Tartunta (Contagion) (2011) (Steven Soderbergh / Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 12.04.2011.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 293
    Saadut tykkäykset:
    30
    [​IMG]

    Tartunta (Contagion) kertoo räjähdysmäisen nopeasti ilmateitse leviävästä viruksesta, joka tappaa siihen sairastuneen parissa päivässä. Epidemian levitessä globaalisti, lääketieteen asiantuntijat ympäri maailmaa yrittävät kuumeisesti löytää lääkettä ongelmaan ja hallitakseen paniikkia, joka leviää virustakin nopeammin. Samaan aikaan tavalliset ihmiset taistelevat henkensä puolesta selvityäkseen yhteiskunnassa, joka luhistuu ympärillä.

    [​IMG] Katso kuvagalleria

    [​IMG] Katso elokuvan trailer

    Ensi-ilta Suomessa 21.10.2011
     
    Viimeksi muokattu: 21.10.2011
  2. Vole

    Vole Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.03.2010
    Viestejä:
    1 927
    Saadut tykkäykset:
    81
    Kova näyttelijäkaarti! Eikä Soderberghissäkään ole mitään valittamista. Tämänhän voisi käydä katsomassa sitten, kun tulee :thumbsup:.
     
  3. anidabi

    anidabi Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    1 676
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hmmm.... tulee mieleen outbreak.
     
  4. jmo

    jmo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 644
    Saadut tykkäykset:
    328
    Oho.
    Onpa omaperäinen idea. Tällä kertaa liikkeellä näköjään Hollywoodin Raha.
    Nimiä löytyy ainakin riittävästi.
    Eikös tämä idea ole nähty jo vähintään miljoonaan kertaan viime vuosien aikana.
    Milloin avaruusötökät, milloin joku muu Ihmeellinen syy ihmisten ryntäilyn ja maailmanlopun meiningin kuvaamiseen sarjoissa tai elokuvissa.

    Näissä sitten tietysti yleensä etsitään koko elokuva joko hässäkässä kadonnutta perheenjäsentä ja/tai sitten samalla myös parannuskeinoa kadonneen perheenjäsenen ja/tai sen päähenkilöäidin/isän tartuntaan sekä tietysti myös karannutta Duffy-koiraa vaikka vaarantamalla koko kaupungin/planeetan muun väestön hengen muun maailman ympärillä luhistuessa...
    Paitsi jos se Hollywoodin käsikirjoittajien lakko osuisi kohdalle. Ai niin tämähän on jo tuotannossa...

    Hämmästyttävää että tästä perusideasta tosiaan jaksetaan kokoajan tehdä uusia tulkintoja, mutta onhan se tietysti jokatapauksessa mielenkiintoista nähdä mistä tällä kertaa tuuli puhaltelee eli varmaan siis juuri siksi...

    Ja nyt kun puhuu Iso Raha, niin tarjolla varmaan syvällisempi näkemys, kun tehosteita pystytään tekemään jo halvallakin.
    Niin varmasti.

    Mutta saas nähä.
     
  5. mustis

    mustis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Joitakin perusideoita voidaan kertoa uudelleen ja uudelleen. Jos elokuvassa tyttö tapaa pojan tai poika tapaa tytön niin ei sekään kovin omaperäistä ole. Mutta aina ne tarinat vaan uudestaan kerrottuna jaksavat viehättää.
     
  6. Rooky

    Rooky Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sellaisia nämä tuntemattomat uhat ja happeningit lienee. No mutta onhan näitä nyt muitakin, nämä virukset menee samaan kastiin zombien kanssa. Samaa kavaa uudestaan ja uudestaan...
     
  7. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Castinghan on ainakin nimien puolesta erittäin hieno, tosin joskus sellaiset leffat jäävät latteiksi...Tällä on siihen tosiaan aiheensakin puolesta selvä riskinsä. Virus on vähän turhan ylimalkainen uhka ollakseen yleensä hirvittävän (pun intended) kiinnostava. Ellei se sitten ole tyyliä The Thing -leffasta, jolloin voidaan jo veri punnita.
     
  8. Samppa

    Samppa Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 061
    Saadut tykkäykset:
    26
    Kyllä Soderbergh tällaisen osaa. Elokuva pysyy alusta loppuun muutamaa siviilielämän vilkaisua lukuun ottamatta tiukan asiallisena, lähes dokumentaarisena kuvauksena epidemian leviämisestä ja eri tahojen toiminnasta kyseisessä tilanteessa. Yhteistyö on elokuvaa tehtäessä ollut tiivistä asiantuntijayhteisön kanssa ja sen huomaa, mukatiedettä ei ole tuotu mukaan jännitystä lisäämään tai mutkia oikomaan.

