Ähh, köyhät huutelee taas täällä. tai vaihtoehtoisesti "IT-alalla on rahaa!" Ei vaan, itsestä on tullut näin vanhemmiten (20v) sen verran mukavuudenhaluinen, että on aivan sama onko se pullo viiniä 7 vai 9 euroa. Ei ymmärrä miksi joku ei tuota 2 ylimääräistä euroa sijoita, jos sillä saa _omasta mielestään_ huomattavasti paremman punkun =)
Toki näinkin, mutta oikeastaan tuo JS83:n mainitsema lajittelu on yhtä Alkon oman hyllyynsijoittelun kanssa. Voisi jopa sanoa siis, että Alkokin lajittelee punaviininsä tällä tavoin.
Näin on todennut Suomen ensimmäinen Master of Wine (MW) Essi Avellan: "Suomen lainsäädännöstä ja Alkon katerakenteesta johtuen esim. argentiinalainen punaviini, joka maksaa Alkossa 6,20 euroa, on nettohinnaltaan noin 1,13 euron arvoinen. Tästä hinnasta maksetaan raaka-aine-, valmistus-,myynti- ja markkinointikulut, joten ihmeitä ei ole lupa odottaa. Kun viinin hintaan lisätään euro tai kaksi, lisähinta menee lähes yksinomaan parempaan raaka-aineesen. Laatulisä on tällöin huomattava. Alkoholivero on aina kiinteä 1,93 euroa per pullo, joten mitä kalliimpi viini sitä vähemmän alkoholiveron vaikutus tuntuu. Siksi omasta mielestäni Suomessa hinta- ja laatu alkavat kohdata vasta 10 euron viineissä. Sitä edullisimmissa viineissä on hyviä löytöjä mutta myös paljon pettymyksiä. 12-17 euron viineissä koen riskin olevan pienimmillään. Mitä kalliimpiin viineihin mennään, sitä enemmän peliin puuttuvat maine, harvinaisuus, historia ja tarinat. Maun ja hinnan korrelaatio ei ole enää suora. Mutta se ei tarkoita, etteivätkö viinit olisi edelleen hintansa arvoisia. Yksi hakee parasta mahdollista hinta-laatusuhdetta ja toinen huippuviinielämystä." Näyttäisi siltä että tuo 12-17 euron hintaluokka on sellainen, jota tavisten kannattaa suosia, jos haluaa hyvän hinta-laatusuhteen viinejä mahdollisimman pienellä riskillä.
Itse olen vastaavan myös huomannut. Yleisesti tulee hankittua 10-15e viinejä, ehkä n.10-15% on ollut hienoisia pettymyksiä, mutta kaikki on kuitenkin ollut juotavia.
Hyväksi havaittu punaviini on Chileläinen Costa Vera, joka taitaa pyöriä n. 7 euron hinnoissa, jopa sen allekin. :thumbsup:
Viime aikoina on tullut testattua argenttiinalaisia Triventa -viinejä. Sopii erinomaisesti seurustelu -ja ruokajuomaksi. Hinnat alkaen 6,50eur-->. Suosittelen.:thumbsup:
Onko suosituksia hyvistä punaviinilaseista? Meillä on Iittalan Verna-laseja, jotka ovat täysin kelvottomia viinin juomiseen. Lasi on liian paksua, jolloin juoma tulee kielen takaosaan ja maistuu karvaalta. Olen ajatellut hankkia Iittalan Essence-laseja, koska niiden muotoilu miellyttää silmää. Onko kokemuksia / punaviiniharrastajien kommentteja?
Riedle Vinum Bordeaux. Sattuu vain kerran kun muovi vinkuu(ja toisen kerran kun menee kännissä rikki. Tästä ei kokemusta). Mutta oikeasti, kyllä noita pari voi kaappiin ottaa. Sitten kun emännän kanssa Faustino I:a hennoo ostaa kunnon pihvin seuraksi, niin olisihan se sääli juoda viiniä mehumukista.
