Korttilobbareita on tosiaan tavattu netin keskustelupalstoilla useaankin otteeseen, mutta henk.koht. sellainen mielipide ettei julkisen palvelun kanavia tule laittaa kortin taakse, sehän on sitäpaitsi kirjattu lakiinkin että Ylen kanavien on oltava kaikkien suomalaisten vapaassa vastaanotossa juuri tuon julkisen palvelun aseman takia. Enkä suoraan sanottuna edes ymmärrä miten Yle HD on onnistuttukin salaamaan ja vielä vaaditaan korttilinkitystäkin. Asiassa on toinenkin mutta. TV Viihde ei kuulemani mukaan anna useampaa korttia samaan talouteen joten jos kaikki Ylen kanavat olisi salattu, niin silloin katseltaisiin vain yhdestä telkkarista kerrallaan Ylen kanavia. Ei tuollainen toimi. Plustv:ltäkään ei enää saa rinnakkaiskortteja. Lisäksi, jos Yle olisi kortin takana, niin ei riitä että maksettaisiin vain katselumaksut, lisäksi tulee erilaiset ylläpito ja korttimaksut jotka etenkin Plustv:llä ovat varsin kovat. En siis usko että kansa tuollaiseen suostuisi niitä muutamaa korttilobbaria lukuunottamatta. Paras, ja myös pienituloisia hyvin huomioiden, keino rahoittaa Yleä olisi budjettirahoitus, rahastoiden tai ilman rahastoa. Kepu ja Vihreät tätä vastustaa, Kokoomuksella ja KD:lla ei liene varmaa mielipidettä, Persut, Demarit ja Vas.liitto kannattaa budjettirahoitusta. Sori että meni politiikan puolelle mutta halusin takertua tuohon korttikysymykseen. Ja siihen liittyy ikävä kyllä myös politiikkaakin.
Must carryn yhteydessä kaapelilähetys on antennilähetyksen seurannainen. Eräissä tapauksissa kaapelilähetys voi olla myös kaapeliyhtiön oma järjestely. Yle on ilmoittanut, että sen YLE HD on minkä tahansa verkko-operaattorin saatavissa sopimuksesta riippuen. Teoriassa siis suoraan Ylen kanssa tehtävällä sopimuksella. Salauksen suhteen on mielenkiintoista huomata, että Ranskassa, Englannissa ja Ruotsissakin antenniverkossa ovat valtakunnalliset pääkanavat kuten France2, BBC ONE ja SVT1 nähtävinä vastaavina simulcast-hd-kanavina vapaasti eli salaamattomina, Free to Air, FTA. Englannissa Freeview-vastaanotossa ovat halvimmat DVB-T2-HD-digiboksit ilman korttipaikkaa ja ilman sisäistä tallenninta hinnaltaan noin 70 puntaa eli 100 euroa. BBC on saanut vuosi sitten Ofcomilta (Viestintävirastolta) luvan toteuttaa EPG:n avulla Huffman-koodeihin perustuvan menettelyn, jolla voidaan aikaansaada yhteen kappaleeseen rajattu Blu-ray-kopio Freeview-vastaanotossa. Menettely on käytössä vastaavassa Freesat-satelliittivastaanotossa. http://www.guardian.co.uk/media/2010/jun/14/bbc-freeview-antipiracy-ofcom Satelliittivastaanoton Huffman-kaaviokuva BBC HD-blogissa http://www.bbc.co.uk/blogs/bbcinternet/2009/04/welcome_to_some_new_initials_d.html
Ymmärtääkseni PlusTV:ltä saa edelleen rinnakkaiskortteja - ainakin juuri kun kirjauduin palveluun sisään, oli siellä edelleen lisäkorttien tilausmahdollisuus (5.95+2.99 = 8.94 kuukaudessa per lisäkortti, max 3. lisäkorttia). Noin muuten tämä koko korttipelleily - ja erityisesti CI+ -kuvio on sieltä syvältä. Ei ihme että jengi hommaa yhä enenevin määrin sisältönsä T-kaupasta (tm), kun maksamalla saa vaan kuraa niskaansa. :OI
CI+-kortinlukija toki maksaa nyt muutaman kympin enemmän, kuin vanhanmallinen lukija, mutta niin tuskin kauaa on, kun nuo yleistyvät ja vanhanmalliset lukijat pikkuhiljaa vähenevät. Linkitetty kortti toimii myös entiseen tapaan kaikissa linkitystä tukemattomissa laitteissa, eli tuollaista haittaa ei ole. Mutta kyllähän tuo silti elämää hankaloittaa. Kanavien aukisaaminen tuntuu olevan ainakin toistaiseksi yhtä sähläystä (toki paranee ajan kuluessa), yhteensopivuusongelmat lisääntyvät, kun mukaan tulee lisää liikkuvia osia ja ennenkaikkea toki teknologisesti hypätään askel kohti kivikautta, kun tallenteiden monihuonekatselu ja verkkolevyille kopioiminen tehokkaasti estetään. Niin kauan, kun HD on vain kiva lisä entisen SD-tarjonnan ohessa, niin näiden rajoitusten kanssa kykenee toki elämään pitäytymällä SD-tallennuksessa kaiken innovatiivisen suhteen, mutta siinä vaiheessa, kun SD-tarjontaa oikeasti lakkautetaan HD-kontentin tieltä, alkavat nämä rajoitukset varmasti ärsyttämään ja paljon.