    Hahmot jäävät kaiken hässäkän keskellä etäisiksi, mikä on tällaisen kerrontatavan haittapuolia. Tunnelma tiivistyy kyllä mainiosti, vaikka tietynlainen kylmä toteavuus elokuvaa hallitseekin.

    Niin kuin Drivenkin kohdalla, niin taas pitää kehua Cliff Martinezin erinomaista elektronista soundtrackia elokuvaan. Spotifystä löytyy, tästä maistiainen.

    Kiinnostava aihe, jota tässä on jo harjoiteltukin lintu- ja sikainfluenssoilla. Joskus voi käydä vähän huonomminkin.

    :):):):)-
     
    Viimeksi muokattu: 26.10.2011
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 327
    Saadut tykkäykset:
    1 394
    Tämähän oli oikein mukava leffa. Neljä pojoa viidestä. Viides oli lähellä, mutta muutama asia pilasivat muuten hyvää leffaa.

    Ensinnäkin päähän otti se, että
    vaikka taudin tappoprosentti oli "vain" 20%-30% niin sitä pidettiin kuolemantuomiona ja elokuvassa taisi olla vain yksi henkilö, joka sairasti sen kuolematta (Jude Law). Muuten kaikki taudin saaneet henkilöt kuolivat. Näin ollen tuo 3/4:n selviäminen ei kyllä mitenkään näkynyt käytännössä.

    Toiseksi
    otti päähän se perheen tyttö, joka väen vängellä olisi näköjään halunnut taudin itselleen eikä näyttänyt missään elokuvan vaiheessa (poislukien 20 sek, kun isi oli eristyksessä) surevan äitinsä ja veljensä kuolemaa. Ne oikeastaan ohitettiinkin leffassa aika nopeasti. Yksi kohtaus vain oli lopussa, jossa isi vähän herkisteli valokuvilla. Sekin vain siksi, että kokki saatiin kuvaan.

    Kolmanneksi
    en oikein ymmärtänyt sitä sivujuonta, jossa Marion Cotillard seikkaili Aasiassa. Yritettiinhän siinä jotain opetusta lienee kertoa, mutta melko turha oli.

    Ja neljänneksi
    vielä semmoinen, että jotenkin jäi kuva, että koko maapallolla ei ollut kuin se yksi nainen, joka yritti kehittää taudille rokotetta. Liekö näin todellisuudessa... Voisi kuvitella, että valtiot tekisivät enemmän yhteistyötä. Nyt jenkeissä pari henkilöä videoneuvottelun kautta kertovat koko maailmalle, missä ollaan menossa taudin parantamisen suhteen.

    Tykkäsin paljon siitä, kun
    Gwyneth Paltrow kuoli heti alussa. Luulin jo, että hän on se badassboss, joka sinnittelee koko leffan taudin kourissa ja vielä pelastaa koko maapallon. Onneksi ei sentään.

    Kaikesta huolimatta tykkäsin leffasta paljon. Dokumentaarinen ote oli ihan kiva siis siinä mielessä, että leffassa ei mitään isoja juonikuvioita muita ollut kuin taudin seuraaminen (pois lukien katso spoileri), mikä oli kiva ja turhaa ylimääräistä draamaa ei haettu, koska tarvetta ei ollut.

    Leffa kertoo, pienistä epärealistisuuksista huolimatta, hyvin sen, mitä voi tapahtua, jos paha tauti tulee. Olen Fishburnen kanssa samaa mieltä siitä, että ennemmin kannattaa ylireagoida kuin alireagoida, kuten suomessa(kin) tehtiin sikataudin kanssa. Mutta mikä olisikaan ollut haloo, jos tauti olisikin ollut paha ja siihen olisi alireagoitu....
     
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elokuva oli hyvin realistisen kuvaus siitä mitä vaarallisen taudin levitessä voi tapahtua. Tilannetta käsiteltiin monista näkökulmista. Suuri ansio oli ettei elokuvassa oltu sorruttu katastrofielokuvan kliseihin. Tätä voisi näyttää vaikka opetuselokuvana alan ihmisille. Pieniä puutteitakin toki oli joten 4/5*.

    Tämä oli jenkkileffa, joten he olivat myös sankareita. BSL4 laboratorioita on maailmalla rajallinen määrä, joten todellisuudessakin työ olisi ollut verrattain pienen piirin puuhaa.
     
