VLSI Anti-Mode 8033 - Automaattinen subbarin equ

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana säätäjä, 12.12.2007.

  1. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    840
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt kaipaisi hieman selvennystä? Eli on haittaa kun pääkaiuttimien annetaan toistaa alas bassotaajuuksille, mutta bassot kannattaa vain muutamin erittäin harvinaisin poikkeuksin jakaa subwooferiin?

    Bassot kannattaa IMO ehdottomasti jakaa subbareille. 1) väliin ei tarvita passiivista jakosuodinta/kuristinta vaan jako voidaan tehdä aktiivisesti, josta seuraa, että 2) passiivisuotimen aiheuttamalta säröltä vältytään; tämän lisäksi 3) aktiivinen subi pienentää vahvistimen säröä pienentyneen rasituksen johdosta; 4) subi toistaa matalat taajuudet paljon säröttömämmin kuin pääkaiuttimien pienet elementit, saman äänenpaineen saavuttamiseksi elementin tarvitsee vatkata vähemmän 5) ekutus onnistuu siten ettei tarvitse puuttu pääkaiuttimien signaaliin.

    En itse tosin ole kovin monosubien kannalla, mutta mielummin semmoinenkin kuin 2x 6,5":sta.

    Stereosubbareita sen sijaan kannatan ja suosittelen varauksetta. Stereosubeilla on muutamia hyötyjä monoon ja "bassopääkaiuttimiin" nähden (tämä vain oma mielipide, en toki laittaisi pahaksi kunnon 70kg pääkaiuttimen murkuloita, joissa 2x 12" bassoa etc., jos hinta ei olisi este): 1) tasaisempi huonevaste, sillä subit eri paikassa huonetta herättävät huonemoodeja eritavalla, vaste suoristuu monosubiin nähden 2) parempi stereokuva, monosubiin nähdenhuoneen toinen puoli tai jokin nurkka ei enää kuulos mahtipontisemmalta kuin toiset 3) vähemmän säröä yhteen samanlaiseen subiin verratuna (sama syy kuin edellisen luettelon 4-kohdassa) 4) halvempi ja helpompi rakentaa kuin tarpeeksi alas toistavat pääkaiuttimet 5) periaatteessa voidaan sijoittaa myös huoneen ehdoilla, mikä ei onnistu (stereokuvan kärsimättä) jos pääkaiuttimet hoitelevat bassot.

    Ei jaksa keksiä enempää.
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2010
  2. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pahoittelen harhaanjohtavaa sanavalintaa. Bassot kannattaa siis jakaa subwooferin, paitsi muutamissa harvinaisissa poikkeuksissa. Syitähän jo luettelitkin.

    Listaan lisäisin dual-tone mittauksissa esiinsaatavan intermodulaatiosärön, joka voi tapahtua vain kaiuttimissa, jotka toistavat yhtäaikaa matalaa ääntä (esim. 40Hz) jolloin korkeampi (esim 1kHz) amplitudimoduloituu matalalla taajuudella tuottaen kompontentteja 920Hz, 960Hz, 1040Hz, 1080Hz jne.. (1kHz +/- N*40Hz) taajuuksille verhokäyränään amplitudimodulaatio, tuottaen kuulojärjestelmän kannalta varsin ikävänlaatuista säröä. Lisäksi korkea taajuus kärsii mm. doppler-vääristymästä koska sen generoiva äänilähde (kartio) on liikkeessä (matala taajuus), mistä seuraa myös hyötysignaalin (1kHz:n) huojuntaa.

    Subwooferilla tätä ei voi tapahtua.
     
  3. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 024
    Saadut tykkäykset:
    354
    Onko tästä härvelistä muuten koskaan harkittu versiota, joka myös tarvittaessa maltillisesti nostaisi vaimentuneiden alueiden tasoa, kuten SVS:n subbari-EQ tekee?
     
  4. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itseasiassa jo 8033 nostaa, mutta vain tilanteissa joissa se katsotaan hyödylliseksi. Ylempiä taajuuksia joiden laskeva profiili tulkitaan subwooferin alipäästöksi ei nosteta, kuten ei kaikista alimpia taajuuksia (paitsi Lift tiloissa.) Myöskään kapeita heijastuskumouksia tai seisovien aaltojen solmuja ei voi nostaa korostamalla, joten niitä ei nosteta.
     
  5. HesusNis

    HesusNis Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.09.2002
    Viestejä:
    1 760
    Saadut tykkäykset:
    2
    Pieni mainos tähän väliin..

