VLSI Anti-Mode 8033 - Automaattinen subbarin equ

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana säätäjä, 12.12.2007.

  1. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon korjaustiedoston tekijä on jättänyt kertomatta minkä mikrofonin kanssa vertailu on tehty. Lisäksi puuttuu myös tieto käytetystä äänilähteestä, taustamelusta, mittausetäisyydestä, mikrofonin suunnasta suhteessa äänilähteeseen sekä äänikentän laatu; suoraa, satunnaista vai painetta. Yleensä tällaisia asioita mainitaan kun mittaus tehdään ammattimaisesti.

    RS-mittareille löytyy netistä muitakin korjaustiedostoja. Niiden välillä on isoja eroja. Tämä johtuu enimmäkseen mittarin eri mallien ja valmistuserien eroista, mittarikohtaisesta yksilöllisestä vaihtelusta, eri tavoin suoritetuista vertailuista sekä vertailussa tehdyistä virheistä. Kalibrointitiedoston tulisi aina olla laadittu yksilöllisesti mikrofonille. Tällaisilla yleiskalibrointitiedostoilla voidaan ainostaan rakentaa valheellinen kuvitelma mittausten tarkkuudesta.

    Olen omistanut RS-mittarin ja verrannut sitä muiden valmistajien mikrofoneihin, esim. B&K, Aco Pacific ja Behringer. Taajuusvasteen suoruudessa ja suuntakuvion tasaisuudessa oli niin paljon toivomisen varaa ettei mittari mielestäni kelpaa taajuusvastemittauksiin. Sitä voi kyllä käyttää hyvin kaiuttimien äänenvoimakkuustasojen säätöön.
     
  2. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole pohjaan asti paukahdellut leffoja katsoessa? =) Taitaa mennä yöunet huomista odotellessa, sen verran nyt on odotukset korkealla näiden hypetyksien jälkeen, toiv. ei tuota vempain pettymystä!

    Selkeimmin huomaa mihin subbari oikeasti pystyy kun kuuntelee sitä jossain ihan muualla kun kuuntelupaikalla lähellä seiniä, puhtaasti tulee jyrinät. No, ehkä sitten isona poikana omakotitalossa on tila missä ei ole metriä betonia vaan metri villaista.. =)
     
  3. creegan

    creegan Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2005
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuosta anti-moden ja genelecien yhteiselosta jo aikaisemmin ketjussa puhuttu, että ei toimisi hyvin :confused:

    Itsellä suunnitelmissa 3x8030 + 2x8020 + 7060 niin eikö se toimi niin, että vahvistimen sub-lähdön ja 7060:n väliin anti-mode ja vahvistimen muista pre-outeista subin vastaaviin sisäänmenoihin piuhat ja that's it vai enkö nyt vaan tajua :hitme:

    Vääntäkää nyt rautalangasta tyhmälle :hitme:
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Toimii ja ei.

    Jos liität kuten ehdotat, niin

    Vaihtoehto 1: Jakosuodatus bassoille tehdään av-vahvistimessa ja bassot ohjataan subbarilähtöön - eli kaikki kaiuttimet asentoon "small" ja jakotaajuus halutuksi, esim. 85hz. Vahvistimen ja subbarin välissä on anti-mode ja tekee bassonkorjaukset LFE/BASS-kanavalle.
    + Antimode tekee bassokorjaukset
    - AV-vahvistimen jakosuodatus on todennäköisesti loivempi kuin Genelecin
    - bassokorjauksen tekemiseksi joudutaan luopumaan Genelecin pääkaiuttimien sähköisestä yhteensovittamisesta Genelecin subbariin, kuten G:llä on suunnitelussa tarkoitettu tehtävän. AV-vahvistimesti tuskin yltää samaan.​

