Meinasi kyllä itseltänikin mennä vähän takavasemmalta ohi, mutta onneksi taltioin uusinnan digiboksille ja katsoin heti seuraavana aamuna. YLEn tuntien veikkaisin, että DVD on tulossa. On tämä sentään sieltä kotimaisten sarjojen paremmasta päästä, ja huonompiakin ovat julkaisseet. Ja pitää vielä tarkentaa omaa viestiä. Se ajankuva taitaa olla tarkemmin ajateltuna oikeastaan suuremmassa roolissa kuin juoni. Jaksossa näytettiin monia aitoja uutispätkiä esim. vanhan valtauksesta (joka itselleni on tuttu vain jälkijutuista vaikka elelin jo silloin, mutta olin vasta 7 v. joten uutiset eivät kiinnostaneet..). Lisänä oli kuvanauhaa 60-luvun Helsingin katunäkymistä. Mustavalkoisen 4:3 -kuvan heittäminen väliin ei häirinnyt ollenkaan vaan paransi fiilistä.
Steal This Movie (2000) on 60-luvun USA:laisen radikalismin klassikkokirjan Steal This Book (1971) filmatisointi.
No Place to Hide aka Rebel (1970) Sylvester Stallone tositapahtumiin pohjautuvassa, 60-luvun lopun radikalismin ja hippiliikkeen ympärille keskittyvässä draamassa. Afrokampauksia, pulisonkeja sekä lepattavia lahkeita.
Zabreskie Point ja Antonionin muutkin elokuvat ovat hyviä ajankuvia. Valley of The Dolls (1967) kanatta myös mainita. Omia suosikkeja tuolta ajalta aina olleet ranskalaisten ja sveitsiläisten ohjaajien elokuvat. Eurooppalaista elokuvaa ei voi unohtaa, kun puhutaan 60 ja70 luvusta.
Itse itseäni lainaten, mutta hiukan alkuperäistä quotea muokaten: Tämä tietty voi olla osittain offtopic, koska nämä leffat voisivat olla osittain 80-lukuakin kuvaavia. Aihe on ollut mielessä jo pidempään, mutta tuli uudestaan mieleen kun katsoin nyt Yle Teeman Kino Helmi: Painostava hiljaisuus Klo: 21.50 Pvm: 09.07.2009 (Die Stille Nach dem Schuss, Saksa 2000, 100'). Joka mielestäni oli ihan ok. Myös muutaman muun viime vuosien tuotannon elokuvan olen nähnyt jotka kuvaavat osittain DDRää: Bader Meinhof, Good bye Lenin. Nämä olivat myös ok. Laittakaapa vain reilusti jotain suosituksia jos mieleen tulee. Kiitos.
Ekana mieleen tulee juuri katsomani The Conversation. Ja myös aikaisemmin mainitut Bullitt ja Le Mans. Lisäksi listaa voi jatkaa loputtomiin, mutta hyvinä esimerkkeinä vaikkapa Death Wish, Dirty Harry, Sharky's Machine, Dog Day Afternoon, Serpico, The Marathon Man ja The Graduate. Onhan noita. Niin, ja onhan noita uusiakin, esmes Boogie Nights ja 54. DDR:ään sijoittuvista elokuvista tulee mieleen Das Leben der Anderen, vaikka tosiaan sijoittuu 80-luvulle.
Heti tuli mieleen Bertoluccin The Dreamers, jonka tapahtumien taustalla kytevät vuoden 1968 Pariisin opiskelijamellakat. http://akas.imdb.com/title/tt0309987/
Minisarjassa Avaruuden sankarit (From the Earth to the Moon) on jonkin verran ajankuvausta, erityisesti jaksossa 4 1968. Wikipediasta:
Running On Empty (©1988) 1960-luvun radikaalipasifistiperhe pakenee FBI:tä kaupungista toiseen vuosikymmenestä toiseen vanhempien räjäytettyä pommin aselaboratoriossa 1971 The Weather Underground (©2003) Dokkari samasta aiheesta: Weather Underground, eli The Weathermen oli ryhmä radikaaleja ja idealistisia nuoria, jotka toimivat Vietnamin sotaa ja rasismia vastaan 1960- ja 70-luvuilla, osa ryhmästä ryhtyi käyttämään aseinaan pommeja ja väkivaltaa
8 Surmanluotia löytyy yleshopista. Siellä on myös monia muitakin kotimaisia 60-luvun teoksia, palmut jne. http://www.yle.fi/yleshop/
Jos Oliver Stonen The Doors oli mieleinen ajankuva, niin aitoa tavaraa löytyy Paul Ferraran 37 minuutin dokkarista Feast Of Friends (©1970). Todella levotonta meininkiä.
http://www.imdb.com/title/tt0065537/ http://www.youtube.com/watch?v=k2Scz91hEKg&feature=related Löytyy tuosta videosta tuttu nainen, eräästä 80-luvun lopun toimintapätkästä tai elokuvasarjasta oikeammin.
'70s ja dekkarit jos menee niin toki Clint Eastwoodin ekat Harry Calaghan vai mikä roolihahmon nimi olikaan Likaisessa Harryssä, Magnum 44 jne...
The '60s (1998) taitaa olla just sitä mitä nimikin antaa odottaa. Future Filmin elokuvasta 1999 julkaisema VHS "60-luku - muutosten sukupolvi" on lyhennetty alkuperäisestä noin kolmesta tunnista kahteen.
Arthur Pennin Four Friends vuodelta 1981 julkaistuu elokuussa DVD:llä. Videokasetin kannesta: "Seuraamme näitten neljän ystävän kohtaloja v. 1961 pidetyistä koulunpäättäjäisistä lähtien 60-luvun loppuun saakka ja jätämme heidät silloin erittäin vastahakoisesti!"
Älkää nyt hyvänen aika unohtako 60-luvun alun parhaita kotimaisia elokuvia. Eli Komisario Palmuja. Komisario Palmuhan hoiti hommiaan sen ajan Helsingissä ja kuvaukset ajasta ovat varmaan aika kohdallaan. Hyviä elokuvia kaikki kolme.