VLSI Anti-Mode 8033 - Automaattinen subbarin equ

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana säätäjä, 12.12.2007.

  1. _tj_

    _tj_ Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.03.2005
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve,

    Onko muilla ollut havaittavissa, että Anti-Mode aiheuttaisi hurinaa subwooferista? Itse huomasin ilmiön, kun hieroin kauppoja erotusmuuntajasta erään foorumilaisen kanssa. Tarkoitus olisi löytää ratkaisu subbarin hurinaan. Myyjän vinkistä testailin vielä johtoni, enkä muistanut ollenkaan, millaisen kaapelipommin olin kätkenyt.

    Laitteisto on Yamaha RX-V3900, BK XXLS400 sekä Anti-Mode 8033B. Subbarin ja laitekaapin välille tarvitaan n. 12 metriä piuhaa, kaapeli vedetty kaapelikouruun lattian ja katon ja seinien kautta huoneen toiselle puolelle. "Vanhat kaapelit" tarkoittaa 10m sekä 3m Biltema tai vast. halpis RCA-kaapeleita yhdistettynä naaras-naaras-sukupuolenvaihtajalla. "Uusi kaapeli" tarkoittaa 15m Mareksoundista haettua Lindy AV-kaapelia. Nämä pitkät kaapelit on kytkettyinä Anti-Moden ja subbarin välillä. Vahvistimen ja Anti-Moden välillä oli kaikissa testeissä joku laadukkaampi 1m pituinen johto, jonka alkuperää en muista. Eri kombinaatioilla sain seuraavia tuloksia.

    Vanhat kaapelit, ei Anti-Modea -> hurisee todella herkästi
    Vanhat kaapelit, Anti-Mode mukana -> hurisee toki näinkin
    Uusi kaapeli, ei Anti-Modea -> gain täysillä, ei hurise eikä mitään muitakaan ylimääräisiä ääniä subbarista, eli kannatti vaihtaa kaapeli
    Uusi kaapeli, Anti-Mode mukana -> Kun gain-säädin väännetty puoleen väliin, alkaa subbarin vieressä kuultavissa oleva hurina, voimistuu selkeästi gainia lisättäessä, nuppi kaakossa kova hurina
    Uusi kaapeli ja lyhyt kaapeli, jolla Anti-Mode kiinni vahvarissa yhdistettynä toisiinsa RCA-sukupuolenvaihtajalla -> kuten pitkä kaapeli yksinään, ei hurise yhtään eli todistaa, että molemmat kaapelit ok ja pieni hurina käytännön gaineilla aiheutuu Anti-Modesta

    Eli tilanne parani kaapelin vaihdolla. Mutta täysin häiriötön homma ei ole käyttämälläni gainilla, kun Anti-Mode käytössä. Tämä foorumilainen arvioi, että joko Anti-Mode lisää hurinaa aiheuttavat häiriöt prosessoidessaan signaalia tai sitten Anti-Moden ja subbarin välillä vuotovirtaa, joka aiheuttaa hurinan ja tästä voisi erotusmuuntajalla päästä eroon. Vaan mitä sanoo VLSI, pitäisikö havaitun olla mahdollista ja jos ei niin mahtaisiko Anti-Modeni kaivata vaihtoa?
     
  2. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Haarukoipa ja palastele vielä lisää - tuo päättelyketju ei aivan täysin vakuuta.

    Jos esim epäilet että AM aiheuttaa hurinaa niin kytke vaikka yhteen pelkästään AM ja subi (AV-vahvistin irti AM:sta) s.e. sähköt on samasta jakorasiasta kummallekin; tälle voit vielä testata erimittaisia kaapeleita.

    Hurinat taitavat tulla 99% tapauksista joko vuotovirroista tai häiriön kytkeytymisestä huonosti suojattuun kaapeliin.
     
