Äänentoiston pelimerkkijako

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana alspe, 11.01.2012.

?

Maksaako subbariisi liittyvät osat enemmän kuin muut kaiuttimesi yhteensä?

  1. Kyllä

    14,5%
  2. Ei

    85,5%
  1. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saadaanko paras mahdollinen ääni kun subwoofer on Jumala no1 ja siihen satsataan pelimerkit ja muu panostus? Isot elementit, paljon tehoa ja säätölaitteita. Pääkaiuttimet voivat olla vähän mitä sattuu kun vaan on iso Subfooter?

    Äänestä tässä pollissa.
     
    Viimeksi muokattu: 11.01.2012
  2. KMOK

    KMOK Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 941
    Saadut tykkäykset:
    37
    Kyllä. Ei ole pollia. Trollia kylläkin.
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Ah, plazan epävirallinen subwooferien vastustaja Alspe on nykäissyt oikein pollin pystyyn.

    Ajatuksia järeistä lisäbassoista edullisemmissakin seteissä.

    [RANT]
    Plazalla suositellaan usein edullisempiinkin setteihin suhteellisen järeitä lisäbassoja. Mallisarjojen edullisimpienkin kaiuttimien kylkeen suositellaan usein Virallisia Totuuksia 1 ja 2 eli SVS:n 12 tuumaisia tötteröitä tai laatikoita tai BK:n monoliittia. Molemmat ovat sen kaliiberin vehkeitä, että eivät häpeä hintavammassa/laadukkaammassa kokoonpanossa. Jonkun mielestä tällaisen torppaaminen jonkun Tannoy V1 viereen on yliampumista. Mahdollisesti koko jalustakaiutin + lisäbasso on huono idea, kun olisi pitänyt ostaa suoraan 'lattiakaiutin eikä subwooferia edes tarvita'. Makuasia.

    Olemme kuitenkin dvd-plazalla ja elokuvakäytössä liian alas toistavaa bassoa ei ole keksittykään. Ja kourallinen lattiakaiuttimia toistaa siihen maagiseen 20hz saakka. Lähes mikä tahansa elokuva sisältää erittäin matalia, alla 20hz möyriviä, ääniä. Muuallakin kuin LFE-kanavassa, mutta se on sitten toinen keskustelu. Kiistatta jotain puuttuu, jos elokuvaa katsottaessa taivaan tuuliin räjähtävä talo kuulostaa kissanpennun pierulta. Tai jos Hulkin tömistely pitkin katua kuulostaa steppausharkoitukselta. Eikä tämä rajoitu mitenkään yksinomaan toimintaelokuviin. Päinvastoin. Ulottuvalle ja hyvälle bassotoistolle on käyttöä.

    Musiikkikäytössä kenties pärjäisi ilmankin. Ainakin riittävän alas toistavilla lattiakaiuttimilla. Tai sitten ei. Enpä ole vielä törmännyt lattiakaiuttimiin, joilla Massive Attackin Mezzanine kuulostaisi siltä, miltä pitää. Metallica kylläkin. Mutta ne on aina vihanneet basisteja, luulen. Tosin tässä varmaan kävelee hintalaput eteen. Kivahan se on paikallisella hifimyyjällä käydä kuuntelemassa jotain B&W:n huippukaiuttimia. Hyvässä kuuntelutilassa. Hintalapun nähdessä meinaa sitten tulla itku. Ei tässä elämässä mun kotona, pelkään. No halvemmallakin saisi, mutta niin saa sen subwooferinkin.

    Takaisin harhateiltä. Isoa subwooferia on helppo suositella. Edullisempaankin settiin. Usein sellainen on jo olemassa ja haussa on vain se (puuttuva) lisäbasso. Noniin, isketään sitten Plazan Virallisen Totuuden vaatima karvan alta 900e kiinni ja johan saa naapurikin nauttia bassosta. Eipä kahta sekuntia, kun joku on kyselelmässä, oliko tuossa mitään järkeä, kun muu laitteisto on mitä on. No, oli ja ei. Lisäbasso on vain yksi kaiutin eikä se ole mitenkään sidottu muuhun kaiutinsarjaan. Tarpeeksi järeä palvelee seuraavassakin setissä, kun päivitysvimma iskee. Ja iskeehän se.

