Tuolla tarinatuvan puolellahan on yksi keskustelu samalta aihealueelta, mutta se on nyttemmin kääntynyt lähinnä grillien vertailuun. Grillattaviin lihoihin keskittynyttä keskustelua ei vielä näyttänyt olevan, joten tässä sellainen. Mitäpä siis plazalaiset grillaatte mieluiten? Grillimakkaraa, A-lk makkaraa, kokolihapihviä, jauhelihapihviä vai jotain muuta? Mitä hyviä tuotteita suosittelet kokeilemaan tai mistä on jäänyt huonoja kokemuksia? Entä onko antaa hyviä marinadi/reseptivinkkejä? ___ Meillä on grillattu viimevuosina lähinnä Järvi-Suomen Portin lihoja ja makkaroita. Kannustamme tässä samalla kätevästi paikkakunnan työllisyyttä. Tämän hetken ehdoton suosikki on porsaan mausteöljytyt ulkofileepihvit. Erittäin maukkaita ovat omaan suuhun, hieman pippurinen on maku. Nämä eivät kellu pakkauksessa perinteiseen tyyliin marinadiliemessä, vaan ovat vain mausteseoksella kevyesti käsitellyt. Toinen hyvä kokolihapihvi on valkosipuli-yrttimaustetut porsaan ulkofileepihvit. Noissa voi valkosipulin makua olla joidenkin mielestä jopa liikaakin. Kyllästyminen iski näihin viime kesänä melko nopeasti kun tuli syötyä vain näitä useita kertoja peräkkäin, mutta pienen tauon jälkeen alkoi maistua taas. Hyvää grillattavaa on myöskin kokonainen porsaan pihvifilee. Näin iso könttä ei puugrillissä aivan yksillä hiilillä kypsy, joten yleensä grillissä otetaankin vain hyvä pinta ja kypsennetään uunissa loppuun. Makkaroista suosikkeja ovat UkkoPekka ja UkkoPekka Pekoni. Jauhomakkaroita ei harrasteta meillä lainkaan. Jauhelihapihveistä useimmiten meidän grilliin päätyy Atrian perinteinen marinetti. Lihan ja makkaran lisukkeena on yleensä keitetty peruna, mutta joskus alkukesästä ennen uusia perunoita myös (perunoista itse tehty) perunamuusi. Nuo olivat varmasti ainakin tiettyjen henkilöiden mielestä melko "tuulipuku" valintoja, mutta näilläkin on pärjätty ja kylläisinä pysytty. Lisäaineitakin kaikissa luettelemissani tuotteissa näköjään on, mutta eipä grillivalmista lihaa nykyään kaupasta taida ilman lisäaineita edes saada. Alusta asti itse maustamiseen tai marinoimiseen ei kovin usein riitä viitseliäisyys. Toisaalta minä en varsinaisesti lisäaineita pelkää tai yritä vältellä.
Olin siellä taannoin kesätöissä lukion jälkeen ja kun noita tuotteita sai työntekijähintaan, niin niiltä ajoilta varmaankin jäi tavaksi porttia ostaa. Nythän joudun aivan normaalisti ostamaan nuokin lihat ihan kaupasta täyteen hintaan Sano toki, mikäli jonkin muun merkkinen pihvi on omaan suuhusi sopivampi? Tuossa aloitusviestissähän juuri kysyin suosituksia. Ei tämä mikään pelkkä portin ylistysketju ole, vaikka ukkopekka erinomainen makkara onkin.
Minusta parasta lihaa oli ne Euroshopper kyljykset mitä sai muutama vuosi takaperin jossain about kilon paketissa. Oli ihan kamalan kokoisia ja omituisen muotoisia, näytti siltä että eläimestä about moottorisahalla leikattu ne palaset irti.. Mutta ne oli älyttömän hyviä, maukkaita ja mehukkaita ja todella hyvä tulinen marinadi.. (varmaan siksi niin tulinen että peittäisi jotain outoa makua.. ) mutta hitto oli hyviä..