  3. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Komppaan _tj_:tä. Minulla aiheutti Anti-Mode aivan samanlaista hurinaongelmaa subbarin kanssa. Hain järjestelmällisesti läpi vian syytä. Lopulta systeemissä oli vain subbari, Anti-Mode ja välikaapeli. Silti hurisi kunnes otti Anti-Moden irti. Kokeilin myös parilla eri välikaapelilla ja töpselien kääntelyä. Laittamalla subbarin jakosuotimen päälle sain hurinaa hiukan vaimennettua, mutta tämähän ei ole jakosuotimen käyttötarkoitus. Testitulosten perusteella hurinan syy oli erittäin suurella todennäköisyydellä Anti-Mode. Siitä huolimatta Anti-Moden asiakastuki oli haluton tutkimaan tätä vaihtoehtoa. Tylyhkö linja oli että "subbarissa on varmaan vikaa".

    [​IMG]

    Hurinan voimakkuus oli 39 dB puolen metrin päästä mitattuna eli kuului hyvin selvästi. Taajuusspektrimittausta varten siirsin mikrofonia lähemmäs, jotta ero taustameluun olisi mahdollisimman suuri. Tämän takia dB-asteikko ei kuvassa pidä paikkansa. Verkkosähkön aiheuttama häiriö on selvästi nähtävissä.


    [​IMG]

    Koska Anti-Moden taajuusvastekorjauskin jäi aika olemattomaksi, palautin laitteen. Suosittelen Anti-Moden sijasta Behringer DCX2496:sta. Samalla vaivalla saa paremman lopputuloksen, jos käytössä vain on kunnollinen mittamikrofoni.

    Anti-Moden asiakastuki oli muuten oikein ystävällinen ja avulias. Valitettavasti sähköposteihin ei vastattu kovinkaan aktiivisesti, vaan vasta kun oli joutunut parin päivän päästä soittamaan perään. Voisi homma olla asiakkaalle helpompaakin. Ruusuja annan rahojen nopeasta palauttamisesta.
     
  4. _tj_

    _tj_ Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.03.2005
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kokeilinpa tätä. AM:n inputissa ei mitään, outputissa uusi 15 metrin kaapeli, toisessa päässä XXLS400, virrat eri pistorasioista -> täsmälleen sama hurina kuin jos vahvari AM:ssa kiinni. Sitten vein AM:n subbarin viereen ja AM ja sub samaan pistorasiaan kiinni jatkoroikan avulla. AM:n ja subin välissä sama 1m kaapeli kuin AM:n ja vahvarin välissä aikaisemmin. Ei muutosta, hurisee jos gain yli puolen välin. Eli ei vaikutusta onko AM:n inputissa mitään vai ei. Jos saman inputin vie suoraan subille, ei hurinaa kuulu ja sub toimii ok (tietty ilman taajuuskorjausta, jota kyllä kaivataan, AM kyllä sinänsä toimii hyvin ;)
     
    Viimeksi muokattu: 23.03.2010
  5. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    814
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pidättekö virtoja laitteessa jatkuvasti päällä, vai sammutatteko kuuntelun jälkeen?
     
  6. Joe

    Joe Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.10.2002
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    5
    Mulla aina päällä.
     
  7. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    814
    Saadut tykkäykset:
    1
    Niin se on mullakin. Kuluukohan tai viekö sitten sähköö miten? En tiiä....
     
  8. elmac0

    elmac0 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    701
    Saadut tykkäykset:
    130
    Tuotetiedoissa puhutaan 1,5 watin tehonkulutuksesta. Enpä murehtisi laitteen "kulumisesta" päällä ollessaan...
     
  9. Atheris

    Atheris Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko kokeillut laittaa väliin subille tarkoitettuja kaapeleita joissa on maadoitus haarukka mukana. Poistaa hurinat 99% varmuudella. Esim. Audioquest sub-a ?
     