    Vaihtoehto 2: Jakosuodatusta ei tehdä AV-vahvistimessa, vaan jätetään (oikein) Genelecin hommiksi vasta subbarissa. Kaikki kaiuttimet asetetaan asentoon "large". Jakotaajuus valitaan subbarista, todennäköisesti 85hz (jos oikein muistan). Vahvistimen ja subbarin välissä on edelleen anti-mode, joka hoitaa bassojen korjaukset LFE/BASS-kanavalle.
    + Genelecit tanssivat täydellistä valssia keskenään
    + AV-vahvistimen jakosuodinta ei tarvita
    - Anti-Mode tekee korjaukset vain LFE/BASS-kanavalle, mutta ei surround-järjestelmän viidelle muulle kanavalle, koska anti-mode on vain LFE-kanavan ja subbarin välissä.​

    Viimeksi mainittu on se ongelma. Jos haluat liittää kaikki kanavat subbariin ja tehdä bassojen uudelleenohjauksen siellä, kuten lienee tarkoitus genelec-setissä, ei anti-mode tee korjauksia kuin yhdelle kanavalla kuudesta (5.1). Kyse ei ole siitä, että se toimisi huonosti, vaan siitä, että se ei toimi lainkaan, ellet ole valmis luopumaan bassojen ohjaamisesta Genelecin subbarissa.
     
  5. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    No johannyt! Kyllä se nyt on uskottava viimeistään että tuo pikku purkki saa aikaan melko dramaattisen muutoksen ainakin omassa betoniolkkarissani :thumbsup:

    Mittalaitteita ei löydy, mutta jos nyt jotenkin kuvailisin omalla kohdallani muutostani niin nyt jyrisee, ei kumise. Subin tasoa en itse nostanut yhtään kalibroinnin jälkeen, kun selkeimmät piikit leikkaantuivat pois niin alkoi korva hahmottamaan matalatkin taajuudet samalla volalla paremmin.
     
  6. creegan

    creegan Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2005
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin eli juuri tuollaista 2. vaihtoehtoa siis ajattelin. Mutta en nyt tajua vieläkään miksei se siis toimi. Eikös Anti-mode VAIN subbarille olekin? (lisää rautalankaa...)

    vahvistin ------------- Genelec 7060

    LFE ---- Anti-mode ---- 7060 LFE IN
    L --------------------- 7060 L IN --- L OUT --- 8030 (>85 Hz)
    C --------------------- 7060 C IN --- C OUT --- 8030 (>85 Hz)
    R --------------------- 7060 R IN --- R OUT --- 8030 (>85 Hz)
    SL -------------------- 7060 SL IN --- SL OUT --- 8020 (>85 Hz)
    SR -------------------- 7060 SR IN --- SR OUT --- 8020 (>85 Hz)
     
  7. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 040
    Saadut tykkäykset:
    356
    Tuosta seuraa se, että muiden kuin LFE-kanavan alle 85 hertsin taajuuksiin ei tule Antimoden korjausta, vaikka subbari toistaa nekin.
     
  8. steelduck

    steelduck Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2010
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli osta joku muu subbari ja AntiMode, tuo on oikeasti lähes pakollinen, jos ei omista hyvin akustoitua kuunteluhuonetta. Siinä ei täydelliset yhteensovittamiset auta, jos alataajuuksilla on vaste perunapeltoa - antimode auttaa. Tuo on oikeasti todella huima laite - ei tulisi enää mieleenkään olla ilman täällä kiviseinäkopissa.
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Lue omasta viestistäsi. Ainoa kanava, jonka bassot tulevat korjatuksi, on LFE. Muiden kanavien bassotaajuudet menevät vailla anti-moden ropeltamista suoraan vahvistimesta subbarille, joka tuuttaa ne sitten vailla anti-moden korjausta ulos.

    Esimerkiksi näin (superyksinkertaistettua): L ja R kanavissa on ääniraidalla bassotaajuutta 60hz tienoilla (mikä ei edes elokuvilla ole mitenkään poikkeuksellista sinänsä). Huoneessasi on 10db korostuma juuri 60hz taajuudella, jonka anti-mode (maksimivaimennus 13db, jos oikein muistan?) lanaa sileäksi LFE-kanavan osalta. Nyt tuo signaali menee suoraan vahvistimelta subbarille, joka ohjaa sen edelleen ilman korjausta subbarista ulostettavaksi ääneksi. Boom. Sait juuri korjaamatonta bassoa 60hz taajuudella.

