No ei siitä missään tapauksessa nautita. Eikä tässä olla lyömässä lyötyä. Mielestäni Nokia on hieno firma, joka on huonosti johdettu, ja jonka strategia on erittäin vahingollinen niin yritykselle, sen työntekijöille ja osakkeenomistajille. Osakkeenomistajana toivoisin, että Nokia tekisi omia tuotteita. Parempi mennä konkurssiin saappaat jalassa, kuin olla Microsoftin puudeli. Mutta en minä voi suomalaisena olla ylpeä Elopin johtamasta Nokiasta. Mielestäni yrityksellä menee ihan karman-lakien mukaan. Nokia sinetöi myös sen, että markkinoille ei ole lähimainkaan tulossa mitään muita kuin USA:laisia alustoja. Mahdollisuudet olisivat olleet paljon parempaan. Pidä tätä sitten perverssinä. Pitänee vuorata mielipiteet pumpuliin jatkossa.
Mjaa, ilmeisesti ollaan osakesijoittajina eri koulukunnanmiehiä, kun minusta konkunrssiin meno on huonoin mahdollinen asia ja firman tekemisellä ei ole erityistä väliä, kunhan se tuottaa voittoa ja maksaa riittävää osinkoa! Siitä olen kyllä samaa mieltä, että johdon toimet ei nyt ihan nappiin ole menneet.
Mun Nokia-possani on enää vain muutamia satoja euroja ja sitä on ihan turha lähteä veivaamaan. Jos firman myynti osoittaa merkittäviä paranemisen merkkejä, niin sitten toki mielelläni tankkaan lisää, mutta käytännössä tällainen ajankohta voi tulla aikaisintaan puolen vuodesta päästä. WP8 tulee ilmeisesti vasta Q4:llä, Nokian sitä tukevat kapulat eivät voi tulla myyntiin ennen käyttiksen julkaisua. Edelleenkin myyntimäärät ovat toistaiseksi olleet ihan mitättömiä. Lumioita pitäisi myydä kymmeniä miljoonia kappaleita, jotta ne riittäisivät kannattamaan Nokiaa, ja on ihan arvailujen varassa, että tuleeko WP8:sta hitti vai ei. Tässä aika karu kuva: On siinä Lumioilla kirittävää. Toki se parantaa osuuttaan Q2:lla, mutta Symbianin myynti tippuu koko ajan nopeammin kuin Lumioiden myynti nousee, ja todennäköisesti Q3:sta tulee kaikkein rumin vuosineljännes. Kuva ei näytä ihan niin pahalta jos sihtaa missä on vuonna 2008 menty, mutta valitettavasti samaan aikaan älypuhelinten keskimääräinen myyntihinta laskee koko ajan ja Nokian taloudellinen tukijalka eli peruspuhelimet sakkaavat myös pahasti. Lottoamisessa ja sjoittamisessa on se ero, että sijoittamista harrastetaan yleensä paljon suuremmilla summilla. Sillä ei ole kauheasti väliä, että meneekö 20 euroa taivaan tuuliin, mutta sijoittamisessa on ihan eri summat.
Lumia-puhelimien myyntimääriä on osaltaan varmaan hillinnyt se että niitä on tuotu hiljalleen myyntiin eri markkina-alueille. Q3 2012 on Lumioiden kohdalla varmaan oleellisesti vahvempi. Osakkeita voi ostaa vaikka miljoona kpl jos massia riittää tai vaikka vain yhden. Lottoamista harrastetaan usein joka viikko ja silloin vuosikustannukset ovat suuret. Ostin Nokiaa 1966 eurolla. Jos lottoaa 10 eurolla viikossa niin 4 vuodessa sama raha on "sijoitettu lottoon" ja tilastollisesti tonnin verran on tullut pikkuvoittaina takaisin.
Kuten aikaisemmin totesin, niin tarkoitus oli katsoa MeeGo-kortti ja yritin osakkeista eroon, joskaan en tarvittavan agressiivisesti, heti porauslauttojen jälkeen (koska minusta strategia oli jo tuolloin täysi katastrofi osakkeenomistajan näkökulmasta). Moni kokeneempi osasi jättää laivan tuolloin. Osakkeet jäi nyt käteen omaa saamattomuutta. Siksi tässä vaan hengataan mukana ja toivotaan parasta ja varaudutaan henkisesti koko sijoituksen menetykseen. Mitään ei ole muuttunut porauslautan jälkeen (muuta kuin se, että Nokian johtoon on tullut enemmän Microsoftilaisia), joten kohti senttiosaketta ollaan menossa. Toivon toki olevani väärässä, mutta en minä itselleni ala valehtelemaan.