    Pekka Perusplazalainen on ostanut suositusten perusteella Tannoyn V1 kaiuttimet (tai vaikka Monitor Audion edullisimmat). Hintaa on tullut sellainen pyöreä tuhat euroa, mikä tuntuu ensimmäistä kaiutinsarjaansa ostavasta paljolta. Lisäbassoa vielä. Useiden postausten jälkeen Pekka ostaa SVS:n PC12-NSD:n. Hintaa tulee lähes yhtä paljon, kuin muulle setille yhteensä. Joku huomauttelee, että olisi sekin tuhat euroa pitänyt käyttää paremmin uusiin pääkaiuttimiin ja unohtaa se lisäbasso. Ei sillä olisi sitä puuttuvaa potkua bassopäähän saanut, mutta muuten parempaa ääntä. Eikä sitä bassoa edes tarvita niin paljon, sanotaan. Pah.

    Ongelmaksi tulee se, että sillä tonnilla ei saa kuin toisen samanlaisen kaiutinsarjan. Jos 5 kaiutinta haluaa. Niinkuin moni dvd-plazalla haluaa, monikavaääntä elokuvaan. Pelkkien pääkaiuttimien vaihto olisi taas ollut ongelma, koska sitten ne kolme jäljellä olevaa eivät olisi istuneet settiin enää ja nekin olisi pitänyt vaihtaa. Yhtäkkiä sitä rahaa palaakin 2 500e. Lisäbasso jää edulliseksi hankinnaksi. Eikä sitä rahaa koskaan ole sitä kahta ja puolta tonnia, tai se olisi käytetty alunperinkin.

    Viisi vuotta myöhemmin Pekka alkaa arvioimaan kriittisesti hankintaansa. On päässyt ikäänkuin sisälle äänentoistoon ja alkaa ymmärtää, että oma edullinen setti voisi kuulostaa paremmaltakin ja että laatu tosiaan maksaa. Eikä niistä pesukonekaupan 5.1 sarjoista voi puhua vakavalla naamalla. Tannoyt lähtevät vaihtoon. Subwooferi jää, kun se on onneksi riittävä vieläkin. Rahatilannekin on parantunut rutkasti, asenteen muuttumisen lisäksi. Nyt kelpaa sitten ostaa uusi kaiutinsarja, pari kertaluokkaa parempi, kuin edellinen. Lattiakaiuttimiakin voi harkita, että pääsisi aitoon 2.0 toistoon, musiikkikin on alkanut kiinnostaa. Ja aiemmin ostettu subwoofer, se "kerralla riittävä", pysyy setissä ainakin elokuvia varten.

    Tiivistetään:

    1) Liian järeää subwooferia saa etsiä ihan tosissaan ja euroja paukuttaa tiskiin tolkuttomia määriä. Kyse on vain hinta/laatu -suhteesta ja siitä, kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Kukaan tuskin on koskaan kironnut ostaneensa "liian hyvän" lisäbasson. Liian pienen kylläkin, kuten minä 2008-2010. Rajansa toki kaikella, Mustan Pörssin 300e sarjan kylkeen ei kannata ostaa muuta, kuin postimerkki ja lähettää kaatikselle.

    2) Hyvä subwoofer on riittävä myös, kun se muun kaiutinsarjan päivitys ennen pitkää tulee eteen. Entry-level kaiuttimia harvempi käyttää viittätoista vuotta. Kai. Tai jos käyttää, niin on varmaan niihin tyytyväinen, joten sekin on kunnossa.

    3) Kun nyt elokuvaäänentoistosta on kyse, niinkuin tällä palstalla aika usein on, sillä kohtuullisen tai riittävän subwooferin kustannuksella 500-900e ei kummoista parannusta vaikka tonnin kustantavaan kaiutinsarjaan saada. Siis koko kaiutinsarjaan. Eri asia, jos tuo olisi käytettävissä vain kahteen kaiuttimeen. Elokuvanystävä käyttää viittä. Vielä vähemmän parannusta saa, jos se tonnin sarja on jo ostettu. Niinkuin usein on. Monella ei riitä kärsivällisyys ostella vaikka viiden vuoden ajalla settiä täyteen (ja samalla toivoa, että ko. kaiuttimia saa vielä viiden vuoden päästä), jos sitä rahaa ei just nyt satu löytymään.

