Voi tätä Suomen sekasortoista antenniverkkojen tilannetta! Se alkoi EU:n telemarkkinoiden vapauttamisesta vuonna 1998. Viestintäministeriön tulisi johtaa alaa, mutta missä on nyt se yhden maksu-tv-kortin käytäntö? Viestintäministeriön kanslia halusi antenni-tv-jakeluun saman kolmen operaattorin kilpailun käytännön, joka toimii kyllä kännykkäoperaattoreiden kesken. Tuloksena on tv-jakelussa lähinnä kaaos. Samoin viestintämarkkinalakia muutettiin pari vuotta sitten siten, että kun telemarkkinoilla entisen hinnoittelun piti olla tarkasti kustannussuuntautunutta, nyt riittää että hinnoittelua ohjaa markkinaehtoisuus. Tämä tarkoittanee, että hinnoittelun oletetaan olevan kunnossa, jos kilpailevia operaattoreita on vaikkapa tv-jakelussa nuo kolme: Digita, Anvia ja DNA. Kokonaisstrategiaan näyttää kuuluvan, että strategiaa ei ole. Pahalta näyttää ainakin DVB-T2:n aloitus. Bonnier Group'in MTV Median Tauno Äijälä on ottanut Suomen T2-strategian puutteen esille runsas kuukausi sitten Lontoossa IP&TV World Forumissa http://www.broadbandtvnews.com/2012/03/23/finland-looks-at-t2-progress-future-strategy/ Tilaisuuteen liittyy T. Äijälän video http://iptv-forum.com/ Video löytyy rullaten ylöspäin kahdeksas video. Äijälä kiinnittää huomiota useassa eri suunnassa olevien tv-asemien tuomaan ongelmaan tv-katsojalle. Aikoinaan yli 15 vuotta sitten silloiselle liikenneministeriölle tehdyssä yleisradiotoiminnan strategiaselvityksessä tuotiin huomioon Englannin käytäntö jo BBC:n ja NTL/ITV:n rinnakkaisten verkkojen rakentamisessa siten, että niitä sai rakentaa, mutta vain sijoittamalla lähettimet samaan mastoon tai ainakin samalle kukkulalle. (LM 45/1995 Jouni Mykkänen :Yleisradiotoiminnan strategiaselvitys) Ruotsissa valtion omistama siellä ainoa tv-jakeluyhtiö Teracom AB omistaa kylläkin kanavaoperaattori Boxer AB:n. Yhteiskytkös on siellä EU-viranomaisten hyväksymä monopoliepäilyjen jälkeen. Suomen Plus TV ajautui Boxerin haltuun jokin aika sitten. On aivan kuin eri planeetalta Englannin tilanne lähestyvien Lontoon olympialaisten hd-lähetysten kannalta. Siellä Freeview HD näyttää FTA korttivapaasti samassa kanavanipussa kanavat BBC HD, BBC One HD, ITV1 HD ja Channel 4 HD:n alle sadan punnan hd-digiboksilla, jossa siis ei ole korttipaikkaakaan hinnan halpana pitämiseksi. USB-liitäntä mahdollistaa tallennuksen. Olen täällä Helsingissä varustautunut Ylen olympialähetysten katseluun sisäantennilla ja tällä keskustelupalstalla esitellyllä 99 euron hd-digiboksilla. Hyvin näyttää näkyvän Ogelin VHF-hd-kanava 6. Suomessa on antenniverkoissa ehkä puoli miljoonaa HD Ready- taulutelevisiota toistaiseksi lähinnä SD-käytössä. Näiden taulutelevisioiden hankinta-arvo yhteensä on KOTEKin myyntihintatilaston mukaan noin 400 000 000 euroa. Olisi siis tarvetta helppoon ja halpaan julkisen palvelun hd-kanavan katseluun näin kohta tulevan yleisradioveron aikaan. Varakkaat löytävät aina tavan rahansa käytölle tässäkin.
