Onko mitään järkeä ostaa otsikon korttia, jos vetää HDMI:n kautta äänet vahvistimille? Tällä hetkellä siis emolevyn oman äänipiirin kautta HDMI kaapelilla vahvariin... kun äänet viedään digitaalisena, niin ilmeisesti mitään parannusta tuolla ei ääneen saisi?:hitme:
Auzentechilla voi bitstreamata Blu-ray-levyjen HD-ääniformaatteja, kuten DTS-HD MA:ta. Jos integroitu näytönohjaimesi tukee 8-kanavaista LPCM:ää, samaa laatua voi saada purkamalla äänen softadekooderilla. Silloin on kuitenkin huolehdittava, ettei näytteenottotaajuus tai bittisyys muutu matkalla. Tai voit streamata pelkän DTS coren, joka on sekin ihan laadukasta tavaraa. Millainen kuuntelutila ja kaiutinsetti sinulla on? HD-äänistä on kuviteltavissa olevaa hyötyä vain täysin hiljaisessa tilassa, laadukkaalla äänentoistolaitteistolla.
Sain purettua TrueHD ääntä realtekin äänipiiriltä.. i530 ja Asus P7H55D-M EVO emo. Eli sen takia ei ainakaan tarvitsisi hankkia tuota erillistä äänikorttia. Mistä näen, että näytteenottotaajuus tai bittisyys muutu matkalla n. 10-12m2 huone, Visaton VOX 200 kaiuttimet ja Denon AVR-4308 vahvistin
Sen verran testailtuani, huomasin, että musiikki kuuluu paremmin USB muistitikulta suoraan vahvistimeen liitettynä, kuin tietokoneen realtek äänikortin kautta. Tuosta voisi päätellä, että kunnon äänikortilla ääni voisi kuulostaa paremmalta, vaikka se siirretäänkin digitaalisena vahvistimelle?
Jos puhutaan tavallisista musiikkitiedostoista, ainoa siirtotiestä johtuva laatuongelma on näytteenottotaajuuden muunnos 44,1 kHz:stä 48 kHz:iin, jonka useimmat äänikortit ja käyttöjärjestelmän mikseri tekevät väkisin. Ongelmaa voi kiertää käyttämällä soitto-ohjelmaa, jossa on laadukas näytteenottotaajuuden muunnin. Silloin eroa ei käytännössä voi kuulla. Kokeile siis soittaa musiikkia vaikkapa foobar2k:lla niin että muutat taajuuden 48 kHz:iin ohjelman omalla resamplerilla. Jos kuulet edelleen eron, viritinvahvistimesi tekee ehkä jotain ylimääräistä signaaliprosessointia soittaessaan tiedostoja USB-tikulta.
Minkä näytteenottotaajuuden vahvari ilmoittaa ? Jos näytteenottotaajuus on 48 kHz niin silloin ollaan jo metsässä. Musiikilla (lähtöisin CD:ltä) pitää olla ehdottomasti 44.1 kHz tai muuten on ääntä muunneltu. Vaikka näytteenottotaajuus olisi 44.1 kHz niin itse veikkaan tässä tapauksessa, että emolevyn jäänipiiri tekee sisäisen resamplauksen (44.1 kHz -> 48 khz --> 44.1 kHz) ja sitten vielä XP:n mikseri (oletan, että käytössä XP) iskee väliin. ASIO/Kernel Streaming -ratkaisuilla voi ohittaa tuon windowsin sisäisen mikserin ja tehdä laadukkaan resamplauksen 48 kHz:aan jolloin tuon emolevyn äänipiiri ei tee äänelle enää mitään vahingollista. Todellinen hifisti tosin karttaa sisäisesti resamplaavaa rautaa kuin ruttoa eli laadukkaalla erillisellä äänikortilla voi nämä eri ääntä muuntavat tekijät ohittaa (olettaen tietysti, että kortin ajureissa ja soitto-ohjelmassa on tuki näille ASIO/KernelStreaming/WASAPI -asioille).
Miksi esim. Cambridge DacMagic mainostaa, että se parantaa esim. xbox 360 ääntä ja dvd soittimen ääntä toistettaessa digitaaliääniä? Jos dvd soittimelta ääni siirtyy digitaalisena, niin miten tuo dacmagic parantaa ääntä siinä välissä?
Minä lukisin noita mainoksia niin, että CD/DVD->S/PDIF->DacMagic->analoginen vahvistin on parempi kuin CD/DVD->analoginen RCA->analoginen vahvistin. Eli DacMagic korvaa tavallisen DVD-soittimen huonomman DA-muuntimen, tai voihan sillä korvata myös viritinvahvistimen DAC:n. Äänen "parannuksen" osalta se näkyy tekevän dither-suodatetun muunnoksen 24-bit/192 kHz:iin, mutta tällä tuskin on laadullista merkitystä kuuntelussa. Se varmaankin vain helpottaa DA-muuntimen toteutusta ja toimintaa.
Eiköhän tuossa Denonissa ole ihan riittävän hyvä DAC-piiri, eli et saavuta mitään erillisellä DA-muuntimella.