    4) Hyvä lisäbasso on joustava setin päivityksissä. Muiden kaiuttimien osalta parantaminen yleensä edellyttää koko kaiutinsarjan vaihtamista. Vaikkapa pelkkien etukaiuttimien ("pääkaiuttimien") vaihtaminen on heikkojärkistä hommaa, kun toisen valmistajan toisentyyppinen ei enää istukaan muuhun settiin. Koko viiden sarjan vaihtamisessa kertaluokkaa parempaan sitä rahaa siten palaakin.

    Näistä näkökulmista se "lähes kaiutinsarjan hintainen" lisäbasso on jopa perusteltu.
    [/RANT]
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Totta koko postaus.
    Juuri tulevien päivitysten kannalta on järkevintä ottaa alkuun kunnollinen, ehkä aluksi ylimitoitetulta tuntuva subi. Monolith+ taikka PB12-NSD luokan subi riittää useimmille omakotitalokuuntelijoillekin aivan "loppuun asti". Järeämpään saattavat joutua päivittämään ne harvat onnekkaat joilla on mahdollisuus joskus rakentaa täysin akustoitu ja äänieristetty erillinen teatteritila (voimakas eli tehokas akustointihan "syö" kaiuttimilta tehoja, jolloin voidaan joutua laittamaan diy-vehkeitä). Näitä onnekkaita on kovin harvassa, joten harrastuneempikin plazalainen pärjännee hamaan tulevaisuuteen asti näillä plaza-standardi-suositussubeilla. Muu setti ympäriltä voi päivittyä vaikka kuinka monta sukupolvea ja jokaisella kierroksella subin vaihdon tarpeettomuudesta säästyneet rahat voi käyttää muualle.
     
  5. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mutta onko paras ratkaisu käyttää suuri osa rahasta ensikädessä subbariin, jopa DIY-tuotokseen jonka kanssa tuherretaan ja mittaillaan kuukausitolkulla. Samaan aikaan ne kämmenen kokoiset kaiuttimet mölisevät 250 € AV-rutkuttimen perässä, pahimmillaan tv-tason päällä.

    Neljäs kohta sisältää minusta vähän epäloogisuutta. Jos kaikki kaiuttimet pitäisi olla samanlaisia niin asennoidutaan heti poteroon jos ne pienet ja halvat saavat riittää ja "jee jee" minulta jäi pelimerkkejä subhaukuttimeen. Tehdään vain järeämpää ja järempää lattianjyristys "ääntä" koska ei riitä pelimerkit viiteen huippukaiuttimeen. Ja kuvitellaan, että ääni kokonaisuutena parantunut.:naminami:
    Minun mielestä esimerkiksi 3000€ panostus pääkaiuttimiin+kunnon vahvistimeen on selvästi kokonaisuutta enemmän parantava kuin sama määrää rahaa 10-50 Hz taajuuksille. Toki se on jokaisen oma asia mitä äänessä painottaa, ymmärrän sen jos joku haluaa mitata äänenlaatua lähinnä taajuusvastemittauksella alle 50 Hz taajuuksilla tai sillä kuin monta senttiä saa liikutettu keittiössä olevaan Marsikoolia subbarin jyminän avulla.
     
  6. KMOK

    KMOK Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 941
    Saadut tykkäykset:
    37
    Niin. Sinun mielestä. Sinun mielipiteesikö on ainoa oikea ja absoluuttinen totuus ja muiden pitää tehdä niin kuin sinusta tuntuu oikealta? Vai olisiko mahdollista, että ihmiset tykkäävät eri asioista?
     