Kyllähän tuo Portin UkkoPekka on kyllä varma valinta noista A-luokan perusmakkaroista :thumbsup: Mutta myös muita makuja/merkkejä tulee kokeiltua, tällä(kin) grillikaudella hyviksi havaittu: - Kabanossi Savupekoni - Wilhelm Chili Sulatejuusto Makkarakaupan tiskiltä ostetut porsaan ulkofileleikkeet kaupan omalla mausteseoksella (siis pelkkä "kuiva" mausteseos, ei mitään marinaadilitkua) on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen :naminami: Lisukkeeksi sitten grillissä kypsennetyt valkosipulit ja salaatti :thumbsup: Eilen tuli grillattua pekoniin käärityt herkkusienet (täyte : Koskenlaskija Voimakas) ja vihannesvartaat, mutta tämäkin on varmaan tuota "tuulipuku"-valintoja Mutta pääasia on hyvä maku ja täysi kupu HK Kabanossi Habanero on omaan makuuni makkaraksi liian tulinen.
UkkoPekka (Pekonilla tai ilman) ovat myös minun suosikkeja. Muttei ole Kotivaran Kärkkäriä voittanutta. Oletko sinäkin lihakas?
Toissakesä meni kokonaisuudessaan HK kabanossin habaneroa mutustellen, viimekesänä oli ainakin täälläpäin suomea ongelmia löytää kyseistä habaneromakkaraa joten piti turvautua ohessa huiluntuhtiin joka on noista perinteisistä makkaroista mielestäni paras. Saas nähdä mitä tämä kesä tuo tullessaan makkararintamalla
Tuo Huiluntuhti on pirun hyvä makkara grilliin. Kannattaa kokeilla myös ryynimakkaraa (en nyt muista kenen ryynäriä), siitä tuli viime kesänä porukan suosikki.
Kärkkärin jauhoisuus ei oikein sovi "vähähiilariselle", muuten on kyllä hyvä ruokamakkaraksi Tietty oon lihakas, näin saa etuja
Onko kukaan ehtinyt kokeilla lidlin grillimestari maustesekoituksia? Näkyi olevan hyllyssä useampaa sorttia mausteseosta sekä "kuiva marinadi" puteli. Pärjäisikö noilla yksistään naturel lihojen kanssa? Grillikastikkeitakin oli samalta merkiltä kaksi erilaista; viski ja hikkori, onko näistä havaintoja?
Yksi viime kesän suosikeiksi muodostui possun sisäfilee oluessa haudutettuna :naminami: Tämä jytky heitetään kokonaisena kuumaan grilliin ja otetaan nopeasti väri pintaan ja poltetaan lihan syyt kiinni. Ei haittaa vaikka jytky vähän palaakin paikoittain. Sitten laitetaan pari isoa foliosuikaletta päällekkäin ja jytky nostetaan päälle, taitetaan folio kasaan ja valutetaan olutta n. 1dl olutta lihan päälle. Folio taitellaan tiiviisti kiinni ja nostetaan n. 30min takaisin grilliin hautumaan. Nauti oluen kanssa :thumbsup: Mehukkaampaa lihaa saa hakea! Tuli kokeiltua tällä ohjeella useaa eri lihaa mutta ylivoimainen ykkönen oli kuitenkin tämä linkittämäni kermapippuri filee. Myös kg/hinnaltaan taitaa olla halvin.
Tuoreita Jalluja(Jalapenoja siis) puoliksi, sisään koskenlaskijaa, ympärille slaissi pekonia ja hammastikulla sydeemi kasaan. Grilliin ja nautitaan. Kanafileeseen tasku, sisään auraa ja puolikas tuore chili(esim. Aji Cristal, Lemon drop, Hot lemon. Tosimies pistää vähintään Haban). Fileen päälle grillihabajauhetta(chilikaupasta) ja grilliin. Toimii! Liittyi ihan sitten helvetisti ketjun aihepiiriin.
