Linuxia ja Mini-ITX:ää

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana whatnot, 16.08.2010.

  1. whatnot

    whatnot Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    56
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    Nyt pitää myöntää että vierailla vesillä seilataan kun otsikon mukaisista aiheista puhutaan joten turvaudun asiantuntijoiden apuun.

    Äänettömyys, pieni koko ja pieni kulutus ovat saaneet minut miettimään vanhan OrigenAE:n koteloon rakennetun W7 pohjaisen HTPC:n korvaamista uudella ja pienemmällä vempeleellä. Tähän mennessä olen oppinut muutaman tunnin googlaamisen pohjalta tämän:

    - ION + Atom Mini ITX Jaksaa pyörittää HD materiaalia
    - Linux + XBMC asentuu ko. alustalle mallikkaasti eikä kaipaa kuin 2G muistia pyöriäkseen sujuvasti

    Mutta kun en Mini ITX:ää tunne juurikaan enkä Linuxia lainkaan on tullut mieleen miljoona kysymystä joihin the gurut toivottavasti osaatte heittää vastauksia. Tässä pari kuuminta:

    1) Onko MiniITX lankuissa paljon eroja vai nappaanko vaan halvimman passiivijäähdytetyn combon
    2) Osaako MiniITX emot pistää äänetkin HDMI:n kautta (kuulin jostain tällaisen huhun)
    3) Ajattelin tehdä purkin jossa ei ole liikkuvia osia, joten levy tulee olemaan SSD (streamaan lähinnä sisällöt). Paljonko levyä tarvitsee Ubuntuun? Oletussuositus taisi olla 15G, mutta miten todellisuudessa. Käyttötarve lähinnä satunnaista web selausta + Office tms käyttöä XBM:n rinnalla
    4) Kaukosäätimelle olisi tietysti käyttöä, mitenkän IR / BT kaukosäätimet Linukan ja MiniITX:n kanssa?
    5) Osaako perus W7 nörtti google kädessä pistää yo kombon pystyyn vai pitäisikö moiset projektit jättää linux guruille?
    6) Onko distrolla suurta merkitystä? XBMC tuntuu pyörivän useammassa..

    Kiitti jo etukäteen!
     
  2. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattanee ottaa sellainen, jossa on dualcore-Atom eli 330 tai uudempi D510/D525.

    ION2 ("Next Generation ION") -emolevyjä alkaa vihdoin tulla markkinoille, joten niitä kannattaa katsella ellei budjetti ole kovin tiukka. Ainakin Asus AT5IONT-I vaikuttaa mukavalta.

    Myös korttipaikkoihin (PCI/PCIe) ja integroituihin liitäntöihin on hyvä kiinnittää huomiota omien tarpeiden mukaan.

    Ainakin ION ja ION2 osaavat.

    Järjestelmäosion kooksi riittää varsin mainiosti 8 Gt. Jos teet karsitun asennuksen tai laitat jonkin HTPC-käyttöön suunnatun jakelun, muutama gigatavukin voi riittää.

    Minulla on esimerkiksi nyt käytössä tavallinen Ubuntu 10.04 -asennus, johon on lisätty jo aika paljon sovelluskehitystyökaluja ja multimediaohjelmia, eikä järjestelmäosiolla ole kuin 5,8 Gt tavaraa. En ole vielä yhdessäkään Linux-asennuksessani ylittänyt kymmentä gigatavua ja jotkut niistä ovat olleet työpöytäkäytössä useampia vuosia.

    Lisäksi kotihakemistolle/osiolle voi varata pari gigatavua, jos mediatiedostot tallennetaan muualle.

    Yleensä ne saa kyllä toimimaan, jos vastaanotin vain on tuettu Lircissä tai suoraan kernelissä. Bluetooth-kaukosäätimet toimivat joko näppäimistön tapaan tai btlircin kautta. Kannattaa etsiä käyttökokemuksia netistä ennen ostamista.

    Kyllä tällaisen järjestelmän saa jo erittäin helposti pystyyn nykyisten jakelujen avulla. Hienosäätö vie toki aikansa ja voi vaatia hieman opiskeluakin.

    Ubuntu-pohjaiset jakelut sopivat parhaiten XBMC:n alustaksi.
     
    Viimeksi muokattu: 17.08.2010
  3. apemon

    apemon Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    24.05.2008
    Viestejä:
    142
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heräsi oma mielenkiinto tähän hommaan just nyt :)
    Kun nuo SSD levyt on aika hintavia vielä, niin voisiko käyttiksen asentaa usb tikulle ja biossista vaan oletus käynnistysmediaksi usbi?
     