  11. jmo

    jmo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 644
    Saadut tykkäykset:
    328
    Itse itseäni lainaten.
    Yllätys oli suuri, kun koiranpennut ja muut vastaavat puuttuivat kokonaan.
    Väärässä olin ennakoissani. Itseasiassa todella pahasti.
    Kyseessä siis vain suuremman luokan elokuva, joka esittää ilmeisen todenkuvaisen tapahtumasarjan viruksen leviämisestä.
    Itse en juurikaan pitänyt.
    Hyvin tehty, mutta turhan tosikkomaista tietysti aiheesta johtuen.
    Dokumentteja kuitenkin tulee telkkaristakin jatkuvasti, eikä elokuvan perimmäinen tarkoitus nyt ihan avautunut.

    Kuitenkin ihan katsottavaa.
     
  12. jmo

    jmo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 644
    Saadut tykkäykset:
    328
    Ymmärsin että hän ei kuitenkaan sairastunut, vaan veti vain omaa showtansa netin kautta uskollisille kannattajilleen.
    Kaduilla kulki suoja päässä.
    Tosin Damoninkin roolihenkilökään ei tuota saanut.

    Juu. Ainoa ärsyttävä piirre, joka näköjään pitää tunkea jokaiseen elokuvaan. Eli siis aivoton teini. Tässä tapauksessa kuitenkin miedompi ilman opettavaista jälkiseurausta.

    Tarkoitus oli varmaan kertoa ihmisen pienuutta maailman tapahtumissa. Eli vaikka haluaisitkin tehdä hyvää, niin isompi organisaatio kertoo totuuden.

    Lopuksihan tuo oli kaiken alku.
    Vähäsen vastauksia nepalle.
     
  13. marlan

    marlan Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 447
    Saadut tykkäykset:
    264
    Näin tämän teatterissa, ja pidin elokuvan tiukasta ja asiallisesta dramaturgiasta, joka toi mieleen Kova laki -sarjan: tapahtumat etenevät reippaasti ja keskitytään olennaiseen. Katsojaa ei aliarvioida eikä mielistellä, vaan tekijät ovat tavoitelleet tiettyä dokumentaarisuutta ja tieteellistä vakuuttavuutta.

    Tieteiselokuvana tämä tuo itselleni mieleen Disneyland-jakson "Man in the Moon" (1955) ja 2001: Avaruusseikkailun: miltä ihan oikeasti näyttäisi, jos tällainen asia (kuumatka) tapahtuisi todella. Niissäkin elokuvantekijöiden asenteena on ollut eräänlainen "hartaus" — en keksi parempaakaan sanaa — eikä leikillisyys, kuten Mélièsillä.

    4/5
     
    Viimeksi muokattu: 08.03.2020
  14. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 327
    Saadut tykkäykset:
    1 394
    Tuo kävi myös itsellä mielessä, että sairastiko hän tautia ollenkaan. Eli siinä tapauksessa kukaan taudin sairastanut ei selvinnyt siitä, mikä antaisi mukava 100% kuolleisuuden. :) Damon ei tosiaan sairastanut sitä, mutta siihen ei koskaan sen suurempaa syytä kerrottu. En tiedä olisikö hänestä voinut sitten jotain vasta-ainetta yrittää saada...

    Gwyneth oli loppujen lopuksi saatu ihan hyvin tuohon leffaan mukaan, vaikka siis kuoleekin alussa.

    IMDB.comissa on kerrottu muutamia asioita, jotka eivät ihan oikein leffassa menneet. Itse kiinnitin huomiota siihen, kun leffassa kerrottiin taudin leviämisen nopeudesta, että se kyllä meni vähän puihin. Leviämisen nopeus oli lienee tarkoitus kertoa kahden potensseina, jolloin kuukauden päästä noin miljardi olisi sairastunut, mutta numerosarja meni kuitenkin väärin.
     
  15. Betty

    Betty Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2011
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    No jaa, katsoin elokuvan kotona ja jostain syystä en oikein pitänyt tätä minään... En tiedä miksi elokuva tuntui tältä, (yleensä minua on helppo miellyttää, elokuvien suhteen ainakin) elokuva tuntui pitkältä, tartunnan saaneiden ihmisten vähäinen ennakkoon tutustuminen ei antanut tuntumaa näyttelijöihin ja vaikka tarina on tietenkin karmiva sillä tapaa, että tämä voisi olla tulossa joskus, en todentuntua tähän elokuvaan siltikään saanut.
     
