Pitäisi saada netti yhteys xboxille, telkkarille, vahvistimelle ja blu-ray soittimelle. Eteisessä modeemi(ZyXEL P2602HW) josta voisi vetää piuhan noille laitteille mutta piuha menisi typerästi käytävän poikki. Modeemissa on Wlan jota käytän tietokoneessa mutta saisiko tuon wlanin noille laitteille jotenkin? Eli tarviiko jonkuin härpäkkeen joka olisi langattomassa yhteydessä modeemiin ja härpäkkeestä vetäisin piuhat laitteisiin? Onko tämä mahdollista kuinka toteuttaa? Toivottavasti joku ymmärsi mitä tarkoitin....
Osta laitekaappiin wlan reititin jossa on valittavissa toistin/silta ominaisuus. Laitteet kytketään tähän reitittimeen piuhoilla ja tämä sitten yhdistää sen jo olemassa olevan wlanin yli nettiin ja muuhun verkkoon. Tässä eräs 2 laitteen malli. Tässä neljälle laitteelle. Tämä halvempi buffalo lupaa myöskin liittää neljä laitetta langattomaan verkkoon, mutta vaatii speksien mukaan identtiset laitteet verkon kumpaankin päähän, eli ei ehkä toimi nykyisen wlanin parina. E: Mieluiten vetäisin kuitenkin sen gigabit piuhan lattian yli ja laittaisin laitekaappiin langallisen kytkimen. Yhteyden varmuus ja nopeus olisi aivan toista kuin nykyisellä lasten kengissä olevalla wlan tekniikalla. Etenkin jos soittimilla on tarkoitus katsoa mediaa lähiverkosta, esim toistaa fullhd-videota dlna yhteydellä, wlan voi helposti muodostua pullonkaulaksi.
Hieman mietittyäni, taidan laittaa tuommoisen langallisen virityksen. Saahan tuon piuhan käytävän yli otettua välillä irti jos alkaa potuttamaan, kun ei noiden laitteiden tarvii kokoajan olla piuhan perässä. Vielä jos joku valaisisi minkälaiset piuhat tuosta kytkimestä noihin laitteisiin kannattaa laittaa? Löytyy kaikenmaailman cat5 ja cat6 jne.
Lyhyille etäisyyksille riittää CAT5-kaapelointi ihan 1Gbit nopeuksiin. Pitkillä etäisyyksillä käyttäisin CAT6-kaapelointia. Yleensä jos käyt ethernet-kaapelia ostamassa kaupasta niin pussissa/johdossa lukee mihin nopeuteen kyseisellä kaapelilla voidaan yltää.
Aihetta sivuten hieman toisesta topicista, joka sopinee tännekkin: http://www.kurko.info/blog/?p=128 Ko. postauksessa siis rakennettu silta kahden 20e maksavan wlan laitteen välille.. Tällä periaatteella saadaan siis jatkettua ethernet verkkoa langattomasti toiseen tukiasemaan. Suosittelen kuitenkin itsekkin piuhojen vetämistä jos vaan suinkin mahdollista, ilmarajapinta on tunnetusti herkkä häiriöille
Täältä heti päinvastainen mielipide. Piuhat ovat rumia ja osittain jo vanhanaikaisia. Itse rakentelisin paljon mieluummin wlan-verkot. Jos pitää huippunopeutta saada, niin sitten tietenkin laitteet ovat vähän kalliimpia, mutta mieluummin itse laittaisin hyvät laitteet, jotka toimivat tulevaisuudessakin kuin vetäisin rumia piuhoja, niitä kun on muutenkin talo täynnä. Mutta tämä nyt on ihan tytär/äiti-juttu. Toinen tykkää toisesta. Wlanissa on se hyvä puoli vielä, että sen avulla voi rakentaa monipuolisempia systeemejä, joita voi tarvittaessa helposti siirrellä talossa. Kiinteä piuha on juurikin kiinteä ja kun parin vuoden päästä vaihtaa huonejärjestystä tai vaikka muuttaa, niin hyöty katoaa. Johto on tosin halpaa.