  7. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 035
    Saadut tykkäykset:
    354
    Mä luulen, että tältä foorumilta ei löydy montaakaan tyyppiä, jotka olisivat subbaripuolelle satsanneet 3000 euroa, tai jos ovat, niin sitten on ne muutkin kaiuttimet varsin järeää kaliiperia. Yleisin kokoonpano tuntuu olevan alle tonnin setti kaiuttimia ja niille mietitään sitten subbaria muutaman satasen hintaluokasta (yleensä siinä 500e paikkeilla kipuraja).
     
  8. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole ainoa oikea.
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    1. Itse en ole koskaan suositellut koskaan kenellekään DIY-subbaria, koska en niistä mitään tiedä. Kustannussäästöjä noilla kuulemma ainakin saa, jos osaa tehdä.
    2. Kuukausien mittailua, pah, lopeta se liioittelu saman tien. Toisekseen, mikäs siinä, jos harrastukseen menee aikaa? DIY-hommissa kaiketi se itse tekeminen ja mittaaminen näyttelevät huomattavaa roolia.
    3. Pollisi ei sisältänyt mitään kannanottoa vahvistimista, joten älä sotke niitä tähän. Vahvistimien äänenlaadullisille eroille on oma ketjunsa, jossa aiheesta sopii kiistellä jatkossakin. Ei sotketa sitä tähän. Ja "suuri osa", kaikki on suhteellista. Yleinen suositus plazalla aloittejillakin taitaa olla 1000-1500e kustantava kaiutinsarja, jonka kylkeen tarjotaan 500-900e lisäbassoa. Eli puolta tai kolmasosaa kokonaisbudjetista. Olisiko kahden tonnin kaiutinsarja (5kpl) vailla lisäbassoa todellakin mielestäsi parempi vaihtoehto??

    Äänenlaadullisesti optimaalinen lopputulos saavutetaan viidellä (tai seitsemällä) identtisellä kaiuttimella. Realismin nimessä riittävää on, jos ne kolme etummaista ovat samanlaisia. Musiikin stereokuuntelusta subbarilla tai ilman voi keskustella Hifiharrastajat.orgissa tai Hifimaailma.fissä. Itse en ole kenellekään "vain ja ainoastaan musiikin kuunteluun" suositellut mitään lisäbassoa, eikä tällaisia harrastajia - edelleenkään - juuri dvd-plazalla vilistä.
    Jos on varaa ostaa mitkään "hifikaiuttimet", niin yleensä ne kalleimmat mihin on varaa ovat ne riittävät. Edelleen, lähes mihin tahansa normaalikokoiseen tilaan ml. omakotitalojen olohuoneet, saa relevantilla taajuuskaistalla 100db "maagisen" rajan ylittävän määrän bassoa alle tuhannella eurolla. Saako sillä sinun mielestäsi viittä hyvää kaiutinta? Edes kahta? Tai hyvää vahvistinta?
    Sikäli kun jälleen keskustellaan elokuvan äänen toistamisesta, ulottuvalla bassolla on suhteellisesti huomattavan paljon suurempi merkitys, kuin musiikissa (tämä on oma subjektiivinen kantani). Suuri osa ääniraidasta koostuu dialogista ja efekteistä. Musiikilla on vähemmän merkitystä kuin pelkässä musiikissa (mahtava ilmaisu, mutta ymmärtänet). Suoraan sanottuna sillä ei ole niin pirunkaan väliä, kuuluuko Inceptionin ääniraidalla (Zimmerin sinänsä laadukkaan) musiikin nyanssit juuri niinkuin pitääkin, onko pelleissä sopivasti klangia ja onko "rytmi hallussa" (edellinen lause sisältää nipun kieli poskella summa mutikassa viskottuja "hifitermejä"). Kuva ja välittömästi siihen liittyvä ääni ovat relevantimmassa roolissa.
    1. Enpä ole toistaiseksi nähnyt täällä plazalla kenenkään ilmoittautuvat 3 000e subwooferin omistajaksi. Edelleen ne Plazan Viralliset Totuudet maksavat alle kolmaosan tuosta. Toisaalta jos jollain sellainen on, olen todella yllättynyt, jos kaiutinarsenaali ei ole maksanut vähintään tuplana tuota summaa. Ilmoittautuuko joku?
    2. Mikä riivattu siinä on, että vastemittaus on sinulle tuollainen punainen vaate (ja kyllä se on, muutaman vuoden postauksiasi lukeneena)? Ensinnäkin se on suhteellisen helppo tehdä, toisekseen nimenomaan bassoilla niitä ongelmia toisaalta usein ilmenee, mutta kääntöpuolena niihin voidaan usein vaikuttaa subwooferin sijoittelulla. Joten toki niitä myös mitataan. Vrt. diskantit, joiden osalta mittaustulokset saattavat muuttua radikaalisti vain muutaman kymmenen sentin muutoksilla kuuntelupaikassa ja joiden equttaminen tehokkaasti on enemmän tai vähemmän mahdotonta.
    3. Enpä ole vieläkään nähnyt kenenkään kyselevän, millä subbarilla Mariskooli liikkuu viereisessä huoneessa. Enkä ole suuremmin omassa putkassani tutkinut, mitkä kaikki astiat liikkuvat tai eivät liiku, kun katson elokuvaa. Sen sijaan nautin joka halvatun kerrasta, kun basso tärähtää oikeassa kohdassa niinkuin pitääkin ja tuntuu ihan fyysisesti sohvassa ja kropassa. Kuulumisen lisäksi. Kommenttisi astioiden liikuttamisesta on trolli, johon erehdyin jopa ottamaan kantaa. Sivuhuomautuksena sanottakoon, että usein se subwooferin toistoalue vähintäänkin mitataan 80hz saakka ellei ylikin, joka on myös usein käytetty jakotaajuus. Eikä 50hz.
     
