Moro! Olisi tarkoitus laittaa harkkoseinäisen 3.5 x 3.5 m huoneen äänentoisto kuntoon mahdollisimman vähäisillä akustoinneilla. Käyttötarkoituksena on sekä musiikin kuuntelu että kotiteatteri. Olin jo ajatellut hankkia kalustoksi 3x 8040 eteen + 2x 8020 taakse + 7060 + riittävä määrä Behringerin parameterikorjaimia. Nyt on kuitenkin alkanut kiinnostaa GLM -sarja eli vaihtoehtona olisi laittaa eteen 3x 8240 + 7260 ja taakse nuo analogiset 8020 ilman taajuuskorjausta. Onko tällaisessa sekakäytössä lähtökohtaisesti mitään järkeä ja onko se edes mahdollinen signaalien kuljetuksen puolesta? Mitä ongelmia olisi odotettavissa? Isoja 82xx:iä ei taakse mahdu koon eikä hinnan puolesta.
Nyt olisi todella apu tarpeen Genelecieni ground loop surinan minimoimiseksi. Tässä vähän taustatietoja. - 7.1 järjestelmä: 3x 8040, 4x 8020, 1 x 7050 sub - Sony 5300ES vahvistin - Genelecit kiinni preouteissa laadukkailla RCA piuhoilla. XLR muunnin kaiuttimen päässä. - Kaikki kaiuttimet seinissä kiinni Genelecin telineillä - Piuhat valeseinien sisällä - ks. http://www.flickr.com/photos/realchittagong/6038777593/sizes/z/in/photostream/ - valoille 3 himmennintä samassa sulakkeessa Kaikista seitsemästä kaiuttimista kuuluu aika lailla tasainen ground loop surina. Tässä vähän diagnoosia - RCA piuhan irrottaminen kaiuttimen päästä lopettaa surinan 100% - RCA piuhan irrottaminen vahvistimen päästä lopettaa surinan 100% - Valonhimmennin lisää surinaa - Vahvistimen päälläolo lisää surinaa - TVn kytkeminen päälle lisää surinaa - TVn HDMI liittimen irrottaminen vahvistimesta lisää (!!!) surinaa - silloinkin kun vahvistimen töpseli on fyysisesti irti surina jatkuu, loppuu vasta RCA-piuhan irrottamalla - eli käytännössä ground loop saapuu joko vahvistimeen jotain muuta kautta (esim. HDMI) tai sitten tulee RCA piuhoihin matkalla kaiuttimiin Realistisesti tarvitsen himmentimet, joten niistä ei voi luopua. Kaiuttimien vetäminen omaan sarjaan olisi tosi kallista ja vaatisi katon avaamista. Samoin RCA-piuhojen uudelleenreititys ja eristys, joten nämä eivät ole preferoituja ratkaisuita. Olisiko olemassa jotain edullista palikkaa joka söisi vahvistimesta tai RCA-piuhasta ground loopin ennenkuin se pääsee kaiuttimeen, heikentämättä ääntä liikaa? Esim. tämä on saanut hyvät pisteet käyttäjiltä, mutta tuhoaako se Genlecien äänentoiston: http://www.amazon.co.uk/Av-Link-CAR...WB9O/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1324146247&sr=8-1
aapob: Kokeile irrottaa telkkarista antenni (antennipiuhat irti myös vahvistimesta, jos sellainen nyt on kiinni). Tuo on ehkäpä se yleisin hurisija. Toinen yleinen ongelma on tietokone, kokeile senkin irrottamista jos ei antennit tepsineet. Noin pystyt selvittämään hurinan syyllisen, jolloin lopullista ratkaisua on helpompi arpoa. Genelegin subissa on tietääkseni signaalin balansoija, eli jos olisit vetänyt piuhat genelecin suosituksen mukaisesti vahvistimen pre-outeista ensin subiin ja vasta subilta kaiuttimille, niin olisit saanut paitsi paremman bassomanageroinnin (sen takiahan genen subin ylipäätään ostetaan) niin myös voinut välttyä koko hurinoilta. Subilta olisi piuhat olisi sitten vietävä kaiuttimille xlr-kaapelein, eli kaapelointi olisi tuolloin menossa uusiksi. E: Jos ei muu auta, niin audioerotusmuuntajaa piuhan väliin. Tässä eräs erittäin laadukas (myös hiukan hintava) valmistaja. Soveltuva setti seitsemälle kuluttajalaitetasoiselle kanavalle esim 3kpl CI-2RR ($177.95/kpl) + 1kpl CI-1RR ($114.95/kpl)
Kiitoksia neuvoista aheikkinen! Kokeilin irrotttaa piuhoja, TV aerialilla ei ollut vaikutusta, eikä millään tietyllä piuhalla muutenkaan, vaikuttaa että LCD TV, olohuoneen valo, keittiön valo ja Master bathroomin valo kaikki tuovat oman surinansa lisää. Täytyy varmaan ottaa tarjous että kumpi tulee halvemmaksi, nuo audioerotusmuuntajat vai katon ja seinien avaaminen ja uusien XLR piuhojen reitittäminen subbarin kautta kaiuttimiin. Täällä työmiehet on 150-200 puntaa päivä. Sillä välin väliaikaisena ratkaisuna kokeilen noita Amazonin femman palikoita, saapa nähdä kuinka paljon ne haukkaavat äänenlaadusta pois.