Nokian kurssi näyttää jatkavan laskuaan... tämäkin viikko on alkanut alamäessä kun pörssi on ollut tunnin auki. Saas nähdä mennäänkö jo alle 1.5e ennen huomista... (nyt 1.539 eur)
http://www.digitoday.fi/mobiili/2012/07/09/jolla-mobile-jatkaa-meego-tyota/201233118/66 Ex-nokialaiset jatkavat MeeGo-tuotteiden kehitystä Jolla Mobilessa. Hienoa yritteliäisyyttä ja hatunnoston arvoinen suoritus. Nokian kurssin syöksyn jatkuminen kertonee myös siitä, että firma on täydellisessä kaaoksessa pinnan alla. Kaaos heijastuu ja näkyy läpi sijoittajasuhteissa, yksikään merkittävä pääomasijoittaja ei usko yrityksen kykyyn selvitä vaikeuksista. Sinänsä fundamentit eivät ole niin huonot kuin pörssikurssista voisi päätellä. No, ehkä Siilasmaa jossain vaiheessa löytää sukurauhasensa ja antaa nykyiselle tj:lle menolipun Atlantin taakse. Nämä johtopäätökset olisi pitänyt tehdä jo 11-2-11, joten myöhässä tässä ollaan (mikä jenkkifirma EI olisi antanut tj:lle potkuja viime vuoden PR-katastrofien jälkeen, kysyn vaan..) Uuden tj:n myötä Android/MeeGo-puhelimet WP:n rinnalle ja firman johtokunnasta Ahtisaaret yms scheissenjauhajat pihalle. Balmerin kommentit Nokiasta ovat myös mielenkiintoisia spekulaatioita ajatelleen. Viime viikkoina julkisuuteen pulpahtaneet lausunnot ovat olleet aika kriittisiä Nokiaa kohtaan. Microsoftin osakkeenomistajille voi olla aika vaikea perustella pitemmän päälle, miksi Microsoft maksaa Nokialle $250 per puhelin "alustatukea" (Q4/11, 250M$ tuki, 1M puhelinta). On huhuttu, että WP:n lisenssimaksu on luokkaa 25-30$ / puhelin, joten MS tekee melkoisesti tappiota jokaisesta Nokian myymästä WP-puhelimesta. Eli Noksu-M$ diili on ollut toistaiseksi lose-lose tyyppinen molempien osapuolten kannalta. Paljon ja kalliisti hehkutettu Lumia 900 jäi muuten vaisuksi esitykseksi Tekniikan Maailman testissä (viimeinen sija, vastassa HTC One X, Samsung Galaxy S3, Huawei Ascend P1). Oletusarvoisesti suomalaisiin tuotteisiin kallellaan oleva julkaisu ei löytänyt oikeastaan mitään hyvää tästä puhelimestä: lyhyesti sanottuna painava, kulmikas, matala pikselitiehys ja liioiteltu väritoisto, huono videokamera ja kamera, kuulokeääni hiljainen ja säröytyvä, mikrofoni sumeaääninen ja värittynyt, kuuluvuus ja akunkesto keskitasoa. Nämä ovat kaikki rautatason virheitä! Eli Nokia jatkaa surullisenkuuluisaa linjaansa, paskoja osia puhelimiin ja kallis hintalappu päälle. Windows Phonen suorituskyvystä puhelinkäytöstä puolestaan kertoo jotain se, että Android-kilpailijat saavuttavat samalla akkukapasiteetilla merkittävästi pidemmän puheajan. Windows Phone on siis käyttöliittymän rumuuden ja elähtäneisyyden lisäksi myös pinnan alla akkusyöppö. Näillä eväillä ei elätetä kovin montaa tuhatta työtekijää.. olisivat saman tien irtisanoneet 45000.
Vielä tuollaisen vähennyksen jälkeenkin Nokia olisi henkilöstömäärältään suurempi kuin Google tai Apple - kertoo jotain siitä, miten valtava yritys on(oli).
