Britannian menestyneintä haamukirjailijaa (= ghost writer) pyydetään kirjoittamaan maan entisen pääministerin Adam Langin (Pierce Brosnan) elämäkerta ensimmäisen kirjailijan kuoltua yllättäen onnettomuudessa. Ewan McGregorin esittämä haamukirjailija luulee saaneensa elämänsä tilaisuuden, mutta pian ex-ministeriä syytetään vakavista valtionrikoksista ja kirjailija törmää epäilyttäviin johtolankoihin, jotka viittavat siihen että edeltävä haamukirjailija ei ehkä kuollutkaan tapaturmaisesti. Kirjailijan selvitystyötä ex-ministerin saarella häiriköivät niin toimittajat, mielenosoittajat kuin ministerin vaimo (Olivia Williams) ja assistentti-tyttöystäväkin (Kim Cattrall). Onko ministeri ollut CIA:n agentti? Tutkimuksen edetessä kirjailija saa pelätä henkensä puolesta – pysyykö hän vastoin edeltäjänsä kohtaloa hengissä kirjoittaakseen totuuden? Aikamme kiistellyin ohjaaja Roman Polanski palaa valkokankaille tunnelmallisella ja jännittävällä poliittisella trillerillä. Kuinka monessa eri yhteydessä petoksia tapahtuu? Ainakin ihmissuhteissa, politiikassa ja painetussa sanassa... Katso trailer Katso kuvagalleria Ensi-ilta Suomessa 09.04.2010 (USA:ssa 19.02.1020)
Ei ole Brosnan Michael Sheenin veroinen "kopio" pääministerihahmon esikuvasta (http://www.iansmith.co.uk/image/blog/March2007/TheQueen_2.jpg). Kirja oli oikein kelvollinen thrilleri, saas nähdä mihin elokuva pääsee.
Onneksi tällaisiakin vielä tehdään. Roman Polanski kuljettaa tarinaa sellaisella taidolla ja varmuudella, että niistä voi moni nuorempi ohjaaja vain unelmoida. Etenkin loppupuolen lauttakohtaus on äärimmäisen hyvin rytmitetty ja kuvattu. Mitään ei ole liikaa eikä liian vähän. McGregor ja Brosnan vetävät aika rutiinilla, mutta Olivia Williams on LOISTAVA. Hänen rooliaan olisi saanut mieluusti suurentaa. ****
Pitkän uran Polanski tehnyt, mutta valitettavan kauan kestänyt elokuvan saapuminen suomeen P.S. Sori melko tyhjänpäiväisestä viestistä, mutta tällä kertaa en voinut vastustaa.
Filmiltä tulevaa kuvaa on mukava katsella. Jotenkin paljon tunnelmallisempi kuin "virheetön" digitaalinen kuva. Niin. Kirja, johan elokuva perustuu jäi kesken ennen sadannetta sivua. Ihmeellistä kyllä elokuva ei edes haukotuttanut. Onhan tässä keskustelua, mutta sujuvaa sellaista, ja tarina etenee koko ajan eteenpäin. Pari miinusta tulee näyttelijävalinnoista. Pierce ei käy lainkaan ministeriksi ja se pirun seksihullu nainen Sinkkuelämistä käy tähän elokvuaan kuin poro karhun persikkapiiraaseen. Ehkä Mcgregorinkin tilalle olisi voinut laittaa jonkun hieman tuntemattomamman kasvon, koska on kyse haamukirjoittajasta. Sinänsä näyttelijöiden työskentelyssä ei valittamista. Kenelle? Ei väsyneelle tarkkaavaisuushäiriöstä kärsivälle. Ehkä piristävien pillereiden avulla tarkkaavaisuushäiriöinenkin voisi tykätä...