Wow, onnistuin eliminoimaan surinan lähes täysin. Päätin kokeilla vielä yhtä temppua. Alunperin kaiuttimille asti meni RCA piuha, ja kaiuttimissa kiinni oli RCA-XLR muunnin. Laitoin XLR muuntimen perään XLR piuhan, ja vasta sen kiinni kaiuttimiin. Tämä poisti surinan lähes täysin. Etukaiuttimista kuuluu vielä hyvin vaimea surina jos korvan laittaa niihin kiinni, muut ovat hiirenhiljaisia.
Suunnittelin itsekki tälläistä vaihtoehtoa alunperin, vaan nyt olen kääntymässä full-DSP systeemiin. Kävin kuitenkin sähköpostikeskustelua Genelecin DSP-gurun Aki Mäkivirran kanssa asiasta, jossa sekoitettaisiin DSP-kaiuttimia ja analogisia. Seuraavaksi omia ajatuksia ja Aki Mäkivirran ajatuksia. - Genelecin DSP-subi ottaa vain digitaallista signaalia vastaan, joten tarvitset Genelecin AD-muuntajan väliin. - Kaapelointia mietin itse ja homma menisi jotakuinkin näin: AV-vahvistimesta LCR -> AD-muunnin -> 7260 -> Dual-wire AES/EBU -> LCR - Analogiset takakaiuttimet olisi suoraan kytketty AV-vahvistimeen Tähän Aki kommentoi, että idea 3 DSP etukaiuttimesta näyttää toimivalta. "Ongelmaksi" kuitenkin muodostuu DSP-kaiuttimen läpimenoviive, joka on noin 3..5 ms luokkaa, takakaiuttimien läpimenoviiveen voi kompensoida, joko 1 m pidemmällä etäisyydellä tai vahvistimen asetuksista. Mietin myös miten toteuttaa tämmöisessä setissä LFE-raita. Ehkä helpoin vaihtoehto se olisi tehdä AV-vahvistimen asetuksista, mutta myös mietin sellaista vaihtoehtoa jossa LCR kuljetettaisiin subin kautta ja pääkanavien LFE-kuljetettaisiin subiin. LFE +10 dB tasonnosto voidaan tehdä joko vahvistimessa tai Genelecin subissa, pitää kuitenkin muistaa kun syötetään signaalia AV-vahvistimesta AD-muuntimeen niin sen pitää olla mahdollisimman suurta. Tässä joitakin kommenteja mitä nyt näin äkkiseltään keksin, lisää varmasti antaa dvdplazan Genelec-asiantuntija Zipman, ja muut viisaammat kuin minä.
Kummallista. Oletko tutkaillut miten pinnit on kytketty sovittimen sisällä? Noudattavatko ne genelecin ohjetta?
Kannattaa ostaa suoraan kunnolliset RCA->XLR piuhat ja heittää adapterit mäkeen. Kuten tuossa Genelecin ohjeessa sanotaan, pitää kaikki nastat olla kytkettynä XLR-liittimestä. Samalla kannattaa katsastaa tämä perusjuttu: kaikki sähköpistokkeet samaan jatkopistokkeeseen kiinni, myös Genelecit. Tämä minimoi maalenkin mahdollisuuden.
Olen varma että juuri tästä oli kyse. Vaihdettuani XLR kaapelin myös subbarin päähän loppui viimeinenkin vaimea surina ja kaikki kaiuttimet ovat täysin hiljaisia. Noita adaptereita tilatessa tosiaan isoin ongelma on se että on lähes mahdotonta selvittää etukäteen miten pinnit on vedetty. Nyt on kuitenkin niin hiljaista että kuulen Wiin levyaseman hurinan kaapista. Ja Wii on aika hiljainen.