¨^^^ noissa liiterin grillimausteissa oli törkeen paljo suolaa. Kannattaakin itse mixailla mausteseos ja hieroo sitä naturelliin lihaan niin tulee hyvää,jollei parasta. Bratukat on kyl hyviä liiterissä ne pienet yrttiset,vaikka kiehauttaen sipulivedessä niin avot!nam. Naudan piffi grillissä toimii helposti,ohuet kanafileetkin uppoo, vaikka curryjugurtin kera.
öö...ostaa lihaa lihakaupasta/lihatiskiltä ja maustaa sen sopivaksi. Eikai nyt noita valmismarinadisotkuja grillata kun hätätilassa jouduttuaan asioimaan ABC:llä. Eihän pihveillä/lihoilla ole mitään "merkkejä", vaan ne on eri elukoiden eri paloja. Härän sisäfile (hiilloksella, lähes verisenä) toimii aina.
Jos haluaa nautaa grillille, niin kannattaa kokeilla myös entrecote pihviä. Korkean rasvapitoisuuden ansiosta se marinoituu nopeasti (puoli tuntia riittää usein), ja pysyy grillin kuumuudessa mehevänä. Kaupan valmismarinoituja lihoja kierrän kaukaa, löytyisikö täältä porukkaa jota kiinnostaisi keskustelu ja reseptienvaihto "luomu"mauilla grillaamiseen, eli itse maustetut lihat, kasvikset jne. Vai pitäisikö suosiolla pystyttää oma keskustelu tälle. Oma perusresepti punaisen lihan (härkä, lammas, poro, hevonen) marinadille: soijaa, öljyä, (vanhaa)punkkua/balsamico yrttejä, pippureita, valkosipulia, chiliä, katajanmarjoja... sinappia (englantilaista) Noita sitten sekoitetaan mielihalun mukaan, kaikkia ei joka kerta tarvita. Öljy ja mustapippuri lienee ainoat joita käytän aina. Oikein hyvä pihvi, tai vaikkapa lampaanfile kannattaa melkein laittaa á naturelle, eli hiukan öljyä, suolaa ja mustapippuria pintaan ja sen kun tirisemään. Edit: Marinointi kannattaa tehdä muovipussissa, niin reilu desi nestettä riittää jo ihan mukavankokoisen lihapalan marinoimiseen. Ylijääneestä öljy-soijamarinadista voi tehdä kastikkeen, helpoimmillaan ihan vain kuumentamalla se varovaisesti kattilassa kermatilkan kera. Marinadiin irronneet proteiinit toimivat suurusteena, eli mitään jauhoja tms ei siihen tarvita. Lopputulos on usein varsin tujua, ei ehkä ihan jokaisen mieleen.
Hyviä perusmarinadireseptejä kaipailisin lisää. Mitä suosittelette kanalle, kalkkunalle, possulle, naudalle..?
Niin kannattaa. Voisin väittää että kotimaisista lihoista ei mikään ole "härkää", eli eiköhän ne ole nautaa tai sonnia.
Kanan kanssa vaikkapa soijaa, hunajaa, inkivääriä, chiliä, timjamia. Poista ylimääräinen näkyvä rasva, sujauta pekoniviipale nahan alle ja kaada marinadia myös sinne. Aamulla kuin teet, niin on päivällisaikaan valmis grilliin. Käy sekä koipien, että rintapalojen kanssa.
Jep. En tiedä mikä tilanne on paremmissa lihapaloissa, mutta Suomessa myytävästä naudanjauhelihasta on 80 % peräisin lypsylehmistä. Ei ehkä ihan parasta naudanlihaa siis. Täytyis kokeilla lähiruokaa myös näissä grillaushommissa. Meillä päin esimerkiksi saa valmiita lajitelmia tilattua lähitilalta.