Tämä taas liittyy siihen pieneen kiellettävään asiaan (muistaakseni ko. ketjussa asiasta puhuttiin) mikä kulkee nimellä "suomalaisten vähemmän kansainvälinen käyttäytyminen mitä tulee muiden huomioon ottamiseen ja muiden läsnäolon tiedostamiseen ympärillä". Hulluilla Päivillä on tunnetusti sitä meininkiä, että ihmiset tepastelevat rauhallisesti tiedostamatta takana olevia ihmisiä, jotka haluaisivat päästä pois kaupasta tai ostoksille. Toinen mielenkiintoinen ilmiö on vanhempien lastenvaunublokit. Usein sitä joutuu kiertämään monen osaston kautta päästäkseen paikkaan X, kun suorin reitti on tukittu kahden tai kolmen vanhemman juorukerhon takia -- lastenvaunujahan ei voi mitään missään muualla kuin keskellä kulkuväylää ja vielä niin, että useammalla vaunulla tukitaan koko väylän leveys.
Ajattelin jättää vielä sinulle muistoksi tästä ketjusta pienen kauhukuvan. Kuvittele jos Lidl alkaisi järjestämään Hullut Päivät -vastinetta
Kateeksi käy kun jätkät voi vaan summissa tilailla netistä kuteita. Meikäläinen lyhyenä persjalkaisena kun ei meinaa edes kaupassa sovittamalla löytää kunnolla istuvia housuja. Vyötärössä ei mitään ropleemia mutta reidet ja persusta kirraa välillä sen verran että ihmetyttää mille kukkakepeille joitain farkkumalleja oikein tehdään Kerrankin tuli myyjän avustuksella testattua useammat Dieselit ja sopivaa mallia ei vaan löytynyt. Olishan sitä saanut 180:lla oikein kultalankaakin :hitme: Ei siinä etteikö tuollaisiin olisi varaa mutta järki alkaa huutaa vastaan tuollaisille hinnoille vaikkei tuo ~200 mikään tähtitieteellinen vielä olekaan. Alennuksista voisi sanoa sen verran että yleensä ne eivät saa meikeläistä enää liikkeelle. Niin monesti on lähtenyt hakemaan jotain tiettyä tuotetta edullisesti ja kuinka ollakaan niin kaikki laatu tavara on kannettu varastoon piiloon. Tarjolla pelkästään häkkikaupalla euron parin t-paitaa, sukkaa ja sandaalia. Välillä tosin törmää ihan oikesiin alennuksiin / poistoihin tyyliin Haglöfsin >400 kuoritakki reilun 55% alennuksella.
Kyllähän se joidenkin designer-merkkien kanssa vaikeaa on. Yksi ongelma on siinä, että koot vaihtelevat merkeittäin. Esimerkiksi 7 For All Mankind -farkkuni (jenkkiläisvalmisteiset, käsittääkseni) ovat 33" vyötäröiset ja mahtuvat päälle täydellisesti (himpun verran varaa olla plösömpikin). Sen sijaan parisen kertaa tilasin Yooxista 35" kokona Armani Jeansin sekä D&G:n farkut, ja kumpainenkin lähti takaisin: ei meinannut tämä Elvis saada niitä vedettyä edes pelvikseen saakka ylös. Se taitaakin mennä niin, että jos on todella tunnettu luksusmerkki Etelä-Euroopasta, niin saa ainakin parisen kokoa isomman koon ottaa kuin normaalisti. Yksi kätevä keino arvioida mallien sopivuus on katsoa mistä kankaasta ne on tehty. Esimerkiksi itsellä 100% puuvillaa olevat farkut tarkoittavat sitä, että pitää valita isompi koko, yleensä 36" -- joskin se on hitusen löysä usein. Sen sijaan jos farkut ovat joustavammat, eli vaikka 98% puuvillaa/2% lycraa, niin silloin 33-34" vyötäröiset farkut menevät hyvin. Kiilan tapauksessa tietenkin kannattaa muistaa, että useimmat designer-farkut tahtovat olla slim fit -malliset ja silloin ne tahtovat puristaa etenkin sieltä reiden tienoilta -- jos mahtuvat päälle ollenkaan. Siinä ei auta muu kuin etsiä sitten juuri niitä "relaxed" -tyyppisiä malleja, joskin harmittavan kattamattomat nuo farkkujen tuoteselosteet yleensä sivustoilla ovat.