Tämä kuulostaa ihan siltä että sinun kannattaisi käyttää mieluiten kaapelia. Wlan on käytännön tilanteissa vielä nykyisellään huono ja riittämätön. Luvattuihin jopa 300mbps nopeuksiin ei pääse kuin testilaboratoriossa. Aika harvoin esimerkiksi olohuoneen (=yleisin sijoituspaikka viihde-elektroniikalle) paikkaa vaihdetaan tykkänään toiseen huoneeseen ihan hetken mielijohteesta. Muuton jälkeen ei ole iso vaiva lyödä verkkopiuhoja uuden kämpän lattialistojen taakse. Wlan voi edelleen olla mukana systeemissä, sitä ei kaapelin olemassaolo estä tai poissulje mitenkään. Wlan soveltuu kuitenkin lähinnä kevyiden laitteiden kuten tablettien ja puhelinten yhteyksiin.
Tuossahan Topsy juuri edellä esitteli, miten Sonera KotiTV-lähetys voidaan siirtää Netwjorkkien välityksellä. Jos tv-kuva siirtyy hyvin, niin eiköhän nopeus ole ihan riittävä. Itselläni on myös KotiTv ja olen harkinnut tuota viritystä, jotta pääsisi johdoista eroon. Olet oikeassa siinä, että wlanilla ei saa yhtä nopeaa yhteyttä kuin johdolla, sehän on selvää. Mutta kuinka moni oikeasti tarvitsee gigabitin johtoja kotona? Varsinkin, kun on kyse netin jakamisesta, niin silloin wlanin nopeudet riittävät mainiosti. Noilla paremmilla laitteilla mietin monipuolisia wlan-reitittimiä, joissa on tehokkaat antennit sekä virheenkorjaus jne, joten yhteyden laatu, ja sitä myötä nopeus, on hyvä siltä osin mihin wlanilla voi kotona päästä. Satamegainen nettiyhteyskin menee hyvällä wlan-reitittimellä helposti jakoon useille koneille ilman ongelmia. Jos semmoinen netti ei riitä, niin sitten voipi jo meikänkin puolesta vetää ne gigaiset kaapelit edit: Eri asia on sitten, jos pitää jakaa kotona sisäverkossa paljon tavaraa. Esim. useita hd-videoita samaan aikaan tai muuta ihmeellistä. Tosin hd-videonkin toistamiseen riittää wlan, joten gigaista sisäverkkoa ei ihan joka asiaan tarvitse. Mutta toki joillakin on aina sellaisia virityksiä kotona, että verkon nopeuden pitää olla ehdoton maksimi. edit2: Mutta kun mietitään tuota alkuperäistä ongelmaa eli rumaa johtoa nettiyhteyttä jaettaessa, niin mielestäni looginen ratkaisu ei ole laittaa nopeampi ruma johto, vaan wlan.
Osaisiko joku viisas kertoa kuinka paljon kaistaa vaatii PS3 Media Server-ohjelman käyttäminen? Itselläni tökkii katselukelvottomasti wlanin yli katsellessa. Prossutehot huitelee katselua "yrittäessä" molemmissa ytimissä 70-75% ja muistista on käytössä 1,3 gt:tä. Nykyinen setup: - Läppäri HP 6715b (3 vuotta vanha, 2,2GHz AMD Turion X2, 2gb ram) - Telewell tw-ea510 (g-sarjalainen, siis 54Mbps) - PS3 Slim Kone liian mopo tähän tarkoitukseen..? G-standardin nopeus riittämätön..?
Tuo 54Mbps (teoreettinen maksimi) lienee isoin syy, jos muutakin liikennettä on samalla. Myös kone vaikuttaa olevan aika kovassa rasituksessa, mutta en usko sen olevan iso syy. Tosin vika voi myös olla läppärin wlanissa. Useasti ne eivät saavuta lähellekään maksiminopeuksia, ja jos siinäkin on maksimi tuo 54, niin wlan-reitittimen vaihtokaan ei auta. Verkkojohto lienee tässä tapauksessa se toimivin.