  16. Crockett

    Crockett Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    01.03.2005
    Viestejä:
    1 084
    Saadut tykkäykset:
    131
    Eikös tuo nyt kohtalaisen hyvin selitetty että jotkut oli immuuneja sairaudelle, tässä tapauksessa Damonin ja Lawn hahmot. Toisella oli vain se kova flunssa mitä hän alkuun luuli virukseksi. Itse ymmärsin myös tuon Lawn hahmon tapauksen osittaiseksi kritiiksi lääkefirmoja kohtaan jotka kovalla rahalla jakavat rokotteita yms. luovat hysteriaa.
     
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 327
    Saadut tykkäykset:
    1 394
    Jep. Olihan se kerrottu. Ja olihan se Lawn hahmo tosiaankin tehty selkeäksi vastapuoleksi ja kritiikiksi. Mutta eipä tuo immuniteetti niinkään tuossa haitannut, vaan se, että leffassa ei kukaan tautiin sairastunut selvinnyt siitä.

    Semmoinen ihmetys tuli vielä mieleen leffasta, että rokotteiden jakamisesta jäi sellainen kuva, että ne olisi annettu kaikenikäisille syntymäpäivän mukaan arvottuna. En tiedä onko tuo sitten sitä jenkkien tasa-arvoa, mutta eihän siinä ole mitään järkeä vanhoja ihmisiä rokottaa. Eikös tuo kannattaisi tehdä, kuten suomessa sikainfluenssarokotteissa, eli lapsille ensin ja sitten aikuisille ja eläkeläiset jätetään ilman?
     
  18. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Virallisen tiedon mukaan Suomessa eläkeläiset kuuluivat mukaan sikainfuluenssan rokotusohjelmaan.
     
  19. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 327
    Saadut tykkäykset:
    1 394
    Okei. Korjataan, että yli 64-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmään. Esim. omat vanhempani eivät saaneet sikapiikkiä. Tosin tuossa ohjeessa on, että yli 24-vuotiaat eivät saa piikkiä ollenkaan, jos eivät kuulu riskiryhmään, mutta pahemmassa taudissa varmastikin saisivat. Mutta selkeästi "eläkeläis"ikäiset joutuvat tuossa hieman paitsioon, mikä on ihan oikein. Mieluummin piikki nuorille kuin vanhoille.

    Itse sain astmaa sairastavana piikin, vaikken säännöllistä lääkitystä käytäkään. Suomessa on hauskaa se, että koska keskitettyä terveystietojärjestelmää ei ole, kuka tahansa voi saada influenssapiikit ilmaiseksi vain valehtelemalla sairastavansa esim. astmaa. Itse olen kausi-influenssapiikin hakenut joka vuosi terveyskeskuksesta eikä koskaan ole mitään todistuksia kysytty,
     
  20. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    Joku muistaakseni kirjoitti Plazalla, että kyseessä on Outbreak-elokuvaa parempi pläjäys. Tällainen Contagion ei mielestäni kuitenkaan ollut. Vaikka elokuvaan oli saatu joukko isoja nimiä, niin harvaan sai minkäänlaista tartuntapintaa (pun intended). Ainoastaan Jude Lawn "väärä profeetta" jäi oikeastaan muistettavaksi hahmoksi. Onkin hieman ironista, että ohjaaja Soderbergh tuntuu usein keskittyvän ihmisiin ja kuinka heidän kohtalonsa tavalla tai toisella kietoutuvat yhteen jonkun ongelman ääressä -- ja sitten elokuvan suurin puute on juuri se, ettei hahmojen sisälle päässyt kunnolla. Ehkä hänen käyttämänsä tietynlainen realismi (varmaankin se, ettei jännitystä aina luoda jännityksen tähden a la popcorn-leffat, vaan elämä on välillä väritöntä, hiljaista ja vähäeleistä) saa tämän aikaan, kun hahmojen ominaisuudet ja eroavaisuudet eivät alleviivaannu tavalla, johon Hollywood-elokuvien ystävä on tottunut.

    Contagion on sujuvasti kerrottu otanta yhteiskunnasta suuren ongelman äärellä, mutta kovin muistettava se ei ole. Outbreak saattaa olla popcorn-leffa, mutta sen hahmot ovat paljon muistettavammat ja sen kerronta paljon mukaansatempaavampaa ja jännittävämpää kuin Contagionin vastaavat. Se, että Contagionissa on Outbreakia "suurempi älykkyysosamäärä" sitä suuremmalla realismilla, ei ainakaan minun silmissäni pelasta sitä.

    3-/5 :naminami::naminami::naminami: