"Tyhmät kysymykset"

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Otra, 24.04.2006.

  1. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 697
    Saadut tykkäykset:
    879
    Totta, parempi ottaa asioista selvää etukäteen. :thumbsup:

    Voit ostaa laitteen ja kaiuttimet huoletta, ääni kuuluu kyllä.
     
  2. Toni_V

    Toni_V Guest Guest

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    197
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika hyvin tässä näitä juttuja on jo tullut...

    Sen verran tuohon ottoimpedanssiin että aika yleinen ottoimpedanssi on luokassa 30-100 kohmia, yleisin ehkäpä 50 kohmia. Yleensä asiasta ei tarvitse välittää niin kauan kunhan laitteen ottoimpedanssi ei mene reilusti tuon 30 kohmin alle. Jos ottoimpedanssi on tuota matalampi, kannattaa varmistaa signaalia antavan laitteen yhteensopivuus. Useimmat laitteet toimivat hyvin tuonne 10 kohmin ottoimpedansseihin.

    Jos vehkeen ottoimpedanssi on signaalilähteelle liian alhainen, niin taajuusvasteeseen voi muodostua heittoja. "Erikoisemmissa" laitteissa voivat ottoimpedanssit olla sitten hyvinkin matalia, mutta silloin muu laitteisto pitää olla myös lukemille sopiva.

    Kaiutinkaapeleita myydään vaikka minkälaisia, mutta en ainakaan itse tiedä että kukaan olisi sokkotestissa kyennyt kuulemaan eroa halvan "kohtuullisen" kaapelin ja "huippukaapelin" välillä. Toisin sanoen, jos kaapeliksi valitset 2x0,75 mm^2 piuhaa niin se on jo riittävää, eroa äänenlaadussa ei pysty enää kuulemaan. Yleensä hifismissä pelataan hiukka varmanpäälle ja fiilisten mukaan joten hiukka paksumman kaapelin pystyy perustelemaan siten.
     
  3. Otra

    Otra Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2005
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katselin tässä Simexin Dolce lattiakaiuttimia, josta on ilmoitettu vain tehonkesto, joka on 250W, joten kuinka tehokas vahvistin olisi sille sopiva? Tässä vielä tarkemmat speksit:

    Tornikaiuttimien sivuun asennetut 8"
    bassoelementit toistavat matalimmat taajuudet.
    3-tie bassorefleksikaiutin neljällä elementillä.
    Puhdas ja erotteleva toisto, jossa on myös voimaa.
    1" Silkkikalottidiskantti ja kaksi 5 1/4"
    keskiäänistä alumiinisella vaiheplugilla,
    8" basso. Bassorefleksi.
    Taajuusalue: 35 Hz - 22 KHz. Herkkyys 92 dB.
    Tehonkesto : 250 W. Impedanssi: 8 ohmia.
    Jakotaajuudet: 2.500 ja 3.500 Hz.
    Korkeus 108 cm, leveys 19 cm, syvyys 33 cm. Paino 23 kg.

    ( www.simex.fi )
     
  4. TheJambo

    TheJambo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    08.06.2004
    Viestejä:
    2 272
    Saadut tykkäykset:
    2
    Henkilökohtaisesti vastustan Simex kaiuttimia mutta

    Herkkyys 92 dB kertoo että kaiutin on hyvin herkkä. Tähän vielä Impedanssi 8 ohmia niin toimii vähän pienitehoisellakin vahvistimella.
     
  5. Otra

    Otra Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2005
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisi hyvä kuulla kyseisistä kaiuttimista muittenkin mielipiteitä, tai yleensäkin Simexistä. Olisiko noin 100 W vahvistin hyvä?
     
  6. mabe

    mabe Vakiokasvo

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suomeksi tuo hyvin herkkä tarkoittaa että 1W teholla saat ulos 92dB mikä on todella paljon pieneen tilaan.
    Käytännössä tuskin tulet koskaan käyttämään kovin paljoa suurempia tehoja eli joku n 50W vahvari riittää vallan mainiosti.
    Simexeistä ei mitään erikoisia kokemuksia mutta jos oma korva tykkää yhtä paljon kuin lompakko niin osta pois vaan. Kannattaa kuitenkin kuunnella ja verrata muihin saman ja kalliimman hintaisiin ettei tule pettymyksiä tai pikaista päivitystarvetta.
     
