Periaatteessa näin itsekin ajattelen, joskaan en minäkään nyt ihan niin sentään tekisi, että laittaisin riisit aamulla tulemaan ja lähtisin välissä 4-10 tunniksi töihin/opiskelemaan. Sellaisen tunteroisen korkeintaan kehtaisin olla eri tilassa keittimen ollessa "cook" tilassa keittiössäni.
Onko käyttöohjeissa räjäytyskuvia tai löytyykö linkkiä noiden keitinten sisäkaluihin, että näkisi kuvista katsoa mitä osia vehkeessä on. Irtoavia ja pestäviä osia esimerkiksi. Ja miten lämpö siirtyy paikasta toiseen. Minulla oli muinoin kahvinkeitin, joka keräsi rakenteensa sisälle kalkkia tai jotain ihme töhnää, ja koska sitä ei itse päässyt purkamaan atomeiksi, koko neste/lämmönsiirto-reittiä siis, piti kapine hävittää. Puhtaanapito ei siis onnistunut ja laite jotenkin poltti lian kiinni itseensä. Vastaavia pöpönpesimispulmia on monissa pyykinkuivauskoneissa, joiden koko ilman/nesteen/lämmönkiertoreittiä ei käyttäjä pääse itse pesemään. Kaverin ökykallis Miele-pesukone myöskin keräsi jotain homekasvustoa tai mitä lie möhnää salaiseen paikkaan, joka ei ikinä puhdistunut vaikka mitä pesukemikaaleja ja lämpötiloja koneessa kierrätteli. Suunnitteluvirhe tuollainen kolo on, jota kone tai käyttäjä ei kykene puhtaana pitämään. Vasta kun pesukone lopulta hajosi ja kaveri purki sen atomeiksi, paljastui vuosikausia pesinyt pöpömassa, joka teki koneella pestyistä vaatteista pahan hajuisia! Minulla onkin nykyään laitteen ostokriteerivaatimuksena puhdistuskelpoisuus, että kaikki tarvittavat komponentit on voitava puhdistaa. Ettei lika pääse pesimään mihinkään koloon vuosikymmenien ajaksi ja pilamaan laitteen läpi kulkevaa hyödykettä. Lämmitys sterilointimenetelmänä ei riitä, lämpö voi sulattaa lian liisteriksi tai hiileksi, joka kertyy kanaviin ja lopulta tukkii ne. Aivan kuten polttomoottorikin on voitava purkaa, pestä ja huoltaa, on kodinkoneetkin voitava kotikonstein pitää kunnossa ja puhtaana. Ilman tuhannen euron määräaikaishuoltoa ammattiliikkeessä. Siis jupit toki huollatuttavat autonsa ja riisinkeittimensä tonnilla per vuosi, mutta minä haluan pestä+huoltaa kaiken itse. Virittää polttomoottorit itse. Ylikellottaa riisikoneen keittämään riisit valmiiksi 32 sekunnissa. Savun hälvettyä kaavitaan hiiltyneet riisinjyvät seiniltä ja katosta. Koira onneksi nuolee lattian puhtaaksi jyvistä automattisesti. Tuleeko riisikoneen mukana koira? Meinaan, että eikös ne orientaalit popsi koiria suihinsa riisin lisukkeena? Minä käyttäisin kylkiäishurttaa lattianpesukoneena.
Eipä sieltä löydy eikä laitteesta saa irti kattilan ja kannen lisäksi muuta. Toki työkaluilla tuon varmaan saa useampaan osaan, mutta silloin taitaa mennä takuukin. Tuo keitinosa lienee rakennettu niin, että sitä tarvii vain kosteahkolla rievulla joskus pyyhkiä. Itse en ole tainnut toistaiseksi sieltä kattilaa koskettavasta osasta pyyhkiä mitään -- laite on ollut käytössä toista vuotta. Ei sinne pahemmin mitään kerry, kun kattila on suurimman osan ajasta sen päällä suojaten sitä. Eiköhän sinne korkeintaan pöly ja vesi eksy joskus. Harva laite, etenkin nykyaikana, kestää vuosikymmeniä. Eniten odotan sitä kuinka kauan Sony 40D3000:ni kestää, koska tarkoitus ei ole vaihtaa sitä toiseen malliin vasta kuin silloin, kun se ei kertakaikkiaan enää toimi.
