Sähkön kilpailutus

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Timppa_h, 22.05.2008.

  1. R.Erwin

    R.Erwin Guest Guest

    Liittynyt:
    08.10.2002
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaasa ollut aika pitkään jo edullinen, itse vaihdoin tuossa vajaa vuosi sitten Vaasaan kun oma paikallinen alkoi rahastamaan oikein kunnolla.
     
  2. TuK

    TuK Vakiokasvo

    Liittynyt:
    24.09.2004
    Viestejä:
    566
    Saadut tykkäykset:
    14
    Meillä on näköjään sama verkkoyhtiö. Oli kyllä oikea uuskielen mestarinäytös tuo kirje.

    Onneksi tuon korotuksen sain melkein nollattua vaihtamalla sähköntoimittajaa.
     
  3. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täällä eri sähköyhtiö (verkkoyhtiö), mutta hekin korottivat reilusti noita siirtohintoja, kun asiakkaat lähtevät halvempien sähkönhintojen perään, niin sitten nostetaan siirtohintoja... Nyt taitaa itsellä olla siirtohinta käytännössä sama kuin sähkönhinta.

    Siirtohinta 4,59 snt/kWh ja sähkö 4,8 snt/kWh :p
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2010
  4. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    961
    Saadut tykkäykset:
    3
    Täällä Fortum on aivan pakotettu nostamaan siirtohintoja vaivaiset 9,5 prosenttia.

    Ymmärtäähän tuo, kun "vertailukelpoinen liikevoitto nousi 570 miljoonaan euroon 508 miljoonasta eurosta. Liikevoitto oli 522 miljoonaa euroa" ja "valtionyhtiö jakaakin omistajilleen reippaat osingot". (lähde).

    Ihan turha mussuttaa niistä investoinneista, jos viivan alle jää tuollainen summa. Sinä päivänä kun siirtoyhtiön voi vaihtaa, se on Fortumille moro. Vaikka vaihtoehto olisi kalliimpikin. Ihan noin periaatteesta.
     
  5. Juicce

    Juicce Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korjaillaas nyt muutamia pikkuisia asiavirheitä.

    Ensinnäkin Fortum ei siirrä sähköä Turussa =)

    Toisekseen, jos vähän lukisi, mistä tuo voitto oikeasti tulee, niin yli 2/3 (394me) konserni tekee voitosta sähkön tuottamisella. Sähkönsiirron osuus on vain noin 80me, josta siitäkin siirretyllä energialla kompensointuna Suomessa vain kolmannes eli vajaat 30me. Ei hirveästi minusta. Ja paljon kalliista hinnoista parjattu Marketskin pääsee nippa nappa omilleen, 10me voittoa (ja energian hinnanhan saa aina kilpailuttaa).

    Yleisesti sähkönsiirtomarkkinoilla Suomessa lienee ainoastaan kolme jakeluverkkoliiketoimintaa harjoittavaa tahoa (Fortum, Vattenfall ja EON), joiden ideana on tuottaa voittoa. Siis normaalia yritystoimintaa eikä vain olla kiva kaverille. Fortumin asiakkaat sentään voivat olla tyytyväisiä, että rahat menevät valtiolle eikä kalle kustaan porhceihin.

    Sähkönsiirto siis on _säädeltyä_ monopolitoimintaa ja kiinnostaa, miten sallittu tuotto määräytyy, niin osoitteesta http://www.emvi.fi/data.asp?articleid=1660&pgid=228 löytyy lisää. Investoinnit on siis yksi syy, mikä nostaa siirtohintoja ja kun miettii, mikä on Suomen nykyverkkojen keski-ikä, niin nämä investoinnit ovat vasta alkusoittoa.

    Loppujen lopuksi Suomessahan kuitenkin on yksi euroopan halvimmista sähkön hinnoista. Paitsi jos puheet euroopan laajuisista markkinoista toteutuvat...
     
  6. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    961
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ei tässä Turussa asutakaan. ;)

    Minusta 30 miljoonaa on kyllä reilu voitto sekin. Varmasti mittarien vaihto yms. maksaa, mutta 9,5% nyt vain on kohtuuttoman hulppea nosto maksuihin, jotka itse tuotteeseen nähden ovat jo nykyisellään suhteettoman suuret.

    Siinä olet oikeassa, että verkoissa on paranneltavaa. Meillä tässä hiljattain oli parhaimpina päivinä pari tunnin mittaista katkoa ja pieniä räpsyjä pitkin päivää, sitä tykkylunta kaiketi. Fortumin mukaan pikkukatkoja saa olla 100 vuodessa ilman että on edes epänormaalia, kun matkalla on ilmajohtoja (kodin lähellä ei ole). UPSi oli pakko hankkia aikoinaan puolen vuoden asumisen jälkeen, jotta tietokoneen käytössä säilyi mielekkyys.
     
