Ei tietenkään mikään takaa noiden instanssien osaamista, varsinkin kun taloyhtiön hallitukseen on varsin vaikea saada henkilöitä mukaan (osaavista puhumattakaan). Isännöitsijä on kuitenkin helposti vaihdettavissa ja hallitukseenkin pääsee mukaan jos oman omaisuuden hoito kiinnostaa. Itsekin aion livetä hallitusvastuusta viimeistään siinä vaiheessa kun taloyhtiön ikä lähestyy kymmentä vuotta (rakennuttaja vastuu päättyy) koska tuo nykyinen asunto-osakeyhtiölaki yrittää sälyttää kohtuutonta vastuuta taloyhtiön hallitukselle esimerkiksi kuntokartoitusten ja korjausten valvonnan osalta. Lakiin liittyen meilläkin (pienessä yhtiössä) tarkoitus edelleen pitää isännöitsijä ja kiinteistönhoito ostopalveluina vastuukysymysten vuoksi.
Näinhän se menee, jos menee hyvin. Valitettavasti asia on aivan toinen, kun ei menbe hyvin. Asuntoyhtiöissä voi pekkaroida liian helposti. Hyvä, jos et ole nähnyt tuota nurjaa puolta.
Uudessa laissahan ei hallitukselle oikeastaan tullut lisävastuuta. Vaan vastuut kirjattiin yksiselitteisemmin lakiin, jotta tulkintaongelmilta vältyttäisiin. Esim. kuntokartoitus ei ole lakisääteinen, vaan se suositellaan tehtäväksi, jotta olisi jokin pohja jonka päälle kunnossapitotarveselvitys pohjautuisi. Mutta tuosta valvonnasta. Kyllähän se niin on, että aina kun rakennetaan, saneerataan tai tehdään mitä tahansa muuta asiaan liittyvää toimintaa, omistajalla on valvontaoikeus ja -velvollisuus. Käytännössähän taloyhtiö omistaa kiinteistön, joten urakoiden/saneerausten valvonta tulee järjestää taloyhtiön toimesta, eikä urakoitsijan (tässä tapauksessa osakkeenomistaja).
Itse asiassa kokemuksia nurjista puolista ja henkilöongelmista riittää muutamankin jutun aiheeksi mutta en viitsi niistä sen enempää haastella julkisesti. Uusi laki ja etenkin sillä pelottelu (esim. Kauppalehti tänään) aiheuttaa sen ettei hallitukseen saada enää muita kuin rohkeita vara-maureja ja vara-paavoja mukaan. Kommentoin sen verran että parissa pienessä as. oy:ssä olen kokenut hallituksessa, pj:nä ja aikaisemmin isännöitsijänäkin olon pienemmäksi pahaksi kuin sen että luovutan homman kaiken maailman puupäille. Otsikon aiheeseen vielä se että keittiöremontti lähestyy uhkaavaa vauhtia 4 vuotta vanhassa talossa. Iskun halpissarjan ovissa näkyy käytön jäljet liian hyvin ja osa ovien kulmista on jo rikki. Astianpesukone (AEG:n perusmalli) on sen verran äänekäs että sen taidan vaihdattaa ensimmäisenä. Ja sitä vesihanaa en laita itse paikalle, kokemusta on että koneen hajotessa mistä tahansa syystä vesivahingon vastuu jää asentajalle.
Juuri tuo on järkevä menettelytapa vesiliitännöissä. Kannattaa teettää ammattimiehellä, ettei joudu vastuuseen myöhemmin. Putkiliikkeellähän on takuut ja vastuut töissään.
