Asioita joita en voi ymmärtää

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana tpi, 28.04.2008.

  1. itnortti

    itnortti Guest Guest

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    582
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri eilen ostin ABC-asemalta juoman sellaisesta automaatista jossa muki laitetaan alle ja painetaan nappia. Maksettuani aloin nauttimaan juomaa ja huomasin että siinä ei ollut lainkaan hiilihappoa. Maistui vedeltä jossa on vähän sokeria tms. Kun kerroin asiasta niin ensimmäinen reaktio oli "Ei kyllä pitäisi..." eli heti oltiin väittämässä että olen väärässä. Mikäköhän motiivi minulla olisi ollut väittää moista. Oma reaktioni olisi ollut joko a) Tutkia asia ja myöntää/kieltää vasta sen jälkeen tai kiireessä b) pahoitella heti ja sanoa että ota vaan uusi juoma. Kohdassa b voisi vielä tarjota isompaa juomaa (tuskin tulee hirveästi tappiota liikkeelle).

    Joskus McDonaldissa myyjä halusi oikein maistaa sitä juomaa ennen kuin uskoi että se oli kuraa. En tiennytkään että kyseisessä paikassa on noin hyvät palkat että suostuvat toisten juomia maistelemaan.
     
  2. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    ÖÖ ai että on vai? Noin 33% kerroista kun on pyytänyt mediumin niin pihvi on ollut läpi kypsä. Siis ei tilkkaakaan punerrusta. 33% tapauksista on ollut ns. juuri ja juuri medium, tilkka punerrusta että heti tietää että jos valittaa niin tulee ininää takaisin että punertaahan se pihvi(millin verran jostain). Ja 33% tapauksista on ollut kunnon mediumeita.
    Nykyään onkin tapana tilata medium miinus niin alkaa pikkuhiljaa osua kohdalleen. Vaikka kuinka väitöskirjassaan väittää niin medium ei ole kyllä mikään mielipidekysymys.

    Tämmöinen kelpaa oikein hyvin kun mediumin tilaan
    [​IMG]

    Tälläistä tai jopa lähes täysin kypsää usein mediumina koitetaan tuputtaa.
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 24.08.2009
  3. phelin

    phelin Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Jaa... Eikös siinä vaan todettu, että asiakkailla voi olla hyvinkin erilainen käsitys siitä millainen mediumin pitäisi olla? Kuulostaako jotenkin mahdottomalta vai onko tosiaan niin, että kaikilla on täsmälleen sama mielikuva mediumista kuin sinulla? Eli jos ravintola tekee 10 samanlaista mediumia, niin asiakkaista 3 voi pitää sitä liian kypsänä, 3 liian raakana ja 4 sopivana.
     
  4. Bagheera

    Bagheera Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos ton ana198.n ekan kuvan mukaisesta pihistä tykkää, niin kannattaa kyllä useimmissa Suomalaisissa paikoissa tilata raakaa. Ongelmaksi koen, kun vielä raakaa tilattaessa tulee ton kakkoskuvan näköisä pilattuja paloja.

    Toisin oli eräässä italialaisessa Ruotsissa, jossa seinällä oli kyltti tyyliin "meiltä saa myös läpikypsäksi paistettuja pihvejä, mutta ne maksavat sitten 2000 kr".
     
  5. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kaikki tietää mikä on raaka: se on täysin punainen keskeltä, mutta kuitenkin hieman lämmennyt

    Kaikki tietää mikä on kypsä: punaista ei ole tai jos on, se lähtee pois lautasella

    Ongelma on siinä, että tässä välissä on paljon vaihtoehtoja. Joillekin medium tarkoittaa sitä, että keskellä on suht vähän punaista, toisille sitä, että liha on lämmennyt niin, että ei tunnu suussa yhtään viileältä.

    IMO kolmen asteikko on liian karkea, mimini olisi 5:

    - Raaka - verta tippuva
    - Medium miinus - kevyesti lämmitetty
    - Medium - lämmitetty ja kunnolla punainen
    - Kypsä - lämmitetty ja häivähdys punaista
    - Kypsä plus - täysin läpilämmitetty ja harmaa

    Uskoisin kuitenkin, että suurin syy, miksi pihvi on usein väärässä lämpötilassa tarjoiltu, on keittiön ammattitaito. Kypsentämisessä puhutaan ehkä muutaman kymmenen sekunnin erosta ja liian harva paikka käyttää ajastinta / mittaria. Kun tilaajia on vielä vähän enemmän, saa olla suht tiukka kokki, jotta saa kypsyyden kohdelleen ja kaikille aterian samaan aikaan pöytään
     