  7. Juicce

    Juicce Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos sinä omistaisit tuollaisen verkko-omaisuuden (puhuttaneen varmaan miljardiluokasta jälleenhankinta-arvoltaan), niin olisiko tuollainen 30me tuotto sellaiselle pääomalle kuinka reilu?

    Pointti siis oli tuossa säännellyssä monopolitoiminnassa se, että vaikka hintoja nostaisi 100%, niin joku valvoo toimintaa ja jos on peritty liikaa niin valvontajaksolla pitää antaa hyvityksiä. Jos tuoton suuruus on mielestäsi kohtuuton, niin siitä kannattanee olla yhteydessä energiamarkkinavirastoon, ei Fortumiin.

    Tarkoitus siis ei ole puolustella Fortumia, tälläinen systeemi vain tällä hetkellä on..

    No nyt on muutama kuukausi tietty ollut täysin poikkeukselliset olosuhteet. Varsinkin kun pari viime talvea on ollut lämpimiä ja ihmiset tottuivat ettei maaseudullakaan paljoa katkoja ole. Tietysti sitä voidaan kaapeloida koko maaseutukin vaikka lakimuutoksella, mutta se tietty näkyy lomakossakin sitten...
     
  8. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    961
    Saadut tykkäykset:
    3
    Olet toki oikeassa siinä, että voiton suuruuden arviointi on subjektiivinen asia ja siinäkin, että laillisuuden rajoissa toimitaan säännellyllä alalla. Mutta pitää myös erottaa se asia, että vaikka Fortumilla on lupa laskuttaa mitä laskuttavat, energiamarkkinavirasto tai mikään muukaan taho tuskin on pakottanut hintoja nostamaan. Ratkaisu on Fortumin ja tavoitteena voiton maksimointi pakollisten investointien kattamisen ohella. Ja mitä tulee yritysten tarkoitukseen tuottaa voittoa omistajilleen, asiahan on ikiajat ollut niin, mutta ei kai kukaan sitä kiistä, että ennen vanhaan yritykset eivät olleet ihan yhtä ahneita, esim. henkilöstön kustannuksella. Huonoina aikoina hiukan vähempikin riitti. Se nyt on selvä, että jos miinuksella ollaan vuosikaudet, jotain on tehtävä.

    Asia uutisten mukaan hiertää muitakin.

    Mutta toivotaan nyt ainakin, että tuolla 9,5% korotuksella toimitusvarmuus paranee myös sen verran. Siinäkin olet oikeassa, että sääolot ovat olleet viime aikoina poikkeukselliset, mikä selittää nuo poikkeuksellisen suuret räpsyt. Normistikin noita katkoja on kuitenkin sen verran usein. että ilman UPS:ää en pöytäkonetta enää verkkoon kytke. Myönnetään myös, että päätös asua tällaisella vähemmän urbaanilla alueella on ihan oma ja UPSin hankinta ei nyt sinällään mikään huono juttu ole muutenkaan.
     
  9. Juicce

    Juicce Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai nyt kukaan pakotakaan nostamaan. Mutta kuten itse itsellesikin vastasit, kukapa liiketoimintaa tekevä ei maksimaalista tuottoa tavoittelisi. Hulluhan siinä olisi, jos ei tavoittelisi.

    Puheitasi ahneudesta en kyllä oikein ymmärrä, voitkohan täsmentää? Eiköhän maksimaalinen voitto olla otettu niin kauan kuin sähkönsiirtoalalla on sallitun tuoton järjestelmä ollut olemassa. Tietysti aikanaan yhtiöt olivat kunnallisia (ja osittain ovat edelleen), jolloin tavoite oli siirtää edullista sähköä kuntalaisille (ja jolloin verkko oli suhteellisen nuortakin vielä). Tänä päivänä osassa kunnallisissa tämäkin on kääntynyt kuntien rahakoneeksi, jolla pidetään kaunista naamaa ja veroprosentti alhaalla (esim. Helsingin energia). Tietty kukaan ei aikanaan ole verkkoyhtiöitä pakottanut myymään Fortumille tai Vattenfallille, toisaalta kukaan ei 10 vuotta sitten varmaan aavistanutkaan, mikä merkitys sähköenergialla tänä päivänä on.

    Tuntematta tarkemmin liittoa tuon jutun perusteella näyttää ennemminkin siltä, että kyseessä on joukko vi****neita yksityishenkilöitä, jotka koittavat saada valitukselleen äänenpainoa liiton kautta. Tuntemusta alasta ei vaikuttaisi hirveästi olevan.

    Tietty harmittaahan nuo korotukset itseäkin, kun kerran F:n verkostoalueella asutaan. Suhtaudun niihin ehkä vain vähän maltillisemmin.

