Moi. Tarkoitus olisi kasata olohuoneeseen (piiloon) kone, joka toimisi mp3-soittimena, FullHD-tasoisten kotivideoiden pyörittäjänä ja samalla tiedostopalvelimena esim. digikuville ym. Sain sattumalta vanhan pöytäkoneen ilmaiseksi ja nyt haluaisin teiltä näkemyksiä siihen, saisiko koneesta pienellä päivityksellä edellä mainitut funktiot hanskaavan HTPC-koneen? Kone on noin 5 vuotta vanha HP Pavilion -sarjalainen ja prosessori näyttäisi oleva 1.9 GHz AMD Athlon. Muistia on nyt sisällä 2Gt. Näytönohjain on NVIDIA Geforce 6600 (PCI Express -väylässä käsittääkseni) ja kiintolevy SATA-väylässä oleva Maxtor joku 250Gt. Ajattelin päivittää konetta hankkimalla uuden näytönohjaimen, jossa HDMI-lähtö sekä uuden isomman ja nopeamman ja hiljaisemman kiintolevyn. Jos kone ei joko ole riittävän tehokas tai hajoaa viikon päästä, niin voin käsittääkseni käyttää hankkimani komponentit myös seuraavassa koneessa? Kuulostaako hölmöltä? Ja mitä olette mieltä, asennanko ilman muuta WinXP Pron vai toimisiko Windows7 jostain syystä paremmin myös näin vanhassa koneessa? Meteliähän tuo laite näyttää jonkin verran pitävän, mutta koska se ei tule olohuoneeseen television alle, vaan erilliseen laitekaappiin, niin ajattelin että hiljainen ääni ei ole ns. deal breaker. Toki mielelläni otan vastaan vinkkejä siihen, voisiko pöytäkoneesta saada hiljaisemman esim. vaihtamalla tuulettimia tms.
Hommaat vaan siihen sellaisen näytönohjaimen, joka purkaa HD-videot GPU:lla. Päivitin tuossa joku aika sitten vaimon velipojan vanhan XP pro-koneen (AMD Athlon 64 3000+ 1.8 GHz) Full HD-kelpoiseksi lisäämällä siihen GeForce 8400GS PCI-E näytönohjaimen. Ainakin MPC Home Cinema- ohjelmalla HD videot pyörivät ongelmitta. Vanhaan koneeseen ei minusta kannata ostaa Windows seiskaa. Noilla spekseillä hankkisin vaan isomman kovalevyn ja Nvidian VDPAU:ta tukevan näytönohjaimen. Käyttikseksi laittaisin Ubuntu 10.10 Maverickin. HD videoiden katselua ja musiikin kuuntelua varten asentaisin XBMC:n.
Prosessorin tuuletin pitää varmaan eniten meteliä, joten sen vaihtamalla saanee koneen hiljaiseksi. Tietenkin voi olla että virtalähdekin on äänekäs, tuohan selviää vaikka avaamalla kyljen ja estämällä prosessorin tuulettimen pyörimisen konetta käynnistäessä. Näytönohjain kannattaa olla passiivinen. Komponentteja saa ostettua ja myytyä aika helposti esim. Murobbs:ssä, joten jos joku komponentti ei miellytä sen voi vaihtaa kivuttomasti.
Kiitos kommenteista. Koska olen Linux-lukutaidoton moukka, niin todennäköisesti pysyn WindowsXP-ympäristössä. Olisiko näytönohjaimen suhteen tällöin jotain suosituksia, jos sen tulee olla a)passiivinen ja b)riittävän tehokas HD-purkamiseen ja C)hinnaltaan alle 70 euroa? Verkkokauppa.com löytyy lähistöltä, joten esim. sieltä voin kortin käydä noutamassa. Itse oli ajatellut jotain tällaista, mutta tuo ei näytä olevan passiivimalli: http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=44354
Näytönohjaimesta sen verran että vältä pci ja pci-e x1 -kortteja. Väylä ei riitä kunnolla rautapurkuun.