  6. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    En nyt äkkiä parempaa kuvastoa löytänyt
    [​IMG]

    Ei toi nyt mitään ydinfysiikka oo kumminkaan, pienellä panostuksella nuo kypsyydet saa oikein. Himassakin onnistuu niin sitä kuvittelisi että ravintelissa joku asiaan koulutettukin hoitaisi homman. Tänäpäivänä vielä nuo sisäfilebiffitkin alkaa olemaan 25€ ja siitä ylös niin toivoisi saavansa toiveiden mukaisen.
    Muutama vuosi sitten tuli Foorumin Coloradossa tilattua silloinen Surf & Turf johon 400g sisäfilepihvin lisäksi tuli scampivarras(luonnollisesti osottautui vain aavistuksen normaalia isommiksi katkiksiksi), taisi olla 35€. Mediumina tilasin ja pöytään tuli läpikypsänä, tarjoilijan pyysin siihen katsomaan ja lautanen lähti bumerangina keittiöön. Siitä kerrasta jäi ihan hyvät fiilarit koska asiaa pahoiteltiin ja takaisin tullut pihvi oli huomattavasti edellistä isompi ja tällä kertaa kunnon medium, kahvit taisivat päälle vielä tarjota.
     
    Viimeksi muokattu: 24.08.2009
  7. itnortti

    itnortti Guest Guest

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    582
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ongelma onkin ehkä siinä että suomalaiset tietävät asteikosta vain kolme: kypsä, medium, raaka. Ehkä ravintoloiden pitäisi laittaa tuollainen läpyskä pöytiin tai näyttää sitä asiakkaalle.
     
  8. wickerman

    wickerman Vakiokasvo Blokattu

    Liittynyt:
    26.09.2006
    Viestejä:
    840
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onneksi itse tykkään pihvini täysin kypsänä. Mielummin vähän palanut kuin yhtään raaka :)
     
  9. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siinä tapauksessa tuskin tarvii rahoja sisäfilepihveihin laittaa, jauhelihapihvi ajaa saman asian:rolleyes:
     
  10. tpi

    tpi Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 399
    Saadut tykkäykset:
    34
    Ihan samaa mieltä - miksi ostaa kallista raaka-aineta, jos sen kuitenkin tuhlaa.
     
  11. Mora

    Mora Vakiokasvo

    Liittynyt:
    29.09.2005
    Viestejä:
    512
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pakko sanoa että melko vähissä on sympatiat kun joku Tuusulan autojobbari itkee että netti on pilannut maailman. "On se vallan kamalaa kun ei pääse enää vedättämään joka asiakasta 6-0 :weep:" Kehtaa vielä valittaa lehdessä :D
     
  12. wickerman

    wickerman Vakiokasvo Blokattu

    Liittynyt:
    26.09.2006
    Viestejä:
    840
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos olette tota mieltä niin teillä on makuaistissa vikaa :D

    Sitäpaitsi kunnon kyljys grillattuna on parempaa kuin mikään hifisisäfilepippuripihvikään.

    makumieltymyksiä on erilaisia :)
     
    Viimeksi muokattu: 25.08.2009
  13. JS83

    JS83 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 552
    Saadut tykkäykset:
    1
    Yksi suuri vaikuttava tekijä on myös pihvin paksuus joka vaikuttaa paisto aikaan!
    Jos pihvit on liian ohuita niin 3min/puoli tulee pihvistä täysin kypsä. Pihvien paksuus vaihtelee myös ravintoloittain.
     
  14. tpi

    tpi Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 399
    Saadut tykkäykset:
    34
    No ihan takuulla onkin, jos se sisäfilepihvi on tuhottu paistamalla läpikypsäksi, ja paljon parempi onkin, siinä kun tulee sitä mehukkuutta, jonka kypsäksi paistaminen fileestä tuhoaa.
    Vähintään medium, hyvä, murea naúdan sisäfilepihvi on makuelämyksessä ihan eri planeetalla kuin mikään siasta saatava liha.
     
  15. rewind

    rewind Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    891
    Saadut tykkäykset:
    0
    Komppaan. Tosin en tiedä onko noita pihvejä tullut jo vedettyä liikaakin, kun tuntuu ettei enää oikein säväytä. Toki paikoissa on eroa huomattavasti ja joskus nautinnon pilaa lihaan eksynyt jänteenpätkä. Sika on siitä parempi, että siitä saa helposti hyvää, ja esim. sian sisäfile kunnolla grillattuna on kyllä aika herkkua sekin.
     
