Mielipide elokuvien "hypettämisestä"

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana jmo, 07.07.2012.

  1. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    0
    Snyderin ajatusmaailma on niin yksinkertainen ja lapsellinen Sucker Punchissa, ettei kyse ole vain hahmoista. Koko "nämä ovat vahvoja naisia" ajattelu tuntuu sikiävän vain ja ainoastaan siitä, että heille annetaan aseet käteen ja he voivat ampua (kuvitteellisia) miehiä ja hirviöitä. Mutta sillionkin he tarvitsevat miehen johdatusta, sillä tytöthän olisivat muuten ihan hukassa.

    Myöskin koko bordelli fantasiamaailma on turha lisä. Miksi nuori tyttö kuvittelisi itsensä ensin yhteen unimaailmaan, jossa hän ja hänen ystävänsä ovat jatkuvasti puettu mahdollisimman provokatiivisiin vaatteisiin ja ainoa "supervoima" mitä heiltä löytyy on perseen heilutus. Muutenhan Snyder olisi joutunut pitämään näyttelijät mielisairaalan vaatteissa koko leffan läpi, mikä ei hänelle sovi, sillä pitäähän paketti myydä kiimaisille teineille.

    Tai sitten, että elokuvan naislääkäri esitetään ensin komentavassa roolissa, kunnes Baby Doll näkee "totuuden" fantasiamaailmassaan ja naislääkärikin on vain onneton tanssiopettaja - eli jälleen kerran hyvä myymään kehoaan. Nainen, joka tottelee ilman kyselyä miehen, Bluen, käskyjä.

    Koska Snyder ei myöskään aseta mitään ajankuvaa tai sääntöjä tarinalleen niin koko fantasia osuus tuntuu entistäkin tympeämmältä. Miksi nuori tyttö, joka näennäisesti elää jossain 50-lukumaisessa maailmassa, kuvittelisi itsensä japanilaiseen koulutyttö pukuun poseeraamaan perse ilmassa kun taistelee mechejä vastaan? Kaikki elokuvassa tuntuu ja näyttää teinipojan päiväunelta.

    Eikä siinä mitään vikaa, jos leffa olisi edes rehti aikeisaan. Mutta Snyder jatkuvasti esittää itsensä jonkinlaisena feministinä, joka teki elokuvan tytöille että nämä "voisivat tuntea olonsa voimakkaaksi", jatkaen samaa älytöntä ajatusmallia, että tytöt ja naiset tarvitsevat jotenkin hänen opastusta tässä asiassa.


    Cleverille sen sijaan en edes jaksa alkaa vastailemaan. Koko juupas-eipäs väittely on samaa tasoa kuin 71db:n tai uskovaisten kanssa, ja pitänee vaan itse oppia etten ota siihen osaa vaikka miten jätkä täällä trollailisi.
     
  2. Super-J

    Super-J Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 229
    Saadut tykkäykset:
    479
    No jos haluaa asiaa tuolta kannalta katsoa... Itse näkisin kuitenkin asian niin että leffassa vanhemmat ja kokeneemmat jakavat viisauttaan nuorille ja kokemattomille, sukupuoli on siinä vähemmän merkityksellinen asia.

    Ihan realistisesti ajatellen niinhän se onkin, en ainakaan tunne ketään jolla olisi varsinaisia supervoimia. Kaikkein lähimmäksi myyttisiä supervoimia pääsevät juuri naiset, eikä siihen välttämättä vaadita edes perseen heilutusta, vähempikin riittää miesten manipulointiin... Enkä pidä sitä pahana asiana, enkä vihaa naisia, pikemminkin se juuri tekee heistä mielenkiintoisia ja rakastettavia. :)
     
  3. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Näkemyksesi on mielestäni erinomaisen kiihkoton ja tarkkanäköinen. :thumbsup:

    Sucker Punch on mielenkiintoinen leffa, vaikkei edustakaan Snyderin tuotannossa ihan kärkeä. Juuri tuo erilaisuus tuntuu poikivan hyvin erilaisia mielipiteitäkin. Itse pidän paljon Snyderin kirjoituksesta ja valitusta tyylistä, koska se on tosiaan peloton, tarvittavan linjakas ja kuitenkin ajatuksia herättävä.

    Se mikä itseä kavahduttaa Spiderin kaltaisten feministi-intoilijoiden puheissa, on tuo nähtävissä oleva kaksinaisuus ajattelussa. Toisaalta esitetään naisten rooleista ja kuvauksista huolestunutta, yhdestä elokuvasta inhoon leimahtavaa, ja kuitenkin samassa arvostelussa puhutaan itse naisten "perseistä ja niiden heiluttamisista ja poseeraamisista". Eli toisinsanoen melkoista naisten oikeuksien ja ominaisuuksien "vaalimista" tuollainen rienaus, jo lähtökohtaisesti esiintyvä naisten hyväksyttävien roolien kaventaminen. Tylysti torjutaan kaikenlainen väärä seksuaalisuus, toki myös miehiltä. Neuroottisen fasistista. :sick:

    Super-J:n analyysi on mielestäni hieno realistisuudessaan. Kyseiset "superominaisuudet" ovat sisäänrakennettuina naisissa, tätä Snyderkin leffassa kuvaa, oivaltavasta näkökulmasta siksikin että se tuo esiin kaiken tuollaisen vihan. Naisia on koitettu hallita kautta historian, kieltäminen ja luonnollisen osoitteleminen huoramaisuudeksi on siinä brutaalein yritys. Naiset ajetaan mielisairaaloihin oman tukahdutetun naiseutensa takia, eri lailla sairaasti kontrolloimaan pyrkivien miesten ja naisten toimesta. Mielestäni Snyder kuvaa mahdollista tulevaisuuden dystopiaa, joka on jo nähtävissä tässäkin ajassa. Hirviöt nousevat ihmisten peloista ja fantasioista, ja ne ovat täten myös kukistettavissa oman potentiaalin lunastamisella, koko miehen ja naisen välisen dynamiikan täydellä luonnonvoimalla. Naisten tulee vaalia omaa kauneuttaan ja suloisuuttaan, ja tämä toteutuu miehisen katseen valokeilassa. Kaunis visio. :love:
     
    Viimeksi muokattu: 15.07.2012