Samat tiskit tulee riisikeittimestäkin. Ei vähempää, ei enempää. Ainut vaan, että eipä tarvitse liettä pyyhkiä ja hangata puhtaaksi sen jälkeen kun riisivesi on kiehunut kattilasta ylitse. Ja tarvitsen keittämiseen ainoastaan riisikeittimen. Sinä tarvitset tuolla tapaa : Kattilan, lieden, vedenkeittimen, mitta kupin, kellon sekä kauhan millä sekoittaa (tulevaa pilalle mennyttä riisiä) Ja kumpihan se huolettomampi on? Samalla hinnalla ostat riisikeittimen Riisinkeitin vaati kylläkin aikaa vähintään n. 20min jos laittaa sinne kylmää vettä. Prosessi nopeutuu jos keität veden vedenkeittimellä kiehuvaksi. Tällöin en kyllä tiedä minkälaista riisistä tulee. Ja voilá! Riisi on pilalla. Riisinvalmistuttua jos seossa on vielä vettä, se on auttamattomasti pilalla. Tämän jälkeen uusit edellä mainittusi operaation. Tosin olet ottanut jo opiksesi sen, että veden ja riisin määrä täytyy mitata tarkasti parhaan lopputuloksen takaamiseksi! Aikaa sinulla on tähän syötävän riisin valmistukseen kulunut jo lähemmäs 30min. No varmasti osaat OBH Nordican riisikeittimen manuaali on 38 sivuinen, josta Suomeksi 7 sivua. Ja nuokin 7 sivua sisältävät 2 sivua, eli yhden aukeaman verran käyttöohjeita ja loput 5 sivua erilaisia ruokaohjeita. Ymmärrätkö nyt? Mittakuppi mikä tuli keittimen mukana on 160ml, eli minun tarvitsi mitata vain 2 täyttä kupillista. Tästä ollaan harvinaisen samaa mieltä :thumbsup:
Aasiassa yleinen tapa käyttää riisinkeitintä on tehdä kerran päivässä koko kattilallinen. Tästä voi sitten ottaa valmista riisiä aina kun on tarve. Muut valmistusmenetelmät eivät siis mitenkään voi olla tätä nopeampia.
Onneksi olkoon, jos olet onnistunut löytämään hyvän ja halvan riisinkettimen. Mikä on tuon riisinkeittimen tyyppimerkintä? Mikä on pienin kattilan kylkeen stanssattu tai käyttöohjeessa mainittu annos?
Näissä halvemmissa keittimissa voi liian suurella teholla kiehuva vesi nousta kattilan reunan yli, jolloin vesi valuu kattilan alla olevan vastuksen päälle. Samoin voi käydä jos riisi on huonosti huuhdeltu ennen keittämistä. Kattilan alla keskellä on yleensä hiukan 2 euron kolikkoa suurempi jousitettu osa. Tämä on kattilan pohjaa vasten painuva termostaatti, joka tunnistaa lämpötilamuutoksen veden loputtua ja vaihtaa kiehutusvastukselta ylläpitovastuksella. Termostaatin pinta kannattaa pitää puhtaana, koska muuten keitin kuumentaa riisiä liian pitkään. Termostaattia renkaana ympäröivä osa on lämmitysvastus. Myös sen pinta on hyvä pitää puhtaana. Reunan yli mahdollisesti kiehunut riisivesi palaa siihen helposti kiinni.
Riisikeitin on OBH Nordica 6322. Pienin riisimäärä mitä voi keittää on 160ml eli yksi mitallinen kuivaa riisiä. Todella tyytyväinen olen tuohon ensimmäiseen teko kertaan :thumbsup: Se onko tuo OBH miten kestävä selvinnee tulevaisuudessa.
Eikös näissä ensimmäisien sukupolven keittimissä kattilan reuna ylitä keittimen reunan ala tämä. Jos on taas uudempi "painekattila", on sen verran tiivis ettei siitäkään mitään vaaraa ole. En ole 15 vuoden aikana kertaakaan saanut missään keittimessä mitään vastuksen päälle.
Kenwood osasi kyllä valuttaa riisiveden rungon ja kattilan välistä vastuksen päälle. Tämä saattaa osittain johtua siitä teimme hiukan pienempiä annoksia kuin mille keitin oli suunniteltu. Keittotehoa oli siis vesimäärään nähden liikaa.