Tämä taitaa olla ongelmana lähinnä CoreAVC:n CUDA-tuen kanssa, koska se kopioi kuvan näytönohjaimelta keskusmuistiin? DXVA:lla pitäisi toimia ihan hyvin -- myös näytönohjaimella tehtävän lomituksenpoiston ja muiden jälkikäsittelyjen osalta. Mutta eipä PCIe x1 tai PCI-väyläistä erilliskorttia silti kannata hankkia, ellei emolevyn puolesta ole pakko. DXVA:sta tulikin mieleen, että kuinka hyvin MPC-HC:n ja ffdshow'n DXVA-tuki toimii XP:ssä? Ainakin VLC tukee vain DXVA2:ta, eli se ei ilmeisesti toimi Vistaa vanhemmissa Windowseissa?
Kyllä ainakin minulla pyörii XP:ssä Nvidian 9400GT kortilla MPC-HC:llä HD-videot DXVA:lla ihan hyvin. Ainoastaan blu-ray:n speksit (level 4.1) yli menevät h.264 1080p videot eivät näy. Koneen alustana POV:n Atom D510-MATX emo, jossa on vain pci-e 1x väylä. DVXA2 tuki löytyy tosiaan vasta Vistasta ja uudemmista Windowsseista.
Unohtui mainita se tärkein, eli XBMC:ssä on ainakin tällä hetkellä integroituna vain DXVA2-tuki (ja Linuxissa VDPAU).
Kävin sitten hakemassa Asuksen EAH5450 -kortin verkkokaupasta kotimatkalla ja iskin sen koneeseen kiinni. Tuuletin kyllä pyörähtää näytönohjaimessa käyntiin, eli virtaa kortti saa, mutta kuvaa ei tule monitoriin. Kokeiltu sekä VGA- että HDMI-piuhalla. Mikähän voisi olla tässä ongelmana? Kone on siis noin 5 vuotta vanha, joten voiko emolevy olla jotenkin epäyhteensopiva, vaikka kortti on kyllä oikean mallinen (väylä pci-e x16)? Tai pitäisikö esim. BIOS päivittää, jotta emo tunnistaisi kortin?
Vanhan kortin kanssa tosiaan toimii kyllä ja koska tuuletin pyörii, niin ei tullut mieleen että kyse voisi olla siitä, ettei virtalähteessä riitä potku. Kuinkas tuon virtalähdeasian voisi helpoiten testata? Voin kokeilla myös nollata CMOS-asetukset ja katsoa josko sillä olisi vaikutusta.
Jos toista virtalähdettä ei ole käytettävissä, voit repiä kaikki ylimääräiset laitteet (myös kovalevyt ja muut lisäkortit kuin näytönohjain) irti sähköistä. En tosin usko, että kyseessä olisi teho-ongelma, koska Radeon HD 5450 tarvitsee arviolta vain 15 W käynnistyessään, ja maksimissaan alle 30 W. Se toimii pienemmillä tehoilla kuin edellinen GeForce 6600 -näytönohjaimesi.
Nyt on kokeiltu kaikkea täällä ehdotettua: nollasin CMOS-asetukset, irroitin kaikki muut kortit ja dvd-asemat, päivitin jopa BIOSin (tai ainakin olin päivittävinäni, eli latasin HP:n sivuilta päivityksen ja ajoin sen Windowsin kautta). En oikein osaa sanoa, mitä seuraavaksi pitäisi kokeilla. Palauttaa näytönohjain yrittää jollain muulla mahdollisesti? Täytyy vielä yrittää Googlettaa, josko jostain löytyisi lisää vinkkejä. Mitään jumpperiasetuksia tai muita vastaavia ei käsittääkseni asiaan liity, jostain syystä emolevy ei vain ota korttia vastaan, vaikka väylä on sama.