Mielenkiintoisia konepaketteja. Windows 7 ja Blu-ray asema nostavat hintaa, jos Blu-ray toistoa tarvitaan. Linux ei taas maksa mitään, mutta silloin BD-asemallekaan ei ole tarvetta. Itsellä on tällä hetkellä tällainen HTPC rakenteilla makkariin: Käyttikseksi tulee Ubuntu, joten Nvidian näytönohjain on silloin käytännössä järkevin ratkaisu. Prossuksi ehkä tulee käytetty E2200 Dual Core Pentium.
Jep. Thermaltake Element Q on varmaankin parempi vaihtoehto, saatavuus oli vaan ostaessa huonompi. Lisäksi halusin itselle normaalin atx virtalähteen, tuo 200w riittää kyllä varmasti ja on ehkä hiljaisempikin. Codegenin virtalähteen tuuletin oli pakko vaihtaa heti oston jälkeen, meteli on kamala.
Olisiko ketään joka olisi löytäny valkoisia mini-itx koteloita jostakin? vai pitääkö ruveta nekin väsäämään itse!
Läppärin ollessa hajoamispisteessä tarvitsee järjestellä tietokoneita uusiksi, joten olen harkinnut HTPC:n kokoamista. Harkittuani eri vaihtoehtoja, olen päätynyt ao. kokoonpanoon. Tuo kokoonpanohan jäisi alle 500e ilman käyttöjärjestelmää, mutta vaikka itse jaksaisinkin opetella ja konffailla jonkin linuxin tuohon, niin muut koneen käyttäjät voisivat tuskastua windowsiin niin tottuneina. HTPC:n sijoitan olohuoneeseen tv-tason puoliavoimeen kaappiin, joten ilmanvaihto pitäisi hoitua suhteellisen hiljaisesti. Noin 4m etäisyys koneeseen ja talon ilmanvaihdon jne. äänimaailma peittää varmasti koneen äänet. Liitännistä tuossa on juuri ne tarpeelliset: optinen audiopiuha viritinvahvarille, hdmi telkkaan ja USB3:kin tulevaisuutta varten. Kertaakaan en vielä ole blu-ray levyä tarvinnut, mutta eiköhän blu-ray asema nykykoneeseen kannata hommata. Tuolla luulisi pyörittävän hd-kuvaa, kuunneltua musiikkia ja surffailtua. Ehkä hieman tehoja ylikin tuohon käyttöön, mutta mieluummin yli- kuin alitehoinen. Ensiksi käyttö langattoman hiiren ja näppiksen välityksella ja tarpeen mukaan voisi hommailla hyvän yleiskaukosäätimen tuohon olohuoneeseen nykyisen kolmen tilalle. Nyt kun vielä saa rahoituksen kuntoon ja tuo gigabyten emo tulisi varaston saldolle...
Jos hinta on noinkin tarkka, niin kannattaisi ehkä harkita jotain mediatoistinta, jolla asiat hoituisi huomattavasti helpommalla (.avi, .mkv, dvd & bd, musiikit, yms). Esim. HDI dune...
Kokoonpano on väistämättä tuolla budjetilla minimalistinen, muttei suinkaa huono mielestäni. Varsinkin kun ottaa huomioon mihin käyttöön tulee. HDI Dune BD Prime 3.0 vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta vaihtoehdolta ollessaan suunnilleen samanhintainen. Lähes samat ominaisuudet vähemmin tehoin, mutta toki valmis laite on komeamman näköinen lisäys olohuoneeseen. Tuota voisi harkita, jos saisi ensin jossain vähän testailla sitä. Toistaa erilaisia tiedostoja, mutta saisikohan tuolla esim. spotifyn toimimaan...
Lainataanpa ketjua. Tässä voisi olla minulle kokoonpano poislukien tuo kotelo ja bluray -asema ja powereitakin on kait hiljaisempia (Nexus Value430 tai Enermax Eco80+)? Koteloksi olen ajatellut Antecin Fusion Remotea, niin saisi kaukonkin samaan syssyyn. Kysymys 1: onko tuo kovalevy jotenkin parempi htpc-käyttöön kuin esim. lähes saman hintaiset (60e) 1TB levyt? Kysymys 2: onko tuo emolevy sopiva jos käyttöön tulee 1-2 kpl digitv-kortteja? Kysymys 3: emolevyn tiedoissa lukee ddr3 ja linkkiin on laitettu ddr2 muistit, kuuluuko olla noin vai onko virhe? Kysymys 4: onko prosessori listassa "halvin mahdollinen" vai onko pienen virrankulutuksen prosessoreita hiukan tehokkaampia vai tarviiko edes olla? Ylipäätään kaikki kommentit tuohon kokoonpanoon leffa-, musiikki- ja DVB -käytössä kiinnostaisi. Kone korvaisi tallentavan digiboksin myös.
