Kyllä! On todella mureaa ja maukasta lihaa - myös muutkin osat. Mutta aiheeseen - Hyvä klassinen grillherkku on herkkusienet: naksautetaan kanta pois, kääritään laidan ympärille pekonia ja kuoppaan sinihomejuustoa. Sitten grilliataan lakki alaspäin kunnes juusto on sulanut ja pekoni rapeaa. (Ja tietysti sienten kannat voi paistella siinä samalla.) Ja sitten lihapuolella: hyvä idea on keittellä kunnollista porsaan kylkeä (=ribsejä) ensin liha/kasvis -liemessä kypsäksi ja sitten suhauttaa myöhemmin nille hyvän pinnan grillissä, grillikastiketta pintaan sivellen.
Mitään näppärää ja nopeaa vinkkiä kalalle ja muurinpohjapannulle? Tuli pannu ja poltin hommattua juhannukseksi ja siinä jo useat plätyt paistettu, nyt vois viikonloppuna kehitellä jotain muuta. Lähinnä lohta tai kirjolohta ajattelin, tähän hätään ei taida oikein muuta fisua saada.
Silakoita/muikkuja minä ensin muurikalle laittaisin mutta miksei lohtakin voisi.. täällä kyllä lohi löytää itsensä savustimesta eikä grillistä/muurikasta mutta makuja on monia.
Possuconfit grillattuna on tosi jees ja helppo tehdä suurellekin määrälle. Possua on hyvä ostaa about 400g per syöjä. Possu siis luutonta kylkeä. Eikä maksa paljon, joku 5e/kg Possu uuniin niin että peittyy nesteeseen. Nesteeseen pari desiä valkkaria, timjamia, joku 5-10 valkosipulinkynttä, parit mustapippurit, laakerilehtiä ja suolaa. Jatkaa lientä rasvalla kunnes peittyy (esim rypsiöljy) 12h uunissa, n. 100 asteessa Pois uunista, nesteen roskiin ja possu painon alle ja kylmään, vähintään 3h Leikkaa annospaloiksi ja grillaa tosi kuumalla jotta pinta vähän hiiltyy. Jos palojen paksuus sellaiset 3-4cm niin ottaa kuitenkin 3-5min per puoli (grillin tehosta riippuen) jotta sisältä lämpenee (liha huoneenlämpöistä). Jos tekee "avotulella" niin rasvapuolen kanssa kannattaa olla varovainen, palaa aika helposti kun rasva saa avotulen syttymään. Melkein kannattaa pöyritellä kaikki muut puolet ensin ja vikana toi rasva. Kypsyysastetta ei tarvii miettiä joten sopii aloittelevalle grillimestarille Kastikkeeksi esim tämä: http://www.grillimestari.com/coca-cola-grillauskastike-a-24.html Ihan lopussa kannattaa vähän tätä kastiketta valella lihoille. Lisukkeeksi sopii esim coleslaw. Tämä helppo tehdä ja kannattakin tehdä edellisenä päivänä eli tässäkään ei ajatusongelmaa. http://www.ruokala.net/resepti/amerikkalainen-kaalisalaatti-coleslaw-1 Varsinkin nyt kaali on tosi hyvää, joten erinomainan aika tehdä
Täällä tuppaa kauppojen valikoima olemaan kalojen suhteen aika rajallista, mutta täytyy huomenna kattella, mitä löytyy. Kirjolohta kuitenkin on yleensä tarjolla, ja mikäjottei siitäkin muurikalla hyvää saa. Täytyy koittaa kehitellä jotain, kalaa nyt kumminkin tekee mieli köksätä.
Kalan maku ja haju voi tarttua pannuun tiukasti, jolloin esim. seuraavaksi tehtävät letut maistuvat "erikoisilta". Kalan valmistukseen tulisi käyttää vain näitä varten tarkoitettuja ruuanvalmistusvälineitä.