3x 8240, 2x 8020, 7260 kuulostaa varsin toimivalta järjestelmältä. Jos kuuntelet suurilla äänenpaineilla, niin takakaiuttimet kannattaisi vaihtaa 8030 ja subbari 7270, ne jäävät tuossa ensin mainitussa setupissa pieniksi. 8240 taakse kuulostaa minusta rahan haaskaukselta, ehdottomasti mieluummin ylimääriset eurot isompaan subbariin. Kaapelointi onnistuu 9200A AD-muuntajan avulla; se ottaa sisäänsä 7.1 analogikanavaa ja ulostaa saman verran AES/EBU digisignaalia, jota 7200-sarjan subbarit syövät. Subbarista eteenpäin digikaiuttimille mennään digisignaalilla (normaali XLR-kaapeli toimii) ja takakaiuttimet vedetään analogisesti suoraan AV-vahvistimesta. LFE kytketään normaalisti AV-vahvistimesta 9200A:han, josta edelleen subbariin. Läpimenoviiveen kompensointi ei aiheuta minkäänlaista ongelmaa, koska jokainen nykyaikainen AV-vahvistin mahdollistaa kaiutinkohtaisen etäisyyssäädön asetuksen.
katso liitettä kuva (14).jpg Nyt nuo hirviöt tulivat olkkariin. Vielä uupuu Audiolab, kaapelit ja jalustat, tällä hetkellä vain MP3:sta iPadista 15m piuhalla, mutta täytyy nyt jo alkuun todeta, että kyllä tällainen fyysinen tuntemus rinnassa on kivaa... Kun vaan ei olisi tuleva sydänkohtaus.... On nämä kyllä hirviöt!
^ On ne söpöt! Omat 8050:tkin vaikuttivat aluksi aika jytkyiltä, mutta nuo on kyllä jo aika miehekkäät. Laitahan vähän raporttia kun olet saanut tuunattua äänen kohdalleen.
Joops, pitää laittaa, kunhan vaan kerkeää kiireiltään. Joulukin näyttää tulevan uhkaavasti väliin. Mutta niin kauaa en rupea odottelemaan, että saan ne jalustat teetettyä, siinä voipi mennä kauemman. GLM on Genelecin DSP-kaiuttimille tehty mittaus/korjaus purkki/softa, jonka avulla saadaan aikaan tasaisempi taajuusvaste. Käsittääkseni toimii täysin automaagisesti, mutta myös on mahdollisuus alkaa nulluttamaan korjauksia käsin. On maksullinen, hinta taitaa pyöriä noin 800 e huippeilla.
Evoluutio-turbo -Genelecin hallussapitäjäksi suhtaudut asioihin omituisen välinpitämättömästi?? Master-Genelecin tuoreena isäntänä luultavasti ottaisin ainakin viikon vastemittaus-optimointisaikkarin muusta elämästä. Tuskin muistaisin edes hengittää kuherruskuukauden aikana.
Kyllä tämä itseäkin hiukan kummastuttaa. Yleensä sitä ollaan aina niin "kiimassa", kun jotain uutta on tulossa tai juuri tullut. Mutta vielä on yksi suurempi koulujuttu alta vedettävä pois, joka on itselle myös todella tärkeä. Ja joulun sekä välipäivät uusinevuosineen vietän kotimaisemissa (noin 300km Oulusta) rouvan ja perheidemme kanssa, joten siellä ei näitä mietitä. Ajattelin kyllä vielä huitaista tuon automaagisen mittauksen sisään ja testailla sitä. Ehkä tässä on kasvettu henkisesti, jollakin perverssillä tavalla. Yksi asia, mikä oikeasti vähän harmittaa, on nuo jalkojen puutteet, mutta kaupallisena ei oikein sopivia saa. Teetettynä kyllä saapi, mutta hinta kova. Täytyy turvautua paikalliseen Ammattikouluun, josta ne saa edukkaasti, mutta odottamaan saa varautua...
Opiskelijan kaiuttimet :thumbsup::thumbsup: Itsellä huonompi opintotuki, niin täytyi tyytyä pykälää halvempiin..
Ettei vaan olisi niin, että nämä rahat on tienattu jo vähän aikaiemmin, kun menevällä opiskeluajalla... Kaikki elektroniikka, jota olohuoneessa oli, meni vaihdossa ja nyt on tuo pari jäljellä, 50" panan plasma ja vielä tulematon Audiolab 8200 CDQ. Tilaa tuli kummasti lisää...!
Mites tällainen jalustaidea näille isoille järkäleille. Kasaat joko symmetrisesti tai hieman rikkoen kivan näköisiä tiiliskiviä, lasitiiliä, vuolukiveä tms. Vaihtoehtoja riittää kun käy rautakaupoissa. Tulikivelläkin on toimipisteissään monesti hajapaloja vuolukiveä eri muodoissa. Noista voisi saada ainakin omaan makuuni sopivan uniikit, tyylikkäätkin ja takulla tukevat kaiutinjalat.