Olenko nyt oikein ymmärtänyt että PlusTV viacces salaus ei edes tarvitse CI+ moduulia (vaan tavallisen CI moduulin) koska linkitystä ei tulla ottamaan käyttöön. Eikäs tuon CI+ idea ole nimenomaan linkitys kortin, moduulin ja boxin välillä?
Olet ymmärtänyt väärin. PlusTV:n HD-kanavat tulevat vaatimaan Viaccess CI+-modulin. PlusTV:ltä tulee todennäköisesti myyntiin myös CI-moduleita, mutta ne toimivat vain SD-kanavilla. Aivan vastaavasti Boxerilla Ruotsissa: - CI+-moduli: tukee HD-kanavia / T2:sta: http://www.boxer.se/vart-utbud/hardvara/boxer-tv-module-ci-plus-hd/ - CI-moduli: ei tue HD-kanavia: http://www.boxer.se/vart-utbud/hardvara/boxer-tv-module/ Tilanne ei muutu mitenkään nykyiseen järjestelmään nähden. PlusTV:n motiivi salausjärjestelmän vaihtamiselle tuskin on katsojien suojeleminen linkitykseltä vaan se, että saivat Viaccess-salausjärjestelmän halvemmalla kuin Conaxin. Tämän muutoksen maksaa artisti (= kuluttaja).
Tähän soppaan kun tekniikan lisäksi sitten sotketaan lähetykset, yhdeltä tulee lätkän MM, toiselta Olympialaiset, kolmannelta Formulat jne, ja ei tekniikoilta niin siitä sitä on laitepinoa tasolla kun kaikki koittaa haluettssaan saada näkymään - rahaa palaa.
Viaccess-salauksen käyttöönotto ei muuta CI+-modulien toimintaa mitenkään. Sekoitat myös linkityksen ja salauksenpurun ongelmat toisiinsa. Linkityksen ainoa haitta on se, että joudut kerran kertomaan Chipset ID:n operaattorille ja se, että kortin siirtäminen laitteesta toiseen on hankalampaa. Purkamiseen linkitys ei itsessään ota kantaa. Salausjärjestelmästä riippumatta varsinainen salaus tehdään aina DVB-salauksella ja salausjärjestelmä on vain keino toimittaa kulloinenkin DVB-avain perille. Pikakelausten nykimisongelmat CI+:n kanssa johtuvat CI+:n tekemästä AES-128-pohjaisesta uudelleensalauksesta, joka boxin itse on purettava toistaessa. Useimmissa laitteissa ei ole riittävästi tehoa tehdä tätä purkamista pikakelauksen aikana, jotta kelaus toimisi jouhevasti.
Eri mieltä. Kuluttaja voittaa. Enemmän vaihtoehtoja. Tilannehan muuttuu totaalisesti. Ei tarvitse linkittää. Tottakai joudut ostamaan vähintään Viaccess - CI+ moduulin, mutta silti. Itseäni ainakin on alusta alkaen ärsyttänyt tämä "linkittäminen" . Turha HD -jarru koko systeemi.
Paitsi käytännössä ei kun, pihtiputaanmummonkin pitää vaihtaa boxi jotta pääsee toiselle operaattorille = jää tekemättä kun ylimääräistä rahaa palaa laiteinvestointeihin..
Niinpä. Ainoa asia joka on jäänyt Pihtiputaan mummolle mieleen on tämä "kahvipaketin hinnalla kuukaudessa" -mainos. Siltä pohjalta on hyvä lähteä digidigikaupoille
Nyt "veljet" hei, selkosuomea! Eli jos otan nyt tuon Verraton-paketin, jonka määräaikaisuus on 6 kk niin näkyykö se minun nykyisellä 3 vuotta vanhalla topfieldillä vielä vuoden kuluttua ilman lisähankintoja. Ja nyt ei sitten mitään teknisiä luontoja mistään moduuleista tms vaan selkeä vastaus, näkyy vai ei.
Mistäs sen tulevaisuuden tietää....? PlusTV ei ole asiata mitään kertonut, mutta sopimusteknisesti (=mahdollinen sopimusrikkomus) heidän tulee ainakin voimassa olevien sopimusten ajan palvelua tuottaa jos ovat ylipäätään olemassa.