  10. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkkis-alspe on taas lähtenyt moponketju taskussa kylälle spreijaamaan. Ai ai ai, saatana!

    Reaaliäänentoiston yläesikoulun tarkkailuluokalla käsiteltiin äskettäin juurikin subbareita, ja alspe sai subbarin väritystehtävästä hylsyn kuten aina ennenkin. Alspella on diagnosoitu kognitiivinen oppimisvaikeus-häiriö aktiivikaiuttimiin ja bassotoistoon liittyen.

    Alspen henkilökohtaisena online-tutorina annan nyt kuitenkin tämän kerran erikoisluvan antaa alspe-ääppänälle kevyt sakinhivutus tästä polli-spreijaus -töhrinnästä. Ei liian kovasti kuitenkaan ettei tule pipi! Aika alkaa nyt.

    :D
     
  11. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika monet plazalaisetkin kuuntelevat musiikkia 2ch:na elokuvien lisäksi. Olen törmännyt useasti siihen, että musiikinkuuntelu ei nappaa syystä että se soi niin hyvin kuin voisi. Subbari ei integroidu loogisesti ja ilman sitä musa kuulostaa munattomalta. Osin sen takia, että on tottunut leffoihin ja osin sen takia että pääkaiuttimet ja vahvistin ovat heikkoja, jopa signaalia syötetään miten sattuu läppäriltä MP3:na. Meni ohi aiheen, mutta pointti oli se että sitten kun tuleekin kyse bassoista ja kingkongin jytinöistä niin sitä on kiva demota ja muutenkin nastaa kun voi subbarin napeista säätää eri asioita.

    Mä uskon, että kokonaisvaltaisesti parempaa ääntä saisi kun satsaisi kunnolla niihin kahteen kaikuttimeen. + pääte av-koneen perään. Esimerkiksi 2000 eurolla saa mahdollisesti 4000€ OVH olevat rajut lattiakaiuttimet ja niille päätteen jossa on auktoriteettiä erilailla kuin edullisimmissa ja yleisimmissä av-vahvareissa. Kokemus on täysin erilainen kuin ihmisen pään kokoiset täysin suuntaamattomat kaiuttimet ja joku bassotuubi nurkkaan lykättynä.
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Hyvän tai kohtuullisen lisäbasson saaminen integroitumaan muuhun settiin ei ole mitään aivokirurgiaa ja jos näin ei, se ei ole yleensä ole lisäbasson vika, vaan laiskan käyttäjän. Ja jos lisäbasson kalibroimiseen ja sijoittamiseen oikein ei löydy intoa, niin todennäköisesti ne monen tonnin lattiakaiuttimetkin työnnetään seinään kiinni, liian lähelle toisiaan, sivuun kuuntelupaikasta eikä niitä suunnata. Ei se mikään automaattinen autuus ole. Lisäksi läppäriltä tuupattu minikokoon puristettu MP3 kuulostaa kaamealta kaiuttimesta riippumatta. Ohi meni.

