Tästä en osaa sanoa, mutta tiedän toista kymmentä keittiöremonttia kerrostalossa, jossa sulaketaulussa on ollut hyvin tilaa lisäpaikoille ja nousuissa siten varaa. Monesti kuitenkin tilanne ollut se, että pieneen lisäykseen on aikanaan varauduttu ja ensimmäistäkään lisäystä ei olla otettu käyttöön. Voihan olla, että tuuriakin on ollut pelissä aika tavalla
Muistinkin sulakkeet väärin: Liedelle on 20A sulake. Koko kämpän pääkytkimessä lukee max. 25A. :hitme: En taida ruveta sähköjen kanssa nyt kikkailemaan, kun taloon on tulossa sähköremppa putkirempan yhteydessä 6 vuoden päästä.
Olihan siellä ne hinnatkin kun otti itse sivunkin esiin. - karuselli 65 euroa - Le Mans 380 euroa Ilman kokemuksia Le Mans-kulmaratkaisusta väitän että miltei kuusinkertainen hinta ja 1/3 vähemmän tilaa tavaroille ei ole parempi ratkaisu. Ainoaksi paremmaksi ominaisuudeksi jää että hylly liukuu ulos kaapista. Ikealla muuten karuselli olikin 75 euroa ja Le Mans:ia vastaava ratkaisu 125 euroa. Vaikka Ikealla hintaero on jo maltillinen, valitsen itse silti perinteisen karusellin.
Vastaaminen kesti luvattoman kauan. Olen pahoillani siitä, mutta jostain kumman syystä aika tuntuu nykyisin olevan kovin vähissä. Uskon että tuo 120 cm on oikea mitta. Itse mietimme että hieman vähempääkin voisi tyytyä. Jos huoneen syvyys oli 350 cm ja kaksi riviä kaappeja vaatii vievät 120 cm, jää 230 cm. Jos kuviteltaisiin että sama tila kun oviaukossa (80 cm) riittäisi saarekkeen ympärille, vaatisi se 160 cm. Tilaa saarekkeelle jäisi 70 cm. Tämä tarkoittaa yhtä 60 cm kaappia ja tason viemät ylitykset. Leveyttä saarekkeelle voisi kyllä olla 120-150 cm. Arvasit jälleen täysin oikein sisustusmakumme. Pidän kyllä modernistakin. Esimerkiksi nykyinen keittiösi houkuttelee minua todella paljon, mutta tähän taloon valitsimme yleisteemaksi klassisen tyylin. Toki eri tiloja ja tyylejä voi sekoittaakin onnistuneesti (jos osaa), mutta katsotaan nyt miten homma etenee. Olin aluksi heti tyrmäämässä ideasi. Mutta kun mietin asiaa hieman tarkemmin, ratkaisisi tämä myöhemmin kirjoittamasi lisäksi muutaman muunkin ongelman; - keittiön ovi siirtyisi 25 cm olohuoneeseen päin - tällöin portaille jäisi yhden askelman verran lisätilaa - portaat voisi muuttaa helpommin L-mallisiksi - Wc:lle saisi kaivattua lisätilaa Täytyy miettiä tarkemmin. Isohkolle pakastimelle on tarve (nyt 200 l arkku) ja emme aluksi pitäneet noista S-B-S -malleista. Mutta nyt kun olemme tutustuneet niihin tarkemmin, on mieli muuttunut. Mutta molemmat ratkaisut käyvät. Jos erillinen pakastin- ja jääkaappi, niin ehdottomasti täysintegroitavina. Tällöin voisi harkita edullisempia brandeja. Mutta S-B-S pitäisi sitten olla joku helvetin kallis Porkka tms. Malli olisi oltava kuitenkin sellainen että paino on pakastimen koolla. Koska nykysin käytössä on vain < 100 l jääkaappi, ei sitä katsoisi tarpeelliseksi kasvattaa valtavasti tulevaisuudessakaan. Ikkunan paikkaa voi siirtää vielä tässä vaiheessa. Lajittelua ei täällä vaadita. Joten kaappiin riittää perinteinen yleisroskis. Muina tarpeina voisin nähdä paikan jätepaperille jota kierrätän mielelläni. Sitä tulee kassillinen viikossa ja nykyinen säilytyspaikka on keittiön lattialla, joten se olisi kiva saada piiloon. Ja ketjun opeista valaistuneena olen omaksunut että: - vain yksi allas - neliömäinen rosterista - Ikeasta, ettei maksa turhasta Olen niin pahasti koukussa tämän ketjun totuuksiin, että erittäin todennäköisesti keittiöön tulee nyt sitten sama liesi minkä itse valitsit. Ja olin itse jo aiemmin ajatellut että liesi ja sen ympäristö tulisi mahdollisimman massiiviseksi ja toimisi koko tilan katseenvangitsijana. Hyvä mietelmä ja pistää ajattelmaan. Kiitos sinulle vaivannäöstäsi. Keittiön sijaintia emme enää lähde vaihtamaan, vaikka saareketta ei tulisikaan. Meille kun lähtökohta talon suunnittelussa ei ollut keittiössä, kuten itsekin myöhemmin epäilit. Käyn ensi viikolla kierämässä muutaman keittiöfirman ja lopuksi Ikeassa tutustumassa kamoihin tarkemmin. Uskon että sen jälkeen olen entistä viisaampi. Mielenkiintoista nähdä miten "ammattilaiset" suunnittelevat tämän saman tilan. Toivottavasti kohdalle ei osu tuo Hupen mainostama "entinen metsuri".
