Aivan varmasti kittilasi piirtää paremmin kuin pokkari. Mutta jos ei ole vakaajaa mukana niin tuloksena on helpommin epäteräviä kuvia. Harvassa järkkärissä on enää täyskokoista kennoa. Mutta on se pienempikin isompi kuin pokkarissa. Edellyttäen taas että ei tule suttua. Itsellä tuli kameran mukana 75-300mm ja sillä on ilman jalustaa käytännössä mahdoton ottaa kuvaa niin että ei tärähdä. Huono valovoima isoilla max päässä tekee vielä omansa.
No tuo on kyllä ihan puppua... ellei sitten aina ota alle 1/15 valotuksella... Kittilasien zoomi on sen verran lyhyt, ettei tartte vakautusta. Vakautus auttaa vaan hitaissa valotuksissa (tai pitkissä teleissä), mutta kohteiden liike luultavasti pilaa kuvan. Vakaaja ei ole todellakaan mikään pakollinen, mukava lisä kylläkin. Jos kuvaa 100% automaattiasennossa niin kittivakaajasta ei ole juurikaan apua, koska aina kamera ehdottaa salamaa kun mennään alta 1/30... Sitten vielä noista suttuisuudesta, eiköhän mikä vaan stigman halppislinssi piirrä sen verran hyvin. Toki parempiin ja tervimpiin linsseihin on niistä matkaa, mutta eiköhän pokkarikuviin verrattuna voidaan linssien teknisen laadun pohdiskelu unohtaa...
Salamalla ei tee mitään isoissa tiloissa, viiteen metriin tms kantaa. Mitäpä näistä väittelemään. Kuvaaminen on oikein mukavaa. Ja järkkäri antaa mahdollisuuksia onnistua JA epäonnistua monella eri tapaa.
Sen verran vielä väittelen, ja väitän, että järkkärillä onnistuu 8/10 otoksista helpommin kuin pokkarilla. Järkkärin automatiikat ovat laadukkaampia ja nopeampia (tarkennus, mittaukset, valotukset yms yms). Pokkareiden ainut etu on koko/paino ja hinta suhteessa ominaisuuksiin (vakautus, zoomin määrä, videot) nähden. Kaikissa muussa, jopa helppokäyttöisyydessään, nykyjärkkärit päihittävät useimmat pokkarit. Se on sitten toinen asia, jaksaako raahata sitä toista kiloa painavaa kuvausmöhkälettä laukkuineen jokapaikkaan...
Osaava kuvaaja ottaa hyviä kuvia vaikka kännykällä. Kaikkia kuvia ei kännykällä tai pokkarilla kuitenkaan pysty ottamaan. Jos järkkärin ominaisuuksia haluaa hyödyntää, niin pitää kyllä oppia autuomatiikan lisäksi manuaalikuvaaminen. Olympuksella on vakaaja lähes kaikissa rungoissa. Jos en väärin muista Pentaxilla myös. Nykyiset Canoni kittilinssit (paitsi aivan halvimmat kitit) ovat vakaimella varustettuja, jne... Vakaajaa kannattaa kyllä minunkin mielestä katsoa siihen järkkäriinkin, noin peruskäyttöä ajatellen. Itse siirryin järkkäriin myös keväällä, ja yllätyin kyllä jonkin verran siitä mitä siirtyminen itselleni tarkoitti. Tekninen kuvanlaatu parani odotettua vähemmän, eikä syvätervyydenhallintakaan ole olyn 2-kroppisella huima, mutta kuvaustapahtuma on aivan erilainen. Järkkärissä kun oikeasti on mietitty miten niitä säätöjä pystyy tekemään nopeasti tarvittaessa, niin niitä tulee sitten käytettyäkin. Tarkennus on nopeaa, mikä mahdollistaa liikkuvien kohteiden kuvaamisen ihan eri tavalla ja jo sellainen asia kuin että zoomi on tuolla linssirinkulassa ja säätyy nopeasti antaa ihan eri mahdollisuuksia kuvan rajaamiseen ja sommitteluun kuin pokkari. Tuolla telepäässä nyt aina on hankalaa saada terävää kuvaa. Nyrkkisääntö on että (kinovastaavat)millit käännettynä vastaa pisintä mahdollista suljinaikaa käsipidettynä ilman vakaajaa, eli jos sinulla on tuo 1.6 kroppikennossa, niin telepäässäkin 1/500 sekunnilla pitäisi kuitenkin jo olla mahdollista. Mutta tuo sama sääntö pätee myös superzoomeihin, eli ei niilläkään ole yhtään helpompaa ottaa teleasennossa tärinätöntä kuin vakautetulla järkkärillä.
