Tähän Zipman kysyjälle jo vastasikin "kyllä voi", mutta varmistetaan vielä, että ajattelen samaa asiaa. Tällä hetkellä mulla on musakäytössä 2 x 8040A ja erillisenä kokonaisuutena leffakäytössä 5 x Chorus 662 + huono subi. Nyt on avautumassa tilanne, jossa saisin nämä samaan tilaan järkevästi, eikä välttämättä tarvittaisi kahta erillistä settiä. Tällöin musaa voisin ajaa 2.0 Geneleceillä (tai ehkä 2.1) ja leffoja Chorusten tukemana muille kanaville (5.1 tai 7.1). Ymmärrän toki, että kaiuttimet setissä painivat eri sarjassa, mutta ei tuo 5.1-setti nyt huippua edusta muutenkaan. Vahvistimen vaihtoa se edellyttää jo HDMI vuoksi, joten se ei ole probleema, jos tämä muuten onnistuisi siedettävästi. Pre-outit etukanaville lienee taikasana vahvistinkaupassa? (Toinen vaihtoehto olisi ajaa AV-vahvistimesta 5.1 äänet Chorus-settiin ja musakäytössä voisi vaihtaa ulostuloksi 2.0 Genelecit, jos tällainen rinnakkaiselo onnistuu.) Mutta nyt kun sähkösuunnitelmia ja vetoja mietitään, olisi tärkeintä saada ajatus selkeäksi siitä, mikä teknisesti on mahdollista. Ja sitten miettiä, mikä on kokonaisuuden kannalta järkevintä seuraavaksi. Tietysti vaihtaa kaikki Geneleceiksi joo, mutta askel kerrallaan...
Edelleen vastaus on "kyllä voi". Vahvistimeksi kannattanee hankkia 7.1 pre-outeilla varustettu malli, josko ruokahalu kasvaa syödessä nopeammin kuin nyt arvaatkaan.
Olen ajatellut parantaa TV:n äänentoistoa ja nyt olisi ensimmäinen askel Genelec-maailmaan mahdollisesti tulossa. Olen miettinyt 8020B paria TV:n rinnalle ja lähinnä olisi kysyttävää liitännöistä. Kärsiikö äänenlaatu, jos liitän tälläisellä http://www.kaapelikauppa.fi/aanikaapeli-uros-uros-p-3077.html kaiuttimet, ja lopulta kytkisin tällä: http://www.kaapelikauppa.fi/multimediaadapteri-35mm-stereo-uros-2xrca-naaras-p-1257.html kauittimet television kuulokeliitäntään? Ideana olisi, että television kaukosäätimellä olisi mahdollista myös säätää äänenvoimakkuutta. Onko ratkaisu näin alkajaisiksi edes kelvollinen, mielipiteitä?
1. Respektiä kaiutinvalinnasta, äänenlaatu paranee rutkasti tuolla, 2. Noilla liittimillä tuskin on edes havaittavaa merkitystä äänenlaatuun, sillä taitaa se television kuulokelähtö olla se pahin pullonkaula - aivan hänessään, miten se on toteutettu ja millainen ääni siinä on, liittimillä tai johdoilla on häviävän pieni merkitys, 3. Varmasti sangen kelvollinen valinta "noin alkajaisiksi", nälän väistämättä kasvaessa sitten AV-vahvistinta kehiin. Tosin en pidä täysin mahdottomana, että vähemmälläkin adapterihässäkällä selviäisi, mutta lienee 2XLR-3,5mm -piuha sitten harvinaisuus?
Tulipa tälläinen vastaan asiaa enemmän selviteltyä http://www.stpaulssound.fi/kauppa/index.php?main_page=product_info&cPath=71_98&products_id=4952 Tuolla taitaisi päästä helpoimmalla? Ja ilmeisen laadukas piuhakin tuollaiseksi viritelmäksi. AV-vahvistin olisi toki mahdollinen, mutta nykyiseen opiskelijabudjettiin ei valitettavasti sellaista ole järkevää sisällyttää.
Kannattaa selvittää ja varmistaa Y-haaran pituus vaikkapa ottamalla yhteyttä liikkeeseen. Yleensä on niin päin että alkupää kaapelista on yhtä narua ja kaapeli haarautuu kahdeksi erilliseksi piuhaksi vasta lopusta jonkun 10cm matkalla. Tuollainen kaapeli on sitten käyttökelvoton mikäli ajatteli sijoittaa kaiuttimensa yli 10cm päähän toisistaan.
