Ainakaan tästä minun Clas Ohlsonin st-805 mittarista löydy mitään muuta liitäntää kuin paristolle ja jos ruuvaa mikin irti siihen voisi kytkeä johdolla toisen mikin. tms
Tekisiköhän tällä Silverline -merkkisellä härpäkkeellä "mitään" ? Löytyy sekä A- että myös C -painotus. Ainakin Amazonin käyttäjäarviot ovat olleet kohtuulisen positiivisia. Vai olisiko digitaalinen vaihtoehto parempi? Tässä vain A -painotus.
Tilasinpa tuollaisen, siis sen analogisen. Ei yhtään huonompi ostos tohon hintaan, kotihommiin riittävän tarkka, ja boonuksena tuolla vähän autohommissakin tekee jotain .
Kuinka tiedät mittarin olevan riittävän tarkka? Minkälaisia mittauksia "kotihommat" pitävät sisällään? Käsittääkseni mittarille ei ole edes luvattu minkään standardin mukaista tarkkuutta.
Tilasin jo tuon myös ja olen sitä testaillut ja kyllähän sen viisari heiluu. Ainakin laitteiden ja ympäristöjen keskinäisiä metelöintieroja tuolla voinee tutkia, mutta eipä sen lukemien oikeellisuudesta eli kalibroinnista taida mitenkään päästä varmuuteen. Vähän yli 21 €:n hinnalla ei kannata ihmeitä vaatia. Kotimainen webbikauppa yrittää tosin kaupitella tasan samaa värkkiä 55 €:n hintaan...
No siis kaiutinten väliset tasoerot pystyy säätää, ja miksei pystyisi ihan eq:tkin säätämään testisignaalin kanssa jos niihin tahtoisi kajota. Mitä tarkoitat standardin mukaisella tarkkuudella? Itse ihmettelin myös ennen laitteen käteen saamista että miten hitossa tuolla saadaan se oikea taso mitattua kun valitsimella valitaan "väli", mutta manuaalin lukemisen jälkeen jäi kuva ettei tuo nyt mikään pelkkä lelu ole. Ei se ehkä ole ihan 2000-lukua mutta ajaa asiansa...
Ulkoisesti täysin samanmoinen mittari on minulla lojunut laatikon pohjalla useamman vuoden. Tässä JaniH:n tuoreet kommentit vastaavasta mittarista.
Samanlaisten kaiuttimien välisen tasoeron säätöön tuo mittari voi sopia. Mittarin taajuusvasteen mahdollisten heittojen takia subbarin ja pääkaiuttimien sovitus sekä taajuuskorjaukset eivät ole luotettavia. Äänenvoimakkuusmittarien tarkkuusluokkien vaatimukset on määritetty standardissa IEC 61672. Vanhemmat mittarit voivat myös olla IEC 60651:n mukaisia.
Onneksi mun korvat ei taida edes olla e-hyväksyttyjä joten moiset standardit ei paljoa paina . Testikohinalla ainakaan ei pitäisi niin suuria eroja syntyä edes erilaisten kaiuttimien kesken että mittarin pienellä virheellä olisi merkitystä.
On tietysti arvostuskysymys mitä kukakin pitää pienenä virheenä. Matalilla ja korkeilla taajuuksilla tuollaiset halpismittarit voi heittää kymmeniä desibelejä. Luottaisin ennemmin korviini.
Tuo Silverlinen mittari on sama kuin Radio Shackin mittari, jota on myyty vuosikymmeniä. Kuten sanottu, halpojen mittarien ongelma on tarkkuus ja taajuusvaste. Digitaalisissakin mittareissa näyttö on 0.1 dB:n jaolla, mutta absoluuttinen tarkkuus voi olla +/- useampi dB. Vertailevassa mittauksessa nämä ovat käyttökelpoisia, mutta subjektiivinen voimakkuus voi silti jäädä erilaiseksi riippuen mittaustasosta ja vasteen virheistä. Korvan herkkyys oikenee tason noustessa, mutta A-painotus ei. Niinpä on parempi käyttää C-painotusta. Muutaman kympin lisäpanostus tuo valikoimaan IEC Type 2 - vaatimukset täyttäviä mittareita, joihin saa kalibraattorin ja joilla voi tehdä jo varsin tarkkoja ja hyödyllisiä mittauksia.
Perus-vaihesäätöön RadioShackin mittari MarekSoundilta. RoomEQ Wizardin kanssa MiniDSP UMIK-1 lienee edullisimpia.