Nyt olisi keittiöremontti siinä vaiheessa että taloyhtiön hallituksen nimeämän edustajan olisi tarkoitus tulla katsomaan ja hyväksymään. Sähköt ja vesityöt on tehty ammattimiesten toimesta ja kaikista töistä löytyy asianmukaiset dokumentit. Kahdesta asiasta on tullut hieman eripuraa jo ennakkoon: -Keittiön välitilan vedeneristys. Tätä emme tehneet koska pintaan tuli lasi + tapetti ja en ymmärrä mitä vedeneristys lasin alla olisi auttanut. Sen sijaan vedeneristeen päälle tapetoiminen ei olisi onnistunut ainakaan helposti. Lasi tullaan saumaamaan lasiliikkeen toimesta kiinni laminaattitasoon. Yksi yhtenäinen pöytälevy ja saumaton lasi (pituus 3m). Kun saumataan kunnolla niin vuodon mahdollisuus on olematon. Keittiö ei ole märkätila, enkä ole löytänyt yhtäkään määräystä joka käskisi näin tekemään. -Väittivät myös että allaskaappiin pitäisi asentaa samanlainen allas kuin tiskikoneen alle. Voihan tuon laittaa, vaan helvetinmoinen näpertäminen saada kaikki vesiputket yms menemään sen kaukalon läpi ilman vuotoja. En löytänyt faktaa joka oikeasti käskisi tekemään näin. Onko joku tehnyt? Ideoita miten tehdä homma tiiviisti? Pienen yhtiön ehdoton ongelma on se, että ei pysty vakuuttamaan jengiä siitä että asukkaiden harrastuksena sivussa hoitama isännöinti, remontinvalvonta jne on ihan helkkarin huono idea. Hulluhan sitä saa olla että hallitukseen menisi... Tuohon PeteK:n mainitsemaan Optiwhiteen. Sitä tilattiin välitiloihin, 305x50 ja 160x50 palat hiottuna, kuljetettuja ja asennettuna tulee maksamaan noin 600e. Ehkä on riistoa, ehkä ei, tässä vaiheessa remonttia budjetin jo käsiin räjähdettyä ei enää voi stressata
Vesieristettähän ei saa olla kahta kerrosta, siis niin että siellä välissä voisi olla kosteutta. Tiivistetty lasi varmasti on vastaava rakenne, tämä kannattaa ottaa puheeks jos tulee sanomista. En ole kuullut että tällästä voisi vaatia, mutta esim jakotukkeihin on olemassa kaukaloa jossa läpiviennit on nostettu. Tosin en usko että sellaisissa on tarpeeksi isoa reikää viemäriputkelle, mutta kai tollasta vois tutkia? Joka tapauksessa tälläin kai se pitäis tehdä että läpivientikohdat on korotettuna jos tollaista meinaa tehä. Kannattaa kuitenkin muistuttaa ettei harrastelijatkaan voi ihan mitä vaan vaatimuksia keksiä päästään.
Itse tein tuon vesieristeellä, jälkikäteen tuon voi tehdä helposti esim. muovimatosta, siis lattiamatosta, osta jotain parkettikuvioista, saat halvalla, 5e/m2. Tiivistät sitten reijät/saumat silikonilla. Riittää varmasti ja on vaksikin tyytyväinen.
järvikivi kyseli ipad telinettä. tässä olisi, mutta moottoria ei kyllä löydy. Tällaisenaan myös aika kiva kotiautomaatioon: http://www.launchport.com/products
Hmm, aika mielenkiintoinen. Nyt kun etureunaan ympätyt LED-valot veivät kaapin alta tilan moottoroidulta telineeltä niin tuollainen kiinnitys voisi olla hyvinkin varteenotettava. Pitää pistää korvan taakse. Onko muuten kenelläkään ideaa 60cm leveään kaappiin asennettavasta integroidusta viinikaapista? Mielellä on yksi, hintaa tingittynä melkein 2000e. Whirlpoolilla myös ihan ok näköinen (ARC 227), mutta tuota ei ole missään nähtävissä ja sikaa ei haluaisi ostaa säkissä varsinkaan Whirlpoolin kohdalla. Festivon kaapit taas on 50-senttisiä. Temperointikäyttöön tulisi, ei siis vuosien varastointiin.
Tuo allaskaapin valuma-allas on itellä ainakin toteutettu niin, että putkien läpiviennit on silikoonattu ja allaskaapin reunat silikoonattu. Putket on sellaset muoviputken sisällä kulkevat ilmeisesti. En tiedä täyttääkö määräyksiä ja vaaditaanko tuota, mutta itse laitoin ton allaskaapin reunuksen silikoonin, kun putkimiehen jäljiltä oli pieni vuoto ja noin puoli desiä vettä valui kaapin sokkeliin. Oli aika kuivailu, vaikkei vaarallinen määrä ole, mutta halusinpa kuivata kuitenkin ja ahtaasta raosta sivusta se oli niin ärsyttävää, että päätin vetää silikoonit sinne. Putkien ympärillä oli jo valmiiksi. Olis sekin vesi jääny vaan siihen kaappiin ja siitä ollu helppo kuivata...
Ikean keittiöitä rakentaneille kysymyksiä: - Onko kyseisestä kaupasta saatavilla ratkaisua ylösnostetulle tiskikoneelle? - Onko tosiaan niin, että Ädel-ovet ovat vain koivunvärisinä oikeaa puuta, vai onko valkoisen tuottetiedoissa virhe? Hinnat houkuttelisivat, mutta vaihtoehtoja tuolla on loppupeleissä yllättävän niukasti esimerkiksi ovimalleissa ja väreissä...
-Joutuu rakentelemaan itse sopivista rungoista + jutuista. -Valkoiset ovet ovat käsittääkseni kaikki MDF-levyä, mikäli puhutaan maalatuista ovista. Läpikuultavia "petsattuja" täyspuisia ovia oli joskus ainakin. Mitäs vikaa MDF:ssä on? Materiaalina "parempi" kuin puu, ei elä tai vääntyile lainkaan.