Itse kun kävin Italiassa lomalla ja samalla sitten kiertelemässä vaatekaupoissa, niin myyjät iski joka paikassa heti XL tai XXL kokoiset rievut käteen, vaikka Suomessa oma koko pyörii siinä M/L välimaastossa. Eli siellä noi ns. keskikoot on tosiaan mitotettu hieman eri kokoisille ihmisille, ja etenkin noissa ns. design merkeissä jotkut T-paidatkin on tehty niin ruipeloille ihmisille että XL kokokin puristaa joka puolelta. Sama juttu myös esim farkuissa. Jostain syystä ei yllätä, että jenkkimerkkien kohdalla tilanne on hieman toinen
Niinpä. Vaikka Dieselillä koot ovat mielestäni ainakin farkuissa vähän enemmän meidän kokojen suuntaan kuin monella muulla italialaisella merkillä, niin on mielenkiintoista kuinka merkin XL-kauluspaidatkin tuntuvat juuri ja juuri menevän kiinni. Sitä vastoin vaikkapa Ed Hardyn (jenkkiläinen) L-paidat menevät oikein hyvin päälle. Vaikka yli sata kiloa painankin, niin alas katsoessani ei tuo maha nyt ihan siltäkään näytä, että olisin XL-ihminen. Toisaalta ajatellessani kliseistä italialaista miestä, niin luuviulumaisuus ja lyhyys tulevat ensimmäisinä mieleen. Ehkä siksi tällaiseen harteikkaaseen raavaan suomalaisen miehen kroppaan XL-kokokin voi italialaisten mitoittamana tehdä tiukkaa.
Noin vikkelästi aateltuna tuumakokojen pitäisi olla samat kaikkialla, mutta epämääräiset L, XL, 48, 52 -koot voivat vaihdella paljonkin. Mutta.... ainakin Dieselillä vaihtelu on niin suurta tuumakokojen sisälläkin, etten koe hinkua ostaa farkkuja netistä.
Yooxista olen tainnut Dieseleitä ostaa tähän mennessä viidet parit ja aina on tepsinyt tuo strategiani: jos 100% puuvillaa -> 36", jos 98% puuvillaa ja 2% lycraa tms. -> 33-34". Suosittelen käyttämään samaa jippoa, jos vielä uskaltaudut noita netistä tilaamaan. Tietenkin tuossa tarvitaan myös se oletuskoko vaikkapa 100% puuvillasta tehdyille farkuille. Tässä voi Stockaa hyödyntää. Slim Fit -malleja kannattaa välttää etenkin, jos ostaa joustavammasta materiaalista olevat housut pienemmällä koolla -> tahtoo reisilihakset liikaa korostua housujen läpi.
Tää kun menee jo muuten ihan järisyttävästi offtopiciksi, niin mahtaako noista nettikaupoista löytyä Dieseliä parittomilla tuumapituuksilla? Kuuluisi melkein ketjuun "Asioita joita en voi ymmärtää", mutta miten voi myydä farkkuja viiden sentin pituusasteikolla? :hitme:
Kieltämättä ainakin tuolla Yooxin alessa suurin osa Dieselin malleista on parillisilla vyötärötuumilla varustettuja. Toisaalta kyllä siellä joukossa niitä 29":n, 31":n, 33":n ja 35":n tuumakokoja oli. Vaikeaahan tuo kokojen kanssa pelleily joskus on... Tekisi mieli ostaa kesäksi Ebaystä Air Jordanit, mutta tunnetusti Niken lestihän on yleensä muita merkkejä 0.5-1 numeroa pienempi eikä niin hyvä skandinaavisille leveäjalkaisille. Osta siinä sitten kengät, joita ei olekaan yhtä helppo ja halpa palauttaa kuin Yooxiin. Air Jordaneista pääsemmekin aasinsillan kautta takaisin aiheeseen ja pohtimaan onkohan tällä kertaa kivoja lentoja Hulluilla Päivillä ulkomaille -- meikäpoikahan se ei reissaile, mutta jollain konstillahan se piti takaisin topiikkiin päästä.