    Varmasti. Mutta ei kai täällä kovin usein suositella "jotain bassotuubia" (Audio Pron pikkuiset tulevat mieleen, samoin kuin Anthony Gallo TR-1 noin äkkisältään) eikä "ihmisen pään kokoisia täysin suuntaamattomia" ainakaan, jos sitä valuuttaa on. Ja jälleen kerran, kaksi käytettyä laatukaiutinta vs. viisi uutta vähemmän laadukasta... Nyt ollaan jo yhtäkkiä erkaannuttu lisäbassoista niin kauas, että kaksiäänitoiston laadun alttarille pitäisi jos lisäbassojen lisäksi uhrata keski- ja surroundkaiuttimetkin? Mahdollisimman laadukasta 2.0 toistoa, aina, ja ei monikanavaa, jos lompakko ei kestä sen jälkeen, kun 2ch on kunnossa. Anna mun kaikki kestää.

    Ja tuohon vahvistinaiheeseen emme vieläkään koske, koska se ei ole tämän topikin alla ja sille on omakin (tulikivenkatkuinen) ketjunsa.
     
    Viimeksi muokattu: 12.01.2012
  13. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Varsin kummallinen näkymys tästä aiheesta sinulla :confused:
    Yleensä taajuusvaste- sekä vaihemittaukset tarvittavine equtuksineen ja säätöineen tehdään tasan kerran. Ensin mainitun voi hoitaa kätevästi antimodella parin napin painalluksella ja jälkimmäinen asettuu uuden av-vahvistimen mikrofonilla kohdalleen. Näihin laitteiston käyttöönoton yhteydessä kerran tehtyihin säätäihin ei kajota niin kauan kunnes systeemiin tulee esimerkiksi laitevaihdoksia tai muutoksia laitteiden sijoittelussa.

    Diy-subbarit tehdään yleensä tutuilla ja koetelluilla kaavoilla. Eksoottisemmatkin viritykset voidaan simuloida suhteellisen tarkasti etukäteen ja eri mm. kotelointiratkaisuja vertailla jo kauan ennen puutavarakaupoille lähtöä. Jokin tuhanteen kertaan koeteltu sls-12 tai xls-10 pönttö ei todellakaan vaadi kuukausien mittailua ja protoilua, vaan lopullinen toimiva pönttö syntyy tasan kertayrittämällä. Toki jotkut haluavat ihan harrastuksen vuoksi väsäillä kymmeniä testikoteloita ennen lopullista valintaa, mutta se ei ole mitenkään pakollista.
    Joku propellihattu voisi alkaa itse väsätä vaikkapa jotain 8x18" u-frame bassoja ja linjalädemidejä ihan stereona musiikin kuunteluun, eli ei leffaharrastajia yksin voi tuomita. Yksielementtisen subbarin itse rakentamisessa tosin on vähemmän asioita jotka voivat mennä totaalisen pieleen, kuin moniteisen kokoäänialuekaiuttimen suunnittelussa valmistamisessa (asiaa helpottavat pitkät aallonpituudet, matala suuntaavuus sekä poikkeuksetta käytettävät aktiiviset jakosuotimet). Siksi subien itse rakentaminen voi olla aavistuksen suositumpaa kuin muiden kaiuttimien itse rakentaminen.
     
  14. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subbarin häivyttäminen muuhun ääneen ei tapahdu ihan niin helposti kuin se taajuusvastemittauksella näyttäisi. Voit esimerkiksi sijoittaa subbarin wc-pöntön taakse ja silti mitata sohvalta hyvän vasteen.

