Galvaaninen erotin sotkee kaapelitv:n kuvan. Ratkaisuja?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana lamajohan, 04.08.2009.

  1. lamajohan

    lamajohan Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ota se erotin pois, juntti! Juu, mutta sitten tulee hurinat. Mutta asiaan ja ensin selvitys laitteista ja liitännöistä.

    Putkitv1 - scart - topfield tf5100pvrc - 15 m antennikaapelia (hyvälaatuista) - jakaja - antennirasia
    • DVD-soitin menee erillisellä scartilla tv:seen
    Putkitv2 - scart - handan dvb-c 5000 - 6 metriä antennikaapelia (hyvälaatuista)- jakaja - antennirasia
    • DVD-soitin menee erillisellä scartilla tv:seen ja RCA-kaapeleilla putkivahvistimeen (DVD-soitinta käytetään myös pelkkään musankuunteluun).

    Putkitv1
    - erittäin hyvä kuva ilman galvaanista erotinta, mutta esiintyy pientä hurinaa kaiuttimista
    - galvaaninen erotin poistaa hurinan, mutta sekoittaa kuvaa ylen-kanavilla, muut kanavat näkyvät hyvin

    Putkitv2
    - erittäin hyvä kuva ilman galvaanista erotinta, mutta esiintyy häritsevää hurinaa kaiuttimista (sekä tv:n että vahvistimen kautta)
    - galvaaninen erotin poistaa hurinan, mutta sekoittaa kuvan totaalisesti ylen-kanavilla, muillakin kanavilla häiritsevää pikselöitymistä

    On ollut kokeilussa myös kunnollinen antennivahvistin, josta ei ollut mitään hyötyä, sillä ongelmat olivat samat kuin edellä. Olen myös kokeillut erotinta (sekä antenniahvistinta) liitäntöjen eri väleihin ja tulos on aina sama. Myös virran ottamista olen kokeillut eri pisteistä eikä sillä ole vaikutusta.

    Virta tulee TV1:n kaikille laitteille samasta pistorasiasta. TV2 on eri huoneessa ja sen kaikille laitteille virta otetaan myös jatkojohdon avulla samasta, mutta eri lähteestä kuin TV1:sen. Kaikki talouden pistorasiat ovat oikeasti maadotettuja eikä mistään nollauksista rasioissa ole kyse.

    Oliskohan jollakin antaa jotain keinoja ongelman ratkaisemiseksi? Niin, että kuva olis katsottava ja ääni kuunneltava.
     
  2. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    parempilaatuisempi erotin ? (yleensä käämitys ferriitin ympärillä jonka avulla on ensio ja toisio erotettu toisistaan galvaanisesti)
    konkkaerotin ? (ei ihan galvaaninen erotin mutta lähellä...) [konkkaerottimessa on esim 100pf 400v polypropyleeni konkka sekä signaalijohdossa että maassa (suojasukassa)]
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 04.08.2009
  3. lamajohan

    lamajohan Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
  4. DVB-G

    DVB-G Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kenties kaapelikanavilla tarvittaisiin 2000 MHz asti yltävä erotin, ja yleensä erottimet yltävät vain 1000 MHz asti, se nimittäin riittää radioteitse välitettäville tv-kanaville.

    Kannattaa kokeille yllänäkyvän kuvan kaltaista tee-itse-konkka-erotinta. Ja nimenomaan kokeilla erilaisilla konkilla! Minun taloyhtiössäni oli monien vuosien ajan äärimmäisen epätasainen taajuusvaste tv-kanavilla, ja jouduin "tasoittamaan vastetta" kokeilemalla erilasilla konkilla. Koska muuten kuvanlaatu tosiaan romahti joillain kanavilla kun se toisilla parani. Oli etenkin pirun vaikeaa saada kaikkien analogisten tv-kanavien sekä digitaalisten DVB-lkanavanippujen kuvat kaikki hyväksi samaan aikaan.

    Siispä kokeile eri arvoisilla konkilla, ja rohkeasti kokeile myös eri tyyppisillä konkilla; keraamiset, muovieristeiset. Keraamisilla pintaliitostyyppisillä vaste on suorin ylimmillä taajuuksilla, kun taas konkan koon kasvaessa ja eristemateriaalin huonontuessa ylätaajuuksiin tulee vaimennusta ja aaltoilua ja resonansseja (korostumiakin siis).

    Jokaisen piuhan päässä (kyllä, kaapelien pituudet ja liitinten laatukin vaikuttaa vasteeseen ja heijastuksiin) vallitsee omanlaisensa tilanne, pitää vain kokeilemalla yrittää löytää sellainen konkkayhdistelmä, jolla saa tasaisimman tajuusvasteen, että kaikki kanavat näkyvät samanlaatuisena.



    Kannattaa rakentaa valmiiksi lukuisia erilaisia erottimia, että on nopea vaihtaa mallista toiseen ja tutkia mikä erotin parhaiten sopii mihinkin paikkaan.

    Yksi voisi olla "diskanttierotin", kummatkin konkat 10 pF keraamisia.
    Seuraavassa 10 pF keraaminen signaalille mutta 100 pF muovikonkka vaipalle.
    Sitten 10 pF keraaminen signaalille ja 100 nF muovikonkka vaipalle.
    Ja niin edelleen. Toinen vastaava sarja siten, että signaalikonkaksi vaihdetaan 100 pF konkka ja taas varioidaan vaippakonkan kokoa.
     
