Onkohan kellään tietoa paljonko lisämaksuja tulee, jos tilaa USA:sta Suomeen yksittäisen pikkutavaran, esim. kellon tai aurinkolasit? Sanotaan vaikka, että sen yksittäisen pikkutavaran hintaluokka olisi 400-500 euroa. Paljonkohan menee tulleja?
oulussa ei ilmeisesti osata lukea tuota ohjetta. jos taustalla on kauppa, on homma kaupallinen... tuo videoprojari taas lienee mennyt oikein jos se toimii litteän paneelin avulla (ei siis ole CRT tykki)
:hitme: Kaamea OT rant! Nytkö teille vasta valkeni että Suomen Tullin toiminta on täysin satunnaista eikä perustu mihinkään lakiin tai ohjeeseen, jos virkailijasta siltä tuntuu. Pärstäkerroin, supliikki ja virkailijan asenne vaikuttavat tullipäätöksen enemmän kuin mitkään pykälät. Tullimies on vähintään yhtä paha kuin KELAN virkailija joka ei ole vastuussa vääristä neuvoista tai päätöksistä. No aina voit valittaa, EU tuomioistuimen asti, jonka päätöksen lopulta Tulli jättää noteeraamatta... Kun viranomaisen toiminta on täysin satunnaista, lain vastaista eikä minkään muun instanssin hallittavissa, tutkittavissa tai rankaistavissa (kuin Tullli itse) on jokaisen kansalaisvelvollisuus vältää rikoksenuhriksi joutumista ja kiertää Tulli keinoja kaihtamatta. Jos valvova viranomainen ei noudata sääntöjä, miksi minun pitäisi? :OI That's my story and I'm sticking to it!
Tähän liittyen, sattuiko kukaan katsomaan eilen illalla Silminnäkijän (vai olikohan kyttäruutu)..? Siinä yksi suomalainen rekkakuski väitti suomalaisten tullivirkailijoiden ottavan lahjuksia vastaan, ymmärtääkseni varsinkin itärajalla. Naureskeli vielä kuinka tyhmille suomalaisille riitti 50 tai 100 seteli, kun naapurin puolella käytössä on rajusti rankemmat lahjukset. Oli kuulemma antanut lahjuksia henkilökohtaisesti suomalaisille virkailijoille. Hauska (?) knoppitieto oli myös se, että 80% venäläisistä tullipapereista oli jollain tavalla väärennettyjä! Tätä kun ajattelee, on ihan selvä, että kannattaa tullin kytätä esim. DVD harrastajien paketteja mm. Jerseyn saarelta. Perkele. :grr:
En ensinnäkään tajua miksi yksityishenkilön itselleen ostamasta tavarasta pitää maksaa mitään tullia/alvia. Toisekseen täytyy sanoa että tietystä tuotteesta kannettavan tullin määrän selvittäminen on pirun hankalaa. Taas niin kapulakieltä ettei mitään rajaa. Esim. haulla "monitori" ei löydy mitään. Pitää laittaa joku "näyttölaite" tms. ja sitten surffata kymmenen eri kuvausta ja miettiä että mihinköhän laite kuuluu. Nähtävästi pitäisi tietää vielä monitorin mitat (mitä väliä niillä on?). Laittaisivat esim. 200 yleisimmin ulkomailta tilattua tuotetta ja niiden tullit esille.
Asiaa. Niin kuin on tässäkin threadissa tullut todettua, niin esim. tuon itäraja-esimerkinkin valossa on aika yx hailee, että maksaako se Erkki-Petteri nyt sen muutaman roposen Amazon.comista kerran parin kk:n sisällä tilatusta dvd-laatikosta. Ja mitä sanoit noiden sivuista - ihan totta. Selkeää listaa/taulukkoa tuoterajoista ei löydä niin mistään. Tavisten kyykyttäminenhän on kuitenkin kaiken suola, ja senhän ne osaa.
Jos ei itse tiedä tullinimikettä niin virkailija plaraa ihan pallohukassa sitä kirjaa ja tarjoaa ties mitä älytöntä, vaikka kuinka koitat selittää mikä laite on. Eikä oikein voi sanoa että, valitse se missä on pienin tulli jos soveltuvia on useita... No kohtelu on sentään kaikille samaa, muuttuu jokakerta ja on täysin ennustamatonta.
Ihan samasta syystä kuin yritystenkin (yksinkertaisten: tuo valtiolle tuloja ja suojaa kotimaista tuotantoa). Jos yksityisten ei pitäisi maksaa, niin miksi yritysten pitäisi (tuon yksityisen ihmisen ja ykritysten raja on helposti veteen piirretty viiva, ja sen ohittaminen yritysten toimesta olisi varamasti suosittua) Tämä on selvästi jäänne ajalta, jolloin maahantuonti oli harvojen yritysten hallussa (jolloin myös piti anoa erilaisia maahantuontilupia). Juridiset määritelmät sattuvat muutenkin olevan melko hankalatajuisia syystä jos toisestakin.
eli siis ei pitäisi maksaa alvia jos tilaa ulkomailta? arvaa mitä se tekisi kotimaan kaupalle... tullikoodeksit on tehty valtioiden tarpeisiin, ja sitten ne on saatettu eu:n piirissä yhdeksi samaksi. tarkoitus on ollut kaupan verottaminen. suurimittainen yksityishenkilöiden tuonti on suhteelisen uusi ilmiö. tullin kotisivuihin muutosta ei tule itkemällä täällä, vaan ihan antamalla asiallista ja selkeääi palautetta tullille. voi laittaa sekä johonkin palauteosoitteeseen, mutta samalla kannattaa laittaa myös jollekin johtohenkilölle saman meilin. jos haluaa että se otetaan vakavasti, kannattaa tietysti välttää ylilyöntejä.