Tämä kiinostaisi minuakin. Eipä silti, mulla on ollut maikkarin HD pimeänä käytännössä koko huhtikuun...nähtävästi näitä ei näe mitenkään antenniverkossa toukokuusta lähtien?
Sanotaanko näin että "kaikki sataa kaapeli-tv operaattoreiden laariin". Eli kun nyt tarkoituksella tehdään tämä terr. HD näin hankalaksi ja epäselväksi antennivastaanoton kuluttajalle. Pääkaupunkiseudulla kolme kaapeli-tv operaattoria (DNA/Welho, Elisa ja Sonera) ehtivät nyt muutamassa vuodessa liittää käytännössä loputkin antennivastaanoton taloyhtiöt verkkoihinsa. Taloyhtiöissä ei ole kiinnostusta tilata antenniliikkeiltä HD-asennusta (noin tonnin maksaa), kun asukkaat eivät useinkaan edes tiedä että jotain teräväpiirtokanavia on edes olemassa. Kaikki on kaapelissa helppoa. Kanavien tilaaminen, yksi kortti . Taloyhtiölle ja isännöitsijälle helppoa, kaikki kanavat tulee jokaiselle asukkaalle automaattisesti. Viimeinen naula antennivastaanoton arkkuun , on tosiaan Plus-tv:n viaccess.
Digita ilmoitti just lähettävänsä MTV3 HD:n ilman salausta, YLE HD:n saa DNA:n mastosta vastaavasti ilman salausta. Eli vain Nelonen HD jää puuttumaan TV-Viihteen peruspaketista, sitä ei kai nyt ole kukaan lähettämässä antenniverkossa?
http://www.digita.fi/yritykset/yhti...tkuu_digitan_antenniverkossa_1.5._alkaen.html Tämän jälkeen voi olla haastavaa yrittää saada Nelosen HD:tä enää maksulliseksi. Erikoinen tuo D-kanavanippu.
Juu..., "Kanavanippu D on varattu mobiili-tv-käyttöön." http://www.digita.fi/kuluttajat/tv Kännykälläkös sitä sitten katsotaan... ;-)
Digita 2.4.2012: Digita on käynnistänyt D-kanavanipun testilähetykset tänään maanantaina 2. huhtikuuta 13 paikkakunnalla. DVB-T2-teknologiaan pohjautuva uudentyyppinen verkko mahdollistaa jatkossa teräväpiirtotasoisen tv-katselun sekä kiinteästi antenni-tv-talouksissa että mobiilisti esimerkiksi tablettinäytöissä. Näkyvyysalue ja kanavanumerot antennivalintaa ja DVB-T2-vastaanottimen viritystä varten http://www.digita.fi/files/565/Kanavanippu_D_180412.pdf
Digitan on toimilupasyistä pakko mainostaa D-nippua mobiilikäyttöön tarkoitetuksi. Todellisuudessa tämä oli heille lyhyellä aikavälillä ainoa keino saada edes yksi T2-nippu, jolla lähettää HD-kanavia. Mobiilimarkkinaan suunnattuja kanavia tuonne tuskin tulee, sillä se tarve omana erityiskohdejoukkonaan on kuollut. Kuka katsoisi mobiililaitteella tavallisia TV-lähetyksiä, kun TVKaistan, YLE Arenan jne. kaltaiset palvelut ovat olemassa. Tuo Digitan MTV3-uutinen on mielenkiintoinen siinä mielessä, että MTV3 ei ole itse tuota mainostanut ja että Digita käyttää sanaa "toistaiseksi". Veikkaan, että tämän MTV3 HD:n jakelun kustantaa PlusTV ja Digita yhdessä, tavoitteena kaksi asiaa: - Saada taloyhtiöt tilaamaan kanavanippu D:n asennuksen yhteisantennivahvistimeen - Jarruttaa asiakaskatoa DNA:n puolelle Veikkaan MTV3 HD:n muuttuvan takaisin maksulliseksi PlusTV:n aloittaessa HD-lähetyksensä.