  7. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 697
    Saadut tykkäykset:
    879
    Suunnilleen 0.1 - 1000 W. Kymmenesosawatilla irtoaa siis 82 dB huippukohdissa ja tuhannen watin vahvarilla 122 dB miinus kompressiosta johtuva vaimennus (taajuusriippuva). Kaiutin kestää lyhyttä revittelyä koska vahvistin ei leikkaa, korvat ei.

    Käytännössä vahvareista irtoaa tyypillisesti 50-100 W. Ero saatavassa äänipaineessa on tässä vain 3 dB.
     
  8. DVB-G

    DVB-G Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    KÄYTÄNNÖN tehoista mainittakoon, että minulla stereokuuntelussa 85 dB/1W/1m -herkkyisillä kaiuttimilla tehot pysyvät keskimäärin alle 1 watin normaalikuuntelussa.

    Yökuuntelussa pärjää 0,1 watilla ja toisaalta kun innostuu oikein luukuttamaan niin sitten kaikki watit ovat käytössä. Mutta 90% ajasta 1 watin vahvistin riittäisi.

    Monikanavakuuntelussa kanavaa kohti tarvittava teho alenee edelleen, jos samanlaisen äänenpaineen haluaa kuin stereokuuntelussa oli, joten 0,5 wattia per kanava lienee normaalikuunteluun riittävä teho. 85 dB herkillä pöntöillä siis.

    92 dB/1W/1m herkillä kaiuttimilla pärjätään 7 dB pienemmällä tehotasolla, eli 0,1 wattia riittää normaalikäyttöön, yöllä 0,01 wattia.

    Kannattaapi yleismittari liittää kaiuttimeen, ja katsoa millaisia tehoja käytännössä tarvitsee. Jos 8-ohmisessa kaiuttimessa näkyy enimmillään 8 volttia, se tekee 1 ampeerin virran eli 8 wattia tehoa. 0,8 volttia tuottaa 0,1 A eli 0,08 W. Tuolla välillä normaalikuuntelu tapahtuu, oletan ma. Siis noin 0,1...10 wattia. Kun yli menee, alkaa häätöraja kolkuttaa, kerrostalossa asujaa siis.
     
  9. pyrom

    pyrom Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    03.04.2012
    Viestejä:
    151
    Saadut tykkäykset:
    0
    laitampa tähän samaan ketjuun yhden tyhmän kysymyksen eli jos laitan kaksi 8 ohmin kaijutinta samaan keskiääni lähtöön niin paljon on näiden yhdistelmän ohmi,onko se 4ohm vai 16ohm
     
  10. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 424
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaksi 8 ohmin vastusta rinnnan = resistanssi 4ohmia.
     
  11. soke_

    soke_ Guest Guest

    Liittynyt:
    22.05.2012
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tyhmä kysymys tai ei mutta nyt askarruttaa sen verran että pakko kysyä. Toivottavasti on oikea paikka kysyä tätä jos joku sattuisi tietämään.

    Eli ongelmani on seuraava: Omistan vielä ihan vanhan Thomsonin putkitelkkarin ja Visionin tallentavan digiboxin. Ensimmäisen kerran törmäsin tähän ongelmaan parisen vuotta sitten. Iltaisin 8-12 välillä kun itse koitin katsoa telkkaria alkaa telkussa av kanavat surfaamaan av1 ja av2 väliä ihan kuin joku surfaisisi ja minun telkkarini poimii singnaalin jostain. Tätä ei esiinny muulloin kuin iltaisin. Tämä loppui noin vuosi sitten kun muutin uuteen asuntoon kunnes nyt sitten taas on alkanut tämä surfaaminen. Eli onko mahdollista että jollain on joku yleiskaukosäädin tai jokin missä on voimakas singnaali ja oma telkkarini nappaa sen vai onko tuo telkkari sanomassa itsensä irti?