  4. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onnistuu periaatteessa USB-tikulla, mutta nopeimmatkin mallit taitavat olla aika hitaita. 30 GB:n SSD maksaa tosiaan sen 90 euroa.

    Perinteiset 2,5" kiintolevyt eivät kuitenkaan ole mahdottoman äänekkäitä...
     
    Viimeksi muokattu: 17.08.2010
  5. P.Kosunen

    P.Kosunen Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 369
    Saadut tykkäykset:
    14
    40GB Sandforceja saa lähes samaan hintaan, suorituskyky on eri planeetalta kuin 30GB levyissä.
     
  6. Burana

    Burana Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 027
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tähän voisi kokeilla esimerkiksi Dealextremestä edullisesti löytyviä CF to IDE/SATA -adaptereita.
     
  7. h-p

    h-p Vakiokasvo

    Liittynyt:
    13.03.2007
    Viestejä:
    863
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näistä edukkaimmat eivät hallitse boottausta, ja nopeahkoilla korteilla on niilläkin hintaa.
     
  8. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nyt tiedän minkä levyn hankin kannettavaani. Kiitokset vinkistä!
     
  9. whatnot

    whatnot Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    56
    Saadut tykkäykset:
    0
    Melkein lähti jo tilaus eteenpäin ASUS AT3IONT-I DELUXE emon ympärille rakentuvasta setistä, mutta kävi kuten aina: mitä enemmän kaivaa tietoa aiheesta sitä enemmän epämääräisyyksiä löytyy ja epäilyt kasvaa.

    Emo on hyväksi havaittu XBMC käytöön linukan kanssa, mutta.. aina löytyy muttia:

    Mutta #1:
    Ensinnäkin onkohan ylipäätään mahdollista rakentaa ION pakettia passiivijäähyillä ilman jotain spesiaalia heatsink koteloa? Näitä ei montaa löydy ja hinnat tuppaa olemaan aika levottomia. Lämmöntuottoa pitäisi olla minimaalisesti kun poweri on casen ulkopuolella ja käsittääkseni SSD levyt lämmittää vähemmän kuin perinteiset. Kyllähän tietty isot tuulettimet matalalla rpm:llä on aika hiljaisia, mutten vain haluaisi mitään hyrrää enää pyörimään ihan periaatteesta.

    Mutta #2:
    Toiseksi XBMC foorumeilla oli puhetta ettei Wake-on-USB toimi jolloin ilmeisesti purkki ei herää kakea rämpyttämällä S3 unesta. Eli pitää wanhan lihan nousta sohvalta ja käydä painelemassa laatikon kyljestä ennekuin purkki piristyy.

    Kiitokset Kosuselle SSD vinkistä. Eipä ole tullut moisilla puuhattua joten kaikki apu on tarpeen. Kieltämättä aika hurjat erot: isommassa levyssä lukunopeus tuplat ja kirjoitus meilkein 5x!
     
  10. noeikujoo

    noeikujoo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 930
    Saadut tykkäykset:
    177
    Kyllähän nuo passiivijäähyllä varustetut mini-ITX ION emotkin kuumenevat jonkin verran, kun GPU:lla toistetaan HD materiaalia. Siitä ei oikein pääse mihinkään. Ja ahtaaseen mini-ITX koteloonkin on aika hankalaa laittaa isompaa tuuletinta siististi... Eli äänettömän kokoonpanon rakentaminen on erittäin iso haaste.

    Etsiskelin itsekin viime syksynä sopivaa mini-ITX ION pakettia, mutta päädyin kuitenkin micro-ATX ratkaisuun, kun vaatimuksena oli, että kone pitää saada käynnistymään kaukosäätimellä ja se ei saa olla kovin äänekäs. Hankin sitten Antec Fusion Remote Black HTPC-kotelon, jossa on valmiina LCD/IR-vastaanotinmoduli ja kaukosäädin, joilla kone käynnistyy vaikka virrattomasta tilasta. Koteloon on vaihdettu alkuperäisten 120mm tuulettimien (2 kpl) tilalle hiljaisemmat Nexuksen tuulettimet, jotka pyörivät 800 rpm. Emolevynä on tällä hetkellä passiivijäähdytteinen Point of View MB-D510-MATX ja näytönohjaimena passiivijäähdytteinen Pny Nvidia Geforce GT220. Virtalähde on ulkoisella muuntajalla varustettu 120W pico-PSU. Ainoat ääniläheet ovat siis nuo 120mm tuulettimet ja 320GB kovalevy. Käytännössä tuulettimien äänen kuulee vasta sitten, kun korvan laittaa ihan koneen viereen. SSD levyn hankinta on käynyt mielessä, mutta en ole vielä katsonut sitä tarpeelliseksi. Käyttiksenä koneessa on Ubuntu 9.04. HD videot ovat pyörineet XBMC:llä ongelmitta. Ääni ja kuva menevät HDMI:tä pitkin AV-vahvistimelle ja siitä edelleen telkkarille/videotykille. Myös 5.1 PCM äänet toistuvat XBMC:llä HDMI:n kautta.

