On olemassa myös linkitettyjä, ei CI+-moduuleita, mutta niitä on ainoastaan vuokrattu operaattoreiden toimesta sellaisiin televisioihin, joissa on ainoastaan vanha CI-paikka, eikä CI+-paikkaa, eikä siis myyty ainakaan suunnitelmallisesti (joskin muistan lukeneeni jonkun tarinan siitäkin, että joku olisi tuollaisen saanut ostettua...) Nykyään en enää tiedä, vuokraavatko nuo operaattorit noita vanhoja moduuleita, kun melkeinpä kaikissa uusissa TV:issä on CI+. Lisäksi voisi olettaa, että jollain aikataululla noita vuokramoduuleita kinutaan takaisin, mutta tuskinpa kovin nopeasti kuitenkaan, koska samalla luonnollisesti asiakas lopettaa HD-tilauksensa, mikäli ei omista, kuin vanhan CI-tekniikan laitteita.
Onhan noita pitkä rivi hyväksyttyjen laitteiden http://www.testatutlaitteet.fi/fi/fi_3.html listalla joissa on pelkkä CI v1 joten tuskin operaattorit ihan heti lopettaa modulien vuokrausta, ainakin TTV:n hinnastossa näkyy olevan 4,90/kk. Ellei sitten mediamafia ala vaatimaan että HD kuva ei noilla saa näkyä...
On toki, joskaan uusia laitteita CIv1:llä vaan ei taideta enää nykyisin juurikaan markkinoille tuoda. Minulla ei tosiaan ole tarkempaa tietoa operaattoreiden aikatauluista tai suunnitelmista, mutta sen tiedän, että linkittävien CIv1-moduulien vuokraus on alunperinkin väliaikaiseksi tarkoitettu järjestely. Mutta kuten tuossa sanoin, niin ihan herkästi eivät operaattorit varmaankaan ole vuokrausta lopettamassa vapaaehtoisesti, jos se tarkoittaa HD-asiakkaan menettämistä eli tosiaan jonkin sortin ulkopuolinen paine tuohon varmasti vaaditaan. Jollain aikavälillä ongelmaksi voi tulla noiden moduulien saatavuuskin, mikäli valmistaminen on keskittynyt CI+-moduuleihin, eikä vanhan tekniikan moduuleita enää saa, mutta en tosiaan itsekään oleta tuon vuokraushomman kovin nopeasti loppuvan.
Ci+-speksia selatessani herää karmiva epäilys, ettei se mahdollista lainkaan tuplavirittimellä toimivia digiboxeja, jotka pystyisivät tallentamaan kahta salattua tv-kanavaa yhtäaikaa. Tuohan vaatisi CAMiltä tuen kahdelle yhtäaikaiselle salauksen purulle eri multiplexistä ja molempien lähetteiden uudelleensalausta jälleen. Onko kenelläkään CI+-modulia, tarvittavaa kaapeliyhtiön korttia sekä tuplavirittimellä varustettua Cable HD Ready-digiboxia? Kokeilisitko onnistuuko kahden salatun kanavan tallennus yhtäaikaa? Jos pelkoni pitää paikkansa, olemme taantumassa jälleen videonauhurin aikakaudelle, kun kaikki "olennaiset" kanavat ovat salattuja HD-kanavia.
Suurin osa tallentavista bokseistahan on ja tullee myös jatkossa olemaan hyvin pitkälti sisäänrakennetulla lukijalla varustettuja, jolloin mahdolliset CI+-tekniikan ja moduulin rajoitteet eivät niitä koske.