Meillä on käytössä nuo Iittalan Essence lasit. Todella kivan näköiset mutta hajoavat vaan pirun herkästi :OI On ilmeisesti tehty aavistuksen liian ohuet. Itse en ostaisi enää noita samoja koska ovat niin kalliita ja kestävyys on huono.
Hienolta näyttää. Näyttäis olevan omat lasit eri rypäleillekin. Meneekö jo hieman hifistelyksi? Vai menisikö tuo Bordeaux yleispunaviinilasina tämmöselle asiasta mitään tietämättömälle? Kiitti vinkistä. Meillä on Essencen kouhuviinilasit. Ne on vielä ehjänä, kun ei sattumoisin oo ollu juurikaan käyttöä. Tuossa Essencessä kyllä viehättää muotoilu. Ja se, että eri viinilasit noudattavat samaa muotokieltä. Nyt muuten sais Siwasta noita Essence-laseja kohtuuhintaan keräämällä jotain leimoja.
Suositelkaapa myös selkokielisiä viinioppaita aloittelijoille. Jotain tyylin Viinit Keltanokille tms. kansantajuisia peruskirjoja. Mulla on iPhonessa Viiniopas 2010, joka on kiva apu Alkon hyllyjen välissä seikkaillessa, mutta olisi kiva oppia hieman lisää perusteita, erityisesti punaviineistä...
Hieman vanha Jancis Robinsonin Pieni Viinikirja oli ainakin itselle mukava aloitusopas viineihin ajalta ennen-kuin-tuli-lapset-ja-siirsi-viiniharrastuksen-määrittelemättömaksi-ajaksi-telakalle. Lyhyt ja ytimekäs perustietoteos.
Meillä on Essencestä sekä valkkari- että punaviinilasit. Myös Vernaa löytyy nk arkilaseina. Olen käyttänyt Verna-laseja kyllä välillä myös punkun juomiseen vaikkei se ehkä hifistisesti oikeaoppista olekaan. Essencejä kun ei oikein uskalla laitaa pesukoneeseen - tiedä sitten kestäisivätkö. Mutta Riedeliä kai täytyy löytyä ennen kuin voi kutsua itseänsä vakavaksi harrastajaksi...
Tokihan viineistä tulee edelleen satunnaisesti nautittua, mutta harrasmielinen syventyminen ja "sijoitusmielessä" tehdyt kolmen kympin hankinnat on kyllä unohdettava, kun pitäisi se uusi talvipukukin hankkia. Viinihyllyssäkin alkaa olla pelkkiä tyhjiä reikiä ja Alkossa käydessä osuu käteen yleensä joku sisääntulon lähellä tyrkyssä oleva puteli, kun on jo kiire ruokaa tekemään. Aiemmin saattoi Alkossa vierähtää toistakin tuntia vain etikettejä tutkiskellen.
Itsellä on ollut punaviinilaseina jo vuosia Iittalan Essencet ja minulla ne ovat kestäneet hyvin; yksikään ei ole mennyt rikki vaikka koneessa pesenkin. Tyylikkään näköiset ja hyvät peruslasit. Valkkarilaseina mulla on Riedelin Overturet. Hyvät lasit muuten mutta ehkä hieman liian lyhyt jalka. Haaveissa ostaa Riedeliltä omat lasit eri rypäleille. Punkuista Pinot Noir ja valkkareista Riesling ja Chardonnay -lasit vaikka aluksi. Meillä on Iittalan Vernat normaaleina juomalaseina, sillä viinilaseiksi niissä on kaikki väärin: lyhyt jalka, paksu lasi, josta vaikea saada suutuntumaa; väärä muoto ja liian pieni koko.
Mendoza oli kyl ehdoton ykkönen silloin ku join vielä holillista viiniä. Nykyisin pidän eniten Carl Jungista. Nämä molemmat siis punaviinejä.