Hihhihhih... "25 euron riisiateria", plus riisit ja vedet ja sähkönkulutus vielä päälle. Rosterikattila taitaa kestää 200 vuotta, joten luotettavuuden suhteen ei ole epäselvää mikä kokkaustapa on paras JA halvin. Kattilan osto maksaa keittokertaa kohti suunnilleen 0,0005 euroa (70000 keittokertaa ja 35 euron ostohinta). Verrattuna Liiterin kertakäyttöiseen vehkeeseen hintaero on 50000-kertainen. Kärjistettyä kyllä, mutta ilmeisesti totta, jos kerran halpis voi hajota jo yhden käyttökerran jälkeen. 10 vuotta päivittäistä kokkausta (3500 kertaa) kestävä laadukas keitin (350 euroa) tulee maksamaan 0,10 euroa per kokkaus. Hintaero rosterikattilaan nähden 200-kertainen.
Nämä ovat kovasti yksilöllisiä asioita. Meillä on riisinkeitin käytössä vähintään kuutena päivänä viikossa. Sen paikka on keittiön työtasolla (kahvinkeittimen vieressä), mistä sitä ei välilläkään siirrellä minnekkään muualle.
Jos kattilalla keittelee, niin basmati- ja jasmin-riisejä kannattaa kuullottaa hetken aikaa ennen keittämistä. Kuullotuksen jälkeen öljyt ja tärkkelykset huuhdotaan pois kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Sen jälkeen kiehumaan vähässä vedessä, ja avot sano. Ei ole limaista nuljua, vaan oikein priimaa tavaraa.
Heh, tulipahan tossa ennen joulua tämän säikeen innoittamana hankittua Cuisinartin riisikeitin. :hitme: Ja täytyy kyllä todeta että on todella pätevä laite, eikä ollut rosterikattilaa kalliimpi. Näiden muutamien käyttökertojen perusteella pois en antaisi... Täytyypä vielä mitata tuo sähkön syönti per keitto kerta...
Riisiinkeitin voisi olla mielenkiintoinen vekotin meikäläisenkin keittiöön. Toisaalta syön nykyään riisiä vähän joten jaksanen toistaikseksi käyttää kattilaa. Noita sähkölaitteita tuntuu kertyvän luvattoman paljon keittiöön, varsinkin yksiössä ja kaksiossa on keittiössä pöytätilaa rajallisesti. Kahvinkeitin, vedenkeitin, leivänpaahdin, mikro... Nopeasti päädytään tilanteeseen jossa jokaiselle pikku askareelle on oma sähkövempain helpottamassa elämää, samalla omistaja saa harmaita hiuksia yrittäessään mahduttaa kaikki pöydälle. Kaapissakaan niitä ei viitsi säilyttää, jotenkin hankalaa kaivaa paahdin joka kerta kaapista kun tahtoo paahtoleipää.
Niin no... Täältä ei löydy edes keittiötä, vaan keittokomero ja silti tasolle mahtuu hyvin kahvin-/vedenkeitin, leivänpaahdin ja tehosekoitin. Riisinkeitin on kyllä kaapissa, mutta teenkin riisiä korkeintaan 1-2 kertaa viikossa. Tietenkin tässä ketjussa on tullut ilmi, että plazalla löytyy myös riisifanaatikoita, jotka syövät riisiä useammin kuin kiinalaiset (racism not intended). Toisaalta voihan nuo kodinkoneet tosiaan aina jakaa niin, että säilyttää niitä tasoilla mitä käyttää enemmän 1-2 kertaa viikossa ja muut kaapissa. Tässä hektisessä maailmassa on ihan kiva, että on noita laitteita, minkä kautta ei tarvitse ruoanlaittoon tuhlata aina turhaa huomiota/aikaa. Esimerkiksi vanhemmillani on pöytägrilli, vaikka sen toisella puolella on sähköliesi ja toisella puolella liedellä varustettu puulämmitteinen hella. Pöytägrillin kautta heidän tarvii vain heittää liha/kala paistumaan, säätää ajastin ja käyttää se aika, mikä muuten menisi lihan/kalan paistamiseen pannulla jatkuvasti käännellen, vaikkapa työntekoon tai rentoutumiseen. Riisinkeitin helpottaa elämää vielä enemmän -- varsinkin kun muistetaan se seikka mikä täällä on tullut ilmi, että se tosiaan pitää sen riisin lämpimänä ja syömäkelpoisena todella pitkään
Tilasitko mitään ulkomailta. Jos tilasit niin mistä ja mitä? Sujuiko hyvin? ps. kysyin tämän päivän tilannetta Zojirushin suomalaiselta maahantuojalta: "Meillä on myynnissä vain NS-ZLH18-WZ 1,8 L /443 euroa ja NS-ZLH10-WZ 1 L/385 euroa." Eli TM-testivoittajan hinta on noussut reiluissa vuodessa 170 euroa. Varmaankin lama on jo ohi
Tarkoitat maahantuojalla varmaan Ailako/Tokyokan -liikettä. Se ei tietääkseni ole virallinen maahantuoja vaan ns. harmaatuontiliike. Suomenkieliset käyttöohjeet keittimille heiltä löytyy, mutta en usko että keittimet ovat CE-merkittyjä. TM-testivoittaja oli malliltaan NS-ZAH10 eli ainakin teoriassa on kyse eri laitteesta. Ulkomailta vastaavia saa tilattua paljon edullisemmin.
