Alkaako muuten 80xx -sarjan kaiuttimet rajaamaan toistoaan volumen kasvaessa ja lähentyessä kaiuttimen rajoja? Esim bassojen tasoa leikkaamalla..
Kun volumea on kaiuttimen mielestä liikaa, suojapiirit aktivoituvat ja volume pudotetaan ns. turvalliselle tasolle (ei vaan bassojen vaan koko kaiuttimen taso). 8040A ja isommat kertovat tästä merkkivaloledin punaisella sävyllä. Tämä koskee myös muita kuin 80XX-sarjan kaiuttimia.
Edelleen arvon asiaa. Vähän lisää perehdyttyäni Anti-Mode voisi olla kovin kiinnostava laite. Päätös on tehty: 3*8030 + 2*8020 ovat kaiuttimet. Eli dilemmani: 1) AV-vahvistin jakosuotimena + antimode 8033 bassoille + Subbarina vaikkapa SVS 12. 2) Genelecin subbari jakosuotimena, ei anti-modea. Subbari 7060B tai 7050B. Kuinka paljon on siis merkitystä tällä verrattuna Anti-Moden hyötyihin?
Mietiskelen 8xxx -kattauksen asentamista uuteen kämppään. Koska kyseessä on uusi talo, haluan vedellä piuhat siististi seinien rakenteisiin. Millaisia rasioita tai kytkentätarvikkeita hommaan on ylipäätänsä tarjolla ja mistä? Tarvitaan siis ainakin signaalille jonkinlaiset seinärasiat rca:na ja/tai xlr:nä, ja sähköpistorasioille yhden kytkimen taakse menevät vedot... Tähän mennessä olen käyttänyt Claes Ohlsonin master/slave -johtoa, mutta onko olemassa vastaava seinään integroitavaa mallia, jolla kaiuttimet saa kätevästi herätettyä?
simexin pilipalitelineet toimivat ihan jees,, täytetty hiekalla ja ylälevyt rälläköity muotoonsa... katso liitettä P1020290.jpg
Onko eri malleilla kuinka isoja eroja äänessä, eli kannattaako lähteä sekoittamaan miten paljon keskenään? Pääkajareina 1030A tällä hetkellä ja jos siihen lisäksi 2-3 kpl 6010/1029/8020 taakse/keskelle. Takana varmaan toimii, mutta entä keskellä erilainen?
Riippuu ihan kuuntelijan kriittisyydestä. Kyllähän kaiuttimien äänestä löytyy tietenkin eroa, mutta eron häiritsevyyttä on vaikea mennä arvioimaan toisen puolesta. Puolivirallinen suosituksemme on, että 6000/8000-sarjaa ei tulisi sekoittaa 1000-sarjan kanssa ja päinvastoin, kun kyse LCR-kaiuttimista. Surround-kanavat eivät ole niin kriittiset, etenkin jos puhutaan pelkästä leffakäytöstä.
Varmaankin lähes kaikilta asennuskalustevalmistajilta saa XLR rasioita ja peitelevyjä. Kannattaa tarkistaa ihan vaan yhtenäisen ulkonäön takia. Esim. suosittu Jussi-sarja: http://www.asennustuotteet.fi/catalog/15663/Telepistorasia%20XLR-liittimille_FIN1.html Tarvitset 2 rasiapohjaa, toiseen normaali pistorasia ja toiseen esim. XLR-rasia. Toinen pää kaiuttimien läheisyyteen ja toinen vahvistimen/laitekaapin läheisyyteen. Sähkörasian voi kytkeä olemaan aina päällä kuten normaali pistorasia. Tai niinkuin itse tein, eli toinen pää tulee vahvistimen taakse seinärasiaan jossa Powercon-liitin. Vahvistimen takana ne voi sitten kytkeä vaikka tuollaiseen master/slave jatkojohtoon. Jos vie molemmat johdot (signaali ja sähkö) kaiuttimelta vahvistimen taakse niin kaapelointiin vaikka genelecin oma Active monitor hybrid cable, löytyy lisätarvikekuvastosta: http://www.genelec.fi/documents/catalogues/Genelec_Accessories_brochure.pdf
Zipmanille: Onko mitään julkaisukelpoista tietoa Genelecin suunnalta, nyt kun 6020A:n valmistus on näemmä lopetettu eikä toista samalla tavalla varustettua (lue: automaattinen virrankatkaisu, RCA-liittimet) kaiutinta ole vielä tullut tilalle? Hankin nimittäin juuri toisen parin noita erinomaisia kaiuttimia ja nyt mietityttää tupsahtaako Geneltä saman tien paranneltu ja päivitetty "kotimalli"... edit: 6020A on siis hävinnyt genen nettisivuilta
Onpa hyvinkin. Suositus perustuu puhtaasti mekaaniseen seikkaan, eli Iso-Podin vaaka-asennuskierteiden puuttumiseen (eivät mahdu fyysisesti). Mutta mikäli sijoitusalusta on lähellä vaakatasoa, jolloin kaiutin pysyy hyvin irtonaisenkin Iso-Podin päällä, ei ole mitään estettä sijoittaa 6010A/6020A/8020A/B:tä kyseisellä tavalla. Kiitos, Jani, kyseisen epäkohdan huomaamisesta. Editoimme ohjeen selvemmäksi.