    Esimerkiksi tänäänkin katsoin telkkaria 20:00 ihan normaalisti kunnes kello läheni about 20:55- 21:15 aikana kanava vaihtuu välillä tosi tiuhaan ja sitten hetken pysyy ja taas vaihtuu pari kertaa kunne pysyy ja nyt kun kello lähenee 21:50 niin kanavat vaihtuu tiuhaan tahtiin. Onko tämä mahdollista? KIITOS paljon jos joku osaa tähän vastata koska itsellä ei ole hajuakaan. :D :hitme: Ja miten tosiaan käy sitten jos ostan uuden television niin voiko sama toistua jos siis on mahdollista se että joku surfailee kakellaan myös minun telkkariani. Kiitos ja anteeksi :)
     
  12. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 697
    Saadut tykkäykset:
    879
    Peitä telkkarin infravastaanotin jollain (jokin esine eteen) ja tutki vieläkö telkku oikuttelee. Muistan lukeneeni että jopa lamput voivat häiritä mutta ainakaan itelläni ei ole koskaan ollut moista ongelmaan mikään laitteen kanssa jota kakella ohjataan.
     
  13. C@rlos

    C@rlos Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    09.03.2008
    Viestejä:
    172
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen aikeissa aloittaa nelisen vuotta vanhan kotiteatterijärjestelmän päivittämisen. Ajatus on aloittaa nk pääkaiuttimista. Seuraavaksi tyhmä kysymys. Jos ajatellaan että seuraavaksi päivitettäväksi tulisi vahvistin niin kuinka paljon kova-äänisiin tulisi satsata, että eri vahvistinten vaikutusta äänen laatuun voi vertailla?
     
  14. kasafi

    kasafi Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2012
    Viestejä:
    209
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastaan vaikka olen kuulovammainen keski-ikäinen noviisi näissä asioissa.
    Käsitykseni on ettei vahvistimen piirien ja suunnittelun laatueroja juuri pysty kuuntelemalla erottamaan. Toki laitteissa voi olla erilaisia soundeja, joita pidän lähinnä virheinä, ehkäpä jopa tarkoituksellisina äänen värittämisinä, jotta laite erottuisi massasta ja löytäisi oman fanaattisen kannattajakuntansa.

    Olennaisempaa lienee vahvarin muut ominaisuudet: liitännät, Automaattisen setupin ja EQ:n laatu, (mahdollisuus lisätä antimode) mahdollisesti tarvittavat kuvatilojen muunnokset ja skaalaukset, nettiradiot, skypet, airplayt. Ja tietysti ulkonäkö ja käyttömukavuus.

    Itse esim. valitsin ihan perusvahvarin, koska kaikki materiaali tulee HDMI-kaapeleista. Skaalaukset tehdään muualla kuin vahvarissa, esim. dvd ylösskaalaus XBox:issa

    Itse en edes tarvinnut vahvarissa edes HD-äänten dekoodausta, koska tyydyn satasen Philips BD-soittimen dekooderiin, jonka tuottamaa DTS-muotoa vahvari jatkojalostaa riittävällä laadulla ja dynamiikalla. Eron huomaamiseen sokkotestissä "laadukkaammalla" vahvarin piirillä dekoodattuun tarvitaan aikamoinen kultakorva ja tietenkin kai myös laadukkaat kajarit, mutta myös akustisesti toimiva kuuntelutila.

    Eli oikeastaan hyvin perusteltuna mutuna sanoisin, että ensin tulee kuuntelutila, sitten kajarit, sitten oma kyky erottaa äänensävyjen, sävelkorkeuksien ja harmonioiden vivahteita ja vasta sitten vahvarien erot ym. kaukana näiden takana.