Ei se ole noin yksinkertaista. Vanhan CIv1-modulitekniikan ominaisuus oli se, että CAM purki lähetteen ja se tallennettiin selväkielisenä tallentavan boxin levylle. Tämähän ei mediayhtiöille käynyt. CI+-tekniikassa lähete pakattaan CAMissa uudelleen ja se tallennetaan salattuna. Operaattorin lähettämää "lisenssiä" lähetteelle pitää noudattaa myös toistettaessa. Jos speksiä yhtään ymmärrän, niin CAM osallistuu myös tallennetun lähetteen purkamiseen sitä katsottaessa. Jos CIv1-tekniikalla teki tuplavirittimellisen digiboxin, piti CAMin vain osata purkaa kaksi lähetettä, joka vietiin kiintolevylle. Jos sitten samaan aikaan katsottiin kolmatta tallennetta, niin CAM ei osallistunut sen käsittelyyn mitenkään. CI+-tekniikassa modulin pitää pystyä em. tilanteessa käsittelemään kolmea eri lähetettä yhtäaikaa: kahta tallennettavaa ja kolmatta, joka toistetaan levyltä. Sillä onko CI+ CAM moduli vai integroitu ei pitäisi olla merkitystä. Et saa lisenssiä digiboxille, joka ei tallenna lähetettä kryptattuna. "Licensed Product shall not output Controlled Content to any output, except as permitted in this Section 2.0. For purposes of this Exhibit C, an output shall be deemed to include, but not be limited to, any transmissions to any internal copying, recording, or storage device, but shall not include internal non-persistent or transitory transmissions that otherwise satisfy these Compliance Rules and the Robustness Rules. Licensed products are not constrained with regard to the output of Uncontrolled Content by this License Agreement." Löytyipä netistä tällainenkin maininta: "CI+ CAM are designed to descramble one channel at a time, the main technical limitation is that only one transport stream can be feed into a CAM". Jos tuo todella pitää paikkansa, niin CI+-tekniikalla et voi tallentaa MTV3 HD:ta ja Nelonen HD:ta yhtäaikaa. Joudut tyytymään yhteen salattuun kanavaan ja toinen tallennus täytyy tehdä vapaalta SD-kanavalta. Ci+ overview : recordings can be forbidden (the tv station can decide wheather you are allowed to record or not) playback time of recordings can be limited (six hours - 61 days) timeshift can be disabled or limited recordings can be connected to the key of the recorder and will only play on that device fastforward can be disabled it will not be possible to decode more than a single stream (no multituners, pip,...) it will not be possible to decode different pay tv providers if the use different encryption hd signals will only be send to hd-ready certified devices (hdcp) ci+ compatible devices can be shut down remotely if they compromise the protection
CI+kortinlukijaa eikä korttia tarvita ainakaan Sony EX723 T2 tallenteiden katseluun USB-levyltä :thumbsup:
CI-plus.comin forumilta näkyy löytyvän maininta: "Encrypting outgoing content for CI plus CAM is an option that is up to the CAM to decide depending on the program and receiver on the other side. It's up to CAM manufacturer and ultimately up to content owner to decide if content will be encrypted. CI plus is only the tool box that offer possibilty of encryption." Eli tässä tapauksessa DNA:lla ei taida olla bitti päällä, joka pakottaa salauksen päälle. ---- tarkennus: Näköjään valmistaja voi tehdä oman suojauksensa tallennettaville ohjelmille. Tällä estetään siirto toiseen laitteeseen: DTCP whether must be needed? Hi, we do CI+ licensee process in recently ,we plan to develop CI+ STB as a manufacturer,there is a question for DTCP ( Digital Transmission Content Protection ,technology protects high-value digital motion pictures, television programs and audio against unauthorized interception and copying in the home and personal environment ), whether DTCP for USB out (PVR ready) is a "must" for CI+ certification or whether specification must require it? We have our own ways to let the content only play in original disk, also a protection. Thanks for kind reply! -------------------------------------------------------------------------------- Re: DTCP whether must be needed? Hi, DTCP is required is the content is to leave the box and be played elsewhere. In your case, content stored on the USB storage is meant to be played only on the STB. So you can use your own protection scheme. In that case the protection scheme you use fall into global security concern about the box implementation and you have to prove that the scheme you use is secure enough. Ja sama juristijargonilla kohdassa Exhibit C kohta 1.9: http://www.ci-plus.com/data/ci_plus_device_interim_license_agreement_2008_12_16.pdf
Tässä, kuten niin monta kertaa aiemminkin tällä foorumilla, sekoitetaan nyt kaksi asiaa keskenään: CI+ ja Conaxin / Nordigin, Cable Readyn yms vastaavien speksin vaatimukset. CI+-speksi ei koske embedded Conax-laitteita millään tavalla, embedded Conax-laitteet eivät käy läpi CI+testausta, eikä niillä ole CI+-sertifikaattia. CI+ koskee ainoastaan laitteita, joissa on CI+-moduulipaikka. Tämä ei toki tietenkään tarkoita, että sisäisen kortinlukijan omaavat laitteet olisivat testauksesta vapaita tai jotenkin CI+-laitteita paremmassa asemassa. Embedded-paikan ja linkitysavaimien saamiseksi embedded-laitteet käyvät läpi Conaxin oman security-testauksen, jonka sisältö ei taida olla julkista tietoa, mutta myötäilee varmasti nimenomaan tallenteiden kryptauksen ja kopiosuojausvarmistusten puolelta hyvin pitkälti CI+-speksin ja -sertifikaattitestauksen vaatimuksia. Paikallisissa vaatimuksissa (esim. Cable Ready) vaaditaan sitten yleisesti tuota Conaxin tai jonkun muun salausjärjestelmän security-testauksen läpäisemistä tai CI+-laitteille CI+-testauksen läpäisemistä. Eli, summa summarum: linkitys, HD-sisällönsuojaus ja muut turvallisuustekijät ovat tottakai yhteinen nimittäjä sekä CI+-paikan, että sisäisen kortinlukijan omaavilla laitteilla, mutta siinä, missä tietyn salausjärjestelmän sisäisen lukijan omaavat laitteet käyvät turvallisuustesteissä kyseisen salausjärjestelmän valmistajan luona, voi CI+-paikkaan puolestaan lykätä minkä tahansa salausjärjestelmän CI+-moduulin ja siksi testaus suoritetaan keskitetysti muistaakseni brittiläisessä Digital TV Labsissa.
