Olen kokeillut ja toki siinä pienen eron 8040:n ja 8030:n välillä huomaa. Itsellä kuuntelu etäisyys alle 2m takana ja tyydyin 8030:siin taakse. Edessä 3kpl 8050:siä, joihin matkaa n. 3,5m. Muutamissa elokuvissa, joissa takakanaviin syötetään vähän enemmän ääntä ja kuuntelu voimakkuus oli suurempi huomasi pienen eron 8040:sen hyväksi juurikin toiston "helppoudessa" ja massiivisuudessa. 8040 sopii hieman paremmin mielestäni taakse jos edessä on 8050/8060:set, takasten kuuntelumatka yli 2m ja kuuntelutila vähän suurempi, muuten pärjää 8030:sillä mainiosti!
Ei tuo minun löpinäni ollut pelkkää teoretisointia, vaan perustui myös käytännön kokeiluihin. Erillisessä kuunteluhuoneessa löytyy edessä 3x 8040 ja takana 4x 8020. Etäisyys etukaiuttimiin on 2.8 m ja takakaiuttimiin 1.6 m. Eteen kaipaisin hiukan suurempia kaiuttimia. Takakaiuttimet ovat hyvinkin riittävät. Yhteensä minulla on 24 kaiutinta, joista 13 Geneleciä.
Sittenhän sinulla on aika vähän mitään sanomista kaiuttimilla toistettavaan äänentoistoon sisätiloissa yleensäkään. Se kokonaisuus kun on aika paljon muuta kuin suora vapaakenttävaste kaiuttomassa kammiossa tai huonevaste yhdessä pistessä.
Ei nyt lötytynyt etsimälläkään, niin kysyn suoraan täältä: mitä eroa on 8020A ja 8020B kaiuttimilla? Minulla on yksi kappale A-sarjan kaiuttimia ja pitäisi löytää pari sille, niin käykö B-sarjalainen? Tekniset tiedot kaiuttimissa näyttäisi olevan samat. Onko erot vain liitännöissä?
http://www.community.genelec.com/ne...nce-between-A-and-B-version-of-8020---Tip-13/ Virtakytkin on takapaneelissa ja XLR-ulostulo on poistettu, ei muuta eroa.
[Brutaali OT] Mitä? Mitä? Haluaako alspe avautua jostakin? Katsoppas baba, minun äänentoistohistoriani alkaa pikkuisen kauempaa kuin pari vuotta sitten. Sinä taisit itse aloitella noihin aikoihin, muistanko oikein? Ainakin se oli noita aikoja kun aloit olla täällä palstoilla virtuaalilahkeessani kiinni itkemässä milloin mistäkin. [/OT]
Mitenkä olette asentaneet keskikajariksi 8040:sen? Sehän on kyljellään isoPod jalustan kans ainaki 25cm korkea. Itsellä on nyt keskikajari joka on 15cm korkea ja sijaitsee 47" telkkarin edessä. Paljoa se ei voi enää tuolla asennuksella korkeampi olla. suosituksenahan on, että kaikki etukaijuttimet on samanmoosia.
8040 kaveriksi keskelle sopii 8040. Mitään muuta ei ole lupa edes harkita. Pistä telkkarin jalustan alle vaikka lankun pätkä tms, jos kaiutin muuten tulisi kuvan eteen. Etukajarien tulee aina olla identtiset keskenään. Kuvaputkiaikana markkinamiehet keksivät myydä tuulipukukansalle littanoita keskareita, helpon sijoitettavuuden jyrätessä äänikentän yhtenäisyyden tyystin alleen. Laadukkaan genelec setin pilaaminen millä tahansa muulla keskikaiuttimella olisi täysin typerää.
Muutamia vuosia sitten tosiaan innostus nousi uudestaan, aikana jona Te hehkutitte Hoorus 662:n olevan suurinpiirtein neutraaleinta mitä maa päällä kantaa ja itse pidin sitä ":sleep:-hyvänä". Jos luureihin olette ajautuneet siksi, että jokaisessa talossa on huone mukana äänentoistossa niin otan osaa. Äänentoisto on paljon muuta kuin äänitetarkkailua ja mittarointia.
Jesh. Kärkevästi laukaistu, mutta silkkaa asiaa. 5.1 systeemissä elokuvien 5.1 (tai 6.1 tai 7.1) raitaa kuunnellessa dialogi ja aika iso osa muustakin äänestä tulee keskikanavasta. Se ei missään tapauksessa saa olla ainakaan pienempi/heikompi kuin etukanavat, koska se kaikkein relevantein ja tarkin ääni tuppaa tulemaan siitä keskeltä. Senkin puolesta, että jos mitään, niin numeroa isompi, voisi argumentoida.
Varmaankin laittamalla sen keskelle? Televisiota ylöspäin, tai mikäli se on riittävän alhaalla, kajari radikaalisti sen yläpuolelle - kummalla tahansa vaihtoehdolla korkeusero pääkanaviin on mahdollisimman pieni. Kun pääkanavien pitäisi olla karkeasti korvan korkeudella, niin yleensä se tulee sitten television alle. Kallistuksella suunta kohti päätä/korvia.