Itse hommasin tuon lemanssin ja täytyy kyllä sanoa, että on pirun laadukasta tekoa ja kätevä. Painoa se kestää 20kg / hylly, joten kattilat ja pannut kyllä kestää...ja eipähän tarvi kyykkiä nurkassa ja pyöritellä karuselliä joskos oikea kattila löytyisi.
Laitetaas vähän toisenlainen mielipide: karusellia tai Le Mansia ei tarvitse kumpaakaan. Molemmat pienentävät kaapin tilavuutta liikaa ja meillä on sen verran paljon koneita ja astioita (mehumaija tms) joiden käyttö on sen verran kausittaista että niiden säilyttäminen kulmakaapin perukoilla ei ole ongelma. Kattilat ja pannut sopivat nykyisen keittiön isoihin vetolaatikoihin eikä tarvitse kurkotella pudonneiden kansien perässä karusellin taakse.
Tuli eilen tätä vähän mietittyä: Oviaukkoa ei oikein voi verrata, kun ei kukaan jää seisomaan oviaukkoon. Sen sijaan keittiössä tyhjennetään astianpesukonetta (joka auki olleessaan tukkii kokonaan 80cm välin), pilkotaan, paistetaan, otetaan kaapista tavaraa jne. Yksikin näistä toimenpiteistä ja 80cm väli on tukossa ja toisen pitää keskeyttää työskentelyä, jotta toinen mahtuu takaa. Jos keittiössä touhuaa aina vain yksi henkilö, tällä tuskin on väliä. Jos teillä taas on perhettä enemmän ja näistä vielä osa joskus kokkailemassa, tuo 80cm ei vaan yksinkertaisesti riitä. Kaksi ihmistä saarekkeen eri puolille ja keittiössä ei mahdu kulkemaan Jos kuitenkin tuon saarekkeen haluat, niin tuli tässä yksi kikkailu mieleen: Olohuoneen seinälle 30cm syvää kaappia pl s-b-s joka tulisi tuonne takkakulmaan. Siihen tekisit niin, että syvennys olohuoneen puolelle 40cm takan viereen, jolloin jääkaappi olisi samassa tasossa 30cm syvän kaapin kanssa. Loppusyvennyksen takan vieressä voisi käyttää puusäiltykseen, jolloin lohkottu osa olisi takan syvyinen. Tuuletus jääkaapille ruokailutilan puolelle ja joku eriste takan ja kylmäkoneen väliin, ellei laite huudata itseään 24h. Koska saat sen saarekkeen suht lähelle (kts alta), on jääkaapin vieressä laskutilaa, missä purkaa ostokset. Jätät keittiön sivuseinät tyhjiksi, jotta voit kasvattaa saarekkeen leveyden reiluksi. Keskitettynä tuo ruokailutilan oviaukko suhteessa saarekkeeseen ja leveyttä todella reilusti, jotta saareke ei näytä niin ahtaalta. Tämä suuri oviaukko auttaisi kovasti jos tuo saareke kasvaa. Lisäksi koska oviaukko olisi suuri, voisit vetää saarekkeen enemmän tähän reunaan joka kovasti helpottaisi ahdasta portaikkopuolta. Kikka kolmosena ruokailutilan seinän syvyyden kasvattaminen 5cm ja seinän sisälle liukuovet, jotka voi vetää suuren oviaukon eteen, jotta sotkut ei näy kun vieraille tarjotaan ruokaa. Ikkunaseinä taas pelkkää alakaappia, ikkuna keskellä ja apk portaikkokulmaan. Ainoa fiksu paikka apk, koska saarekkeen ympärillä tässä 120cm ja avaava luukku ei tuki yhtään kulkukäytävää. Ikkunan kokoa voisi ehkä kasvattaa ja ikkunan molemmin puolin olevat suuremmat seinäpinnat käyttää jotenkin keittiösisustukseen, jota varmasti löytää suht paljon tuohon teidän tyyliin liittyen. Koska saareke on puskettu enemmän kohti