    Keskeytyksistä aiheutuva haitta on yksi keskeinen osa tuota sallitun tuoton määritelmää. Eli eiköhän jokainen verkkoliiketoimintaa harjoittava yritys pyri minimoimaan keskeytykset ja niiden kestoajat. Tästä paras esimerkki ehkä Vattenfallin taannoinen ilmoitus siirtyä maakaapelointiin. Tietty toinen asia sitten on, miten nämä kohdistuvat yhteen tiettyyn sattumanvaraisesti valittuun asiakkaaseen, on tietysti eri asia.

    Mutta jos liiketoiminnan harjoittamisen myötä tulleet hinnat harmittavat, niin siihen pitää vastata pelin hengen nimessä - osakkeita ostamalla. =) Suhteellisen edukkaitakin nuo osakkeet tällä hetkellä. Pari tonttua kun pistää kiinni, niin sillä saa sen 200 osaketta, joka tarkoittaa 200e osinkoa keväällä. Sillä lyhentelee jo kivasti sähkölaskua =)
     
  10. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    961
    Saadut tykkäykset:
    3
    Lähinnä sitä, kun miljoonavoittoja takovat ja -osinkoja jakavat firmat nostavat hintoja tai pistävät väkeä ulos "varautuessaan tulevaan". Toivottavasti varautuvat myös nousuun nostamalla palkkoja ja alentamalla hintoja etukäteen jne. :D

    Mutta lopulta tässä erimielisyydessämme ei ole kyse siitä, mikä on pykälien mukaan sallittua, vaan siitä, mikä on moraalisesti sopivaa. Ei kadulla kiroilukaan tai bussissa piereskely laitonta ole, mutta sopimatonta käytöstä se silti on. Sinusta Fortumin toiminta on ihan jees, minusta taas ei. Ja molempien kantojen taakse löytyy varmaan kannattajia.
     
  11. JTu

    JTu Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2003
    Viestejä:
    210
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei taida parilla tontulla saada kuin reilut sata FUMia tällä hetkellä... Reilun 5% osinkotuotto on kuitenkin ihan ok.

    Muuten olen samaa mieltä, kannattaa omistaa. Sähkönkäyttäjät Fortumia, vakuutuksenottajat Sampoa jne - makselee sitten osingoilla kuluja :)
     
  12. Juicce

    Juicce Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten tuossa jo aikaisemminkin totesin, ne miljoonavoitot taotaan jotenkin ihan muulla keinoin. Jonka perusteella ne optiotkin maksellaan. Syvemmin asiaan menemäti koko palkkiokohussa muutoinkin on kyllä haukuttu väärää puuta. Eikä kyllä tainnut moni noteerata, että eipä viime vuonnakaan kauheasti palkkioita maksettu..

    Enkä kyllä hirveän massiivisista irtisanomisistakaan muista mitään - vaikka sentään laman pohjalla taas on käyty ja tehtaita ympäri suomenmaan onkin suljettu.
     
  13. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Miten tuo sähköyhtiön vaihto noin sen tehneiden näkökulmasta tapahtuu ja missä kannattaa olla tarkkana?

    Tällä hetkellä asun yksiössä, joka kuluttaa vuodessa runsaat 1600 kWh sähköä. Käyttämäni sähkö on yleissähköä (1x025). Siirrosta vastaa Oulun Energia ja myynnistä Oulun Sähkömyynti. Eilen tuli postissa seuraavien maksujen hinta-arviot ja näköjään olisin maksamassa n. 40 euroa joka toinen kuukausi (eli n. 240 euroa/vuosi/1632kWh).

    Käväisin tuolla SähkönHinta-vertailusivulla ja sen mukaan Oulun Sähkömyynnin Yleissähkö 1 (jota ilmeisesti käytän) olisi 139,51 euron hintainen vuodessa, kun taas tämä Plazan suosikki Kraft&Kultur (toiseksi halvin Vaasan Sähkön jälkeen, mutta ns. vihreistä sähköistä halvin) olisi 110,33 euron hintainen -- puhutaan siis vajaan 30 euron hintaerosta.

    Meneekö se tosiaan näin, että mikäli nyt päättäisin vaihtaa Kraft&Kulturiin niin

    1. Pyydän Kraft&Kulturilta tarjouksen
    2. Hyväksyn tarjouksen ja valtuutan heidät lopettamaan yhteistyöni Oulun Sähkömyynnin kanssa
    3. Maksan sen jälkeen kahta erillistä laskua sähköstä: A) sähkön siirrosta Oulun Energialle ja B) itse sähköstä Kraft&Kulturille?
    Vai miten tuo nykyisen sähkösopimuksen lopettaminen tapahtuu (varsinkin kun Oulun Energia ja Oulun Sähkömyynti ovat yhteistyössä)? Koituuko sähkösopimuksen päättämisestä mitään ylimääräisiä maksuja?
     
