Mitenköhän nämä äänikytkennät olisi viisainta tehdä kun minulla on seuraava setuppi: Tietokone <-- HDMI --> Vahvistin Vahvistin <-- HDMI --> Telkkari Vahvistin: Denon AVR-1911 Telkkari: Panasonic VT20E Tavoitteena on saada tietokoneen äänet siirrettyä vahvistimeen silloin, kun vahvistimeen on kytketty virrat päälle. Eli kun naksautan vahvistimesta virrat pois, niin äänet olisi hieno saada automaattisesti kuulumaan sitten tietokoneen kaiuttimista. Tämä yllä kuvattu skenario siis tapahtuu esim. silloin kun haluan kuunnella tietokoneelta musiikkia kotiteatterissa tai katsoa jotain leffoja mitkä ovat tietokoneella ja haluaisin tämän tapahtuvan mahdollisimman vähällä säädöllä. Toki tämän saa tehtyä niin, että vaihdan aina Windows 7:n ääniasetuksista oletus äänilaitteen, mutta kait tämä on mahdollista toteuttaa mukavemminkin? Edit: Toinen jännä juttu minkä huomasin nyt on semmoinen, että kun kytken vahvistimesta virrat pois, niin tietokone luulee edelleen että käytössä on toinen näyttö (telkkari), eli voin liikuttaa kursorin yli tietokoneen näytön rajojen. Pystyyköhän tälle tehdä jotain? Ainut keino millä olen saanut nämä ongelmat ratkaistua on repäistä näytönohjaimesta HDMI piuha irti. Tämä ratkaisu ei vain ole kovin käytännöllinnen kun ei millään viitsisi usein repiä / liittää piuhoja laitteiden ollessa päällä...
Virrat pois miten? Ota vahvistimen töpseli pois seinästä ja katso jatkuuko sama käytös. StandBy ei tarkoita virtojen pois olemista, vaan laite voi edelleen linkittää sisääntulevat signaalit eteenpäin jos töpseli on seinässä. Jos töpselin poisto parantaa käyttökelpoisuutta, sitten pitää hommata kytkimellinen jatkojohto tai kaukosäädettävä pistorasia. 3...10...20 euron investointi. Onko se telkkarikin edelleen virta päällä kun vahvistin suljetaan? Kombinaatioita on xx kappaletta erilaisia, kun 2 laitetta on virta "päällä" tai "pois". Joudut käymään lähes kaikki kombinaatiot läpi, koska nyt et edes ole kertonut mistä tilanteesta on puhe, enkä ala jokaista erikseen kysyä. Täytä numeroitu taulukko eli siis testaa kaikki mainitut kombibaatiot ja miten tietokone kussakin käyttäytyy, eli onko lisänäyttö hengissä vai kateissa tietokoneen mielestä, kun: 1) Vahvistin virta päällä, TV virta päällä, sen jälkeen: 2) TV sammutetaan StandBy-tilaan 3) Vahvistin virta päällä, TV virta päällä, sen jälkeen: 4) TV sammutetaan oikeasti (töpseli pois seinästä) 5) Vahvistin virta päällä, TV virta päällä, sen jälkeen: 6) Vahvistin sammutetaan StandBy-tilaan 7) Vahvistin virta päällä, TV virta päällä, sen jälkeen: 8) Vahvistin sammutetaan oikeasti (töpseli pois seinästä) 9) Vahvistin virta päällä, TV virta päällä, sen jälkeen: 10) Vahvistin sammutetaan StandBy-tilaan, TV sammutetaan StandBy-tilaan 11) Vahvistin sammutetaan oikeasti (töpseli pois seinästä) 12) TV sammutetaan oikeasti (töpseli pois seinästä) 13) Vahvistin virta päällä, TV virta päällä, sen jälkeen: 14) TV sammutetaan StandBy-tilaan, vahvistin sammutetaan StandBy-tilaan 15) TV sammutetaan oikeasti (töpseli pois seinästä) 16) Vahvistin sammutetaan oikeasti (töpseli pois seinästä) 17-999) Tehdään loput variaatiot vasta sitten kun joku matemaatikko osaa kertoa kaikki mahdolliset yhdistelmät, mitä kahden laitteen ja kolmen eri toimintamoodin erivaiheisista vaihdoksista voi seurata. Nuo 16 ovat ne tärkeimmät askelmat, joiden perusteella jo pitäisi löytyä selittävä tekijä. Eli kun nuo 16 operaatiota tehdään ja kirjataan muistiin tietokoneen käytös jokaisessa numeroidussa tilanteessa, opitaan se vaihtoehto, joka muuttaa tietokoneen käytöksen toivotunlaiseksi. Oppimisen jälkeen pitää vielä keksiä nopea temppu, jolla kyseiseen käytösmoodiin helposti päästään, esim. pistorasiakaukosäätimen avulla. __________________________________ On kokonaan oma testirupeamansa, missä järjestyksessä laitteet kytketään VIRTA PÄÄLLE eli ON-moodiin. Ja mistä moodista lähtien ne päälle kytketään. Järjestysten vaihtaminen voi vaikuttaa tietokoneen käytökseen. Ei mennä vielä nyt virran kytkemistestailuihin, ellet ole huomannut mitään epäilyttävää käytöstä virtojen kytkemisjärjestyksissä. Oleellisempaa on ensin selvittää, millainen AV-vekottimien sammutusmenettely voisi tietokoneen käytöksen parantaa nykyisestä. .