Ennen tuota datarottien ärsytyskynnys ylittyy varmasti, eikä koko ongelmaa enää edes ole PC-puolella. => Suojausta taas kehitetään vähän lisää ja hankaloitetaan normaaleiden tv-laitteiden käyttöä. Sonyn seuraava myyntihitti voisi olla 6-kortin vaihtaja. Liks-laks kaukosäätimella naksuttelemalla uusi kortti naksahtaisi telkkarin kylkeen.
Toimii vain niin kauan, kun operaattori ei vaadi lähetyksessään linkitystä. Esimerkiksi Ruotsissa pisti Boxer-operaattori vaatimuksen päälle ja johan lakkasi kaikenkarvaiset Miracleboxit ja vastaavat toimimasta.
CI+ lukijan hintojen aleneminen ei paljoa lämmitä mieltä, jos Cable HD Ready telkkarissa ei ole tukea CI+ lukijalle. Silloin ainoa vaihtoehto on maksaa kaapelioperaattorille linkitetystä CIv1-korttilukijamoduulista vuokraa ~5/kk, koska linkitystä tukevia moduuleita ei voi ostaa omaksi. Parissa vuodessa lukijan vuokraan menee jo 120. Sillä hinnallahan melkein saa Cable HD Ready digiboksin, jossa on kortinlukija jo valmiina. Itseäni kiinnostaisi vain Yle HD, mutta linkityksen takia joutuisin maksamaan CIv1-moduulista vuokraa kaapelioperaatorille ~5/kk, sillä n. vuoden ikäinen Cable HD Ready telkkarissani on oleva CI-paikka on mallia CIv1.
No nyt käsittääkseni puhuttiin SD-bokseista ja SD-kanavista, näin ainakin ymmärsin tuosta aiemmin. SD-kanaville nyt ei olla laittamassa linkitystä päälle ainakaan Suomessa. EDIT: niin ja tähän pitää tottakai lisätä, SD-kanaville ei laiteta linkitystä kaapeliverkoissa tai DVB-T-verkossa. Jos T2-verkoissa lähetetään SD-kanavia, niin ne saatetaan toki laittaa linkitystä vaatimaan, koska periaatteessa kaikki katselulaitteet T2:ssa linkitystä tukevat. Kaapelissa ja T-verkossa sen sijaan linkittämällä suljettaisiin aivan helvetin iso määrä SD-laitteita pois maksukanavien tilaajalistalta, tälläistä itsemurhaa operaattorit eivät varmasti ole harkisemassa.
Näin tottakai on ja varsinkin tuo Ylen ja muiden peruskanavien linkitys on kyllä melkoista hölmöilyä. Asian häiritsemisen aste riippuu tottakai suureksi osaksi siitä, miten asia omaa käyttöä koskettaa ja omaa näkemystäni tuo aiempi viestikin oli, siis miten tämä asia omaa käyttöä häiritsee. Lähinnä mainitsin siis tuon hinnan alenemisen, kun tuo CIv1-moduulin hinta tuossa tuotiin esiin. Täällä harrastajien parissahan tämä ongelma sinänsä korostuu tai on korostunut jo aiemmin, "tavallinen" kansahan ostaa kiltisti linkittävät laitteet ja käyttää niitä suurinpiirtein samalla tavalla kuin ennenkin HD-maksukanavien kanssa. Vaan kenties nyt näiden peruskanavien kanssa kun aletaan sähläämään linkityksellä, alkaa homma riipimään "tuulipukukansaakin", jota eivät maksulliset HD-kanavat ole kiinnostaneet, kun huomaavat, että se pari vuotta sitten ostettu puolentoista tonnin TV ei näytäkään sitä uutta hienoa HooDeeta ilman, että vuokraa jotain lukijoita kaapeliyhtiöltä ja niin edelleen.
Miksi YLE HD tuli must carry velvoitteen piiriin, kun YLE SD on sitä. Teräväpiirtolähetykset, mm. YLE HD, ovat niin pitkään eräänlaista kokeilua/ekstraa, kunnes ne korvaavat kokonaan (2016?) SD tasoiset lähetykset.
CIv1 -vuokramoduuleissa on ymmärtääkseni vielä se etu, että HTPC-käyttö on mahdollista ja arkistointikin on täysin vapaata PC-ympäristössä. Toki aika suolaista maksaa kuukausivuokraa. Linkitetty kortti toimii kyllä vanhoissa digibokseissa, jotka eivät ymmärrä linkityksestä mitään. Esim. minulla on linkitetty kortti wboxissa, mutta se toimii mainiosti SD-kanavien osalta myös olkkarin vanhassa digiboksissa.