    Viimeksi muokattu: 05.03.2010
  14. phelin

    phelin Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Juuri noin menee, eikä tule ylimääräisiä laskuja. Toki aloitteellisena ihmisenä voit ottaa yhteyttä nykyiseen toimittajaan ja kertoa, että vaihdat toiselle, koska he myyvät halvemmalla. Voipi olla, että tulevat vastaan.
     
  15. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Tuli sitten lähetettyä sopimus Kraft&Kulturille. SähkönHinta-sivuston mukaan se tarjoaisi minulle Suomen toiseksi halvimman hinnan ja täysin vihreän sähkön. Annoin valtuudet sopimusta tehdessä irtisanoa nykyisen sähkösopimukseni ja hoitaa muut vaihtoon liittyvät asiat. Lähetin kuitenkin asiasta sähköpostia nykyisellä sähköyhtiölle, ettei tule epäselvyyksiä -- käsittääkseni sitäkin on tapahtunut, että sähköyhtiötä on vaihdettu mutta jostain syystä se ei ole kaikille tahoille mennyt perille.

    Mitään vastatarjousta en lähtenyt sinänsä nykyiseltä sähköyhtiöltä pyytämään sillä tuskin se pystyy tulemaan K&K:n tasolle. Asiaan vaikuttaa myös se, että nykyinen ei tarjoa vihreää sähköä -- ainakaan edullisempaan hintaan.

    Vähän jännittää miten se vaihto sujuu (laitoin toivealkamispäivämääräksi ensi kuun alun, sillä maksoin viimeisimmän 31.3. asti ulottuvan sähkölaskuni vasta), mutta taustatyön tehneenä tässä ei kai pitäisi pahempia sudenkuoppia olla. Mistään ei pitäisi tulla ylimääräisi kuluja ja vaihdon pitäisi olla kitkatonta. K&K:n toiminnasta lukeneena vähän tietenkin kysymysmerkiksi muodustuu se tuleeko hommassa viivästyksiä ja myös se joutuuko niitä sähkölaskuja sitten odottamaan hirveän kauan (ja sitten kun se tulee, niin se onkin useammalta kuukaudelta iso könttäsumma).
     
  16. husse

    husse Guest Guest

    Liittynyt:
    28.08.2004
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kuukausi sitten vaihdoin helsinkin energiasta Lahti energialle(2 vuoden sopimus).Asun 140 neliöisessä omakotitalossa.osittain varaava sähkölämmitys käytössä.
    Säästö n.120e vuodessa eli kyllä kannatti kilpailuttaa.:)
     
  17. JS83

    JS83 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 552
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minkälaisia sopimuksia olette tehneet? Itse asun omakotitalossa jossa sulakekoko 3x25A. Kilpailutin marraskuussa sähköyhtiöitä jonka jälkeen ESE vaihtui huomattavasti halvempaan Vattenfalliin. Sähkön siirto tosin pysyy ESE:llä. Eli nyt vuodessa tulee säästöä useampi satanen :thumbsup:

    Vattenfall:
    Täysvesi, 12 kk
    Perusmaksu 0.00 e/kk
    Päiväsähkö 5.30 snt/kWh
    Yösähkö 4.30 snt/kWh

    VS.

    ESE:
    Perusmaksu 5.00€/kk
    Energiamaksut
    Päivä klo 7-22 6,35 snt/kWh
    Yö klo 22-7 4,80 snt/kWh
     
  18. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Kraft&Kulturin sopimus oli

    Yleissähkö 5,29 snt/kWh
    Kuukausimaksu 2 euroa

    Edellinen sopimus oli

    Yleissähkö 6,71 snt/kWh
    Kuukausimaksu 2,5 euroa.
     
  19. juhaa

    juhaa Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 966
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei ole vielä halvempaa näkynyt kuin tuo Kraft&Kulturin 5c päivä ja 4c yö.
    Toistaiseksi voimassaolevana.

    edit: Niin joo ja kuukausimaksu 2.5€
     
    Viimeksi muokattu: 08.03.2010
  20. Digiman

    Digiman Vakiokasvo

    Liittynyt:
    05.03.2004
    Viestejä:
    906
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä meni niin, että sain tarjouksen Vattenfall:lta, 4,80kwh, ei kk -maksua. He myös laskuttavat sähkön siirrosta, sentilleen saman hinna kuin Hgin Energia olisi laskuttanut. Eli minun ei tarvitse maksaa kahta eri laskua. Kysy ihmeessä K&K:lta jos heillä on samanlainen palvelu....