Kiitti neuvoista. Virtojen pois kytkennällä tarkoitin juurikin tuota standby tilaa. Testasin irroittaa vahvistimesta koko virtapiuhan mutta tietokone kuvittelee edelleen että sillä on käytettävissä denoni (ja sitä kautta telkkari) toisena näyttölaitteena. Tutkin vähän lisää tätä ongelmaa ja huomasin, että jos menen ATI Catalyst Control Centerissä Desktop Management välilehdelle ja klikkaan "Detect Displays" -nappia, huomaa tietokone että toinen näyttölaite ei ole enää käytettävissä. Tästä voikin vetää johtopäätöksen että vika on melko varmasti nyt tietokoneen päässä koska jos klikkaan tuota nappia, palaa äänet tietokoneen kajareihin ja kursoria ei voi liikuttaa yli näytön rajojen. Nyt sitten jatkokysymyksenä onkin, että saakohan tuon "Detect Displays" -napin toiminnan jotenkin automatisoitua silloin kun vahvistin kytkeytyy standby tilaan... Tietokone kyllä tunnistaa toisen näytön heti kun kytken vahvistimen standby tilasta päälle, mutta kun kytken vahvistimen standby tilaan, tietokone uskoo edelleen että toinen näyttö on käytettävissä. Täytyy itsekin tässä vielä googletella asiaa, voisi kuvitella että muillakin ollut sama ongelma.
Ei auta kuin videokaapelin irti ottaminen. Aina kun videoliitännässä on kuormitusta, esim. 75 ohmin kuorma analogisessa signaalissa, silloin CCC päättelee monitorin (av-vahvistimen/televiiiission tässä tapauksessa) olevan hengissä ja jatkaa kuvan sinne tunkemista, vaikka näyttölaite olisi ammuttu haulikolla silpuksi (75 ohmin kuorma ehjäksi jääneenä). Manuaalinen kytkin, joka fyysisesti katkaisee videodatan kulkemisen, on hätäapu pulmaan. Hankala löytää kätevästi kauko-ohjattuja ja silti täysmanuaalisia eli puskuroimattomia kytkimiä. Eikä muutenkaan kannata kalliilla rahalla ostaa kiertotietä ongelmaan, jonka voi ilmaisella keinollakin kiertää. Ellei automatisointitapaa löydy, niin pikanäppäimet voisi asialle tehdä, siis painaa näppiksellä jotain näppäinyhdistelmää, jolla valitaan "tv-moodi" tai "pc-moodi" päälle. Muinoin käytin pikanäppäimiä työpöydän resoluution vaihtamiseen. Kun ne napit oppii, moodin vaihto sujuu selkäytimellä huomaamatta 0,1 sekunnissa. Profiilien luonnista ja pikanäppäinten määrityksestä on juttua mm. täällä (englanniksi): http://www.peacemakercore.com/showthread.php?t=1782
Noniin, hyviä neuvoja oli. Sain ainakin toistaiseksi välttävän systeemin viritettyä näillä CCC:n profiileilla. Nyt kun painan ctrl+alt+c niin tietokone käyttäytyy kuin vahvistinta ei olisi liitetty tietokoneeseen (äänet tulee tietokoneen kaiuttimista, telkkarista häviää tietokoneen kuva, tietokoneen näyttö vaihtuu 1. näytöksi) ja vastaavasti kun painan ctrl+alt+p niin telkkari muuttuu 1. näytöksi ja äänet sekä kuva siirtyvät vahvistimeen (sitä kautta vahvistimeen kytkettyihin kaiuttimiin).