    Wake-Up on USB pitäisi käsittääkseni toimia, jos emo, IR-vastaanotin ja sen ajurit tukevat sitä. Aika harvat USB IR-vastaanottimet tukevat Wake-Up on USB:tä, joten siihen ei voi luottaa konetta rakentaessa. Antecin koteloissa sen sijaan käytetään Soundgraphin valmistamia LCD/IR-moduleja (tai VFD/IR-moduleja), jotka "ryöstävät" stand-by virran powerin johdosta ja "painavat" koneen virtanappia, kun kaukosäätimestä painetaan Power-nappia. Samanlaisia VFD/IR-moduleja löytyy myös muiden valmistajien (Silverstone, Origen AE) HTPC-koteloista. Mini-ITX koteloissa Soudgraphin VFD/IR-moduleja ei ole juurikaan näkynyt. OrigenAE M10 kotelossa näyttäis olevan sellainen, mutta hintaakin sillä on jo ihan reilusti.
     
  11. whatnot

    whatnot Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    56
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hemmetti, en suostu luovuttamaan kun ION + Atom pasiivijäähyillä tuntuu niin houkuttelevalta paketilta ja kuin tehdyltä olohuoneen nurkkaan. Saattaa olla että jos muita ratkaisuja ei löydy joudun tekemään DIY hengessä jonkun heatpipe virityksen halpiskotelon ulkopuolelle. Esteettisesti miellyttäviä ja jäähyinä toimivia koteloita kyllä löytyy, mutten halua ITX kotelosta yli viittä sataa maksaa. :OI

    Se hieman ihmetyttää että markkinoilla on niin vähän HTPC putiikkeja jotka tekisivät "avaimetkäteen" hengessä standardoituja passiivi ratkaisuja HD käyttöön. Löytyy kyllä ASRockia yms mutta niissä joutuu säätää softat itse ja sitten sen puolen ilmeisesti paremmin hoitaneet vehkeet kuten hush yms. maksavat yli tonnin. Onhan tämä vielä niche markkina, mutta kun moisen kehitys ei rakettitiedettä tuntuisi olevan.

    Taidan tehdä koneestani prototyypin ja alkaa myymään kopioita ettei kaikkien tarvitse erikseen säätää, kuka haluaa tilata? :D
     
  12. mixx

    mixx Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä kanssa kasailin NAS/Backup server/HTPC projetktia Atom ION 330 laudan päälle.

    Koneessa siis:
    Zotac ION-ITX-D
    Thermaltake element Q (linkki)
    picoPSU

    Toi oma puhallin oli sen verran kovaääninen, ettei kestänyt kuunnella. Yritin myös mukana tulleella prossutulettimella ja picoPsulla, mutta suunnilleen sama ääni. Sit tein tuuletin boksin poverin kohdalle, johon mahtuu 12cm Noctua 800rpm. Nyt on riittävän hiljainen. Ei tosin äänetön.

    Kuva tuuletinboksista
     
  13. morge

    morge Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    23.07.2001
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täällä on nyt tovin ollut käytössä Zotacin ION + Ubuntu 9.10 64bit + Mythtv -paketti kasassa ja kaikki kuva/ääni menee uusimpia HD-formaatteja myöten ilman ongelmia läpi HDMI:tä pitkin (käytössä uusimmat nvidian ajurit).

    Emon kaverina on 2,5" kovo ja kaikki on kasattu Silverstonen LC19-koteloon. Lämmöt nousivat turhan korkealle passiivisena, mutta ongelma ratkesi laittamalla Zotacin mukana tullut rupeli kiinni prossu/näytönohjainsiileen. Laskin vielä tuulettimen jännitteen 5V tai 7V romukopasta löytyneellä adapterilla, jonka jälkeen äänetkin hävisivät käytännössä kokonaan.

    Linuxin kanssa saa välillä tapella vähän turhan paljonkin, mutta google osaa onneksi auttaa suurimmassa osassa ongelmista.
     