Miksi ihmeessä me maksetaan kaupassakaan alvia? Turhaa sellaisia hölmöjä veroja maksella mitkä vaan korottaa hintaa Voi vitsin pitsi.. eikö siellä nyt oikeasti ole hakua millä saisi edes valmistajan perusteella Tottahan oikean elämän ammattilainen ei esimerkiksi sekoittaisi muusikoiden käyttämiä "monitoreja" ja tietokoneen monitoria. Eikä myöskään sekoittaisi sitä vaikka lääketieteellisiin monitoreihin? Jospas se näyttösi oli siellä näyttölaite nimellä kun se on sen virallinen nimi? Ihan pelkkiä ehdotuksia vaan, ei tarvitse panikoida :thumbsup: Ulkomailtahan ei muutenkaan tilata muuta kuin ATK-osia, DVD:tä ja kamera/pyörä tarvikkeita? Meinaan vaan että niitä eri kategorioita saattaa olla parisen kappaletta? Entäpä jos tämä "monitori" tai näyttölaite olisi vaikka 10m x 20m iso julkiseen tilaan tuleva screeni? Tiedätkö että noille ei ole jotain erilaista verotusta Ai meinaat piirilevyjä, muoveja, muttereita ja kaiken maailman varaosia? Ei sieltä tullin läpi kuule tule pelkästään DVD:t, ATK-laitteiden komponentit ja kameran linssit...
Kurttuilijan trollailun voikin jättää huomiotta ja palata asiaan. Kyselin tullin määrää tietylle tuotteelle ja sainkin vastauksen, siitä kiitos tullille. Mutta samassa meilissä lukee: "Tämä ei ole valtiota sitova tieto." Huvittavaa. Voidaan siis vastata kysymyksiin mutta ne eivät sitten sido vastauksen esittäjää (valtiota). No sama juttuhan se on kaikessa muussakin. Esim. jos verovirkailija kertoo jotain ja uskot niin voi voi jos se ei ole totta. No joka tapauksessa monitori kannattaa tilata jenkeistä. Alvin ja tullin jälkeenkin voittoa tulee 300 euroa.
Minusta Kurdt vastatasi yllä ihan asiaa. Tämä on kyllä syvältä. Pitäisi täällä Suomessakin päästä pikkuhiljaa alamaisesta kansalaiseksi.
Onko tämän ketjun aloitukseen tullut muutoksia/varmuutta? Eli sisältyykö nyt postikulut tullattavaan summaan vai ei? Tullin sivuilta asia EI ilmene, siellä on tehty esimerkkilaskelma jossa postit ovat mukana.
Jos kiinnostaa tutustua, kuinka asian EU:ssa *pitäisi* mennä, niin EU:n tullikoodeksi (2913/92) löytyy osoitteesta http://europa.eu.int/eur-lex/fi/consleg/pdf/1992/fi_1992R2913_do_001.pdf (73 sivua, 253 artiklaa ) ja ohjeet sen soveltamiseksi (2454/93) http://europa.eu.int/eur-lex/fi/consleg/pdf/1993/fi_1993R2454_do_001.pdf (248 sivua, 915 artiklaa ... ja 431 sivua liitteitä, 113 kpl ) Nuo kun omaksuu, niin lienee kohtuullisen vahvalla pohjalla tullin kanssa neuvotellessa... :king: Pikaisen selailun perusteella lähinnä ihmetyttää, että miten ihmeessä lähetyskulut voitaisiin jättää huomiotta tullausarvoa määrättäessä. :OI [2913/92 Art. 29, Art. 32 1. a) ja e), sekä 2454/93 Art. 163-166] Muita huomioita - näyttäisi siltä, että *postikulut* lasketaan tullausarvoon määräpaikkaan saakka (2454/93 Art. 165) mutta muut rahtikulut vain EU:n rajalle saakka (2454/93 Art. 164,163). Lentorahdin osalta löytyy omat säännöt (2454/93 Art. 166 ja Liite 25), joiden mukaan vain osa rahdista lasketaan mukaan tullausarvoon, esim. USA:n itärannikolta 70 %. Tarkoittaakohan tämä sitä, että esim. koko USPS:n maksu lasketaan mukaan, mutta FedEx-paketista pitäisi laskea vain 70 % ? - yksityishenkilöiden väliset pikkulähetykset, kunhan eivät ole kaupallisia ja ovat arvoltaan alle 500 EUR, saattavat olla oikeutettuja tullietuuteen (Art. 90c ja 119, 2454/93), mitä se sitten onkin. Kannattanee vaatia ? - tullin päätöksiin voi hakea muutosta (2913/92 Art. 243-246) Niin, joo, tämä siis tullin osalta. Alvia koskevat sitten ihan muut direktiivit... Muisti voi pätkiä, mutta en muista yksityishenkilöitä mainitun alv-velvollisina...
sekä yksityishenkilö että yritys maksavat alvia. tässä ei kannata eu:n sisäistä systeemiä pohtia. eu:n ulkopuolelta tuodussa tavarassa tosin alv-velvollinen yritys saa tietysti vähentää maksamansa alvin, mutta sisällyttää myynnissä allvin mukaan, jolloin valtio saa koko alvin ja yritystä rasittaa vähennetyn ja lopullisen alvin ero.
Todellista muutosta ei sitten ole tapahtunut: http://www.tulli.fi/fi/03_Yksityish...ueen_ulkopuolelta/postimaksut_tullausarvo.jsp