  10. Upii

    Upii Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2006
    Viestejä:
    814
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minullekko sanoit?
    Juuri tuo sub-a kaapelii minulla onkin, mutta ei hurinaongelmia ole sen jälkeen ollut, kun käänsin subin vaiheen 180 asteeseen, sekä antimodesta 180 asteen out-put käyttöön(nolla astetta taas :)) xls200 gain nollassa hurisee, mutta tuolla "kikalla" sain sen loppumaan.
     
  11. mishrak

    mishrak Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    228
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uudessa Hifimaailmassa sanottiin:
    "Anti-Moden 8033:n kaveriksi saa ostaa kaapelin, joka muuttaa kaiutintasoisen stereosignlaalin automaatti-eq:n kelpuuttamaksi linjatasoiseksi monosignaaliksi. Näin Anti-Modea voidaan käyttää myös normaalin stereovahvistimen kanssa".

    Onko näin? Eli voiko hankkia tuon kaapelin ja kytkeä sillä subin AV-vahvistimeen ja käyttää pure direct tilaa jotta saisin CD-kuuntelussa CD-soittimen oman DA-muuntimen käyttöön. Tällä hetkellä joko menetän bassojen korjaukset (puredirect), mutta saan paremman stereokuvan CD-soittimella. Tai saa tasaisemman bassovasteen, mutta kärsin hiukan huonommasta stereokuvasta koska vahvistimen DA-muunnin kusee hommat.

    Mistä tuollaisen kaapelin saa? Mitä maksaa? Voinko kytkeä subin myös linjatasoisesti kuten se nyt on ja käyttää sitä leffoilla?

    Ja vetelen korville sitä ensimmäistä joka alkaa valittamaan että CD-soittimen DA-muunnin ei ole yhtään parempi kuin AV-vahvistimenkaan.
     
  12. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nosta av-vahvarin volumea cd-soittimeen verrattuna 0,5-2 dB niin stereokuva "korjaantuu".
     
  13. mishrak

    mishrak Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    228
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kai ehdotat vuoristorataa muistuttavan bassovasteen omaavaa laskemaan bassojen tasoja 0,5-2 db jotta basso-ongelmat "korjaantuu"?
     
  14. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Enhän toki.

    Tällä salaisella special-menetelmällä "korjaillaan" ihan pelkästään vahvistimien stereokuvaa kuseskelevia DA-muuntajia.
     
  15. _tj_

    _tj_ Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.03.2005
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päivitys hurinaongelmaani. VLSI:n tuen kanssa on testien jälkeen tultu tulokseen, että "muu systeemi ja signaalipolku on hyvin suurella varmuudella kunnossa". Kun Anti-Modesta ottaa virrat pois, hurina lakkaa (aivan kuten vahvistin ja sub suoraan toisiinsa kytkettyinä). Elikkä hurinan lähde on Anti-Mode. Jensen CI-1RR erotusmuuntajan lisääminen Anti-Moden ja subbarin väliin ei auttanut, pikemminkin pahensi ongelmaa. Hurinan taajuus muuttuu hieman (korvakuulolla mitattuna) ja vahvistuu aavistuksen kun erotusmuuntaja on kytketty.

    VLSI:n ehdottama "ratkaisu" hurinan minimoimiseksi on vääntää subista gain alas niin että kuultavissa oleva hurina katoaa ja vastaavasti kompensoida tätä nostamalla vahvarista sub outin äänenvoimakkuutta. Pitää säätää koko laitteisto uusiksi tällä taktiikalla joskus kun on aikaa ja katsoa miten vaikuttaa subin sointiin. Teoriassa vissiin parempi olisi, että vahvarissa ei vähennä eikä nosta tasoja (muutokset lähtöön 0 dB) ja säätää subin päässä äänenvoimakkuuden kohdilleen.
     
  16. P.Kosunen

    P.Kosunen Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 369
    Saadut tykkäykset:
    14
    Käytännössä wanha autohifisääntö lienee toimiva. Eli lähtöpäästä gain +75% tai hivenen alle särörajan ja sama toistetaan signaaliketjun seuraavalle laitteelle... Viimeiseltä säädetään tasot sopivaksi.
     
