Paino sanalla OLI. Vanhalla Conax CAS7-järjestelmällä CI-paikkaisissa SD-digiboxeissa ja telkkareissa tämä onnistui. Ei onnistu enää vaihtamatta kaikkia laitteita uusiin, jotka tukevat jotain uutta standardia, jota ei ole olemassa.
Unohdetaan systeemi jolla olemassa jo asennuskanta - Conax, ja tilalle uusi salaussysteemi - Viaccess jonka laitteet on vielä kaupoissa. Ei äkkiseltään kuulosta kovinkaan realistiselta, mutta tokihan maailmassa monet asiat on mahdollisia.
Jos luet ne pdf:t niin ei DNA tai PlusTV mainitse mitään ongelmaa. PlusTVltä puuttuu vain tuki korttilinkitykselle
Eikä se Viaccess muuta mitenkään sitä faktaa, että CI+ tukee kerralla vain yhtä verkossa näkyvää salausjärjestelmää - ei siis kahden eri operaattorin salausjärjestelmäinstanssia yhtäaikaa. Viaccess-salauksella saa samalle kortille kahden eri operaattorin kanavapaketit aivan yhtä heikosti kuin Conaxilla.
Tuo tekniset haasteet viittaa nähdäkseni nimenomaan käytännön toteutukseen. Toi muu on tollasta periaate/sopimuslöpinää. Jotain tuolla höpistään SimulCryptistä, mutta eikö se ole ratkaisu toisenlaiseen ongelmaan. Wikipedia "This allows the use of several conditional access systems at the same time, a DVB feature called simulcrypt, which saves bandwidth and encourages multiplex operators to cooperate." Tämä mielestäni tarkoittaa sitä, että tällöin sama lähete voidaan salata monella eri salauksella, jotta samaa lähetysinfraa voidaan käyttää eri palveluntarjoajien hyväksi eikä tartte samaa dataa lähettää moneen kertaan eri salauksilla.
Eikö tämän realistinen toteutus siis vaatisi jonkin kolmannen toimijan, jolta sitten DNA ja PlusTV ostavat salauksen? Ongelmia (lue: kustannuksia) tästäkin tulee, mutta eri tavalla kuin laitekannan tai järjestelmien kokonaan uusiminen.
Nuo dokumentit nyt ovat tuollaista yleistä höpinää tästä asiasta. PlusTV:n tuki Conax-korttilinkitykselle mahdollistaa tuen Antenna Ready HD-digiboxeille, mutta yhteen linkittävään Conax-laitteeseen voi linkittää vain yhden operaattorin. Ja vaikka voisi linkittää kaksi, tukisi CI+ kuitenkin yhdellä CICAMilla (eli CI+ modulilla) vain yhden operaattorin salausta kerrallaan. Kahden eri operaattorin salausjärjestelmän purkaminen vaatisi kahdella CI+-paikalla varustetun laitteen ja kaksi eri CICAMia. Nuo speksit kun on tehty lähinnä kaapelioperaattoreiden tarpeita varten - kaapelissa kun näkyy aina vain yksi operaattori. Tällainen monen operaattorin sotku voi syntyä vain antenniverkossa - ja tietty satelliitissa, mutta siellä ei mitään yhden kortin ratkaisuja ole koskaan tuettu.
Simulcryptillä mahdollistetaan yhden kanavan jakaminen kahden tai useamman eri operaattorin omalla salausjärjestelmällä - siis täsmälleen päinvastaista, mistä yhden kortin mallissa on kyse.
Kirosana. "Antenna Ready HD". Vain suomessa osataan näinkin yksinkertainen asia vetää kuralle. Jos näitä kahta järjestelmää ei ole mahdollista saada yhteen korttiin, niin mitä tulee tilalle..? Kumpikaan operaattori tuskin antaa periksi. Molemmat operaattorit tulevat valittamaan syksyllä tulevasta päätöksestä ja homma venyy tulevaisuuteen.