Hiljaisempiakin virtalähteitä löytyy, mutta jossain joutuu tinkimään, jos pitää pysyä 500€ budjetissa. Antec Fusion Remote kotelon 120mm vakiotuulettimet kannataa vaihtaa hiljaisempiin malleihin. Esim. Nexus tai Noctua. 1: Teran levykin käy hyvin. Valitsin listalle tuon 500G levyn, että kokonaishinta ei menisi yli 500€:n 2: Kyllä. Emolla on kaksi PCI-paikkaa, joten iihen saa 2 kpl DVB PCI-korttia. Tarvittaessa USB-väylään saa vielä lisää virittimiä. 3: Kappas.. tuo tosiaan on DDR3 muisteja käyttävä emo. Muistit tietenkin pitää olla silloin DDR3 muisteja. 4. Tuo prosessori on enemmänkin kuin riittävä HTPC-käyttöön, jos videot puretaan näytönohjaimella. Se taitaa tosiaan olla halvin mahdollinen. Tehokkaampaa prosessoria ei tuohon käyttöön kannata laittaa, koska se maksaa enempi, kuluttaa enempi virtaa ja lämpenee enemmän. Tuo prosessori toimisi varmaankin pelkällä isohkolla jäähdytyssiilillä ilman tuuletinta tuossa Antecin Fusion Remote kotelossa.
Nykyiset dual coretkin osaavat tiputaa kellotaajuuden aika matalalle, eli en usko koneen lämpeävän 3ghz suorittemella yhtään enempää. Oma 2.93Ghz E6500 laskee idlenä kellot 1.6Ghz ja i3 taisi mennä vielä alemmaksi.
Totta, E3300 toimii idlenä 1.2 GHz ja silloin erot virrankulutuksessa eivät ole kovinkaan suuria. Täydellä kuormituksella erot ovat isompia. Esimerkiksi X-bit labsin testin mukaan E5200 kuluttaa sähköä yli 50 % enemmän täydessä kuormituksessa (E5200: 31 W, E3300: 20 W) kuin samalla 2.5 GHz kellotaajuudella toimiva E3300. Saman testin mukaan noiden prosessoreiden nopeusero on kuitenkin vain n. 10 % (joissain peleissä 20%) luokkaa. Jos koneeseen ottaa hypertehokkaan prosessorin, niin kannattaa varautua siihen, että jäähdytys riittää silloinkin, jos joku ohjelma kuormittaa prosessoria pitkään täydellä teholla. Vaikka se onkin HTPC:ssä harvinaista, niin se on kuitenkin mahdollista. Esim. digitv-tallenteen pakkaaminen pienempään tilaan voisi olla sellainen tilanne. Intelin i3-530 on hyvä vaihtoehto Windows HTPC:hen. H55 emolevyt taitavat maksaa tällä hetkellä hieman enemmän kuin nuo halvimmat LGA775 micro-ATX emot. Sitten jos meinaa käyttää HTPC:ssä Linuxia, täytyy lisäksi kuitenkin ostaa Nvidian näytönohjain.
Itselläni oli ajatuksena Intel Core i3-530 + Gigabyte GA-H55N-USB3 HTPC-käyttöön. Enkö pysty linuxilla hyödyntämään prosessorin omaa grafiikkasuoritinta? Vai mitä tämä Nvidia-pakko tarkoittaa?
Monista ohjelmista löytyy suoraan VDPAU-tuki, jota voi käyttää mpeg2/H.264/vc-1 videoiden purkamiseen Nvidian näytönohjaimella. Core i7/i5/i3 prosessorien integroitujen ohjainten kanssa pitää käyttää VAAPI-rajapintaa, joka ei ole niin yleisesti käytetty kuin VDPAU. VAAPI-rajapinta taitaa toimia ainakin VLC:llä ja Mplayerilla, mutta esim. XBMC käyttää taas VDPAU:ta.
Näköjään seuraavassa XBMC:n 10.0 Dharma:ssa pitäisi olla VAAPI-tuki: Onko kukaan kokeillut XBMC Dharma Beta 2 -versiolla, toimiiko i3/i5/i7 integroidun näyttiksen rautapurku VAAPI:n kautta? Tämä tieto kyllä kiinnostaisi, sillä olen ajatellut, että rakentaisin pöytäkoneen Intelin i3-530 prosessorin ja Gigabyten H55 mini-itx emon ympärille.