  17. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ikävää ettei erotusmuuntajasta ollut tässä tapauksessa apua. Se paljastaa ettei häiriö ole syntynyt laitteiden välistä vuotovirroista, vaan on Anti-Moden generoimaa. En usko 1:1 muuntosuhteisen erotusmuuntajan vaikuttavan häiriön taajuuteen koska se on vakio 50 Hz verkkohurinaa ja sen harmonisia monikertoja. Harmonisien painotuksessa voi tulla eroa jolloin äänen väri muuttuu taajuuksien pysyessä samoina.

    Viemällä signaalin Anti-Modeen mahdollisimman voimakkaana saat toivon mukaan peitettyä häiriöt signaalin alle. Anti-Modelle luvataan 90 dB dynamiikka. Tällä tempulla sitä ei varmaankaan tulla saavuttamaan.
     
  18. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Luin tuon huollon kanssa käydyn viestiketjun läpi.

    AV-vahvistimesta subwooferille menevä signaali ei ole tehoa, vaan jännitettä (toisin kuin muut kanavat, mikäli niillä käytetään AV-vahvarin pääteastetta). Se siis ei "leikkaudu" tai "säröydy" vaikka sen antoreferenssitaso olisi + merkkisiä desibelejä. Jo tuo tasokaan ei sinänsä ole mitenkään absoluutinen, koska jokaiselle sisääntulolle on vielä erikseen input trim-level (esim. CD-soitin sattaa olla -6dB ja digiboksi +4dB). Mikäli AV-vahvistin antaisi LFE-out jännitettä liikaa, 8033 varoittaisi tästä vilkuttelemalla Lift-ledejä kahdessa vaiheessa (3dB dynamiikkaa jäljellä varoitus ja ylivuoto-varoitus). Yleisesti todettakoon siis taas, ettei ole mitään hyötyä viedä signaalia AV-vahvistimesta pienemmällä jännitteellä subwooferille jossa input gain on säädetty suurelle herkkyydelle. Tällä juuri minimoidaan signaali-kohinasuhde ulkoisiin häiriöihin.

    Kun tässä tilanteessa otetaan huomioon, että häiriö kuuluu vain metrin päähän, eikä kuuntelupaikalle, niin se voisi periaatteessa aiheutua yksin siitä että 8033 voimistaa signaalia (ja ilmassa olevia induktiivisia häiriöitä) muutamalla desibelillä. Tämä siis tapahtuu riippumatta siitä onko sen inputtissa AV-vahvistin vai ei, kun sisääntuloa ei saada oikosuljettua. Useimmissa subwooferien inputeissa oleva alipäästö toimii myös häiriösuodattimena, ja jos sen ohittaa kokonaan niin hyvin korkealta tulevat harmoniset pääsevät demoduloitumaan alas subwooferin toistokaistalle. Tässä metrin matkalla tähän saattaisi siis riittää että lasketaan subwooferin sisääntulon toiminta-alue samaan missä se on silloin kun 8033:sta ei signaaliketjussa ole, eli noin 6dB input-gainia alemmaksi.

    Näitä tapauksia on aikaisemminkin ollut, mutta laitteen levinneisyyteen nähden varsin harvoin, noin 1/500. Tietenkään tämä ei lohduta tipan vertaa sitä jonka kohdalle se osuu. Toki myöskin kaikille keskutelupalstoille ongelmilla on tapana löytää muita kommentteja yleisemmin, mikä saattaa antaa vääristyneen kuvan jonkin ongelman yleisyydestä. DSPeakerin toimenkuvaan kuuluu kuitenkin se, ettei ketään jätetä puolaan näiden asioiden kanssa. Sen takia aion sanoa huollolle, että kyseinen laite otetaan tänne tutkittavaksi ja laitetaan tarvittaessa uusi purkki tilalle, mikäli haluat. Oikeastihan tämä kuuluisi myyjäliikkeelle, mutta näin homma ainakin toimii varmasti. Itsekin olen odotellut tässä nyt yli 5kk uutta Philipsin TV:tä pikseliviallisen tilalle, koska olen ilmeisesti pudonnut maahantuojan ja myyjäliikkeen väliselle no-mans-landille.
     