Kiitos tarkennuksista ja panoksestasi tähän säikeeseen Ykskytä. Maahantuojahan se harmaatuojakin on. Virallista valmistajan auktorisoimaa maahantuojaa ei suomesta tai koko euroopasta taida löytyä. Itse harkitsen Zojirushi NS-ZAQ10-mallin tilaamista UK:sta, hintaa tulee about 240 euroa. Tuolla voinee tehdä myös kaurapuuroa ajastetusti yön aikana, nykyään käytän ruokatermosta, laatu ei vain pääse lähellekään kattilassa tehdyn tasoa. Onko kenelläkään kokemusta tästä? Voin olla väärässä, mutta mielestäni suosittelemasi ZOJIRUSHI RIZO NS-XAH05E ei vaikuta kovinkaan fiksulta riisinkeittimeltä vaan enemmänkin yleishöyrystimeltä. Lieko edes fuzzy-logic kone? Mistä päättelet että se on 4.sukupolven laite?
Ei ole minulla kaurapuuron keitosta kokemusta riisinkeittimellä. Runsas kuohuminen voisi olla mahdollinen, mutta epätodennäköinen ongelma. Eräs joulu tein riisipuuroa puuro-ohjelmalla. Ohjelman joutui ajamaan useaan kertaan ennen kuin puuro oli valmista. Kaurapuuro valmistunee paljon nopeammin. Täytyypä joskus kokeilla. Rizo on japanilaisten näkemys siitä mitä eurooppalainen kuluttaja voisi haluta riisinkeittimeltä. Se on myös yksi harvoista CE-merkityistä laatukeittimistä. Japanilaisille keittimille tyypillisten lukuisten eri riisilaaduille olevien hienosäätöohjelmien sijasta siitä löytyy ohjelmat tavallisen ja sushi riisin keittämiseen, risoton tekoon ja höyryttämiseen. Se on ihan oikea riisinkeitin, eikä vain höyrystin. Valmisohjelmia voi myös soveltaa muuhun käyttöön. Rizon esittely löytyy täältä. Siinä on tuplakansi ja Micom eli "Micro Computerized" -ohjaus. En usko että tällä ohjauksella ja Micom Fuzzyllä tai Neuro Fuzzyllä on suurtakaan käytännön eroa. Ne kaikki kuuluvat 4. sukupolveen. Riippuu täysin omista tarpeista onko perinteisen japanilaistyyppinen keitin vai Rizo parempi itse kullekkin. Omasta mielestäni Rizo on tyylikkäämmän näköinen kun NS-ZAQ10 .
Näin se varmaankin lienee. Rizo on tehty yksinkertaiseksi ja tyylikkääksi, NS-ZAQ10 on enemmän "hifistelyyn" sopiva. Yksi merkittävä ero noissa näyttää olevan se, että Rizo on tehty kiinassa ja NS-ZAQ10 Japanissa. Ei sitten kannata tsekata mitä nämä vermeet (110V) maksaa USA:ssa, ei tule kuin paha mieli...
Yksi näkemys asiaan, vois varmaan kokeilla tuotakin: http://www.voimahali.fi/vh/showthread.php?t=90005 "Meilla on Japanista vuonna yksi ja kaksi hommattu riisinkeitin ja sita kaytettiin alkuun paljon. Sitten saatiin vinkki aasialaistyyppisen riisin valmistamisesta mikrossa ja riisinkeitin jai sen myota polyyntymaan kaapin peraosiin. Riisinkeitin paihittaa mikroriisin ainoastaan siina, etta keittimessa riisia voi pitaa lampimana/syomakelpoisena tuntikaupalla kun taas mikrossa kypsytetty riisi jaahtyy nopeasti (ihan niin kun perinteisessa kattilassakin keitetty). Pari ekaa kertaa joutuu ehka kokeilemaan koska mikroissa on eroja; nyrkkisaantona kuitenkin 1 osa riisia, 2 osaa vetta, mikron kestava astia, 15minuuttia taydella teholla eika sekoittamista valissa. Me ei kayteta mitaan kantta astiassa, kunhan siina astiassa on pari senttia kiehumisvaraa niin se riittaa. Meidan nykyisella mikrolla laitan vetta hitusen enemman, laitan alkuun 12min ja sitten sen jalkeen kurkkaan milta nayttaa ja lisaan minuutteja nappituntumalla. Hyvaa tulee aina!"
