Ei oikein vakuuta. Kirjassa ei kuintekaan kerrota tarkemmin kuka tuon testin on tehnyt jotta voisi tarkistaa mitä siinä on oikeasti testattu. (äänen kuulemista vai havaitsemista) Löysin wikipediasta viiteen testiin jossa on kuultu 12 Hz taajuutta. Tuon taajuuden kuuleminen tuntuu vielä mahdolliselta, mutta 2 Hz on vaan niin käsittämättömän paljon matalampi taajuus ettei sen kuulemista pysty uskomaan pelkästään tuon Acoustics kirjan perusteella. 20 Hz is considered the normal low frequency limit of human hearing. When pure sine waves are reproduced under ideal conditions and at very high volume, a human listener will be able to identify tones as low as 12 Hz. Olson, Harry F. (1967). Music, Physics and Engineering. Dover Publications. p. 249. ISBN 0486217698.
Tieto on tosiaan kirjassa viitteellisenä mainintana ilman lähdeviitettä. Sekä kirjoittaja että julkaisija ovat alalla korkeasti arvostettuja. Minä luotan tähän tietoon kunnes joku esittää parempaa. Se toinen puolikas tiedosta jäi pois. Mikä oli äänenvoimakkuus? Hiukan alempana tekstissä todetaan ihmisen tuntevan taajuuksia alueella 4-16 Hz kehonsa avulla. Myös osa normaalista kuulosta tapahtuu kallon luiden välityksellä. (Linkkistäsi puuttu h alusta, se ei toimi)
Alla olevasta viitteestä voisi oikaisten päätellä, että ihmisten keskimääräinen kuuloalue alkaisi noin 60 herzistä. Tarkan kuulemisen alue on sitten vielä sitä selvästi korkeammalla. Keskimääräiseksi ylärajaksi tekstissä mainitaan niinkin alhaiselta kuulostava lukema kuin 16 kiloherziä. Mene ja tiedä, mutta se lienee selvä, että äänenpainetta kannattaa nostaa maltilla, että kuuloalue ei kapene ennestään. Tai jos kuulostaan ei ole huolissaan, niin sitten naapurisovun nimissä. http://www.tiede.fi/artikkeli/345/musiikkia_delfiineille
Onko mitään järkeä vaihtaa 6010A:t+5040 subbari 4030A kaiuttimiin? Syynä vaihtoon lähinnä väri + se että saisi subbarin pois rumentamasta. Häviänkö kuinka paljon vaihdossa?? Kaiuttimet ovat käytössä lähinnä tv:n kaiuttimien äänimaailmaa parantamassa ja katson leffatkin suht hiljaisella volyymillä..
En tiedä pitäisikö tämä laittaa tuonne aloittelijat-osioon, mutta mutta.. Äänilähteenä on Squeezebox Duet (http://www.pandora.com/images/slideshow_duet/duet04.gif), jossa siis on lähtöinä analoginen ja digitaalinen. Kaiuttimina on Genen 6020A ja subbarina BK XLS200 (https://www.dvdplaza.fi/galleria/data/836/001.jpg). Vahvistinta ei ole välissä. Saanko noita laitteita naitettua keskenään millään vai pitääkö ostaa Genen 5050A jos haluan subbarin mukaan systeemiini?
7050B ohjaa aina (myös sammutettuna) täyden kaistan siihen liitettyihin kaiuttimiin. Tämän takia ylipäästösuodatus pitää tehdä kaiuttimessa (85 Hz bass roll-off). Siksi 7050B:n kanssa voi käyttää vain seuraavia kaiutinmalleja: 8020A/B, 8030A, 8130A, 1029A ja 2029A/B. Jos 7050B:n haluaa "bypassata", subbari tulee sammuttaa ja kytkeä kaiuttimien 85 Hz bass roll-off -dipit pois päältä. Jälleen subbaria käytettäessä dipit tulee kytkeä päälle.
Menetät reilun puolen oktaavin verran basson ulottuvuudessa, mutta vastaavasti muut toiston osa-alueet paranevat selkeästi. Elokuvien bassoefektit eivät siis tömähdä yhtä jykevästi kuin subbarin kanssa, mutta puhetta tai musiikkia kuunneltaessa muutos on selvästi positiivinen. Huomaa, että 4000-sarjan kaiuttimet ovat räätälöity asennuskäyttöön, eli esim. signaali tuodaan sisään Phoenix-liittimellä (ruuviliitintä paljaaseen johtoon). 4000-sarjalaiset eivät myöskään sisällä Iso-Pod -jalustaa. Vastaava normaalikäyttöön tarkoitettu malli on 8030A, josta löytyvät XLR-liitäntä ja Iso-Pod.