Emo-Nokiassa on n. 50000 työntekijää.. ja tästä vähennetään 10000.. tällä erää. NSN 60-70t, Navteq 6t. Surkuhupaisaa, että Nokian pörssiarvo on 6 miljardia ja kassassa on rahaa vajaat 5 miljardia.. halvalla menee. Kun ostaisia pois kuleksimasta niin saisi 0,5-1 miljardia dollaria vuodessa tuottavan patenttisalkun ja Navteqin käytännössä ilmaiseksi. Todella erikoinen tilanne, miksi jokin kilpailija ei ole tehnyt ostotarjousta Nokiasta (esim. kiinalaisilla olisi varmasti pikkurahaa tuon verran). Tuli semmoinenkin ajatus mieleen, että onkohan Microsoft jo aiemmin ostanut merkittävän siivun Nokiasta jonkun bulvaanin kautta.. Siinä tapauksessa kaikki viimeisen kahden vuoden näennäisesti järjettömät tapahtumat vaikuttaisivat loogisilta (Elopin valinta tj:ksi, WP-päätös, omien käyttisten dumppaaminen, Androidin hyljeksiminen jne). Suuren pelurin salanurkanvaltaus selittäisi myös yritysvaltaajien kiinnostuksen puutteen. Microsoftin kannalta "hiljaisessa" kaappauksessa on järkeä ajatellen muita yhteistyökumppaneita. Microsoftilla ja sen valtaklikillä on rahaa, vaikutusvaltaa ja yhteistyökumppaneita Wall Streetillä, joten tällaisen operaation järjestäminen salassa ei välttämättä ole edes vaikeaa. Aikanaan Elopin valinnan uudeksi tj:ksi päättivät käytännössä pääomistajat eli amerikkalaiset pääomasijoittajat (rahastot). Kuka noiden jenkkirahastojen takana sitten naruista vetelee.. jälkikäteen asia vaikuttaa ilmeiseltä. Microsoftin haluttomuus Nokian älypuhelinyksikkön hankintaan ei ole enää niin mystinen asia. Uuden Nokian antipatia Linux-järjestelmiä kohtaan saa myös loogisen selityksen. Em. seikat huomioon ottaen on myös selvää, että Nokiaa ei voi verrata suoraan mobiilipäätelaitevalmistajien aiempiin häviäjiin (Motorola, Ericsson, Siemens, Philips, HP, Alcatel-Lucent, Benefon). Aiempi trendi on ollut, että romahduksen jälkeen mobiilivalmistaja ei suosta tule nousemaan vaan kuihtuu ja kuolee pois. Motorola&co:n historia on tavallaan hinnoiteltu Nokian kurssiin. Nokian kohdalla tilanne on erilainen kuin aiemmilla häviäjillä ja suosta nousu voi hyvinkin olla mahdollista. Tämä seikka tekee Nokian osakkeesta houkuttelevan ja spekulatiivisen riskisijoituksen, jossa merkittävät pikavoitot ovat mahdollisia. Joskus markkinat ovat väärässä?
Jenkeistä tihtuu tietoja, että Lumiaa olisi myynti olisi ollut n. 300t puhelinta Q2:lla. Tämä on todella vähän kun vertaa myyntiä massiiviseen markkinointibudjettiin, joka on ollut noin 450 taalaa / myyty puhelin. Osan markkinointikuluista on maksanut Microsoft, mutta on todennäköisesti Nokia tekee jenkkimarkkinoilla Lumia-tappiota yli liikevaihdon määrän. Lumian markkinaosuus on 0,3%. Windows-brändi on niin negatiivinen, että tuskinpa tämä trendi taianomaisesti muuttuu edes WP8:n myötä, vaikka WP8 olisi teknisesti kilpailijoitaan parempi (mitä se tuskin on). Se on jo aika selvää, että Windows 8 tulee olemaan floppi desktop-puolella, joten kovin suurta vetoapua ei ole tiedossa sieltäkään. Tablet-puolella kilpailu alkaa olla niin kireää Googlen Nexus7:n ja Applen tulevan pikku-iPadin myötä, että tuskimpa Windows 8 tulee tablet-puolellakaan olemaan mikään kovin suuri tekijä. Varsin yleisesti on jo hyväksytty, että jatkossa on vain kaksi mobiili-ekosysteemiä (Android ja iOS). WP:lle ei ole tilaa, sen markkinaosuus on marginaalinen. Se, miksi Nokia jatkaa tätä järjetöntä ja tuhoisaa strategiaansa on täysi mysteeri. Ainoa looginen selitys on mielestäni se, että jokin ulkopuolinen taho ohjaa Nokian toimintaa kulissien takana. Jos Microsoft omistaan käytännön määräysvallan Nokiassa, niin on laitonta olla liputtamatta tätä omistusoikeutta pörssisäännösten mukaisesti. Jos tällainen filunkipeli joskus paljastuu, tietää se miljardien vahingonkorvausvaatimuksia pelkästään USA:ssa Microsoftille ja Nokialle.
Kyllä monet analyytikot ovat arvelleet, että WP nousee lähivuosina kolmanneksi suureksi mobiilialustaksi, joskin se jäisi silti näitä kahta muuta pienemmäksi. Itse veikkaan, että WP8 tulee olemaan teknisesti varsin mainio (WP 7.5:kin on kerännyt arvosteluissa kehuja), mutta sen nouseminen hitiksi voi kestää, eikä Nokia välttämättä ole siinä nousussa mitenkään johtohahmona.