    Anti-mode ei tietenkään pysty korjaamaan kuin sen kanavan, jossa se on kiinni, eli LFE. Ja ennenkuin flippaat totaalisesti ostamalla 6 anti-modea (1 per kanava), sen lisäksi, että tuo maksaa aivan helkkaristi, ei siitä ole mitään iloa: anti-mode ei osaa päästää bassoja korkeampia taajuuksia läpikään, joten kuulisit kuudelta kanavalta korjattua bassoa, etkä mitään muuta.

    (pahoittelut kaikista korosteluista, mutta itse pyysit rautalankaa)
     
    Viimeksi muokattu: 08.01.2011
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Tai sitten ostat ne Genelecit, mutta käytät vahvistimen bassomanagerointia. Sitähän joutuisit jokatapauksessa käyttämään "jonkun muun subbarin" kanssa.

    Riippuu myös tilastasi, onko AM:lle tarvetta. Osta Genet, mittaa vaste ja mieti, onko AM:lle käyttöä. Kyseessä on kuitenkin vain muutaman vuoden ikäinen tuote, jota ilman on selvitty tähänkin asti subbarin sijoittelulla.

    Vaikka mahtava laitehan se on, itselläkin toimii paremmin kuin hyvin.
     
  11. joose

    joose Guest Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    304
    Saadut tykkäykset:
    0
    E: Tämä viesti on kyllä aika turha. Tuossa ylempänä asia jo on selitetty. Voi poistaa.
     
    Viimeksi muokattu: 08.01.2011
  12. a1bert

    a1bert Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2008
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei voi sanoa etteikö mitään eroa olisi, sillä S-malli on pikkuisen parempi monessa suhteessa. C-mallilla yleensä pärjää mainiosti. Molemmista malleista tulee ulos yksi käsitelty LFE subbarille/subbareille.
     
  13. creegan

    creegan Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2005
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia rautalangasta :thumbsup:

    Olen käsittänyt, että pääkanavat subbarin kautta kierrätettynä ulos tulee >85 Hz taajuudet, mutta näin ei siis ole.

    Todennäköisesti laitan gene-setin ja testailen ilman anti-modea tai harkitsen toista subia tilalle. Kiitoksia vastauksista :thumbsup:
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    :OI

    Eihän se kyse ole siitä, mitä tulee ulos, vaan mitä tulee sisään! Argh.

    Yritetään nyt vielä kerran:
    Ketjun ensimmäinen osa vahvistin, toinen osa subwoofer jakosuotimineen ja kolmas muut kaiuttimet. Ainoastaan LFE-kanavassa on Anti-mode, tietenkin.

    Jotta bassot korjattaisiin, on bassosignaalin mentävä reittiä vahvistin-antimode-subwoofer => kuuluvaa ääntä. Ja ainoa liitin, mistä se bassosignaali menee tuolle reitille ylipäätään, on vahvistimen LFE-liitin. Eli kaikki bassot pitäisi ohjata LFE-liittimeen jo vahvistimessa. Kärryillä yhä edelleen?

    Mitäpä tahahtuu ketjussasi, jos vaikka vasemmassa ja oikeassa (L/R) kanavissa on taajuuksia 40hz-16khz välillä, kuten esimerkiksi tavallisella cd-levyllä voisi helpostikin olla.

    Vahvistin lähettää signaalit L ja R kanavissa subwooferille, ääntä kuuluu subbarista ja vasemmasta ja oikeasta etukaiuttimesta (olettaen, että sinulla ei ole joku sa@anan 5.1 tilahärpäke päällä, niitä ei saa käyttää musiikin kuunteluun, piste). Mutta mitä tapahtui matkalla?

