Hiljattain Alkon valikoimiin tullut Baltika porter 6 on hinta/laatusuhteeltaan hieno olut. :thumbsup:
Itse pidän Carlsbergista. Mutta sen hinnoittelu minua on hieman ihmetyttänyt, olen tosin asiaa tutkinut vain kahdessa K-ryhmän liikkeessä asian huomattuani: Tavallinen olut .33 tölkissä maksaa n. 2.70 - 2.90e per litra. Hinta sama irrallaan ja 24 laatikossa. Tämä sopii tietysti minulle koska tämähän nyt on paras pakkaustapa :thumbsup: Tavallinen olut .50 tölkissä maksaa n. 3.50 - 3.70e per litra. Muistaakseni toisessa liikkeessä irtotälkit oli nimelisesti kalliimpia, en oo ihan varma. Ja Lite-olut (jota kyllä hienostuneet makuhermoni myös sietävät) .33 tölkissä maksaakin jo yli 4e litra, jopa lähemmäs 4.5e litra. Koita siinä sitten ryypätä terveellisesti! Eli paras tavara parhaassa pakkauksessa halvin. Paras tavara huonommassa pakkauksessa jo selvästi arvkkaampi (myös luulisi tölkittämisen olevan edullisempaa isompaan tölkkiin). Ja sitten huonompi, mutta "kevyt"-statuksella myytävä tavara parhaassa pakkauksessa selvästi kalleinta. Onko kukaan muu kiinnittänyt näin tärkeään asiaan huomiota muilla paikkakunnilla? Tälläistä asiaa pohtii siis henkilö jonka oma kulutus on melko pientä ja joka hymähtelee ihmisille jotka kaatavat mitä vaan kuraa naamariinsa, juoksevat tarjousten perässä ja mainostavat vielä tekoaan, koska se on ollut se kaikista halvin tarjouskalja.....
Pitäisin melko erikoisena, että maahantuojat myisivät tuotteitaan korkeammalla hinnalla Alkolle kuin ravintoloitsijoille, ostaahan Alko kerralla suurempia eriäkin. Kyllä Alkon katteet ovat viime vuosina selkeästi nousseet. Alkon ostohinta pelkästään Orvalille on 1,70 euron paikkeilla -> loput 2,50 euroa syntyy siis pelkästään Alkon omista jutuista, kuten "alennetun hintakertoimen" myöntämisestä juomille, joka vuodenvaihteessa korotettiin koskemaan litrahinnaltaan vähintään 18e tuotteita (aiemmin >3e). Tämähän ei sinänsä vielä ole muuta kuin raakaa bisnestä, mutta kun uusien tuotteiden valikoimaanotto muutenkin hoituu pitkälti tuotteiden "visuaalista ilmettä korostaen" eli Alko valitsee pruuveissaan hyllyihinsä tuotteita mieluummin myyvän etiketin perusteella kuin makukokemuksen... tai vaihtoehtoisesti myyvän nimen, kuten tapahtui juuri Ruotsin myydyimmän olutmerkin, aidosti sianvirtsalta maistuvan Sofieron suhteen.
Eiköhän Alko halvemmalla tavaransa maahantuojilta saa kuin ravintolat. Siinä suhteessa menin kyllä vähän metsään kun lähdin vertaamaan eri tuotteiden hinnanmuodostusta keskenään. Olisi tietenkin pitänyt verrata saman tuotteen, esim. tuon Orvalin hinnanmuodostuksen muuttumista muutaman vuoden ajalta. Varmaankin esim. hinnoittelukerroin on elänyt vuosien saatossa, muutenkin kuin tuon mainitsemasi alennetun hintakertoimen soveltamisrajan nostamisen osalta. Olisiko sinulla esimerkin vuoksi esittää tietoja siitä, miten vaikka tuon Orvalin hinnanmuodostus Alkossa on muuttunut tässä lähivuosina?