Sietamattoman arsyttavaa lukea moista tekstia, siispä vaihdoin äskeiseeen tekstiin skandit, muita virheitä en korjannut, nyt tekstin voi lukea saamatta hermoromahdusta: "Meillä on Japanista vuonna yksi ja kaksi hommattu riisinkeitin ja sitä käytettiin alkuun paljon. Sitten saatiin vinkki aasialaistyyppisen riisin valmistamisesta mikrossa ja riisinkeitin jäi sen myötä pölyyntymään kaapin peräosiin. Riisinkeitin päihittää mikroriisin ainoastaan siinä, että keittimessä riisiä voi pitää lämpimänä/syömäkelpoisena tuntikaupalla kun taas mikrossa kypsytetty riisi jäähtyy nopeasti (ihan niin kun perinteisessä kattilassakin keitetty). Pari ekaa kertaa joutuu ehkä kokeilemaan koska mikroissa on eroja; nyrkkisääntönä kuitenkin 1 osa riisiä, 2 osaa vettä, mikron kestävä astia, 15minuuttia täydellä teholla eikä sekoittamista välissä. Me ei käytetä mitään kantta astiassa, kunhan siinä astiassa on pari senttiä kiehumisvaraa niin se riittää. Meidän nykyisellä mikrolla laitan vettä hitusen enemmän, laitan alkuun 12min ja sitten sen jälkeen kurkkaan miltä näyttää ja lisään minuutteja näppituntumalla. Hyvää tulee aina!" .
Tuli sunnuntaina testattua riisin valmistamista mikroaaltouunissa. Homma ei paljon helpommaksi kyllä voi enää mennä: 2,5dl pirkka basmatiriisiä ja 5dl raanakylmää vettä laakeaan mikronkestävään astiaan, itse käytin jotain arabian pyöreää, tasapohjaista posliinivuokaa. Ei kantta päälle, mikro täydelle teholle 13 minuutin ajaksi (850W). Lopputulos hivenen al dente, kaikki vedet oli hävinneet. Koska pääruoka valmistui vasta 20 minuutia myöhemmin, hämmensin riisiä ja laitoin siihen lautasen päälle. Aika teki loppukypsennyksen ja tuloksena oli vaimon mukaan parempaa kuin oma kattilatekeleeni. Ei riisinkeittimessä tehdyn veroista, mutta oli kuitenkin hivenen paakkuuntuvaa. Jos olisi halunnut tehdä "just on time", arviolta 15 minuutin aika olisi ollut OK. Seuraavaksi voisi testata mikrokuvun kera, joka päästää enimmät höyryt pois, mutta jättänee riisin vielä paakkuuntuvammaksi. Tuossa on tosin riskinä veden kiehuminen astian reunan yli, joten vaatii tarkkailua.
Nostetaas tätä nyt hiukan ylös. Eli tarvis jostain nyt saada tollanen Zojirushi riisikeitin. Mutta mistä? Ja mikä malli? Tokyokain hinnat kun ovat nyt ihan pilvessä 385e :hitme: . Tuossa nyt on vaan 150e liikaa hintaa :weep: Osaisiko joku kertoa että mistä euroopasta tollasen keittimen sais nyt tilattua suht edullisesti ja turvallisesti? Hinta siinä 200-250e.
Tuolta nähtävästi sais vielä suht edullisesti. Onko kukaan muu tialnnut tuolta koskaan? Ja mites tuo UK virta johto? Saako sen helposti vaihdettua? EDIT: Nähtävästi ainakin palautteen perusteella parikin suomalaista tilannut ko. paikasta :O . No pitänee itsekin tilata NS-ZAQ10, kunhan saan vähän lisää rahaa, hinta kun menee kustin kanssa ~255e
Spoiler Eikö kukaan uskalla sanoa, mihin hoitolaitokseen kuuluu sellainen, joka kuluttaa 255 euroa riisin keittämiseksi, kun homma siis onnistuu nollalla eurolla nykyisen kattilankin avulla? Ei, kyse ei ole silmäkirurgiasta tai korvaleikkauksesta, vaan nyt tarvitaan radikaalia hoitoa noiden elimien välissä sijaitsevaan ilmeisen vaurioituneeseen kohteeseen. Aivan sama jos minä ostaisin 255 eurolla maitopurkin avaamiskoneen, vaikka maitopurkin avaaminen hoituu nyt sormilla nollan euron kuluilla. Itsekin jo ymmärtäisin mennä hoitoon jos ostaisin tuollaisen vehkeen. Sen verran järkeä päässä vielä pihisee. Minulla siis. Ymmärrän kyllä 255 euron välikaapelit hifilaitteisiin, ne sentään ovat selvästi parempaa laatua kuin 2,55 euron markettikaapelit, eli jotain parannusta sentään ääneenkin tulee. Vai? Eli jos joku riisipimahtanut ihmettelee audiohifistien mystisiä ostoksia, on audiohifisteillä oikeus ihmetellä riisihifistien mystisiä ja varsin epätaloudellisia tempauksia. 50 euron ostos on vielä hyvin perusteltavissa, oli se sitten riisikone tai audiokaapeli. 100 eurossa menee yläraja, sitä enempää kone tai kaapeli ei saisi maksaa, koska silloin mopo on karannut käsistä ja teknisillä järkisyillä ostoksen perusteleminen ei ole mahdollista.