    Kyllä monesti täällä suositellaan elämää rankempaa LLT-subia yhtään kyseenalaistamatta, että onko se muu laitteisto ajantasalla. Miksi? No siksi kun siinä voi simuloida, mittailla ja liikutella Mariskoolia lopputuotteella. Hyvää ajankulua.

    Vahvistinasiakin liipaa sen verran, että moni satsaisi siihen ja kaiuttimiin enemmän ellei kaikki maalliset ja henkiset paukut menisi subhaukkujan kanssa turaamiseen.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    1. No voi hyvät pyssyt, ei sitä kukaan selväjärkinen ala minnekään vessaan piilottamaan. Oikea paikka subbarille on se, mikä on korvien ja mittarin mukaan paras. Esimerkiksi suoraan kuuntelupisteen taakse sijoitettu subbari saattaa paikallista ikävästi, vaikka mittarin mukaan ongelmaa ei ole. Älä pidä plazalaisia ihan noin typerinä.

    2. LTT-subi kuulostaa DIY-hommilla. En tiedä, miten se varsinaisesti enää kuuluu tähän, kun niissä se rakentelu ja itse tekeminen on merkittävä osa hommaa. Jos taidot riittää, niin miksei tekisi parasta mitä osaa, budjetin rajoissa? Haluaako joku katsoa omaa rakentamaansa ajatellen, että "olisin osannut paremminkin, mutta kun noi pääkaiuttimet on niin halvat". Voi jee. Se liian hyvän DIY-subin ongelmahan ratkeaa hankkimalla paremmat kaiuttimet, kun rahatilanne sallii. Harva niitä kuitenkaan osaa rakentaa. Vaikka miten säästäisi aikaa tinkimällä subwooferista.

    Pollisi ei koske vahvistimia ja niistä keskustelusta tulee aina asemasota. Anna olla.
     
  16. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 202
    Saadut tykkäykset:
    46
    Kyllä maksaa vaikka DIY puolta onkin.. n. 800€ mennyt rahaa + varmaan lähemmäksi 100h työtä. Kaiuttimiin n. 450€.
     
  17. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    No siinä onkin. Vaikka 5€ laskisi palkkaa itselle, niin jako on 1300€ subbari ja 450€ kaiuttimet. Ei vissiin mitään kovin tähdellistä informaatiota tule pääkaiuttimista?
     
  18. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    1. pointti oli se, että suora vaste saadaan helpohkosti järjestettyä mutta se ei vielä kerro juuri mitään.

    2. eli ensin liian hyvä subi (paahtopaistilla) ja sitten kun joskus rahaa on niin katsotaan niitä kaiuttimia? Jos jaksaa... tai jos rahat eivät mene isompaa subbariin tai mahdollisesti toiseen subbariin...
    Netissä on kaiutinrakennusohjeita pilvinpimein, yhtälailla kuin subbareillekin. Mutta kun asenne isompiin kaiuttimiin on "nää, mitäs noilla kun bassot voi ajaa subbariin, mulle kelpaa ne pienet kaiuttimet nököttämään sinne minne hallitus käskee". Järeän subbarin hinnalla DIYmies tekisi esimerkiksi tällaiset tai tällaiset. Mutta kun maailma on kääntynyt päälaelleen, "subbari on se tärkein ja katsotaan sitten myöhemmin kaiuttimia. Jos jaksaa".

    DIY-subbareihin pitää miettiä vahvistin joten siinä mielessä kuuluu mukaan topicciin.
     
  19. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tsot tsot tykkänään. Paha asiavirhe-pointti detected. Sitä ei kyllä tosiaankaan helpohkosti saada suoraksi järjestettyä. Suora = +- 2 dB ilman tasoittavia pääkallon keskipisteessä k-paikalla. Yleensä siitä jäädään melko kauas, kauas tai hyvin kauas.
     
  20. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 202
    Saadut tykkäykset:
    46
    Kaiuttimet ovat 3x Tannoy F2, ja 320kb musiikkia kuuntelen + leffat.. Seuraava päivitys koskeekin pääkaiuttimia, jonka jälkeen subbaripäähän vielä antimodea!