Kyseessä on siis kahden eri toimijan ja salausjärjestelmän yhteensovittaminen. DNA ja Conax sekä PlusTV ja Viaccess. Ilmeisesti näitä kahta eri salausjärjestelmää ei voine laittaa nykytekniikalla toimimaan yhdellä kortilla. Molemmille varmaankin sopii yhden kortin järjestelmä, kun vain valitaan se oma järjestelmä Mitä vaihtoehtoja tässä olisi? Toisesta salausjärjestelmästä luopuminen: Molemmilla salausjärjestelmillä Conax ja Viaccess toimii CI+ laitteet, eli CI+ salausjärjestelmä ja laitteet eivät aiheuta tässä mitään ongelmaa. Mikäli käyttöön jää DNA ja Conax, niin PlusTV ei voi tuoda Viaccess salausjärjestelmän embedded laitteita ja CI+ moduuleita Suomeen. Tällöin myös korttilinkitys jää voimaan. Mikäli käyttöön otetaan PlusTV ja Viaccess, niin Antenna Ready HD embedded Conax laitteita ja CI+ moduuleja ei voi enää tuoda Suomeen ja nykyisillä ei voi enää katsoa maksukanavia. Tällöin Conaxille jää yksinoikeus pelkästään kaapelipuolelle. Lisäksi korttilinkitys poistuu antennipuolelta. Kaiken kaikkiaan melko erikoinen, ellei jopa hassu tuo tilanne, kun molemmille toimijoille olisi tulossa uhkasakko mikäli keskinäiseen sopimukseen ei päästäisi. Kai tuossa joka tapauksessa toinen voi esimerkiksi maksaa toiselle vahingonkorvausta mikäli se luopuu kannattamastaan salausjärjestelmästä. Mikäli kumpikaan osapuoli ei luovuta, niin silloin tuo uhkasakon lainvoimaisuus ja yhdenkortin aikataulu venynee melko pitkälle tulevaisuuteen. Päätöksestä valitetaan ensin hallinto-oikeuteen, sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja jos ei se osapuolten mielestä vieläkään ole EU-direktiivien mukainen niin sitten vielä kysytään ratkaisua EU-tuomioistuimelta. Helposti tuossa viisi vuotta saadaan vierähtämään, jos niin halutaan. Kummalla toimijalla on kovempi intressi? DNA:lla Conaxiin vai PlusTV:llä Viaccessiin?
Lueppa ketju tarkemmin. Yhdellä kortilla ei voida purkaa kahden eri palveluntarjoajan salausta, oli kyseessä sitten conax tai viaccess tai mikä tahansa niiden yhdistelmä. Eli ei auta yhteiset sopimukset ja salauksenvalinnat mitään. Tällaista toiminnetta ei kukaan salauksen valmistaja ole juurikaan ottanut huomioon siitä yksinkertaisesta syystä, että kaksi päällekkäistä lähetysjärjestelmää/infraa on jo lähtökohtaisesti järjetön. Normaalistihan joku taho hoitaa lähetysjärjestelmät joita operaattorit sitten vuokraavat, jolloin voidaan käyttää simulcrypt-järjestelmää, eli monella kortilla sama lähetys auki (tällöinkään ei kylläkään ole mahdollista samalla kortilla tilata eri operaattoreiden palveluita, johon viestintävirasto selvästi tähtää) . Nyt tarvittaisiin siis yhdellä kortilla eri operaattorien lähetykset auki, joka on teknisesti nykyjärjestelmällä mahdotonta.
Onko tuo sittenkään niin kaukaa haettua? Esim pankkiautomaateissa käytössä operaattori jolta pankit ostaa palvelun. Eikö periaatteessa kustannukset ole "puolet" siitä mitä kahden erillisen järjstelmän kustannukset kun tarve ylläpitää jne vain yhtä yhteistä järjestelmää?