Viestintämarkkinalain mukaan Yleisradio Oy:n ohjelmistot niihin liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen kuuluvat siirtovelvoitteen piiriin.
http://avoinyle.fi/www/fi/FAQ/HD.php : "Koska kanava on määritelty must carry -kanavaksi, signaali pitää jakaa samoilla pelisäännöillä kaapelissa kuin maanpäällisessä verkossa: maanpäällisessä verkossa kanava on saatavilla ainoastaan salattuna." Ehkä tässä on olennaisin vastaus - ei liene sattumaa, että lauseen loppussa on erikseen mainittu (korttia edellyttävä) salaus. YLE kun lähettää toivottavasti toimintansa luonteesta huolimatta jatkossakin myös muuta kuin omaa tuotantoaan ja ko. tuotantoyhtiöillä saattaa olla omia vaatimuksia HD-jakelulle. Se on kyllä totta, että niin kauan kuin SD-lähete on saatavilla YLE HD:n must carry-status ei ehkä olisi välttämätön - en tiedä olisiko Viestintämarkkinalakia voinut tulkita noin. Ja saattaahan YLE HD tosiaan poikia kaapeliyhtiöillekin lisäbisnestä kunhan nyt ensin selviävät pelkästään YLE HD:ta halajavien ilmaisten korttien kyselyhässäkästä...
HTPC on käytössä itsellänikin, mutta CI-liitännällä varustettuja Linuxissa toimivia DVB-C kortteja on vaikea löytää. Sen vuoksi käytössä on softcam ja usb-liitännäinen smart card reader, jolla tilaamani maksulliset SD-kanavat näkyvät ongelmitta. Hyvä, jos linkitetty kortti toimii vanhoissa SD-bokseissa, mutta miten lienee jatkossa? Jossain vaiheessa sekin ilo saattaa loppua, kuten jo tuossa yhdessä aiemmassa viestissä mainittiin.
Ei se lopu, ihan oikeasti. Kun mitään ulkopuolista painetta SD-palvelujen linkittämiseen ei ole, ei operaattoreilla todellakaan ole mitään intressiä pakottaa linkitystä ja riskeerata SD-asiakkaiden (tai sekä HD- että SD-laitteita omaavien asiakkaiden) katoamista. Kodeissa on satoja tuhansia SD-laitteita korttipaikalla ja sellaista päätöstä ei tulla tekemään, että noiden osalta maksutv-katselu loppuisi.
Mitä tekee maksukortilla yhdessä kortissa? Paluu menneisyyteen on tosiaan edessä HTPC puolella. Tällähetkellä maksukanavia voi tallentaa ja katsella yhdellä maksukortilla lähes rajattomasti, ainoastaan virittimien määrä on esteenä.
En tarkoittanutkaan sitä, että SD-kanavia alettaisiin linkittämään, vaan sitä että toimivatko CI+ lukijaan linkitetyt kortit linkittämättömillä SD-bokseilla ja HTPC:llä jatkossakin. Teoriassa kai pitäisi toimia, mutta mistä sitä koskaan tietää?
Kaikkea sitä kuuleekin. Koko sertifikaattiviritys on räätälöity sitä varten että digiboksien katteet pysyvät kohdallaan koska "harmaa"tuonti ja ylipäätään minkäänlainen kilpailu on estetty. Toissijainen asia on sitten se kopioinnin estämisen vaatimus. Käytännössä sertifikaatti varmistaa ainoastaan sen ettei kopiointi ole mahdollista. Myyntiin on tullut sertifikaatin kanssa täysin luokattomia HD-digibokseja vrt LA Digital DVB-C 5201 ja Finnsat FHD3200PVR-C jotka todistavat ettei laitteiden laatu millään tavalla ole sertifikaatin edellytys. Lisäksi ohjelmistopäivitys vaatii uudelleensertifioinnin joten Wbox-käyttäjät ovat nyt nautiskelleet elämästä ilman stressiä siitä että maksukanavia pitäisi ajastella kun se ei ole mahdollista. Ruotsissa kyllä on selvitty ilman sertifikaatteja ja siellä onkin korjattu firmis ollut käytössä hyvän aikaa. Jos sertifikaatin saamisen edellytys oikeasti olisi että tallentava HD-laatikko toimii luotettavasti perustoiminnoillaan (=tallennus, katseleminen, ajastus) ennenkuin sen voi tuoda myyntiin niin jotain ymmärrystä voisi osoittaa. Nyt voittajia ovat DRM fanit ja kaikki muut häviävät. Muoks: Topfieldin HD-boksiin oli näemmä tullut firmispäivitys. Olikohan nyt ihan varmasti muistettu sertifioida päivitetty softa?! Kohta KTV-liitto ottaa tarrat pois toppareilta ellei suojeluraha ropsahda tilille
Tällainen ajatus kieltämättä tulee mieleen... Kortin linkitys ajaa samaa asiaa; onkohan Suomen tai EU:n kilpailuviranomaisilla mitään sanottavaa tähän. Onko linkitys muuten DVB-T2:n käyttöönoton edellytys? Mikäli ei niin ketju DVB-T2 linkitettynä -> YLE HD Must Carry-statuksella -> YLE HD linkitettynä myös kaapelissa on hienosti lobattu.