  16. Sengir

    Sengir Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    13.05.2004
    Viestejä:
    320
    Saadut tykkäykset:
    6
    Vaihdetaanpa aihetta:

    1. Ihmiset jotka eivät pese käsiään wc-käynnin jälkeen vaikka siihen olisi mahdollisuus. Varsinkin miehet, joilla on asenne "Ei ole tapana kusta sormille, joten ei tarvitse pestä käsiäkään" Millä teorialla se hikisten nyyttien kanssa housuissa päivän-pari möyrinyt veitikka on puhdas?

    2. Roskaaminen auton ikkunasta. Välillä tien päällä näkee vaikka mitä roskaa nakeltavan auton ikkunasta luontoon. Välittömästi vitutuskäyrä nousee huippuunsa tuollaista todistaessa. Muunlaista luontoon roskien heittelyä en myöskään ymmärrä. Mitä näiden sankareiden vanhemmat ovat heille opettaneet? Eivät todennäköisesti yhtään mitään.

    3. Ihmisten tyhmyys - loppumaton luonnonvara.
     
  17. Liekinheitin

    Liekinheitin Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 546
    Saadut tykkäykset:
    95
    Vasta vähän aikaa sitten tuossa ulkona todistin, kun pyöräilijä heitti jotain roskia maahan. Roskapönttö oli edessä noin 20 sekunnin polkemisen päässä, mutta maahan ne jätteet sitten piti viskellä ja pöntön vain ajella pöntön ohi. :OI

    Sitten tämä, jos ei ole tullut vielä mainittua: miten aina kirjaston lukusalissa käydessä siellä jonkun pässinpään känny alkaa soida? :grr: Ja siihen vastaaminen tuntuu aina kestävän niin kauan, että kyllä ehtii alkaa vituttaa. Lukutaitoisia nämä siellä ainakin esittävät, mutta tuntuu olevan se kyltti puhelinten sulkemisesta/hiljentämisestä ylivoimaisen vaikea ymmärtää.
     
  18. geru

    geru Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    22.02.2007
    Viestejä:
    1 386
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep. Jos vaikka kaupungilla kävellessä saa käsiinsä jotain roskaa, karkkipaperin tai mitä hyvänsä, niin kuinka suuri työ olisi pitää sitä hyppysissä vielä kahden metrin ajan että pääsee sille lähimmälle roskikselle, ja ojentaa aavistuksen verran kättä että paperin saa roskiin, sen sijaan että se pitää nakata olan yli välittömästi kuin kuuma peruna. Tai jos oikein ylivoimaisen vaikean suorituksen haluaa tehdä, niin työntää sen paperin taskuun, ja laittaa roskiin vasta kotiin päästyään.

    Jos autoihin palataan niin mikähän muuten on että ihmisten aivokuolleisuus hyppää eksponentiaalisiin lukemiin mitä lähempänä liikutaan mäkkäreitä, mäkkäreiden läheisyydessä tuntuu yleensä olevan se jokin yksi parkkipaikka joka on joka aamu aina polviin asti ylettyvän roskakerroksen peitossa, kun ne mäkkärin paperit on pakko heittää ikkunasta pihalle. Samaten kun mäkistä lähtee ajamaan, niin teiden laidat on seuraavan muutaman kilometrin verran saman jätteen peitossa.

    Voiko tästä kenties vetää jotain korrelaatioita siihen minkä sortin ihmiset ylipäänsä syövät tuota mäkkärin sontaa...
     
  19. itnortti

    itnortti Guest Guest

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    582
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaupungista riippuen noita roskiksia on itse asiassa todella harvassa. Esim. helsingissä jos et ole juusi stockmannin kulmalla niin roskista saa tosissaan ettiä. En muista kovin moneen roskikseen törmänneeni kuopiossa tai hyvinkäälläkään.

    Yksi älytön asia on se että roskiksia ei tyhjennetä tarpeeksi usein. Samat suositut roskikset ovat jatkuvasti täynnä. Luulisi että hiukan optimoidumpi tyhjennys olisi mahdollista. Samalla kuitenkin lähes tyhjiä roskiksia tyhjennetään täysin turhaan. Ulkomailla näkee monesti kuinka suosituimmilla paikoilla roskikset tyhjennetään monta kertaa päivässä.
     
  20. claude

    claude Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    04.12.2003
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    6