ruokailutilaa ja lieden takaa on mukava nähdä istuvia ihmisiä, liedelle looginen paikka saarekkeen pääty portaikkopäässä. Tästä myös lyhyt matka vesipisteelle. Mahdollinen paistirasva myös pysyy enemmän kurissa, kun liesi on päässä, ei keskellä. Lisäksi kokkaileva ihminen ei tuki koko keittiötä. Etuna tässä leiskassa olisi, että lattiapinta maksimoitu, mutta ongelmallisesta jääkaapista päästäisiin eroon tuolla syvennyksellä (muuten rikkoo ikkunaseinän ja vapaan linjan). Koska saareke on suuri, vastapainoksi ikkunaseinä olisi vapaa, jolloin tila ei olisi liian ahdas. Ikkunaseinä olisi myös mukava työskennellä, koska yläkaappia ei ole. Lisäksi kaappiasettelussa ei olisi lainkaan tilaa vieviä kulmia, joihin aina hukkaa kaappitilaa ja jotka helposti luovat ahdasta tunnelmaa. Tinkimällä saarekkeen koko olisi - 350 syvyydellä, 30cm ja 60 kaapilla ja 95 käytävällä > 70cm - 340 leveydellä ja 120 (portaikko) + 90 (ruokailutila) käytävällä > 130cm Käytännössä siis 60x60 uunikaappi lieden alla portaikkopäässä ja toiselle puolelle integroitu viinikaappi. Reunoille 5cm kehykset, jotka tuovat ryhtiä saarekkeeseen. Viinikaapin ja uunin väliin varmaan 50mm villaa ja joku levy (12mm), jotta viinikaappi ei kuluta turhaa sänköä. Tällä kombolla jää vielä 5cm käyttämättä, joka sitten meneekin siihen seinään, jotta sinne saadaan liukuovet. Ja jos välttämättä haluat sen ikean 70cm itsesäätyvät induktiotason (joka muuten on jees), voisi saareketta kasvattaa 5cm. Reunat olisi tosi tiukat (2.5cm per puoli), mutta 92,5cm käytävä ehkä vielä menisi tai sitten ottaa sen 5cm olohuoneesta. Jos asiaa miettii ruokailutilasta, niin sieltä näkyisi viinikaapit ledit (PÄHEÄ!!!), avaraa ikkunaseinää, paikallaan muurattu saareketuuletin/valohässäkkä ja olohuoneen seinän vitriiniovet. Rumin osa eli se s-b-s peittyy vähän kulman taakse. Kun tätä nyt itse miettii, niin ehkä tekisin näin, mutta nappaisin muusta kämpästä sen verran tilaa, että saisin saarekkeen ympärille 110cm suuntaansa (pl portaikko, jossa 120)
Itsellä sama juttu. Kulmakaapi on ollut aivan riittävä tässäkin taloudessa. Voihan sen kulmakarusellin asentaa jälkikäteenkin.
Ikealta kesämökille köökki: 1500 euroa Yksityiseltä halvaksi kehutulta sama keittiö samoin ovin ja varustein: 2700 euroa -toki itse joutuu Ikealla kasaamaan rungot. Aika kova hintaero. Millähän tuo selittyy? Laatikot ovat samat jne.
Pyysin myös yhdeltä yksityiseltä tarjouksen ja kerroin, että yhtenä vaihtoehtona Ikea - kaveri siihen, että Ikean kanssa ei ala kilpailemaan ja samalla mainitsi myös ikean huonosta laadusta (kannattaa tilata mielummin mistä tahansa muualta!). Lupasi kuitenkin laskea tarjouksen. Ensi viikolla tarkoitus tilata keittiö, viikonlopun aikana pitäisi vielä miettiä sähkö/valaistus ratkaisuja. Onko kellään enää kommentoitavaa kuviin?
Voluumilla. Ikea on suomen suurin keittiömyyjä ja tehokkuus on viety aika huippuunsa kaikilla mittareilla mitattuna. Sitten päälle vielä se, että samoja malleja myydään samalla tehokkuudella ympäri maailmaa.