    Ihan pirun hyvä laite! Olen tapellut subbarin (REL) kanssa kerrostalossa jo vaikka kuinka kauan ja viime vkl kun laitteen hommasin, niin kaikki loksahti kohdalleen. Testilevyiltä eri taajuuksia kuunnellessa kuuluu 80-20Hz väli vailla korostuksia/vaimentumia. Intergoituvuus parani myös.. Itse käytän pääsääntöisesti Stereokuuntelussa.

    Erittäin isot suositukset kaikille, kellä on KORVAA ja ongelmia subbarin taajuustoiston kanssa. Ne tyypit joilla ei ole korvaa, kannattaa edelleen jatkaa loudness-nappulan käyttöä. ;)

    :thumbsup:
     
    Viimeksi muokattu: 09.02.2010
  6. ChiKung

    ChiKung Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    391
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten asensit tuohon setuppiin? Onko sulla aktiivinen jako, vai muunsitko kaiutintasoisesta stereosta linjatasoiseen monoksi v?lijohdolla? Vaikuttaako latenssi niin paljon (ryhm?viiveeseen), ett? jouduit siirt?m??n subia?
    ________
    Sweetladyprincess
     
    Viimeksi muokattu: 27.08.2011
  7. ster

    ster Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2006
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Isot suositukset täältäkin. Antimode tuli toistaiseksi focuksen perään, ajattelin että saattoi olla vähän turha ostos tuolle vehkeelle, mutta yllätys oli aikamoinen kun säätöjen jälkeen pisti leffaa pyörimään. Kumina katosi ja sen myötä sai voimaa ihan tuntuvasti lisää :thumbsup:

    Kesällä ehkä jotain vähän järeämpää Diy subia voisi tuohon perään suunnitella.
     
  8. Timbee

    Timbee Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä koje on. Kuminat loppui betonibunkkerissa ihan kivasti. Mittaamaan en vielä ole päässyt, ja saatan jättää mittaamattakin.

    Laitteistona on Abrahamsen V2.0, Amphion IonL ja Amphion Impact 400. Kaiuttimet lastulevyseinän edessä, noin 40cm päässä seinästä putket tukittuina, ja subi kaiuttimien välissä myös noin 40cm seinästä irti.

    Ajattelin kyllä koeponnistaa antimodea ja laittaa subin nurkkaan :naminami:
     
  9. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suosittelen nurkkasijoituksen kokeilua. Saat toiston useimmiten alemmaksi ja suoremmaksi.
     
  10. MikkiHiiri

    MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 761
    Saadut tykkäykset:
    14
    Eihän mitään uusia laitteita oo tulon päällä lähiaikoina? Lähinnä odottelen Antimodea stereosubeille mut hintaluokka sais olla hieman alempi kuin SVS:n laittessa... :)
     
  11. Himppe

    Himppe Vakiokasvo

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    721
    Saadut tykkäykset:
    3
    Juu ja jossain vaiheessa oli puhetta 2.1-kanavaisesta korjaimesta, joka korjaisi sekä pääkaiuttimien että subin bassot.

    Täällä olisi kovastikin kiinnostusta moista kohtaan!
     
    Viimeksi muokattu: 18.02.2010
  12. ChiKung

    ChiKung Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2004
    Viestejä:
    391
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli ilmeisesti 2.1:een ei ole siis hy?ty? tuota laittaa, jos kaikattimet (Argonit) toistavat alas? Signaali otetaan subille (REL) kaiutintasoisesta. Osaisiko joku suositella tuohon aktiivista jakosuodinta?

    Huoneen akustiikka on uimahallitasoa ja ala noin 17 neli??.
    ________
    StylePepper live
     
    Viimeksi muokattu: 27.08.2011
  13. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos kaiuttimet toistavat alas, ne saattavat herättää huonemoodit. Eli jakosuodin, esim. AV-vahvari, olisi hyvä olla mikäli kaiuttimet oikeasti toistavat alas. Se toistavatko oikeasti alas riippuu vähän sijoituksestakin ja tilasta.

    Anti-Mode 2.2 algoritmi on ajanpuutteen vuoksi vasta pilke silmäkulmassani, joten se ei tosiaan ole tulossa ihan lähiaikoina. Ei uskalla luvata vielä valitettavasti minkäänlaista ajankohtaa. Kehitysnimi 2.2 siis siksi, että laite korjaa 2.2 systeemin säädettävällä digitaalisella jakarilla tai vaihtoehtoisesti 4 subwooferia yksilöllisesti. Laite olisi oikeasti automaattinen kuten 8033 mutta sen saisi halutessaan tietokoneeseen USBillä säätöjä varten. Hintaa on mahdoton kommentoida, mutta riippuen liittimien määrästä ja etupaneelin toiminnoista yms. niin veikkaisin noin 600-750€, epävirallisesti tietenkin.
     