Elokuvasta ei ole helppo sanoa mitään hyvää, mutta toisaalta en kyllä osaa sitä haukkuakaan. Aiemmin mainitut näyttelijävalinnnat toki paistoivat silmään. Tarina on jotenkin tylsä ja turha. Elokuvamaailma olisi pärjännyt ihan hyvin ilmankin. Arvio 2/5.
Vähän joo minuakin ihmetyttää tämä ylistys. Laadukas ja hienosti ohjattu pätkä hyvillä näyttelijöillä mutta jotenkin sieluton ja tylsä. 3/5.
Ihan pätevä jännäri, vaikkei nyt juuri mitään uutta tuonnutkaan. Kyllä tämä ihan sujuvasti etenee, ja Pierce Brosnankin oli näyttelijänä yllättävänkin hyvä. Taitaa ollakin miehen paras roolisuoritus. Ei ehkä Polanskin muistettavimpia, mutta ei sentään miehen kehnoimpiakaan. Spoiler Tuli vähän puun takaa, kun Brosnanin ja McGregorin hahmot kuolivat.
Tämä oli hyvä. Tekijämiesten ollessa kyseessä ei toki mikään ihme. Leffan aikana mietti, missä määrin vainoharhaisuuden tunne muuttuu häiritseväksi epätodellisuudeksi. Viihde/taide nyt ei tietenkään voi ikinä eikä kannata olla täysin realistista, tai tästä vastaavat sitten lähinnä Idiootit (sic (sic) (pun intended) pun intended). Vaikkei tämä nyt mitenkään erikoisen epärealistinen ollut, kylläkin hieman hassun ja toki mielenkiintoisen sekä persoonallisen elementin selvääkin selvemmät tosielämän lähihistorian käänteet katsojalle tarjosivat. Olisiko tästä sitten enemmänkin trendiksi elokuvien tekijöille? No varmasti tätä on tehty ennenkin nyt vain aihe oli herkullisen lähihistoriallinen ja provokatiivinenkin. Hauskasti viikonloppuun sattui toinenkin samantyylinen elokuva nimittäin Lions for Lambs. Mainio Brosnan ja erityisesti McGregor sopivat rooleihinsa erittäin hyvin, kuin myös kaikki muutkin mukaanlukien se Amerikan Antti Litja CIA:n miehenä. "Sinkkuelämää-Samantha" vaati myös vain yhden epäuskoisen hetken varmistua. Tukevoitunut Steven Seagalkin oli päässyt hetkiseksi luonnesivurooliin tosin lopputeksteissä krediitit sai muuan James Belushi. Kyllähän tälläista tarinaltaan kunnollista ja taitavasti käsiteltyä merkityksellistä elokuvaa aina katselee, käsikirjoituksenkin ollessa pääroolissa. Maisemat ja tunnelmat miellyttivät. Loppu oli Spoiler ihan mukavasti hanekemainen. DVD:n mukana tulleet extra-dokumentit olivat tällä kertaa harvinaisen mielenkiintoisia valaisevalla tavalla, ja toimivat elokuvan jälkipuintina mainiosti. Polanskista ei tarvinne erikseen sanoa mitään muuta kuin että tällä kertaa ei leffaa todistetustikaan tehty kahvikuppi kädessä istuskellen. 4 / 5
En ole poliittisten thrillerien suuri ystävä, mutta Polanski kertoi tarinan erittäin hyvin ja näyttelijät tekivät hyvää työtä kautta linjan. Oikein nopeasti vierähti pari tuntia tätä seuratessa. 4/5 nyt ainakin.
Sangen pätevä poliittinen trilleri. State of Play on ehkä parempi kuin tämä, mutta en nyt löytänyt isompaa moitittavaa. Toteutushan on ensiluokkaista, mutta jotenkin pyöritään hieman liian pienissä piireissä. Leffa olisi saanut välillä hieman "avautua". Eli Wallachin lyhyt rooli oli mainio, Brosnankin hyvä poliitikko ja tosiaan, Olivia Williams aivan loistava.