  5. DVB-G

    DVB-G Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Minä käytän mustia JEBSEE EU-634 -erottimia, ne ovat minulla toimineet parhaiten. Vastaavia/samoja sai muinoin SHP:stä eli sittemmin ELFA:sta, mutta vaihtelevan saatavuuden ja tilauksen hankaluuden takia ostan nykyään aina Partcosta, sieltä olen aina saanut erottimet helposti suoraan myymälästä hakemalla kiireessäkin.
     
  6. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huono liitäntä erottimen ja "antennijohdon" välillä voi olla myös syyllinen, kokeile esim. tällaista.

    http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=13578

    Olivat ainakin joskus tuolla DVB-G:n kertomalla JEBSEE EU-634 erottimella varustettuja, näitä löytyy 1.5m/3m/5m/10m pituisina.
     
  7. lamajohan

    lamajohan Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia kaikille vaivautuneille.

    Taidan seuraavaksi kokeilla JEBSEE EU-634 erottimella varustettuja erottimia. Jos niistä ei oo iloa, niin sitte lähden säätämään audiopuolelle meneviä piuhoja. Ja jos sittenkään en löydä haluttua lopputulosta, niin sitten käyn väsäämään DVB-G:n ehdottamia erilaisia erottimia ja testaamaan niillä parasta lopputulosta.

    Peukalo on senverran keskellä kämmentä näissä elektroniikkahommissa (ihan simppeleissäkin), että vältän niitä aina viimeiseen saakka ja vasta pakon sanelemana tartun toimeen.

    Joten heittäiskö vaikka DVB-G vielä ihan konkreettisesti selkokielellä tällaselle tampiolle tollasen tee-se-itse-konkkaerottimen tekovaiheet (jotta lapsikin sen osaa). Ymmärsin kyllä periaatteen PINKELIVIINICA:n kuvasta.
     
  8. DVB-G

    DVB-G Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    [​IMG]

    Siinä simppeli ohje. Joku toinen voi laatia laajemman opetusromaanin, jos tuokaan kuva ei tarpeeksi paljon asiaa selvennä.

    Kyseiset liittimet (urosliitin: http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=3559 sekä naarasliitin: http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=3560 ) ovat helpoin ja tukevin tapa hoitaa asia. Lopuksi voi helposti teipillä peittää vekottimen, jolloin siitä tulee tukeva ja käsittelyä sietävä.

    Gurut sen jälkeen vielä vetävät kupariteipillä tai alumiiniteipillä/foliolla muoviteipin päälle "metallikotelon" ja liittävät kupariteipin koskemaan VAIN toisen liittimen maametallia (kummanko, se vaatii kokeiluja), näin saadaan häiriösuojausta paremmaksi. Lopuksi taas muoviteippiä päälle suojaksi.
     
  9. lamajohan

    lamajohan Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia paljon. Eipä tuon selvemmin voi rautalangasta vääntää...Eiköhän kaikki tarpeellinen info ole nyt tullut tänne perille. Nyt vaan duunaamaan ja kokeilemaan ja etsimään parasta mahdollista ratkaisua. Kun ratkaisu on löytynyt, pistän tähän vielä loppuratkaisun, jotta joku samanlaisen ongelman kanssa painiva vois kenties siitä saada apuja.
     
  10. lamajohan

    lamajohan Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Unohdin kertoa loppuratkaisun, muuta parempi myöhään...

    Se oli lopulta yksinkertainen. Molemmat TV:t yhdistettiin tahoillaan RCA-johdoilla ulkoiseen vahvistimeen ja tähän väliin lykkäsin ground loop isolator-nimisen häiriönpoistajan. Eipä ollut enää hurinoita.

    Siis TV rca-out -> rca-kaapeli -> ground loop isolator -> vahvistin rca-in -> kaiuttimet -> häiriötön ääni
     
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minkä mallista erotusmuuntajaa käytit? Vieläkö matalat taajuudet tulevat läpi?
     
  12. lamajohan

    lamajohan Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se oli ihan tollanen peruskama (http://www.salashop.fi/default.asp?...&tt=&sanahaku=ground+loop&hintamin=&hintamax=). Mulla oli silloin TV:n kanssa Fatmanin i tube putkistereovahvari käytössä ja Tannoyn Mercury F1 custom kaapit 2 kpl.

    Mulle potki ainakin riittävästi ihan pohjamurinoita myöten. Mutta mie en oo kyllä mikään hifisti, vaikka hyvää ääntä mielelläni kuuntelenkin ja siihen pyrin(mutta budjetti luokassa).
     
  13. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pelkän ulkonäön persteella ei voi tehdä lopullista päätelmää, mutta tuo näyttää sellaiselta mistä kokemukseni mukaan ei tule matalat taajuudet läpi. TV-lähetyksissä tosin on monesti matalia suodatettu muutenkin joten ei sitä aina edes huomaa. Yleisesti ottaen matalien taajuuksien puuttumisen huomaamiseksi ei tarvitse olla hifisti. Pelkkä vertailumahdollisuus riittää.