa varten, laitetaan setin päätevahvistimet aina viimeiseksi päälle ja keikan jälkeen ne sammutetaan ensimmäisenä. Ja juuri mahdollisten häiriöpamausten välttämiseksi. Onhan tämä aivan loogistakin, kun asiaa ajattelee, eikös?
     
  20. k4mmo

    k4mmo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2009
    Viestejä:
    187
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep. Juuri tuota. Olen sen verran nyyppä tuossa subbariasiassa, etten ole edes sen kummemmin miettinyt missä järjestyksessä käynnistän ja sammutan laitteita.