Ei leveyksillä vaan pituuksilla... Vai eikö Diesel ylipäätään tee farkkuja parittomilla tuumapituuksilla?
Sitä en tiedä. Ehkä tässä sitten saattaa näkyä tämä bättre folk kohderyhmä: Dieselillä ehkä ajatellaan, että kuluttaja käy joka tapauksessa lyhennyttämässä lahkeensa optimaalisiin mittoihin -- mikäli ostettu koko ei ole täsmälleen sopiva. Arkifarkuissa minua liika pituus ei niin haittaa ja ns. ykkösfarkut kestävät käytössä yleensä niin kauan, ettei se n. 10 euron lyhennyskustannus kauheasti mieltä nakerra. Stockmannillakin taisi olla muistaakseni yllättävän edulliset lyhennyskustannukset -- suhteuttaen ne ko. paikan yleiseen hintatasoon.
No johan on taas off-topic mennyt tämäkin keskustelu... mutta ei se mitään, kannanpa minäkin korteni kekoon. Jotkut ne vaan näkyy ostelevan ulkomailta designer-vaatteita, muka halvallakin ehkä mutta kuitenkin, mitä järkeä? Itse olen pitäytynyt kotimaisissa kaupoissa, ja vaikka suuri osa vaatteistani on toki tehty muualla kuin Suomessa, käytännön syistä, niin esim farkut - jollaisia melkein aina pidän - on ihan Made in Finland. Ja merkkikö? Lee Cooper, brittiläinen jo 100v merkki siis mutta Suomessa myytävät tehdään täällä. Ja ihan hyviä ovat olleet, jo ties kuinka monta vuotta. Eivätkä ole älyttömän kalliitakaan.
Yksi syy, miksi tulee suosittua asteen suurempia merkkejä, on niiden istuvuus. Muutama yksinkertaistettu esimerkki suomalaisesta "istuvuudesta" Suomalainen "harteikkuus" keskimäärin tarkoittaa normaaleja hartioita, mutta poikkeuksellisen suurta vyötäröä. Tätä voi hyvin tarkkailla katukuvassa, jossa hartioiden saumalinja on reilusti olkapään yli lähes jokaisella miehellä (pl nuoret, jotka osaa nykyisin jo pukeutua aika hyvin), mutta vatsan kohdalta sitä ylimääräistä ei juuri löydy. Sama järkyttävän ruman näköisenä toistuu puvuissa: Kun vatsan kohdalta pitää istua hyvin, eikä ymmärretä ostaa oikean mallista pukua, hartiat ampuu reilusti olkapäälinjan yli. Parin vuoden jälkeen tämän halpapuvun huonosti tehty hartia pettää ja puku alkaa roikkua olkapäistä. Sen jälkeen mies on koko ajan "lyttyyn" lyödyn näköinen.... Sama juttu on takapuolen / reisien kanssa missä "hyvä istuvuus" tarkoittaa paria ylimääräistä tuumaa perseessä ja vähintään yhtä vyötäröllä. Näkyy mm siinä, että takapuoli ja reidet saattavat istuvat hyvin, mutta alhaalla löysää onkin sitten pienen purjeen verran. Usein myös vyösolki osoittaa tanakasti enemmän maahan kuin eteen, joka tietysti ei johdu siitä mahasta vaan "huonosta istuvuudesta". Monet suuremmat "designmerkit" on hieman tylysti sanottuna tehty asteen "treenatummalle" vartalolle. Tarkoittaa sitä, että levein kohta on hartiat ja siitä mennään tasaisesti alaspäin kapenevassa linjassa. Loose fit (tai joskus normal), on asteen löysempi ja silloin mahan tai perseen kohdalla voi olla voipaketti tai pari ylimääräistä, mutta ei juuri sen enempää. Slim fit on sitten hyvin tiukkaa linjaa eli sellaista joka istuu päälle kuin hansikas. Slim fit kyllä istuu päälle kun treenaa normalisti / normaalia urheilua ja rasvaprosentti on urheilijan mitoissa. Ja slim fit kyllä todisetusti sopii yli 190cm raamikkaalle miehelle...