Pankkiautomaattivertaus ontuu sikäli, että se vastaa päinvastaista, eli normaalia tilannetta. Pankkiautomaatit (=lähetysverkko) omistaa/huoltaa/ylläpitää erillinen yritys, tarjoten pankeille (=maksu-tv-operaattori) mahdollisuuden ostaa rahanvälitystä (=maksu-tv-kanavat) asiakkaillensa. Yhdellä kortilla (=tv-maksukanavakortti) saa mistä tahansa automaatista tietyn pankin (=maksu-tv-operaattori) tililtä rahaa (=maksu-tv-kanava). Nyt haluttu tilanne vastaisi sitä, että jokaisella pankilla olisi omat maksuautomaatit, mutta asiakkaalla olisi vain yksi kortti, jolla pitäisi saada minkä tahansa pankin tililtä rahaa. Ongelmia/kuluja tuottaa esimerkiksi se, että käytännössä on yhdistettävä osittain myös asiakaspalvelut. Jos jollakin asiakkaalla tulisi ongelmia, jotka saattavat millään tavalla liittyä salaukseen, ei kumpikaan operaattori yksinään pysty asiaa auttamaan. Asiakas taasen ei voi etukäteen tietää, mistä ongelma mahdollisesti johtuu, ja onpi se asiakasparka varmaan unohtanut senkin, miltä operaattorilta tulee se maksu-tv-kanava, joka näkyy numerolla 21 ja miltä kanavanumero 44. Kortilla täytyy siis olla käytännössä kummankin operaattorin logo ja yhteinen yhteydenottopuhelinnumero. Tai no niin, kyllä tietty yhdistetty asiakaspalvelukin säästää rahaa, mutta eikö myynnin ja markkinoinnin takia kuitenkin pidä säilyttää kummankin operaattorin omatkin asiakaspalvelut. Käytännössä varmaan siis homma hoituisi pallottelemalla asiakasta kolmen eri toimijan välillä riippuen asiakkaan ongelmasta ja kaikilla kolmella toimijalla on oltava asiaakkaan tiedot ja tilaamat maksukanavat tiedossa, jotta voipi ohjata sitten aina oikeaan paikkaan. Joku asiakas kun kuitenkin kaivaa sieltä laatikosta löytyvistä ikivanhoista sopimuspapereista sen DNA:n markkinoinnin numeron unohtaen, että kanavapaketti johon haluaa muutoksia/lopettaa/avata olikin tilattu PlusTV:ltä. Tällöin DNA:n on osattava ohjata asiakas "ystävällisesti? " eteenpäin. Tämä vastaa tilannetta, jossa asiakas haluaisi vaikkapa nostaa Nordeassa olevan pankkitilinsä nostorajaa, mutta soittaa Osuuspankin asiakaspalveluun .
Onko integroiduissa kortinlukijoissa aina jotain omaa conax-chippiä tms. sisällä, ettei niitä ole mahdollista saada tukemaan muuta salausta? Itse korttihan taitaa olla ihan standardi smart card, joten sähköisen puolen ei pitäisi olla ongelma.
Ok, mutta käsittääkseni yhdellä kortilla ei voida myöskään purkaa kahta eri salausjärjestelmää. Mikäli näin on, niin kyllä kai se ilmeisesti silloin edellyttäisi myös sopimista siitä, että millä salausjärjestelmällä tuo yksi kortti toimii. Conaxilla vai Viaccessilla? Järjettömältä tämä kuulostaa. Eli edellyttäisikö tämä yhdenkortin vaatimus, että maksullisia antennilähetyksiä voisi lähettää vain yksi operaattori Suomessa?