Itse veikkaan että WP on epäseksikäs alusta ja sellaisena pysyy. Ei tule kolmatta ekosysteemiä ei, Nokian strategia on väärä. Nyt on vain kyse siitä että ilmeisesti noksun ääliöt katsoo WP8 kortin ennenkuin pelaajat vaihdetaan. Siis kurssilaskua jouluun asti luvassa. Lisäpotkujakin varmasti tarvitaan kun kassa hupenee nopeammin kuin osattiin arvata.
Nyt täytyy sanoa että melko hullua olla ostamatta, sen verran edullista ja eihän siinä voi paljoa hävitä etenkään kun nousu tulee.
Mutta entäs jos nousua ei tulekaan? Itse veikkaan nyt että tällä viikolla kurssi tippuu jo suunnilleen yhteen euroon. Tuskin alle kuitenkaan. Ja kiitän itseäni että en vielä ole yhtään osaketta ostanut, Nokian tunnelin päässä ei näy valoa....
Asiaa ei auta yhtään että Microsoft karkotti entisen asiakaskuntansa tekemällä Windows Phonesta täysin yhteensopimattoman vanhan Windows Mobilen kanssa. Ne WM6.x käyttäjät jotka eivät vielä ole uusineet puhelimiaan, tulevat melko varmasti siirtymään Androidiin tai iphoneen. Itse vaihdoin jo Androidiin kun ensin pääsin vähän tutustumaan ekoihin WP7 kapuloihin. Eikä riitä että vanhat sovellukset ei toimi, koko systeemi on jotenkin tyhmennetty ja tehty vaikeaksi käyttää yhdessä muiden laitteiden kanssa. Windows Mobile -kännykästä oli helppo siirtää tiedostoja vaikka linux-koneeseen - piuha kiinni ja copy... ja käyttää sitä esim mokkulana siinä ohessa ilman sen kummempia ajureita mutta WP:llä homma ei enää onnistukaan yhtä kätevästi. Erillistä muistikorttiakaan ei WP kapuloiden kanssa voi käyttää mikä edes vähän helpottaisi. Eiköhän se kolmas ekosysteemi kuitenkin ole Blackberry. Tällä hetkellä myynti takkuaa mutta olemassa oleva asiakaskunta on kuitenkin maailmalla varsin merkittävä. Kunhan eivät nyt mene ryssimään sitä uutta käyttistään...
Tulee olemaan selvää että Windows tulee aina olemaan ykkönen desktop-puolella, kiitos saavuttamansa aseman ja kiitos keinojen (joskin "epärehellisten") millä tätä asemaa ylläpitävät.
Mä olen miettinyt, että tällä hetkellä on olemassa yksi kohtalainen markkinarako, nimittäin bisnespuhelimet. Blackberry eli RIM on aiemmin ollut sillä saralla kova sana, mutta on viime aikoina kontannut kovasti, kun ei ole oikein pysynyt kehityksessä mukana. Android ja Apple eivät bisnespuolella niin vakuuta, varsinkin kun oikealla näppiksellä varustettuja kapuloita ei ole. Android-puolella niitä on ollut, mutta ymmärtääkseni menekki ei ole ollut kummoista. Googlea eikä Applea ei kiinnosta hyvä integraatio Windows-puolen kanssa, koska heillä on varsin Windows-vastaiset intressit. Android-puolella bisnespuolen tuki on sitten jäänyt kolmannen osapuolen sovellusten varaan. Microsoftilla olisi tässä tilaisuus, jonka he toivottavasti osaavat käyttää. Nokian kannalta WP8-bisnespuhelimet olisivat loistava juttu, koska heillä on pitkä communicator-historia. Toivottavasti WP8 tarjoaa käyttistasolla hyvän infran, jonka päälle rakentaa tuollaisia kapuloita. Valtavia massamarkkinoita tuollaisilla puhelimilla ei saada, mutta kate olisi hyvä, ja ekosysteemin suosio kasvaisi. Vartin päästä tulee Q2-osavuosikatsaus. Kurssi on noussut tänään toiveikkaasti +5%, mutta veikkaan kyllä, että lopputulos on miinuksella. Jännät hetket.
Jaa-a, kyllä noi kommarit ja muut Nokian näppishärpäkkeet ovat vaihtuneet aika tehokkaasti Applen tuotteisiin bisness-puolella. Näin ainakin omien havaintojen mukaan.