Jatketaan off topicin merkeissä... Tuli innostuttua katselemaan Yooxin valikoimaa, mutta tällaisena suomalaistyyppisen harteikkaan (no, oikeasti en perusruumiinrakenteeltani ole edes mitenkään roteva, vaan vain päässyt kertymään ylimääräistä) vartalon omaavana iski ahdistus heti kun näki miten slimmillä fitillä suurin osa paidoista jo mallinuken päälläkin kuvissa on! Sama pätee noihin niin ihanan hipstereihin porkkanamallisiin housuihin, joita en voisi kuvitellakaan päälleni. Oli siellä joitain isompiakin kokoja (ja löysempiä mitoituksia, varsinkin farkuissa), mutta tuli fiilis, että ehkä olisi parempi ensin tiputella paino ns. mallimaisempiin mittoihin ennen kuin pistää isoja rahoja kuteisiin. Siihen asti menee sitten vaikka Hullujen päivien ale-tuotteilla.
Mistä Elvis voi tilata Lagavulinia 45 euroa pullo kotiintoimitettuna VEROINEEN ja KULUINEEN ? Tilaan heti pullon kun kerrot. Taitaa jäädä kertomatta. Ja Minkä Stockmannin alkossa laga maksaa yli 90 (2 x mielikuvitushinta) euroa ? Viimeksi hyllyssä taisi lukea 70eur.
WhiskyWizardista saa Lagavulinia n. 45 eurolla ja jos tilaa useamman pullon, niin suurehkot toimituskulut pienenevät pulloa kohti. Tuo 2-3x viittasi tosiaan enemmän ehkä tuohon sikariin (Cohibojen Suomi-hinnat ovat yleensä aika karmivat). Menin vähän ehkä kärjistämään, hintaerot eivät Suomen ja ulkomaiden välillä ihan noin kovat ole, mutta jos ne eivät 2-3x ole, niin ainakin 2x:ää hyvin lähellä olevat. P.S. Toki me kaikki tunnolliset Plazalaiset maksamme verot ulkomailta tilatuista alkoholeista ja sikareista, mutta ehkä jotkut muut eivät maksa. Toisaalta moista en edes ihmettele sillä kyllähän se tulli repii muun muassa "turhalla juoksutuksella" kuluttajiltakin rahaa, vaikkei pitäisi. Jotkut meistä haluavat ottaa lain siinä mielessä käteen, että jos on olemassa porsaanreikä ja jos sitä voi hyödyntää oikeuttamalla se "uhrin" lain puitteissa usein tekemällä omalla "porsaanreiän hyödyntämisellä" (oli kyse TV-maksusta tai tullisetien ja -tätien hauskoista tempauksista), niin so be it.
Aah, se siis menikin niin että tilataan isompi satsi pulloja, rikotaan lakia ja kierretään veroja + odotellaan pari viikkoa toimitusta niin säästetään siihen alkon hintaan verrattuna ehkä noin 15 eur.
Niin. Ostellaan 150 e:n housuja ja säästellään sitten lakisääteisistä maksuista, kun ei ole rahaa. Teillä on EtP melkoisen joustava moraali tulevaksi opettajaksi... :thumbsup:
Hälyttävän paljon rikollisia taitaa olla Suomessa, jos ko. nimikkeen saa siitä hyvästä, ettei kuskaa melkoisen matkan päähän tulliin netistä tilaamiaan ostoksia, jotka syystä tai toisesta pääsivät tullin haavin läpi. Sitten kun tulli juoksuttaa kuluttajaa hakemaan tilaustaan (nyt en puhu alkoholista tai sikareista) ja toteteaa, että "No niin, eihän tästä mitään ylimääräisiä kuluja tulekaan, mutta kiva kun kävit", niin se taas on hyväksyttävää. :hitme: Onneksi suuri osa meistä tunnollisista plazalaisista kiikuttaa kiltisti tulliin kaikki sen läpi tulleet tilaukset, jotka ylittävät tulli- ja/tai verorajan tai sisältävät muun muassa alkoholia tai sikareita. Näin ei Suomen valtio murene.