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on taidettu vastausta kirjoittaa niin kieli keskellä suuta että en usko keskiverto Anti-Moden käyttäjän ymmärtämän tuosta juuri mitään.

    Anti-Modelle kannattaa siis viedä linjatasoinen signaali mahdollisimman voimakkaana. Suurin säröytymätön signaalivoimakkuus on 1.75 Vrms (4.86 dBV). Tällöin sinisignaalin huippuarvo on 2.5 V. Mikäli voimakkuus on 3 dB:n päässä leikkautumisesta niin Bypass-ledi alkaa vilkkua. Signaalin säröytyessä Lift 25 Hz -ledi vilkkuu. Tällöin signaalitasoa tulee laskea niin ettei ledi enää vilku.

    Omassa tapauksessani hurina oli mittausten mukaan niin selvästi 50 Hz:n kerrannaista, että hyvin korkeiden taajuuksien häiriöiden alaspäin demoduloitumisesta kirjoittaminen on lukijoiden harhauttamista. Subbarin alipäästösuodattimen käyttäminen vähentää häiriöitä, koska se leikkaa Anti-Moden verkkotaajuushäiriön voimakkaita harmonisia komponentteja taajuuksilla 150, 200 ja 250 Hz.

    Omassa tapauksessani tuotetuen mukaan korvaava laite ei olisi poistanut hurinaongelmaa. Olisi mielenkiintoista kuulla tämän mahdollisesti palautettavan viallisen laitteen tutkimustulokset, omastani en koskaan niitä saanut. Tämä olisi omiaan häventämään epäilystä että kaikissa laitteissa on sama vika, mutta se ei vain tule esiin kaikilla laitekokoonpanoilla ja asetuksilla.
     
  20. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä on tyhjän kanavan kohinaspektrin mittaustulokset tästä sinun palautetusta 8033:sta, jotka on tehty Rohde & Schwarz analysaattorilla. Referenssitaso 0dB on siis 1 Voltti ja häiriöisessä ympäristössä 50Hz ensimmäinen häiriöpiikki jää siitä -78.685 dB.

    [​IMG]


    Tämä sinun Anti-Mode on siis edelleen ainoa Anti-Mode koko Suomessa, joka lopullisesti palautettiin hurinaongelman takia, eikä itse laitteessa ei ollut tässäkään tapauksessa mittausten perusteella mitään vikaa. Tämän perusteella uusi laite ei olisi siis auttanut mitään. Unbalanced liitäntä ei ole universaalisti mikään kovin hyvä ja aina on setuppeja joissa ongelmia tulee sitä käyttävillä laitteilla, mutta 8033 ei ole tässä mitenkään poikkeus, vaan päinvastoin sillä ne ovat laitteen levinneisyyteen nähden hyvin harvinaisia. Unbalanced RCA nyt sattuu olemaan se liitäntä, mitä kotiteattereissa yleisimmin käytetään. Toki 8033:n saa kytkettyä subwooferiin myös paremmin häiriöitä sietävällä balansoidulla XLR-sovittimella, mikäli subwooferista sellainen löytyy. Tapauksesi oli myös ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa negatiivista (no, olihan siinä vähän positiivistakin) palautetta mitä olemme kansainvälisestikään saaneet, sikälikin se jäi hyvin mieleen. Ne muutamat muut, joilla on häiriöongelmia ollut, ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä siihen mitä laite tekee. Mielipiteesi on nyt siis kuultu ja nähty, useaan kertaan.
     
    Viimeksi muokattu: 08.04.2010