Komppaan. Jos se valokuvaus kiinnostaa niin paljon, että järkkäriä edes harkitsee, niin se on mielestäni syytä myös ostaa. Tomaattiasetuksella saa vastaavia tai parempia kuvia kuin pokkareilla, ja sitten taitojen karttuessa (tai sattuman avulla ) saa monipuolisilla asetuksilla otettua oikeasti hienoja kuvia. Minusta valokuvaus on hieno harrastus, koska siinä oppii kokoajan uutta. Ensimmäinen haaste on ottaa teknisesti laadukkaita kuvia. Toisena haasteena on ottaa sitten hyviä kuvia. Silmä kehittyy harrastuksen myötä, ja ulkona liikkuessa tulee katsottua, että "tuosta pitääkin ottaa heti kuva!" Koko ja paino ovat aloittelijavehkeissä vielä aika pienet. Itsellä halpa perusrunko ja pari parempaa linssiä sekä jalusta. Noita sitten roudaan kaikenmaailman tilanteissa, ja ihmiset varmasti ajattelee, että taas yksi juppi heiluu kalliiden lelujen kanssa...
Pokkareilla otetaan yleensä kuvia kädet eteenpäin ojennettuina. Epävakaa asento yhdistettynä kameran keveyteen edellyttää kuvanvakaajaa monissa kuvaustilanteissa. Järkkäri taas yleensä tuetaan kasvoihin samalla kädet lähellä vartaloa pitäen. Tukeva asento yhdistettynä suurempaan painoon ja isompaan kennoon mahdollistaa kuvien ottamisen ilmankin vakaajaa. Vakaajan käyttö parantaa tilannetta lisää. Molemmille kameratyypeille suosittelen jalustan käyttämistä. Pieni pöytäjalusta tai gorillapod ei lisää paljoa kamaran kokoa ja painoa, mutta mahdollistaa paljon tarkempien kuvien ottamisen. Se myös mahdollistaa kuvaajan pääsemisen itse mukaan kuviin. Tyypillinen APS-C koon järkkärikenno on yli kymmenen kertaa suurempi pinta-alaltaan kuin tyypillinen pokkarikenno (http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format). Täyskokoisella kennolla ero on noin kolmikymmenkertainen. Jalustasta ja kuvanvaakaajasta on apua pitkän putken kanssa. Kuvauskohdettahan ne eivät saa pysymään paikallaan, joten käytöllä on rajoituksensa.
Tässä testejä, tuo verkkiksen veronkiertotransend on hintaisekseen ihan laadukas tekele, varsinkin 4gb versiona.
Hyvin on toiminut sarjakuvaukset ja myöskin videokuvaukset FullHD laaudullakin :thumbsup: Nyt on tullut kameralla otettua 430 kuvaa ja 8min videokuvaa ostopäivän jälkeen ja nyt laitoin ekaa kertaa kameran lataukseen. Todella pitkää kestää kyllä akkukin tuossa Canon EOS 550D:ssä. Kaiken kaikkiaan loistava kamera vielä kun oppisi muistamaan kaikkia kuvaus niksit. Mukana tuli onneksi todella hyvä käyttö-ohje ja kuvausopas.
Vähän on 550D hinta pompsahtanut rajalla Tänään stokkalle kattomaan että olikos siellä joku xlusive tarjous ja jos ei niin tilaus vetämään verkkiksestä.
Olikohan se nyt anttilassa jossa oli Canonin 1000D ja kitti linssi mukaan sekä laukku ja joku kirja. Hintaa 399e. Vaikka onkin vanha malli niin ei paljoa halvemmalla pääse uuteen digijärkkäriin kiinni.
En kuitenkaan suosittelisi tuota. Siinä on myös linssi halvempi ja heikompi kuin muissa Canonin kiteissä. Siinä mm ei ole vakaajaa. Jos välttämättä haluaa uutta alle 400, niin vaikkapa Olylla tai Sonylla löytyy parempia vaihtoehtoja. Todennäköisesti löytyy myös hyväkuntoista käytettyä Canon 450 kittiä halvemmalla.