Eräs kodinelektroniikkakauppias totesi, että Genelecit voi hyvin kytkeä passiivikaiutinliitäntään, kun laittaa parinkympin häiriönpoistajat väliin. En oikein vakuuttunut tästä. Raati lienee samaa mieltä?
Riippuu vähän mitä tuo "häiriönpoistaja" tässä tarkalleen tarkoitti. On nimittäin olemassa valmiita mokkuloita joilla muunnetaan kaiutintasoinen signaali linjatasoiseksi. Tämän saman yksinkertaisen vastuskytkennän voi toki helposti tehdä itsekin ja genelecin sivuilta löytyy siihen ohjeetkin. Kytkeminen passiivikaiuttimien liitäntään on siis aivan mahdollista vastuskytkennän avulla. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään "häiriönpoistaja".
Käytti sanaa "häiriönpoistaja", mutta tuo kuulostaa paljon järkevämmältä. <g> Mietin vain, että mitenköhän tuo toimii kanavatasapainon kannalta jos 5.1-systeemissä vain pääkanavissa on tuollainen viritys. Eli vaimentaako vastus samassa suhteessa kaikilla eri äänenvoimakkuuksilla, vai käykö niin, että jollain volumetasolla pääkanavat soivat suhteessa liian hiljaa/kovaa ja jollain volatasolla on optimi.
Osaisiko Zipman kertoa mitenkä onnistuu omistajanvaihdos, kun olen rekisteröinyt lisätakuun Genelec community sivulle. Nyt myin kaiuttiminet pois, ja uusi omistaja haluaisi tuon lisätakuun omiin nimiinsä?
Varmistaa vaan, että on tukeva kiinnityskohta, niin ei sen puolesta ongelmaa. Toiston suhteen kestää sijoittaa lähelle takaseinää kunhan jättää sivusuunnassa väliä jonkun verran. Itse jos rakentaisin kuunteluun huonetta, niin suunnittelisin kyllä kovasti kaiuttimien uputusta seinään
Genelecin ohjeessa sivulla 2 näyttää olevan etäisyys 5 cm seinästä vihreällä nuolella, alle metrin etäisyydet keltaisella "acceptable" ja yli metrin etäisyydet punaisella "AVOID!". Tästä havaitsemme että lähempi on parempi. Tämä johtuu kaiuttimen taakse päin lähettämän äänen heijastumisesta seinästä. Seinästä heijastunut ääni kumoaa korville tarkoitettua ääntä ja näkyy korjaamattomina ryppyinä taajuusvasteessa. Nämä vaimentumat ovat todella korjaamattomia, koska jos vaimentumaa nostetaan DSP:llä tietty db-määrä, niin vaimentuman aiheuttava heijastuma voimistuu tismalleen saman verran. Heijastuman taajuus riippuu kaiuttimen etäisyydestä seinään ja nämä "First cancellation frequency" taajuudet on tuohon kuvaan piirreltykin. Kun kaiutin on melkein kiinni seinässä, niin ei tule heijastumaakaan. Väliä täytyy jättää tuo ~5 cm vahvistimen jäähdytystä ja refleksiputken hengitystä varten. Seinän tasoon asennuksesta: Onko kaiuttimien seinään upotus hyvä ajatus?, Kuinka upotan seinään suuren kaiuttimen ja kuinka seinä tulisi rakentaa? sekä Installation Guiden sivulla 16.
Jos mahdollista niin lattian valuvaiheessa upota betoniin putket joiden sisään voit sitten asentaa pienemän putken jonka päähän istutat sen kaiuttimen. Kas näin sinulla on ehkä maailman tukevin kaiutinjalusta Siis nuin minä tekisin jos rakentaisin.
Jalustalla olevan kaiuttimen saanee myös 5-15cm päähän seinästä. Tällöin säästytään ylimääräisiltä rei'iltä seinässä, jos se sijoittelu meneekin päin mäntyä - 10cm liian matalalla, kun uusi sohva on edellistä korkeampi tms - tai sitä tarvitsee muuttaa.
^ Asia selviää parhaiten mittaamalla. Minulla tietokonekäytössä olevat kaiuttimet ovat pöytäjalustojen nokassa eikä työpöytäkorjausta tarvita.