No jaa, on kai kalaa valurautapannuissa ennenkin valmistettu. Sallaan, eli rosolliin täälläpäin laitetaan silakkaa, joka paistetaan kuivaksi koppuraksi perinteisesti valurautapaistinpannussa, mutta eipä siitä makua pannuun jää. Muurikkapannun kyllästin kunnolla ennen käyttöönottoa silavalla, joten pesukin onnistuu hyvin.
Valurautapannu pestään normaalisti pelkällä kuumalla vedellä. Kalanmaun saa valurautapannustakin pois, mutta tähän tarvitaan astianpesuainetta. Tällöin pannu tulee rasvapolttaa uudelleen, jotta sen paisto-ominaisuudet palautuisivat. Valurautaiset kalapannut on yleensä emaloitu sisältä pesun helpottamiseksi ja pesuaineiden käytön mahdollistamiseksi.
Valurautapannusta saa kalan suht helposti pois keittämällä pannussa vettä pitkään. Jos tällä ei lähde, ihan snadisti pesuainetta. Jos laittaa tosi vähän, pöljy pintaan yleensä riittää.
Lohta voi hyvinkin paistaa parilassa tai muurikassa. Kannattaa ensin nyppiä mahdolliset ruodot pois ja sitten leikata sopiviksi siivuiksi. Mausteet oman mieltymyksen mukaan - tosin suola ja grillimaustekin toimii. Ensin kannattaa paistaa paljaan kalan puolelta, että suomujen (tai liman) maku ei tartu lihaan (käännetään vain kerran). Itse putsaan grillilevyn talouspaperilla ja rypsiöljyllä ennen ja jälkeen grillauksen. Kalan maku ei ole vielä kulkeutunut muihin ruokiin.
Tuli kokeiltua Vatajan ribsejä. Vaan eipä ollut kaksista. Itse liha oli hyvän makuista, se vähä mitä liuden ympäriltä pystyi kaluamaan. Syömisprosessi muistutti broilerinkoiven putsausta; kova ja sottainen homma, mutta lopussa jää nälkä. Ja kalaa ei viime vikonloppuna kaupasta löytynyt, tuli grillattua yksinkertaisesti broileria. Ja oli muuten hyvää.
Kuullostaa ihan hyvälle. Muttamutta... Itse kun EN juo viiniä, en valkoista, en punaista tai mitään muitakaan, niin kai tuon viini voi korvata jollain? Ei viitisi pullollista ostaa jääkaappiin väljehtyyn, kun ei sitä sieltä tulisi koskaan kuitenkaan sitten tulisi loppuun käytettyä...
Joo, sitä nyt tulee sitten muuteki juotua ja joskus löytyy jääkaapistakin... Pitääkin tässä jossain vaiheessa testata...
Tuollaiseen käy hyvin myös laimennettu omena/valkoviinietikka. Mutta voi sen pienen viinipullonkin ostaa keittiökaappiin ihan marinadeja ja kastikkeita varten. Juomakelvottomaksi seissyt viini kuin usein on jopa parempaa erityisesti marinadipohjana, eli kaikkea ei tarvitse käyttää kerralla.
Olenko ainoa, joka haluaa syödä makkarat makkarana ja lihat lihana? Jotenkin tuntuu hassulta laittaa makkaraan 99% lihaa, mitä lie mössöä sekään, kun pihvitkin on olemassa. Mieluummin kunnon jauhomakkara ja pihvi erikseen kuin, että molempia tungetaan samaan. Niin ja maitua juomaksi.
Hyvän makkaran voi maustaa ihan eri tavalla kuin pelkän lihakimpaleen, sen takia lihaisa makkara on aina hyvä vaihtoehto
Pienimmät viinipullot ovat 0,25 litraa, mitä Alkosta löytyy eli ei sitä tarvitse mitään 3 l tonkkaa ostaa, jos haluaa viiniä maustamiseen käyttää. Jos on totaalikieltäytyjä tässä suhteessa, niin silloin toki homma on eri...