Kyllähän yhteistoiminta onnistuu perinteisiä oppeja noudattaen, eli signaali haaroitetaan lähteeltä sekä kaiuttimiin että subbariin (molemmat kanavat), ja subbarin toistokaista ja vaihe sovitetaan parhaan mukaan kaiuttimien vastaaviin. Luonnollisesti lopputulos ei ole yhtä hyvä kuin kunnollista jakosuodinta (sekä yli- että alipäästö) käytettäessä. Mainitun subbarin ja kaiuttimien kanssa suosittelisin subbarin jakotaajuussäädön asettamista minimiin, koska XLS200:n taajuusvasteen muoto korostaa muutoin tarpeettomasti yläbassoja. Jopa minimisäädöllä 50 - 100 Hz alue jää todennäköisesti hieman koholle. Korostusta voi yrittää kompensoida säätämällä subbarin tasoa pienemmälle ja/tai käyttämällä kaiuttimien bass tilt -säätöä.
Kyseessä on Yamaha RX-V757. Tässä ketjussa taisi myöhemmin kysymykseni jälkeen tulla enemmän aiheesta tietoa. Kehoitettiin ohjaamaan LFE kanava subwooferille kokonaisuudessaan. Muistaakseni tuossa Yamahassa ei taida olla LFE:n ohjausta erikseen, vain BASS OUT tai jotain vastaavaa. Vai tarkoittaako tämä nyt vain LFE kanavan ohjausta? Itse ymmärtäisin asian niin, että Yamahan pystyy säätämään vain siten, että kaikki alataajuudet LFE mukaan lukien voidaan ohjata joko pääkanaville, subwooferille tai molemmille. Olen kokeillut eri asetuksia ja tällä hetkellä alataajudet ohjataan sekä pääkanaville, että subwooferille. Tälläkin asetuksella pitäisi jakotaajuus määrittää, mutta en ainakaan ole kuullut minkäänlaista eroa alataajuuksissa eri jakotaajuuden asetuksilla. 7060b:stä jakotaajuus on säädetty 85Hz. Muistaakseni Yamahasta jakotaajuus tällä hetkellä 100Hz ja kaikki kaiuttimet large-asetuksella. Vahvistin on tosin menossa tässä aikanaan vaihtoon.
Kun Zipman täällä ystävällisesti vastailet kysymyksiin, niin onko mitään tietoa/puhetta ollut muiden kuin 8020B mallin julkaisemisesta oikeasti mustan värisenä? Lähinnä 8030A mallia kaipailisin mustana eikä harmaana.
Mustat 6010A:t ja 8020B:t ovat ainakin tällä hetkellä pieniä kokeilueriä. Lähtökohtaisesti musta väri on varattu uudelle 4000-sarjalle.
Ainakin vanhemmassa Yamahassa se on BASS/LFE OUT, jos en täysin väärin muista (en ole moneen kuukauteen härkkinyt). LFE/BASS OUT = subwoofer tahtoo sanoa, että 1) ääniraidan .1 kanava eli LFE-kanava menee subbarille (LFE = Subwoofer) 2) muiden kanavien jakotaajuuden alapuolelle jäävät bassot menevät subbarille, jos asetus on small (BASS = Subwoofer) Speakers = large -> kanavien bassoja ei uudelleenohjata subbarille. Speakers = small -> kanavien bassot ohjataan subbarille jakotaajuuden mukaan. Genelecin tapauksessa käsittääksenis se suositeltavin vaihtoehto, jolla subbarin + kaiuttimien yhteensovitus menee parhaiten, olisi - liittää kaikki kanavat subbariin ja sieltä edelleen kaiuttimiin - asettaa LFE = Subwoofer (ei uudelleenohjausta vahvistimessa) - asettaa speakers = large, jolloin bassojen ohjaus subbarille tehdään Genelecin subbarissa, ei AV-vahvistimessa
Kuten x_jmt_x edellä jo mainiosti kirjoitti, oikeat asetukset ovat: LFE/BASS OUT: SWFR SPEAKER SET: LRG (kaikki käytössä olevat kanavat) https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?p=29064&#post29064
Ensimmäisiä Genelecejä ostamassa ja pientä apua kaivattaisiin. Hintansa puolesta vaihtoehdot olisivat 6010A ja 8020B. Onko näiden välillä paljonkin eroa 2.0 käytössä, kuunteluetäisyyden ollessa n.2m?
Eli lisäsijoitus ilmeisesti kannattaa. Mites kun noissa on nuo XLR liittimet, niin miten nuo tulisi liittää telkkariin? Entä kannettavaan?