    Signaalitiet:

    1. Vasen etukanava; vahvistin - subbari [bassojen uudelleenohjaus subbariin jakotaajuudella 85 hz] - < 85hz taajuudet ulos subbarista / >85hz taajuudet ulos vasemmasta pääkaiuttimista. Signaali ei ole mennyt anti-moden läpi, joten sitä ei ole korjattu.

    2. Oikea etukanava; vahvistin - subbari [bassojen uudelleenohjaus subbariin jakotaajuudella 85 hz] - < 85hz taajuudet ulos subbarista / >85hz taajuudet ulos oikeasta pääkaiuttimista. Signaali ei ole mennyt anti-moden läpi, joten sitä ei ole korjattu.

    Ja rautalangan vuoksi:
    3. LFE/BASS-kanava; vahvistin - anti-mode - subbari - ääni ulos subbarista.
    Mutta: cd-äänite ei lainkaan sisällä .1 kanavaa eli LFE kanavaa. Tässä kanavassa ei siten ole lainkaan signaalia. Anti-modelle ei tule mitään korjattavaa.

    (tilanne on sinänsä täysin sama 5.1 äänellä 5.0 kanavan osalta - vain .1 tulee korjatuksi).



    Eli, vielä yhden kerran: anti-mode voi korjata vain bassotaajuuksia, ja vain niitä bassotaajuuksia, jotka ajetaan sen läpi. Ehdottamassasi setupissa vasen etu-, oikea etu-, keski-, vasen taka-, oikea takakanava kaikkien signaalit kulkevat suoraan subbarille antimoden ohi.

    Kyselet koko ajan tuon 85hz jaon perään, mutta ota huomioon missä se tehdään.

    Vasen etukanava:
    Vahvistin --- Genelec subbari, jako 85hz ---- vasen etukaiutin.

    Tuossa ei ole anti-mode missään! Anti-mode on LFE-kanavassa.

    Vai meinaatko, että se toimisi jotenkin näin:
    Vahvistin --- Genelec subbari, jako 85hz --- bassojen palautus vahvistimeen - vahvistimesta uudelleenohjaus LFE-kanavaan --- anti-mode --- Genelec subbari.
    :confused:

    vielä kerran:
    Anti-Mode voi korjata vain ne signaalit, jotka kulkevat sen läpi. Jos teet bassojen jaon 85hz vasta subwooferissa ELI ANTI-MODEN JÄLKEEN, se ei tietenkään voi niitä mitenkään korjata.

    Anti-Mode ei muuta itsensä subwooferin ominaisuuksia millään lailla, vaan muokkaa subwooferille syötettävää signaalia



    Tai sitten otat sen genesetin ja tarvittaessa otat AM:n koekäyttöön ja kokeilet onko vahvistimen jakosuoto + AM parempi kuin Genelecin jakosuoto.
     
  15. creegan

    creegan Guest Guest

    Liittynyt:
    03.03.2005
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0


    Ok, tajusin :D

    Taidan olla kelallisen rautalankaa velkaa... :thumbsup:
     
  16. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi huomio anti-modesta: jos anti-moden kytkee päälle subbarin jälkeen kuuluu poksahdus (joka on mainittukin täällä jo), ja subi alkaa pitämään kohtuu kovaäänistä hurinaa. Mutta jos subin kytkee päälle vasta anti-moden jälkeen ei hurinaa kuulu!?

    Ei minulle mikään ongelma, mutta mistä mahtaa johtua? Ihan noin niinkuin vinkkinä laitteen suunnittelijalle jatkoa ajatellen, ellei uudessa versiossa ole ko. ominaisuutta jo fiksattu :)
     
  17. Jarzki

    Jarzki Vakiokasvo

    Liittynyt:
    12.07.2007
    Viestejä:
    809
    Saadut tykkäykset:
    0
    SVS:n sivuilla on tämmönen taulukko mittarille.

    At 10Hz add 20dBs to the meter's readings and at ...