  14. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    kuulostaa hienolta :thumbsup:
    mutta sellainen toive kyllä olisi että tulisi karvalakki malli sekä usb malli jottei antimoden karvalakki maksaisi enempää kuin 300€ (kipuraja rupeaa olemaan tuossa kohdin) ja toivottavasti usb mallikin olisi maltillisesti hinnoiteltu vaikkakin lähimmät vastustajatkin myyvät lähes tonnin automaatti eq:ja...
     
  15. Raptor

    Raptor Guest Guest

    Liittynyt:
    27.06.2006
    Viestejä:
    90
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ohjeissa neuvotaan kalibrointiviiveen takia siirtämään subia (esim vahvistimen säädöistä) n90cm kauemmas kuuntelupaikasta.

    Jotenkin maalaisjärjellä ajateltuna subia pitäisi siirtää lähemmäs. Mutta kahdella aivosolulla ei pitkälle pötkitä.

    Eli miten on, olenko väärässä?

    Mutta saahan sen kuuntelemalla ja esim RoomEQW ja Marsun mikillä jotakuinkin kohdalleen, vaikkei mikin vasteesta olekaan tietoa.
     
  16. elmac0

    elmac0 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    701
    Saadut tykkäykset:
    130
    Anti-moden aiheuttama lisäviive vastaa sitä aikaa, joka ääneltä kuluu 90cm mittaisen matkan etenemiseen. Ts. sama subwoofer 90cm kauempana toistaa signaalia samassa vaiheessa kuin anti-modella varustettu subbari. Eli kyllä se ohje on oikein: vahvistimen asetuksista kannattaa siirtää sitä etäisyyttä kauemmaksi (koska silloinhan vahvistin joutuu aikaistamaan subwooferin signaalia suhteessa muihin kanaviin kuten tarkoitus onkin). Sen sijaan etäisyyttä ei kannata muuttaa jos vahvistimen automaattikalibrointi on ajettu anti-mode kytkettynä systeemiin -- tällöinhän vahvistin havaitsee etäisyyden jo muutenkin todellista suuremmaksi.
     
  17. kostiant

    kostiant Guest Guest

    Liittynyt:
    22.10.2007
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa eilen haettua ANTI-MODE. Ajattelin tässä pistää ensi kokemukset.

    Ainakaan ensimmäisten kokemusten perusteella ei mennyt suu kovinkaan virneeseen. Pikemminkin päin vastoin kun mietin mitä laite maksoi saavutettuun parannukseen nähden. No niin kuin sanottua tämä oli ensimmäinen arvio muutamalla levyllä todettuna ja ei kerro koko totuutta.

    Laitteistona on Yamaha RX-V3900, Oppo 981hd pyöritin, Kajareina NHT Classic 3 edessä, Classic3C keskellä ja takana Classic2, Subina on NHT twelve.

    Muutamalla musa dvd:llä testattuna ei suuriakaan eroja huomannut. Kyllä bypass nappulaa painamalla todella pienen eron kuulee jollain taajuus alueilla. Se vähäinen "kumina" on vähentynyt.

    Tuli katsottua illalla hellasärön kanssa leffa Fame. Ainakin ko leffassa bassot tulivat esiin ihan kivasti paremmin kuin ennen mielestäni. Toki ero voi johtua siitä elokuva oli musiikki elokuva ja sitä myöten myös äänet editoitun sen mukaisesti.

    Testauksia jatketaan vielä ennen kuin annan lopullisen tuomion laitteesta. Jos erojen toteamiseen tarvitaan huonevasteen mittausta ilman anti-modea ilman että niitä korvalla kuulee niin silloin voidaan puhua turhasta hankinnasta. Voi toki olla että vasteessa ei ollutkaan pahoja vääristymiä. Lisäpotkua alas lähdinkin hakemaan.
     
  18. P.Kosunen

    P.Kosunen Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 369
    Saadut tykkäykset:
    14
    Tuohon Antimode ei vaikuta.
     
  19. miksu

    miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.04.2001
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    16
    Onhan siinä se 15-25/25-35 Hz Lift... :)
     
    Viimeksi muokattu: 04.03.2010
  20. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Minkälainen on muuten kuuntelutila? Jos lähtökohta oli jo alunalkujaan hyvä (esim. puutalo) seisovien aaltojen ja jälkikaiunta-aikojen suhteen, niin Antimode ei enää välttämättä hirveästi auta.