Orval ehti olla melkein neljä vuotta pois valikoimista, mutta vuoden 2005 hinnastossa se on maksanut vaivaiset 2,53e (poistohinta peräti 2,29e). Trendi on ollut kyllä melko selkeä tässä viimeisen puolen vuoden aikana - jos jokin tuote on myyty loppuun ja se on tullut lähes välittömästi takaisin valikoimiin, on hintaa lisätty miltei aina vähintään kymmenisen prosenttia. Hintakehitys esimerkiksi Schneiderin Aventinuksella on ollut tosin maltillisempaa, 2005 se on kustantanut 3,56e, ennen poistumistaan vakiovalikoimasta viime vuonna 3,90e ja nyt tilausvalikoimassa 3,92e. Siinä tosin kate on ollut alusta alkaen korkea, Saksassa kun tuotakin myydään vähän päälle eurolla puteli.
Onkin semmoinen mielikuva ollut, että noiden Alkon erikoisoluiden hinnat ovat hivuttautuneet ylöspäin... Kun ei ole vanhoja hinnastoja tallessa, niin on ollut paha suorittaa vertailua. Aventinusta on tullut aina silloin tällöin Alkosta ostettua, tuo hintataso on kuitenkin kohtuullinen tyypillisiin ravintola-hintoihin ja juoman maukkauteen nähden. :thumbsup: Vai tilausvalikoiman puolelle on mennyt... Saksan ja Alkon hintoja verratessa tulee lähinnä tippa linssiin... :weep:
Ja varmasti hyvin maistuukin. Palavaa tarvetta korostaa oman suosikkibulkin ylemmyyttä tosin voisi verrata siihen, että hehkuttaa Salattujen elämien tai Big Brotherin olevan kaikkien aikojen paras viihdesarja. Eihän siinä sinänsä mitään väärää ole, mutta moinen fakkiutuneisuus laittaa toisinaan tuskastuttamaan. Vähän veikkaan, ettei tämän kesän ehdoton pelastaja Nokian Panimon EloWehnä (maitokauppaversio ja Alkon alkuperäisvahvuinen) kykene saamaan kummoisesti näkyvyyttä ulkomaisten jättiyhtiöiden sätkynukkejen Hartwallin (Heineken) ja Sinebrychoffin (Carlsberg) suoltaman bruteforce-propagandan puristuksessa.
Karhu Karjala Koff Lahden Sininen Lapin Kulta Olvi Sandels A. Le Coq Amstel Aura Barbãr Beer Chang Beerlao Budweiser Cantillon Carlsberg Christianssands Bryggeri Coral Corona Delirium Tremens Efes Gorkha Guinness Heineken Jupiler Kilkenny Leffe Myanmar Newcastle Brown Ale Nøgne Ø Orval Pauwel Kwak Red Stripe Rochefort Sagres Samichlaus Bier Singha Skol Sofiero Stella Artois Super Bock Tsingtao-panimo Tuborg Ursus Velkopopovický Kozel Warsteiner Westvleteren Zhujiang AmberBock Anheuser-Busch brands Bud Dry Bud Extra Bud Ice Bud Ice Light Bud Light Bud Light Lime Bud Silver Budweiser Budweiser American Ale Budweiser Brewmaster's Private Reserve Budweiser Select Busch Beer Busch Ice Busch NA Hurricane High Gravity Lager King Cobra Land Shark Lager Michelob Michelob Bavarian Wheat Michelob Golden Draft Michelob Golden Draft Light Michelob Honey Lager Michelob Light Natural Ice Natural Light Rolling Rock Billy Beer Brew Keeper Clix Malt Liquor Colt 45 Coors Light Drewry's Genesee Cream Ale Governator Ale Grain Belt Half Acre Beer Kentucky Common Beer Laser Lucky Lager Mickey's Miller Lite National Bohemian Old Milwaukee Old Vienna Olde English 800 Pabst Blue Ribbon Private Stock Red Dog Red White & Blue Beer Rheingold Beer Samuel Adams Schaefer Beer Shock Top St. Ides Stampede Light Triple Bock D. G. Yuengling & Son Aecht Schlenkerla Rauchbier Augustiner Bräu Beck's Brewery Bitburger brewery Bönnsch Dortmunder