6020A:n valmistuksen lopettaminen liittyy vuoden vaihteessa voimaan astuneeseen ErP-direktiiviin, joka liittyy elektronisten laitteiden tehonkulutukseen. Ko. direktiivi hankaloittaa kaikenlaisten automaattisten virrankytkentöjen ja -katkaisujen yms. toteuttamista. Korvaavaksi tuotteeksi tarjoamme 8020B:tä, joka on tekniseltä suorituskyvyltään täysin identtinen 6020A:n kanssa. Automaattista virrankytkentää tai -katkaisua ei luonnollisesti löydy, ja lisäksi sisäänmeno on vain XLR-liittimellä (RCA-XLR-adapterin saa muutamalla eurolla). Päivitettyä "kotimallia" ei siis ole tulossa.
Mittailin vähän bassokäppyröitä omasta Genelec-setistä. Laitteisto Kaiuttimet: Genelec 8020B * 5 Subwoofer: Genelec 7060A (-6db dipit kytketty) Esivahvistin: Audiolab 8000AP Subwoofer eq: BFD DSP1124P Piuhat: Neutrik Pro (St.Paul's Sound) Kytkentä: Kanavia ei kierrätetty subin jakosuotimen kautta Jakotaajuus: 100hz Huone - Paritalon entinen takkahuone - Pituus 3.25m, leveys 3.76m, korkeus 2.4m - Ei mitään akustointia - Seinät ovat harkkoa/tiiliä - Kaiuttimet ovat kiinni seinissä 8000-401-seinätelineillä - Subbari etuseinällä L:n ja C:n välissä Mittauskalusto Softa: Room EQ Wizard (sweep) Äänikortti: E-MU 0404 USB 2.0 Mikrofoni: Audix TR40, kuuntelupaikalta 45° Huone: Ennen equtusta: Equtuksen jälkeen:
Varsin kelvolliselta näyttää! :thumbsup: Oletko kokeillut kierrättää kaikkia ääniä subbarin kautta, saisit mukavasti syyttä myös muiden kanavien soundiin? Itse tässä tuumailen myös jonkinlaisen DSP systeemin laittamista. AntiModet ja muut subbariequt rikkoisivat inhottavasti kokonaisuutta, kun menettäisi juuri tuon yllämainitun edun. Geneleciltä ilmeisesti jollain viiveellä tulossa ulkoinen 7.1 DSP (GLM?), mutta koska tämä voi venyä mahdollisesti ehkä jopa vuosienkin päähän, olen tuumaillut equttavani pelkkää LFE-kanavaa ja silti edelleen kierrättää kaikki kanavat subbarin kautta. Tosin tästä syntyviä ongelmia en kummemmin osaa hahmottaa, itselleni tulee ensimmäisenä mieleen toisten kanavien alapään ongelmat, jotka kuitenkin toistetaan subbarin kautta. Sekoittuvatko korjattu LFE ja pääkanavista ohjattavat äänet täysin mössöksi vai mitä tässä tapahtuu.
8020 toimii ainakin omassa systeemissäni vähintäänkin kiitettävästi seinäsijöituksella. Bassoa leikataan -6db Genelecin ohjeen mukaisesti.
En ole vertaillut vielä jalustasijoitukseen, joten en osaa sanoa. Todennäköisesti ääni paranisi jonkin verran ottamalla kaiuttimet esim. 50cm irti seinästä. Ei tulisi yhtä pahoja heijastuksia ja samalla kaiuttimet olisivat lähempänä kuuntelupaikkaa. Mittaamani vasteen perusteella 8020:n bass tilt -säädöille ei tunnu olevan tarvetta, mutta täytyy kokeilla niitäkin.
Thanks. Vasteen alaosa on ihan jees (vaikka voisi tietty mennä myös sinne 15-20hz asti), mutta tuosta ylöspäin on aika solmussa. Tulevaisuudessa sitten jonkin sortin akustointi ja isompia ämyreitä (ehkä jopa 8200 + 7200-sarjaa jos olosuhteet sallivat). Kierrätin aluksi kaikki kanavat 7060A:n kautta, mutta kuten tuosta vasteesta näkyy, niin bassopää menee aika pahan näköiseksi ("ennen equtusta" käppyrä on mitattu silloin kun subissa oli -6db bass roll-off päällä).
Katkaistaanpas huhuilta siivet heti alkuunsa. Vaikka tuossa aiemmin teinkin erittäin pienimuotoista markkinatutkimusta, mitään päätöksiä kuvatun laitteen markkinoilletuonnista ei ole tehty. LFE:n vaste siis siistitään ekvalisaattorilla, mutta kaikkien muiden kanavien uudelleenohjatut bassot (alle 85 Hz) myllertävät huonemoodien mukana? Ei välttämättä suositeltava vaihtoehto.