  14. woffen

    woffen Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    30.07.2010
    Viestejä:
    153
    Saadut tykkäykset:
    0
  15. whatnot

    whatnot Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    56
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoittaako tämä sitä että sen säätäminen toimivaksi on haastavaa, mutta kun toimii ja vain käyttää purkkia niin homma toimii kuin junan vessa. Vai sitä että siihen tulee itsellään / joidenkin pakollisten päivitysten myötä (kuinka usein tulee 'pakollisia' päivityksiä?) jotain mystisiä murheita joita saa olla säätämässä?
     
  16. whatnot

    whatnot Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    56
    Saadut tykkäykset:
    0
  17. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varmaankin sitä, mutta sama pätee mielestäni kaikkiin käyttöjärjestelmiin ja HTPC-käyttöliittymiin. Ongelmien määrä puolestaan riippuu pitkälti omasta perfektionismista ja tavoitteista.


    Mitkään päivitykset eivät ole pakollisia, vaikkakin osa on erittäin suositeltavia tietoturvan kannalta, jos kone on kytketty nettiin.

    Ubuntun tapauksessa tietyn jakeluversion sisällä ei yleensä rikota tai muuteta toiminnallisuutta, mutta ongelmia voi odottaa, kun jakelun päivittää seuraavaan versioon. Jos haluaa minimoida ongelmat, päivitys kannattaa tehdä muutaman kuukauden viiveellä julkaisusta.

    XBMC:stä kannattaa pitää toimivaksi todetun version asennuspaketit tallessa, jotta sen voi tarvittaessa palauttaa helposti.
     
  18. whatnot

    whatnot Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    56
    Saadut tykkäykset:
    0
    Perfektionismiä ja tavoitteita riittää, joten näyttää että on aikamoinen kyyti luvassa. Mutta toisaalta mukava lähteä tekemään uutta ja ottaa vihdoin Linux kylpy parinkymmenen DOS/WIN vuoden jälkeen.

    HW ilman liikkuvia osia järkevään hintaan on vielä kysymysmerkki, mutta pitänee koittaa askarrella jotain itse ellei uusia ajatuksia löydy. Tämä hoitaisi homman, mutta oikeilla optioilla maksaa yli 550$ pelkkä case! :sick:
     
  19. noeikujoo

    noeikujoo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 930
    Saadut tykkäykset:
    177
    Linuxin virallisiin jakeluhin ajurit päivittyvät varsin verkkaisesti. Ubuntuun taitaa päivitykset tulla nopeiten, kun uusia jakeluversioita julkaistaan puolen vuoden välein? Perusjutut saattavat hyvinkin toimia Ubuntun mukana tulevilla ajureilla, mutta jonkin laitteen kaikkien ominaisuuksien hyödyntäminen voi vaatia sen, että joutuu itse kääntämään lähdekoodeista uusimmat ajurit. Esim. Ubuntun omilla ajureilla ION-pohjaisten laitteiden HDMI:n kautta saa ulos PCM-ääntä vain 48 kHz näytteenottotaajuudella. Alsan versiosta 1.0.23 alkaen löytyy tuki myös muillekin näytteenottotaajuuksille ja monikanavaiset PCM-äänet taas vaativat Nvidian 185.xx- tai 256.xx-version ajurit.

    Kyllähän se kone sitten toimii, kun sen kerran saa toimimaan. HTPC:n käyttäjän kannattaa pitää mielessä sanonta: "Don't fix it if it ain't broken". Minusta Ubuntun päivitykset kannattaa jättää asentamatta, jos kaikki toimii. Silloin on vaarana, että joku juttu lakkaa toimimasta, jos systeemiin on tehty omia virityksiä. Yleensä itse lähdekoodeista käännetyt ajurit korvautuvat Ubuntun ajureilla, kun päivitysten mukana tulee uusi versio kernelistä. Vaikka kone oliskin kytketty netiin, niin erillisen palomuurin takana kone on aika hyvin turvassa ilman uusimpia päivityksiäkin, jos se on puhtaassa HTPC-käytössä, eikä siihen pääse kiinni suoraan netistä.

    Jos systeemi on dedikoitu pelkästään HTPC-käyttöön, niin silloin siitä pystyy karsimaan aika paljon turhaa pois ja silloin toimivasta systeemistä saa nopeasti tehtyä usb-muistitikulle backupin, jonka voi tarvittaessa palauttaa, jos joku päivitys rikkoo jotain.
     
  20. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten olisi Shuttle XS35:n ION 2 -versio, kunhan tulee saataville?