Toi kasaus on se juttu. Sitä kautta varastointi ja rahti on paljon halvempaa. Siinä vaiheessa tuo säästö aukeaa, kun niitä runkoja alkaa kasailemaan
Yhtä ikean runkoa kasaa 10min, kellotin ihan huvin vuoksi kun remppaa tein. Tunnissa tekee helposti 6 kaappia ja tässä ajassa paketit on avattu, kaapit kasattu ja pahvit viety pihalle roskakasaan. Tämän päälle tulee laatikot, joita yhtä kasaa vajaa 10min ja tässä ajassa laatikossa on kiinni hidastimet ja etulevy. Jos tämän homman tekisi ammattilainen tehtaalla, ajat voisi keveyesti puolittaa. Siten hintaeroa ei voi selittää kaappien kasaamisen vaivalla.
Kyse ei ole pelkästään kasaukseen kuluvasta ajasta, vaan myös logistiikasta. Kasattuna runko vie moninkertaisen tilan sekä mahdollisessa välivarastossa että kuljetusajoneuvossa. Kustannusmielessä olisi varmaankin kaikkien keittiönvalmistajien järkevintä siirtyä siihen, että rungot kasattaisiin vasta asiakkaan luona, vaikka keittiö toimitettaisiin asennettuna. Silti logistiikkakaan ei välttämättä tuo niin paljoa lisää kustannuksia, että kalliimpi hinta verrattuna esim. Ikeaan selittyisi. Suuret volyymit ovat toki osa yhtälöä.
No olen mä noita kasannut. Sekä Ikean että Keittiö.netin. Ikean kamojen kasaus käy aika rutiinilla (Keittiö.netin kamojen kasaus on yhtä perkeleen maanpäällistä helvettiä, puolet osista on vääriä, puolet puuttuu ja kolmas puolikas on viallisia). Köyhän kun on pakko opetella käyttämään Ikean:
Omakotirakentajan vinkkelistä katsottuna en ottais noita palapeljä, vaan maksan siitä, että ne rungot on nipussa. Alkaa meinaan olemaan jo paukut aika lopussa, kun keittiön kasaaminen alkaa eikä huvittais enää tehdä yhtään mitään ylimääräistä. Alussa toki tuntuu siltä, että teen kaiken itse ja säästän rahaa. Miksi te edes harkitsette ottavanne keittiön muualta, jos energiaa riittää ja kokemusta löytyy?
Oman keittiön otin kalustetukun kautta, kun sain sieltä parhaan tarjouksen ja runkojen kasaus maksoi muistaakseni 80 / kaikki rungot. Eli hintaa jäi n.7/runko.
Sitten ei kyllä kannata alkaa rakentamaankaan, samalla tavalla ne paukut loppuvat listotusvaiheessakin, jopa lattianvalussa. Toi on leppoisaa iltahommaa jonka osaa vaikka vaimo tehdä yksikseen. Eikä haittaa vaikka vähän kaljottelee samalla kun väärin tuota ei voi tehdä. Tuossa esimerkissäni rungonkasaukselle jäi hintaa tosiaan 1200 euroa ja kyseessä on kesämökin keittiö. Puhutaan kuitenkin siitä parin tunnin jobista. Itse luulen että nämä rungonkasaajakommentit lähtevät siitä että karsastetaan Ikean keittiötä. Kyllä Ikealtakin kokoamispalvelun saa niin halutessaan, silti säästää jopa tuhansia. Itse en ole edes harkinnut koskaan ostavani seuraavaa keittiötä muualta kuin Ikealta. Toki tarjouksia saa aina pyydellä, jos aikaa ja halua on. Tuli muuten eilen Tekniset -lehtimainos jossa myytiin AEG Electroluxin induktioliettä jossa 4x "rajoittamatonta" keittoaluetta ja 80cm leveys. Hintaa 1999 euroa. Ikealla "sama" mutta 70cm leveänä 699 euroa. Mikä sekin on aika kova hinta sähkömagneetista.
Ikean palvelutkaan eivät ole kyllä pahan hintaisia. Itse otin keittiön, kodinhoitohuoneen ja kaksi vaatekaappia varastosta keräiltynä ja kotiin kannettuna hintaan 109. Minusta ainakin tuon palvelun käyttämättömyys olisi typeryyttä, koska en edes halua ajatella miten paljon aikaa menee kaiken löytämiseen.