    12Hz add 16.5dB
    16Hz add 11.5dB
    20Hz add 7.5dB
    25Hz add 5dB
    31.5Hz add 3dB
    40Hz add 2.5dB
    50Hz add 1.5dB
    63Hz add 1.5dB
    80Hz add 1.5dB
    100Hz add 2dB
    125Hz add .5dB
     
  18. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa olla nuo SVS:n arvot koukittu tuosta samasta aikasemmin postatusta linkistä.
     
  19. timpsukka

    timpsukka Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2008
    Viestejä:
    59
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heips! Pieni aloittelijan kysymys. Olen hankkinut ekaksi kotiteatteriksi Tannoy Mercury V1:iä x 5, vahvistin Yammun RX-V667. Tarkoitus olisi hommata betonibunkkeriin subbari (SVS:n PB12 ja PB10 kiinnostaisivat) sekä mahdollisesti anti mode auttamaan kalibroinnissa, koska itse en semmoista ole ennen manuaalisesti tehnyt. Yammussa löytyy YPAO-kalibrointi, jolla sai kaiuttimien viiveet ja tasot säädettyä automaattisesti.

    Kiinnostaisi nyt tietää, onko aloittelijan järkevää ostaa tälläinen anti mode esim. tuollaisen SVS:n kaveriksi? Mitä pitäisi huomioida? Mites tuo yammun YPAO kalibrointi vaikuttaa tähän anti moden toimintaan?

    Tarkoitus ei nyt ole pyrkiä mihinkään maailman täydellisimpään systeemiin kuten jo hankkimistani varusteista voi päätellä. Aloittelijan käyttöön olisi tarkoitus saada riittävän tarkasti toimiva subbari kaiuttimien kaveriksi...
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Ja lisäksi se menee ja säätelee muutakin. Yleensä nuo etäisyydet ja volumet menee oikein, mutta se EQ täysin metsään. Vaihda asetuksista pois, vanhemmissa "Equalizer = off" sen jälkeen, kun olet ajanut autokalibroinnin.

    Betonibunkkerissa siitä todennäköisesti on apua. Osta palautusoikeudella.

    HUOM: antimode ei tee "kalibrointia" subbarille siinä merkityksessä, kuin todennäköisesti tarkoitat.
    Peruskalibrointi subbarille on asettaa jakotaajuus, vaihe ja volume kohdalleen. Nämä tekee YPAO (vaihesäätö menee etäisyydensäädöllä) tai sinä itse. Antimode taas pyrkii korjaamaan subwooferin vasteessa esiintyvät poikkeamat, lähinnä korostumat. Se ei sen sijaan säädä volumea sen enempää kuin subbarin vaihettakaan mihinkään suuntaan (tosin vaihe/etäisyys on säädettävä AM:n käytön jälkeen uudelleen, koska AM muuttaa tilannetta hieman).

    Ei mitenkään. Anti-mode tulee vahvistimen ja subbarin väliin. Ajat
    1. ensin anti-moden kalibroinnin - antimode "näkee" vain subbarin, koska se on ketjussa seuraavana (anti-mode ei tietenkään voi mitenkään tehdä vahvistimelle mitään, se ainoastaan korjaa subwooferille menevän signaalin),

    2. sen jälkeen YPAO - vahvistin "näkee" subbarin korjattuna, koska antimode on välissä ja sen kalibrointi on tehty.

    3. tarkista YPAOn tekemät etäisyysmitat (ja volumet, jos sinulla on edes edullinen SPL-mittari) - omassa kämpässä YPAO pääsee 10cm/2db tarkkuudella samaan, kuin minä, joten se on riittävän tarkka.

    4. jos mahdollista ja kiinnostaa, voit ajaa vastemittauksen, mikäli omistat läppärin ja ilmaisen REW-ohjelman ja pystyt käyttämään anti-moden mikkiä sellaisenaan (riippuu läppäristä).

    Laita bassopitoista musiikkia koneeseen ja nauti tilanteesta. Perään hyvin tykittävä elokuvakohtaus ja se onkin siinä.
     
    Viimeksi muokattu: 09.01.2011