Teille ei tuollaista rakennettu kuitenkaan? Joo ainakin tuo Ädel on netissä olevien tietojen mukaan kehyksen osalta puuta, jos valitsee koivunvärisen oven. Mielestäni siellä oli muitakin, mutta niissä eivät mallit/värit miellyttäneet ollenkaan. Ei kai tuossa mitään sen kummempaa vikaa ole, mutta aito puu vain miellyttäisi enemmän. Jotenkin vaan on kusetuksen makua myydä samaa mallia eri väreissä täysin eri rakenteella. Mutta eiköhän sitä tuohon MDF:ään tyydytä kuitenkin. Vielä kun toisivat markkinoille valmiin ratkaisun tuolle nostetulle tiskarille. On ainakin minusta yksi parhaita ideoita keittiöön ja lapsiperheissä tuollaista osaisi arvostaa jopa vielä enemmän.
Näin ne mielipiteet jakautuu. Tälle lapsiperheelle korotettu kone on ehkä viimeisin vaihtoehto jonka ottaisin
Olisi mukava kuulla perusteluja tälle. Toki mieltymykset ovat erilaisia, mutta käytön helpottuminen aikuiselle ja vaikeutuminen lapselle ovat ainakin minulle iso juttu. Niin ja nyt siis puhutaan tuollaisista selvästi alle kouluikäisistä tenavista, joilla on tapana mennä ominpäin käynnistelemään ja sammuttelemaan konetta. Vähän vanhempien lapsien kanssa asiat toki muuttuvat... Itse asiassa aika hankala yhtälö, jos tarkemmin ajattelee. Edit. Varmaan yhden ihan hyvän perustelun heitin tuossa jo itsekin.
Hommaa täysintegroitava tiskari, niin napit eivät ole esillä ja lapset eivät pääse niitä painelemaan. Tollainen nostettu malli saattaa olla hankala tollaisille alle kymenvuotiaille, niikuin meillä, eivät taida ylettää astioihin yläkorissa? Ja ulkonäölliseti toi on vaikea saada sopimaan mihinkään. Kuitenkin tiskarin tulisi olla altaan ja roskiksen vieressä, mutta tollainen nostettu malli rikkoo pöytätason kummallisesti. Samalla menee laskutila altaan toiselta puolelta. Itse en laittaisi siis.
Moni todella tyylikäs keittiökokonaisuus on suoraan sanoen pilattu korotetulla tiskikoneella. On vaan yksinkertaisesti älyttömän ruma rikkoessaan tasaisen pöytäalan. Vähentää laskutilaa ja tekee köökistä vähemmän avaran. Ymmärtäisin tuollaisen vanhuksilla, jos he tiskikonetta raaskisivat käyttää
Täysintegroiduissa ei taida olla luukussa lapsilukkoa, mikäli olen ymmärtänyt oikein. Tuo ei siis ratkaise kuin yhden ongelman aiheuttaen samalla uuden. Toki osaan ihan tavallisista koneista saa ohjelmalukituksen. Meillä tuota vapaata ja ehjää pöytäpintaa tulee joka tapauksessa metrikaupalla, joten nostetun tiskarin syömä 60 senttiä on aivan yhdentekevä juttu. Kaapistoa tulee muutenkin kolmelle seinälle, joten sijoituspaikan saanee ihan järkeväksi, vaikkei juuri siihen altaan kylkeen konetta tuuppaisikaan. Ulkonäköseikkojen vuoksi paikkaa pitäisi vaan miettiä todella tarkasti. Sinänsä jänniä nämä mielipiteet suuntaan ja toiseen. Käytännöllisyyden perään kovasti aina huudellaan, mutta ulkonäön vuoksi ollaan kuitenkin valmiita tinkimään hyvästä ergonomiasta. Tarvitsee tässä kohtapuolin skitsailla tuo suunnitelman poikanen "valmiiksi" ja laittaa tänne naurettavaksi.
Meinaatko että lapset menee sinne koneeseen, jos siihen ei saa lukkoa? On meilläkin kaksi taaperoa ollut ja ei toi ole ollut ongelma... Vai mitä meinaat? Meillä on ollut kaksi erilaista täysintergroitavaa ja kumpikin vaatii kohtuukovan voiman avautuakseen, eli ei noita ihan taaperot saa edes auki. Tietty kun meillä ei ole vetimiä, vaan ura ovessa, niin tosta ei edes lapsen sormilla saa kunnon otetta. Vetimellä on varmaan eri asia. Mutta silti, mitä ne lapset siinä tiskarissa roikkuu? Entäs sitten muuta kaapit/uuni/laatikot? Ei kai kaikkia voi lukita lapsilta. Suosittelen kyllä altaan ja roskiksen välitöntä läheisyyttä tiskarille. Helpottaa kummasti täyttöä. Koneen käydessä jos tulee lisää tiskiä, niin kyllä ne meillä ainakin nostetaan altaaseen odottamaan. Ja välillä jotain suurempia jämiä pitää kaapia roskiin tai huuhdella altaaseen ennen astoiden tiskariin laittoa. Ikävä noita astoita on kovin pitkälle altaasta nostella.