Export Erdinger Flensburger Brauerei G. Schneider & Sohn Grafenwalder Hacker-Pschorr Brewery Hasseröder Henninger Brewery Herrenhäuser Brewery Hofbräuhaus Holsten Brewery Jever Königsbacher Krombacher Brauerei Kulmbacher Brewery König Brauerei König Ludwig Schlossbrauerei Köstritzer Licher Privatbrauerei Löwenbräu Maisel Brau Bamberg Mühlen Kölsch NicoShot Oettinger Beer Paulaner Radeberger Brewery Reissdorf Spaten-Franziskaner-Bräu St. Pauli Girl Tannenzäpfle Veltins Vitamalz Warsteiner Beer and Brewery Wernesgrüner Belhaven Best Boddingtons Carling Cynful Hofmeister lager Mackeson Stout Marston's Pedigree Newcastle Brown Ale Old Speckled Hen Tennent's Lager Tennent's Super Alexander Keith's Brewery Brava Carling Carling Black Label Don de Dieu Drewry's James Ready Kokanee beer La Fin du Monde Labatt 50 Lakeport Brewing Company Lucky Lager Maudite Molson 67 Molson Canadian Moosehead Oland Export Ale Old Style Pilsner Old Vienna Schooner Lager Steel Reserve Steelback Amstel Brewery Beamish and Crawford Bintang Beer Birra Moretti Foster's Lager H. P. Bulmer Heineken Pilsener Heineken Premium Light John Smith's Brewery Karlovačko Maes pils Newcastle Brown Ale Scrumpy Jack Nää on aika hyvä kaikki. Mää ny vaan tykkään bissestä. Jäiköhän tosta joku pois...
Hoegarden toimii loistavasti terassilla janonsammuttajana/aloitteluna ja Olvilla tai Sandelssilla ilta loppuun:thumbsup:
Viimeisin ihastukseni on Haand Bryggerietin Norwegian Wood, itsellä pullon nauttimisessa voi mennä tunti jopa ylikin. Nyt on noita jääkaapissa läjä vanhentumassa, jospas maku vielä kehittyisi. Ainakin Lump of Coal paranee mukavasti vielä säilytyksessä.
Hoegaardenin Grand Cru on yksi parhaista olusista ikinä! Sä taidat puhua Witbieristä, joka sekin on lämpimällä mukavaa juotavaa kunhan baarissa osaavat tarjoilla sen oikein (mikä ei Suomessa ole itsestäänselvyys).
Tuli tallinnanreissulta taas raahattua parit lootat double bockia, on kyllä sairaan pehmeä olut, vähän kuin sandelssin vielä vahvempi ja pehmeämpi isoveli :thumbsup:
Siis Olvin Virossa teettämää Tuplapukkia. Pehmeydestä en menisi takuuseen, viinalaageri siinä missä muutkin.
Suuret Oluet - Pienet Panimot -festareilla pääsin maistelemaan laajemmissa määrin porilaisen Beer Hunter'sin tuotoksia. Kaikki maistuvaisia, mutta erityisesti Säppi APA sekä Syntipukki nousivat oitis ajattomiksi suomalaisklassikoiksi omissa kirjoissani. Tällä kertaa SOPPissa ei ollut pulloteemaa, vaan lähestulkoon kaikki juomat myytiin hanatavarana. Ensimmäistä kertaa myös ehdin maistaa kaikki mielenkiintoiset tuotteet yhden iltapäivän aikana, joten sikäli ei jäänyt mitään hampaankoloon - joskin merkillepantavaa oli turvatarkastuksen tiukkeneminen aiemmista vuosista. Itse sain vielä oman vesipullon vietyä torstaina alueelle (jossa on hankala saada juomavettä muutoin Valviran ukaasien takia), mutta kuulemma perjantaina ja lauantaina takavarikoitiin jo kaikki pullot.
Menetin sydämeni,kun sain hanasta Laitilan Imperial Stouttia. :love: Vielä kun sais jostain ostettuakin tätä tölkissä tai pullossa ...
Loistotuote, saa vielä toistaiseksi Alkon Arkadian lippulaivamyymälästä. Tulevaisuuden saatavuudesta ei tietoa. http://www.alko.fi/tuotteet/fi/732424