Kuulostaa oikein toimivalta keittimeltä. Kulhon kokoon, 1.8 l, nähden pienin riisiannos on yllättävän hyvä. Laita vielä jatkossa kokemuksia annoskoon vaikutuksesta lopputulokseen.
Ohjeissa lukee "2 kuppia minimiannos", mutta itse teen oman annokseni aina yhdellä kupilla. Alkuun tein tuon ohjeiden mukaisen minimiannoksen, mutta kyllästyin heittämään aina puolet riisistä roskikseen aterian jälkeen. Oman kokemukseni mukaan tuon minimiannosrajan voi siis huoletta alittaa -- itse pitäisin miniminä sitä, että pohjalla on sen verran riiisiä, että veden kanssa se peittää pohjan kokonaan. Kyllähän tuo kytkin sellainen hitusen "heiluva" on, muttei missään nimessä heiveröinen.
Ykskytä (tai kuka tahansa, jolta tietoa löytyy), osaatko sanoa muita ostopaikkoja kuin tuo mainittu saksalainen Ja-mart? Siellä nimittäin ei noita Zojirushin keittimiä näytä tällä hetkellä olevan. Löysin itse englannista yhden kaupan, mutta sieltä ei löydy Rizo-malleja, isompi NS-ZAQ10 sen sijaan löytyy, mutta brittipistokkeella, joten en tiedä, ulottuuko TÜVin sertifikaatti brittiversioon. Kaupan sivuilla ei asiasta ainakaan mitään mainita.
Niin mikä noissa 2-4x kalliimmassa malleissa nyt oli sitten parempaa? Kahvinkeittimissä voin ymmärtää sen miksi parempaan sijoitetaan, mutta riisinkeitintä ei varmaan kukaan käyttäisi täällä päivittäin ja yleensähän se kaiken lisäksi siirretään käytön jälkeen piiloon/syrjään.
Ainakin niistä saa aikaiseksi näyttävämmän joululahjan... ja kyllähän noita eroja tuli esiin esim. siinä TM:n testissä - ovatko erot sitten hintaeron arvoisia, se on varmaan makuasia.
En tullut aikanaan etsineeksi Rizolle muita toimittajia kuin Ja-mart. Yum Asia vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta kaupalta. Kannattaa kysyä suoraan sieltä onko keittimillä CE-merkki. Ilman sitä ei saisi EU:ssa myydä . Epäilen näiden keittimien tulevan harmaatuontina Aasiasta, luultavimmin Singaporesta. Siellä on käytössä sopivat sähköt ja UK-pistoke. CE-merkin tulisi olla riittävä tae euroopalaisten sähköturvallisuusvaatimusten täyttämisestä. Pistokkeen mallilla ei tässä tapauksessa ole siihen vaikutusta. NS-ZAQ10:ssä näyttää olevan irrotettava virtajohto, joten pelkästään sopivan johdon hankkiminen riittää. Itse vaihdettu pistoke saattaisi vaikuttaa takuuseen. Kannattaa huomata myös malli NS-LAQ05. Se on edullisempi, mielestäni siistin näköinen ja kulhon vetoisuus 0.5-3 riisiannosta on juuri sopiva. Eri lähteiden mukaan siinä on joko irroitettava tai sisäänkelattava johto. Yum Asian sivuilla olevan käyttöohjeen mukaan irroitettava. Ainoa syy miksen antaisi tälle suositusta on CE-merkin puute. Aasiassa käytettynä se kuitenkin on täysin turvallinen :hitme:. Sähköturvallisuutta testaavia laboratorioita on maailmalla useita. TÜV Rheinland on vain yksi niistä. Zojirushi voi siis käyttää muitakin testaajia. Mielenkiintoista on kuitenkin että Zojirushi testauttaa TÜV:llä myös Japanissa myytävien mallien Japanin määräysten mukaisuuden. Itselläni on muuten Singaporesta tilattu induktiokeitin Zojirushi NP-HBQ10. Siinä ei ole CE-merkintää . En usko tuosta induktiolämmityksestä olevan muuta apua kuin laaja kapasiteettialue 0.5-5.5 riisiannosta.
Nyt täytyy korjata aikaisemmin antamani väärä tieto. Lidlistä hankittu riisinkeitin ei kestänyt tutullani viikkoa, vaan ainostaan yhden käyttökerran.