Sonyn telkkuun voi "rekisteröidä" enimmillään 8 USB-kiintolevyä, levyt toimivat ainoastaan siinä telkkarissa johon rekisteröity. Levy ei tunnistu ennää tietokoneessa kun rekisteröity telkkariin, eikä voida kopioida tai katsoa muilla laitteilla.
Nyt vain näyttäisi siltä, että Conax CAS7-version kanssa ei tule olemaan embedded Conax-laitteita ilman CI+-tukea. CI+-tuki tarvitaan, jotta sisällöntuottajien vaatimukset sisällön suojauksesta laitetasolla toimivat heidän odottamallaan tavalla. Voit toki integroida jatkossakin Conax-tuellisen modulin laitteeseen itseensä, mutta CI+ siellä on takana kaikissa tilanteissa. Olet teoriassa oikeassa, mutta käytännössä CI+-maailma on jatkossa kanssamme.
Mistä tälläinen tieto? Linkittäviä CAS7-laitteitahan on jo markkinoilla ilman CI+-moduulipaikkaa kaapelipuolella (ainakin Wbox / Humax, Handan, Topfield) ja tiedän varmasti, että lisää on tulossa myös T2-puolelle. Tiedän myös varmasti, että nämä embedded-laitteet osaavat tallentaa useampaa HD-kanavaa samanaikaisesti tai näyttää yhtä ja tallentaa toista. Kuten sanottua, kattaa Conaxin security-testaus embedded-laitteille testaa ja täyttää ihan yhtä lailla sisällönsuojausvaatimukset. Jos sinulla toki on olemassa tietoa siitä, että CAS-7-laitteita tulee ainoastaan CI+-sertifioituna, niin olen ehdottomasti aiheesta kiinnostunut.
Pahoittelen epätäsmällistä ilmaisuani: Conax CAS7 on siis jo vanhentunut versio. Vasta uusin Conax Contego tukee CI+ tai CableCard-linkitystä ja on ilmeisesti se versio, jota TV-Viihde nyt käyttää. Yksikään noista listaamistasi laitemalleista ei käsittääkseni tue Conax Contegoa.
..no jopas on olettamus:thumbsup: eiköhän se contego ole myös alaspäin yhteensopiva + hyvinhän se linkitys tuntuu toimivan myös cas7.x versiollakin.
CAS7 ei tue CI+-linkitystä. Kerro minullekin kun onnistut tilaamaan DNA:ta tai TV-Viihteeltä kortin ilman pakollista CI+-linkitystä. Kyse ei ole Contegon alaspäin yhteensopivuudesta vaan siitä, että operaattori on päättänyt vaatia sitä viimeisintä ja hienointa - ilmeisesti sisällöntuottajien vaatimuksesta. CI+-vaatimuksesta johtuen myöskään TV-Viihteen, PlusTV:n ja DNA:n palveluita ei tulla koskaan saamaan samalle kortille ennen kuin kaikki edellämainitut siirtyvät käyttämään yhteistä salausjärjestelmää. CI+ toimii hyvin kaapelissa, jossa ohjelmia lähettää aina vain yksi taho. Antenniverkossa sen käyttäminen on vaikeuksien kerjäämistä.
No joo, jos tosta elisan julkistuksesta voi päätellä että korttilinkitys on oltava olemassa YleHD kanavan katselua varten niin se on HTPC-käyttäjien osalta voi voi :weep: Henkilökohtaisesti asia ei ottaisi päähän läheskään niin paljon jos nuo luotettaviksi ja toimiviksi testatut laitteet eivät olisi aivan luokattoman huonoja mitä käyttäjäkokemuksia katsoo. Se on se kun lisähintaa sertifikaatista maksetaan ainoastaan siitä että ihan varmasti jollain kikkakolmosella ei saa ohjelmia kopioitua. Todellisuudessa tietysti saa, HDCP on murrettu ihan perusteellisesti mutta se taas ei ketään kiinnosta. Win7 ymmärtääkseni mahdollistaa DRM ilosanoman vastaanoton kryptausta tukevilla BDA-ajureillaan. Lisäksi on vielä tämä "trusted computing" juttu jossa käyttäjää suojellaan tuomalla pelikonsolityylinen kaikenkattava DRM kotikoneisiin. Nyt kun vielä joku tekisi moista tukevan kaapelikortin jossa on CI+ tuki.. Taitaa vaan olla sen verran marginaalinen sovellus että saadaan toinenkin tovi vartoa sellaista. Mulle kelpaisi toki myös Hulu.fi