Ei ole. Johan sen näkee revisiokirjaimestakin, joka päivittyy aina merkittävien muutosten yhteydessä.
Takana on nyt muutama viikko musiikin kuuntelua ja leffojen katselua 8040x3 & 8030x2 setillä. Ei voi sanoa muuta, kuin että nautintoaste on vähintään 110% - hyvälaatuisella materiaalilla. Etukäteen en uskonut näin suureen muutokseen vanhaan verrattuna. Positiivista! :thumbsup: Viikonloppuna kokeilin kolmekymppisiä työhuoneessa tietokoneen perässä. Kokemus oli niin vaikuttava ja työtehoa lisäävä, että nyt on IHAN pakko saada myös ko. huoneeseen G-pari. Vaihtoehtoina joko uuden 8030 parin hankinta työhuoneeseen, mutta kutkuttaisi olohuoneen pääkaiuttimien korvaaminen suuremmalla 8050 mallilla, jolloin nelikymppiset jäisivät taakse ja nykyiset kolmekymppiset siirtyisivät työhuoneeseen. Nykyinen olohuone/keittiö on samaa avointa tilaa, jonka mitat ovat n. 4 x 10 m. Rivitalon päätyasunto, joka on puurakenteinen. Kuunteluetäisyys on tällä hetkellä n. 2.6 m. Silloin tällöin etukaiuttimien ledit välkkyvät, joten ilmeisesti äärirajoilla liikutaan. Hiljaisilla voimakkuuksilla kaiutin toistaa todella miellyttävästi. Onko isoveljessä eroa tässä? Hankalaa asiassa on se, että täällä korvessa en luultavasti saa isompia Genejä kotiin koekuunneltavaksi, jotta asian voisi omin korvin, tässä tilassa verrata. Olisiko päivityksellä ylipäätään saavutettavissa selkeää parannusta vai kannattaisiko suosiolla ostaa lisäpari kolmekymppisiä?
Itse harkitsisin tuossa tilanteessa eteen 8240a:ta. Se on halvempi kuin 8050a, mutta GLM:n kanssa aika samoissa.
Samoissa miten? Ei tietokoneohjelmalla voi kuitenkaan taikoa paria kertaluokkaa isompia äänenpainevaroja ihan tuosta vain. Maks. paineisiin ja alarajataajuuteen ei dsp tuo lisäarvoa verrattuna tavalliseen saman kokoiseen normaaliin malliin. Jos painetarve kuitenkin on sitä luokkaa että nykyiset 8040A vilkuttelevat clip valojaan yhtenään, niin kyllä clippaavat saman kaiuttimen dsp versiotkin. Kannattaakin seuraavaksi katsella vähintään 8050A, ehkä jopa isompia malleja. Olikos subia? Sekin voisi jo helpottaa kun alimmat jäisivät subin toistettavaksi, pois pääkaiuttimia rasittamasta. Edit: 8040A: 48 Hz - 20 kHz, 115 dB SPL @ 1m 8240A: 48 Hz - 20 kHz, 115 dB SPL @ 1m 8050A: 38 Hz - 20 kHz, 115 dB SPL @ 1m Dsp-mallit tarjoavat lisäarvona "vain" huonevasteen korjauksen, aikaviivesäädöt sekä digitaaliset AES tulot. Elementit ja vahvistintehot, kuten myös luvatut maksimipaineet ovat rinnakkaismalleissa, dsp/tavallinen, samat. Banzarin tapauksessa ymmärsin että hänellä 8040A loppuu rahkeet kesken kajarista, suojapiirit lopettavat leikin hänen mielestään aikaisemmin kuin olisi suotavaa. Tällöin vain suuremman mallin ostaminen auttaa. Dsp ei kasvata saatavaa maksimipainetta desipelilläkään. Toisaalta sitä ei tässä tapauksessa kasvata myöskään yhtä pykälää isomman mallin, 8050A, ostaminen, koska siitä saatava maksimimökä on sama kuin pikkuveljessäkin. Vain ulottovuus paranee hiukan tällä päivityksellä. Äänenpainetta saadaan lisää vasta siirryttäessä 8260A malliin, joka tarjoaakin sitten jo 123 dB SPL @ 1m (alueella 29 Hz - 21 kHz).
Ja kun lisäät vielä sen subbarin niin lakkaa ne tasonrajoitusledit vilkkumasta. Sitten reservi riittää jo melko pitkälle, ainakin ns. "järjellisissä" rajoissa. Ja noin muuten täytyy sanoa että on varmaan hyvät välit naapurin kanssa, tai sitten vaihtoehtoisesti huonot!
Onkohan tuo nettisivujen ja datalehden arvo aivan oikein? Käyttöohjekirja antaa 120 dB SPL, mikä tuntuu loogisemmalta. Lisäbassoa kannatan minäkin ensihoidoksi ledien vilkkumiseen.