Se riippuu siitä mitenkä raskasta tavaraa sieltä yrittää hölköttää ja kuinka kuormitettu verkko on katseluhetkellä. Että onko esim suoraa BD-varmuuskopioita (35 Mbps) vaiko jotain sinäputki-laatua (100 kbps), ja mitä toisaalla huushollissa tehdään verkon yli samaan aikaan. Prossukäytön perusteella Media Serveri taitaa transukoodata l. pakata asioita omassa päässään. Mikä saattaa aiheuttaa lisätökkimistä vaikka wiretön datalinkki ei vielä täysin tukossa olisikaan. Datalinkki-related tökkimiset voi eliminoida kokonaan eetteripiuhojen vedolla l. luopumalla wirettömästä radiotransutuksesta. Näin voi sulkea yhden tökötyspaikan totaalisesti pois laskuista mikä helpottaa ongelma-sammuntoja ja systeemien toimimaan saamista tuntuvasti. Yksi eetteripiuha kulkee minimaalisella Inno-intruusiolla listanpäällisiä pitkin itseliimautuvassa 4mm:n kaapelikourussa. Eetteripiuha saa olla 100 metriä pitkä, eikä maksa paljon. Normaalien alle lentokonehallin kokoisten huushollien kaikki nurkat ja erkkerit ylettää kyllä kiertämään. Se tarvitse tehdä vain kerran minkä jälkeen datalinkki on maksimitasolla.
Muuta liikennettä ei ollut tuolloin, suljin kaiken ylimääräisen. Läppärin wlan voisi olla yksi selitys asialle. Yhteysnopeus heitteleekin aika lailla vaikka etäisyyttä telewelliin ei ole kuin 7-8 metriä ja välissä pari cyproc-seinää puisessa rivarissa. Äkkiähän testin tekee kun siirtää läppärin ja modeemin PS3:n viereen ja kytkee "wired" yhteyden. Kone on tosiaan aikamoisella rasituksella, mutta voisi kuvitella että cpu-kuorma olisi 90% tai yli ennen kuin tökkiminen alkaa (korjatkaa jos olen hakoteillä). Testasin kahdella eri tv-sarjalla, hd-resolla (720p, mkv, x264, srt-subit, koko 760mt) ja sd-resolla (624x352, avi, xvid, srt-subit, koko 560mt). Kokeilin myös iso-image varmuuskopioitua dvd:tä, ja kaikilla edellämainituilla toisto tapahtui parin sekunnin "purskeilla" joiden välissä oli 10-15sek miettimistä. Ja lisäksi pitkän miettimisen jälkeen heitti myös jotain dlna-virheilmoitusta telkkariruudulle, en nyt muista tarkalleen mitä se herjasi (joku numerokoodikin oli). Verkossa ei ollut mitään muuta liikennettä testaamisen aikaan. Onko sitten tuo transohjelmointi PS3:lle sopivaan muotoon liikaa vanhalle ja väsyneelle läpyskäkoneelle? Toteutuuko perversiivinen ja häiriintynyt pitkäaikainen visio viimein, jossa vaihdan itseni tuntemattomaan ja outoon omenaheimoon...
PS3:ssa on g-standardin wlan, eli ei sinänsä auta mitään. Vaatisi modeemin oloa PS3:n vieressä ja kaapeliyhteyttä näiden välille. Olohuoneessa ei siis ole puhelinpistoketta.