Kyllä "yhden kortin" järjestelmä teknisesti mahdollinen on toteuttaa kahdella salausjärjestelmällä ja simulcryptiä käyttäen. Se vain vaatii sitä, että kaikki kanavat, siis niin DNA:n, kuin PlusTV:n, salataan sekä Viaccessilla, että Conaxilla. Tällöin kaikki kanavat voidaan avata sekä Conax-korteilla, että Viaccess-korteilla, eikä yhdellä kortilla ole tarvetta avata kuin yhden salausjärjestelmän salaus. Tätä käytetään jo yhden operaattorin sisällä esim. Elisalla, jossa tietyt kaapeliverkon kanavat on salattu sekä Conaxilla, että Elisa Viihde-purkin kortittomalla salausjärjestelmällä (taisi olla NagraVision, en muista varmasti) ja näin ne pystyy avaamaan molempien salausjärjestelmien laitteilla. Jos Elisa päättäisi nyt tuoda markkinoille vaikkapa kortillisia Nagra-bokseja käytettäväksi omaan kaapeliverkkoonsa, voisi se salata samalla tavoin kaikki oman verkkonsa kanavat ja niitä voisi käyttää sekä Conax- että Nagra-korteilla. Kahden operaattorin tapauksessa tämä tietenkin vaatii ennennäkemätöntä yhteispeliä ja varmasti haasteita riittää ihan teknisten järjestelyjen puolesta, mutta yhden kortin järjestelmän vaatimus ei sinänsä kuitenkaan tarkoita, etteikö kahta rinnakkaista salausjärjestelmää voisi olla käytössä. Siihen en sitten ota enää mitään kantaa, saavatko nämä kaverukset asiat keskenään sovittua ja löytävätkö yhteisen polun vai lähdetäänkö johonkin järjettömään kädenvääntöön, jossa todennäköisesti on vain häviäjiä.
Simulcryptin käyttäminen ei tuota yhden kortin järjestelmää, vaan aivan päinvastaisen tilanteen: Samaa kanavaa voi katsoa kahdella eri kortilla.
... joka on kuluttajan kannalta aivan sama. Millä tahansa ostamallaan kortilla voi ostaa ja katsoa minkä tahansa kanavan, siihenhän on tarkoitus päästä. Nämä kaikki vikinät "ei voi" ja "mahdotonta" ovat vain yhtiöiden markkinointi-ihmisten halua segmentoida ja "vangita" (en käytä edes sanaa "sitouttaa") kuluttajat tiettyyn ratkaisuun ja kanavatarjontaan eli käyttää epäyhteensopivia kortteja kilpailun rajoitusmenetelmänä. Sopimuskysymyksiä nämä vain ovat, eivät teknisiä esteitä. Viraston vaatimus tulee kieltämättä vähän myöhään ja regulointi olisi voinut olla etupainotteisempaakin, mutta parempi että jarrutetaan edes nyt ennen kuin tilanne pääsee ihan villiksi korttipeliksi. Vielä kun Digita-TDF:n hinnoittelu saataisiin sellaiseksi, että se suosisi kunnollisen jakeluverkon käyttöä, niin asiathan olisivat taas jo paljon paremmin. Muutenkin nyt tuntuu olevan menossa jonkinlainen seisovan veden välivaihe, jossa kukaan ei oikein uskalla tehdä mitään ratkaisevia liikkeitä.
Luru tuossa jo kirjoittelikin asiasta, mutta todellakin kysymys on siitä, että asiakas voi pitää kotona yhtä korttia, johon hän voi tilata sekä PlusTV:n, että DNA:n kanavia. On yhdentekevää, onko kyseinen kortti alunperin PlusTV:n Viaccess-kortti tai DNA:n Conax-kortti. Ja tämä onnistuu, jos molempien kanavien kanavat on salattu ristiin sekä Viaccessilla, että Conaxilla, ja korttien valtuutuksia operoidaan yhteistyössä. Edelleen, en ota kantaa siihen, tuleeko näin tapahtumaan tai päästäänkö tälläiseen yhteistyöhön, mutta teknisesti tämä on täysin mahdollista ja vaatii ainoastaan operaattoreiden yhteistyötä. En kiistä, etteikö tähän sisältyisi hankalia detaileita selvitettäväksi, enkä väitä, että asia tapahtuu sormia napsauttamalla, mutta mahdollista se joka tapauksessa on.