    Itselläni mm. on kuulo sen verran toispuoleinen, että olen kyvytön arvioimaan stereokuvaa tai äänikentän kuulautta. Mp3:sten näytteennottotaajuuden ja pakkaustason vaikutuksen kyllä erotan. Sekin vaatii jo linnunpönttöjä parempia kajareita. Toisaalta oman tilan akustiikka pilaisi nykyisiä kalliimmat ämyrit (250 egen tannoyt + 240:n tannoy subbari). (Toispuoleinen, akustoimaton kuutio, vaikka sentään puutalossa)


    Eli siis vastauksena kysymykseen. Tuskin kykenet vahvarien laatueroja erottamaan vaikka sijoittaisit kajareihin mitä tahansa- (Kuultavia luonne-eroja kenties on). Akustiikka tuskin tulee olemaan niin hyvä, että sen rinnalla vahvarien pienet erot enää olisivat äänellisesti merkittäviä.
    Eli jos löytäät tiloissani toimivat kajarit, niin niiden eteen itse säästäisin vahvarin kohdalla kaikki tarvittavat eurot, kunhan kaipaamani ominaisuudet vahvarista vain löytyvät. (Itse unelmoin taajuusvasteen mittaavasta vahvarista, ettei tarvittaisi erillistä mittasysteemiä).
     
    Viimeksi muokattu: 05.07.2012
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Näin ainakin silloin, kun kaiuttimet eivät ole "raskasta high endiä" ja siten vähintäänkin suhteellisen helpot 'ajettavat' vahvistimelle. Toki jos ladot tiskiin suhteettoman euromäärän (viisinumeroisia summia), saattaa heppoinen AV-virva olla silkan tehontarpeen vuoksi hädässä.
     
  16. kasafi

    kasafi Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2012
    Viestejä:
    209
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja lisättäköön vielä että kirjoittamani koski kotiteatterijärjestelmää, jossa on subbari. Stereojärjestelmässä, jossa pääkajarit toistavat myös alimmat bassot, perusvahvarin virranantokyky tms. saattaa loppua kesken.
     
  17. hanhikki

    hanhikki Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ongelmani on seuraavanlainen. Viihdekeskukseni sijaitsee n. 2.3 m leveässä tilassa. Tv taso on leveydeltään n.1.8m. Tällä hetkellä etukaiuttimet Wharfedale 10.1 ovat tv-tason päällä n. 38 cm:n korkeudella. Nyt tekisi mieli hankkia jalustat kaiuttimille ( 60 cm olen ajatellut). Ongelmaksi muodostuu tilanpuute. Sijoittaako kaiuttimet jalustoineen tv-tason sivulle eli lähes sivuseiniin kiinni vai sijoittaisinko jalustat tv-tason taakse, samalle etäisyydelle sivuseinistä kuin nytkin?
     
  18. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 697
    Saadut tykkäykset:
    879
    Kumpikin vaihtoehto on tosi huono koska jokin seinä on liian lähellä. Nyrkkisääntönä pitäisi olla vähintään puoli metriä matkaa joka seinään. Oikea ratkaisu on heivata liian leveä tv-taso helkuttiin niin että tilaa löytyy jalustoille tai hoitaa korotus muuten, vaikka itse nikkaroimalla 20-25 cm korkuiset minijalustat.

    TV-tasot ovat itse pirun keksintöä. Ihmiset hankkivat paljon ongelmia niitä ostaessaan. Kaiuttimet ovat miten sattuu ja vahvistin saunoo suljetussa kopissaan. :rolleyes:
     
  19. hanhikki

    hanhikki Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli tuo minijalustat itsellekkin mieleen kun ajelin uimarannalta kotiin päin. Tv taso on puolison valinta ja juuri ostama, minun myös hyväksymä. Sitä ei kyllä juuri nyt heivata muualle. Tilasta vielä sen verran että se sijaitsee puolitoistakerroksisen talon yläkerrassa. Tästä syystä tv-tason takana/yläpuolella oleva katto laskee jyrkästi alaspäin kuten näille talotyypeille on ominaista.
     
  20. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 697
    Saadut tykkäykset:
    879
    Siinä tapauksessa "kääpiöjalustat" lienevät paras ratkaisu tilanteeseen

    Tämä ei ole välttämättä katastofi (pitäisi nähdä tarkemmat mitat, rakenteet ja sijoittelut). Vinot pinnat voivat olla jopa eduksi hajoittaessaan muuten haitallisia heijastuksia. Kannattaa kuitenkin huolehtia ettei kaiuttimet ole aivan tässä vinossa katossa kiinni.