Näköjään tuota 1000D:tä saa tosiaan nykyään kittinä ainoastaan tuolla heikommalla kittiobjektiivilla. Esimerkiksi itse olen ko. kameran ostanut ajat sitten muistaakseni 450 eurolla niin, että mukana tuli nimenomaan tuo vakaajallinen ja parempi 18-55 kittilinssi. Tuo on ollut hintaisekseen erinomainen paketti ainakin omaan käyttöön (muutamia tuhansia kuvia otettu eli sellaista keskivertokäyttöä, luulisin), mutta tosiaan tuolla heikommalla linssillä 399 ei välttämättä enää olekaan ihan niin mainio tarjous... Verkkokauppa.comissa tuo sama setti on muuten 379 euroa. Jos joku noita Canonin kittejä katselee, niin "parempi" kittilinssi noissa yleensä taitaa olla tunnisteeltaan EF-S 18-55/3.5-5.6 IS ja se heikompi sitten ilman tuota IS:ää.
Mites tuolla Superkuva.fi:ssä,siellä on SONY ALPHA 200 KIT DT18-70 299 ja OLYMPUS E-420 PANCAKE KIT 319,00 . Tekeekös niillä mitään, laitteet ollut esittelykappaleita.
Olympus E-420 on erittäin pieni peilijärkkäriksi, tuolla pannukakulla varustettuna tuo lienee jo lähes isomman pokkarin kokoluokassa. Kannattaa siis testata miten se istuu käteen ennen kuin vakavasti harkitsee ostoa. Siinä ei sitten ole vakaajaa, ja pannukakku on kiinteällä polttovälillä, eli ei myöskään zoomia ilman lisäobjektiivin ostoa. Sony alphasta joku muu saa kertoa, halpiskameroja kuitenkin nämä molemmat.
Kiitos tästä. Onkos kittilinsseissä ja linsseissä yleensä aloittelijalle jotain muita perussääntöjä mitä ottaa huomioon kun sellaista on valitsemassa, ettei kaupassa myy sitten jotain ihan kuraa ja naura perään. itse en siis vielä järkkäri omista mutta olen kovasti koittanut tietoa viime viikot imeä ja katsella kun aika koittaa.
Valovoima maksaa. Valovoimaa kuvaa ns. f-luku. Hyvä valovoimainen voisi olla vaikka f/4 ja sitä suuremmat(f/2.8, f/2, f/1.4). Peruslasit on yleensä f/5.6 tai pienempiaukkoisia. Jotkin zoom-linssit on tavallaan kiinteäaukkoisia - esimerkiksi "constant f/4". Sen aukko on niin valittaessa f/4 linssin zoom-asennosta riippumatta. Huonommilla laseilla se valovoima voi vähentyä heti kun mennään zoomin pitkään päähän. Ei ehkä kannata ostaa sitä halvinta xx-x00 putkea mitä kauppias tyrkyttää. Piirto on todennäkisesti surkeaa molemmissa päissä ja valovoima loppuu pitkässä päässä alkuunsa. Mielummin säästä siihen yhteen hyvään lasiin ja sitten taas toiseen ja ja ja... Kuvanvakaimissa kannattaa pitää se mielessä, että ne ei pysäytä kohteen liikettä. Siihen auttaa vain valovoima ja lyhyt suljinaika! Tosin joskus tietyissä tilanteissa jalustalla voi seurata liikkuvaa kohdetta, jolloin "pannaava" kuvanvakain on eduksi. Linssiin kiinnitettävä vastavalosuoja on hyvä olla olemassa. Se vähentää linssin sisäisiä heijastumia, jos joutuu kuvaamaan valonlähdettä kohti. Canonilla ei tyhmästi kuulu ei-L-sarjan linssien hintaan.
Alpha 200 voi olla hieman kohinainen isommilla ISO-asetuksilla. Arvostelun loppupäätelmät: http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra200/page31.asp
Kuinka pitkää kuvaa olet nauhoittanut full hd? No tuli jo tilattua sama kortti, mutta ulkomailla sanotaan ettei class 6 kortit pystyisi kuvaamaan full hd kuvaa.