Vastasin yleisluontoisesti kun kyse oli tuosta "maksiminopeudesta" langattomassa verkossa. N-sarjan kanssa kannattaa muistaa, että yksikin G-sarjan laite verkossa hidastaa verkon taas lähes G-standardin tasolle myös N-laitteiden kanssa. Kannattaa muuten ottaa huomioon, että oman langattoman verkon kapasiteetti saattaa kärsiä aikalailla naapureiden verkoista. Monesti tukareissa on päällä ns. taajuushyppely ominaisuus. Sitten kun verkkoja on riittävästi päällekkäin niin kaikki tukiasemat vaan pomppivat kaistalta toiselle ja yhteysnopeus on mitä on. Ellei taas tuota taajuuskaistan hyppelyä ole käytössä voivat kaksi samanlaista laitetta taistella samasta ilmatilasta ja sekin heikentää suorituskykyä. Joskus voi olla jopa parasta laskea oman tukiasemat lähetystehoa tai jos haluaa alkaa taistelemaan niin ostaa antennit jotka lähettää maksimaalisella sallitulla lähetysteholla.
Aivan, tuo oli hyvä tarkennus. Läppärissäni on myös g-sarjan wlan-kortti, eli pitäisi hommata myös usb-liitäntäinen n-sarjan wlan-tikku (tai heivata tämä jo fossiili-ikäinen läppäri varakoneeksi) Tämä oli tavallaan uutta mulle, joskus pikaisesti miettinyt naapureiden wlan-laitteiden häiritsevyyttä mutta sivuuttanut sen nopeasti. Yleensä oma läppäri näkee kolme wlania tässä lähistöllä, kahdessa yleensä signaalin laatua "yksi pykälä" ja yhdessä 4 pykälää (taitaa tämä olla seinänaapurilla). Olen itse asiassa nostanut telewellin lähetystehoa oletusasetuksista täydeksi, kun omakin signaali on "vain" 4 pykälää. Voisi kokeilla laskea lähetystehoa. Pari kertaa viikossa yhteys läppärin ja modeemin välillä myös katkeaa (kun verkon kuormitus on reippaanlainen), ja valitessa "Tee ongelmien vianmääritys" tulee herja "oletusyhdyskäytävä ei vastaa". Tämä korjaantuu kuitenkin tuolla "wizardilla" heti. Olen aina laittanut tämän windowsin piikkiin (ajureiden sopimattomuus win7/wlan-sovitin). Ei vaikutusta onko laitetoimittajan ajuri vai winkun oma standardiajuri.
Menee ensi vuoden puolelle testailu. Täytyy myös ilmeisesti muuttaa telewell sillatusta reitittäväksi - NAT päälle siis, vai onko välttämätöntä? (aloittelija verkkoteknikassa) Muistaakseni sen olen Bridged-tilaan laittanut joskus taisteltuani porttiohjauksien kanssa. Ei ole ollut ongelmia tietoturvan kanssa. En ole telewelliin siis koskenut viimeksi kuin 3 vuotta sitten (en ole edes resettiä painanut saati virtoja katkaissut), kun nykyisen läppärin hankin. Kaiken kaikkiaan soneran adsl on pelannut kahdeksan vuotta kuin junan vessa.
Telewellin PITÄÄ olla NAT-tilassa, muuten ei toimi. Tosin, täytyy Telewellin wlan-puolen ainakin jo olla NAT-tilassa, koska olet jo onnistuneesti (tai ainakin melkein )toistanut videoita verkossasi l .sinulla on jo oma privaattiverkko pystyssä. Telewellin kaikki ethernet-portit eivät kuitenkaan ole välttämättä vielä NAT:n takana, osa voi olla vielä bridged-tilassa. Onko Media Serveriä pyörittävä läppäri wlan:lla vai johto-ethernetillä kiinni? Kannattaa laittaa Telewel mahdollisimman kokonaan NAT:n taakse: siis kaikki eetteriportit ja wlan. Tuota asetusta muutteleva vipu on esitetty Telewellin asetuksissa muistaakseni vähän sekavasti.
Läppäri näyttää IP-osoitteeksi 84.251-alkuista (eli suoraan soneran IP?). Koko setti oli siis wlanilla, PS3 ja läppäri. Kokeilin myös läppäriä suoraan kiinni modeemiin johdolla ja PS3 edelleen wlanilla, samanlaista tökkimistä. Jospa huomenna ehtisin testaamaan sitä ns. kovaa yhteyttä johdoilla.