http://www.taloussanomat.fi/jan-hur...emman-kuin-kreikalla-oli-velkaa/201223505/170 Tässä alkaa pikkuhiljaa muillakin kuin persuilla loppua ymmärrys tämän kriisin kanssa. Viimeistään nyt pitäisi kaikille Suomenkin poliitikoille olla selvää minne nuo tukirahat valuvat. Vaikea on hyväksyä Jyrkin keväälle kaavailemia leikkauksia ja veronkorotuksia, kun tietää, että rahat menevät lyhentämättöminä (eikä riitäkään) Kreikkaan, josta ne siirtyvät saman tien (luultavasti saksalaisille) pankeille. Kreikan tilanne ei tukipaketin saamisen jälkeen muutu miksikään, odottelevat vaan seuraavaa. Ne, jotka katsoivat perjantaina mainion 'Sisäpiirin homma'-dokumentin, tietävät minne ne rahat pankeista menevät. Eikö nyt olisi lopultakin aika antaa markkinatalouden lainalaisuuksien auttaa myös rahalaitokset terveelle pohjalle. Tämä jatkuva tukien syytäminen kun ei muuta mitään.
Se noilla politiikoilla on pelko perseessä, että jos Kreikan antaa romahtaa niin siitä seuraa dominoilmiö elikkä muut euroopaan kriisimaat romahtavat perässä jolloin koko euro saattaa kaatua joka taas johtaisi (ehkä) koko euroalueen syvään lamaan. Mutta sumsummarum, Kreikka otettiin mukaan vaikka taustoja ei tutkittu, uskottiin vaan sanaan ja maineeseen. Itsekkin aikoinaan kreikassa turistina ollessa muistan että missään ravintoloissa mitään summia kassaan lyöty. Jäi verotulot ravintolan pitäjälle. Eläkkeitä maksettu kuolleille jne. Ulos vaan kreikka eurosta, jää muuten luu vetävän käteen.
Se mikä tässä on todella mielenvikasta, on että näitä samoja juttuja ja selityksiä on veivattu nyt jo pari vuotta keväästä 2010!! :hitme: Ja kotimaan taloudessa painellaan paniikkinappuloita...
Kyllä Kreikka pudotetaankin pois eurosta, sehän on siinä pidetty väkisin toistaseks. Nyt kun ollaan saatu jonkillainen turvarahasto kasaan, niin kreikan voidaan antaa upota kaikessa rauhassa ja todeta että ei auta ei, koittakaa nyt pärjätä... Ei mikään maa upota sinne enää mielellään rahaa... Pyydetään vaan sellaisia vakuuksia mihin kreikka ei enää pysty lähtemään mukaan... Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
http://www.telegraph.co.uk/finance/...ng-up-plans-for-Greece-to-leave-the-euro.html Olisiko tässä nyt oikeasti alkamassa operaatio 'Face the facts'?
Raha tuntuu ruokkivan aina ihmisen ahneutta, kuten Mahatma Gandhi sanoi: "Maailma pystyy tyydyttämään kaikkien tarpeen, mutta ei muutamien ahneutta". Nykyisessä jatkuvan kasvun pörssitalousmallissa on hullun usko siihen, että kaikkia luonnon resursseja on loputtomasti kaikkien ihmisten kulutushimoon. Tai ainakin näin suurelle yleisölle uskotellaan ja uskoohan se tyhmä enemmistö tämän mantran: kuluttamalla talous kohenee. Koheneehan se aikansa kunnes romahtaa. Tätä pörssimallia voisi kuvainnoillistaa vaikka seuraavanlaisesti: Miehellä on lompsa, joka tursuaa seteleitä ja kolikoita (luonnonvarat). Mies ajattelee, että onhan tuota rahaa ku roskaa ja siksi käyttelee rahaansa huolettomasti: kolikoita ja seteleitä tippuu maahan ja hän jopa lämmittää takkaa seteleillä. Noh eipä kulu aikaakaan kun lompsa on täysin tyhjä ja mies ihmettelee kuinka ne rahat noin nopeasti hävisivät ja miksi hän nyt syvässä kusessa? Ihanteena pitäisin (karkeasti pelkistettynä) palkatonta yhteiskuntaa (lähes nykyisenkaltainen yhteiskunta ilman rahaa), jossa palkkana/motivaationa olisi hyvä olo toisten auttamisesta, kun tekee jotakin työtä josta on hyötyä toisille (vaikka leivän leipominen). Ihmiset tekisivät sellaisia töitä, jotka eivät saastuta luontoa myrkyillä tai riistä luonnonvaroja, vaan työt olisivat sellaisia, että luonnonvaroja käytettäisiin kestävästi. Näin ympäristö pysyisi puhtaana ja runsaana aina uudelle sukupolvelle. Tosin se, että tässä yhteiskuntamallissa esim. kaupasta voisi ottaa mitä tahansa kuinka paljon tahansa ilmaiseksi vaatisi sen, että ihmisten henkinen kehitys olisi myös (tieteellisteknologisen ohella) tämän päivän tasolla. Tällöin kaikki ottaisivat kaupasta vain sen millä tulisivat toimeen. Lisäetuna olisi myös se, että kaikki ihmiset olisivat ystäviä keskenään, eikä olisi sotia tai muita negatiivisia ihmisten välisiä suhteita. Tämä henkinen positiivisuus laajentuisi luonnostaan myös eläin-, kasvi- ja sienitovereihimme, kun ymmärtäisimme että koko eliökunta on tällä pienellä planeetalla samassa epävakaassa veneessä ja kaikkia tarvitaan mikäli aioimme selviytyä pitkälle tulevaisuuteen. Nykyistä ihmisten elämisen mallia pidän kehitysvaiheena kohti dystopiaa.
Tv:n pääkanavalle oli kutsuttu koko aamuksi Nokia-nimisen puljun ex-pääfloppaaja tähtijuontamaan ja ihmisten ihannoinnin kohteeksi. Julistan Suomen menetetyksi tapaukseksi. ^Onpas muuten harvinaisen hieno kirjoitus tuossa yllä.
.... ei liittynyt pörssin kovinkaan kauheasti vaan ihmisen taipumukseen toimia sosioekonomisesti itselleen edullisesti ja valita parhaan cost-benfit tien ja kuinka siihen vaikuttaa sidosryhmät ja jnejne ...löyhästi sitoen Enronin massahuijauksen mekanismit ja kuinka ihmiset toimivat noin kun vahingon kohde on etäinen. Ihmiset toimivat kyllä juuri näin nyt vaikka kreikassa kun etäinen vihollinen on eu ja oma valtio. Vähäinenkin verojenmaksu on alkuvuodesta huvennut ja valtionvelkaa ei pysty kutistamaan. Mennyttä se on. Mutta Hyvää settiä niinkuin aina TEDssä. .:thumbsup:
Juu pörssi oli liian kapea ilmaisu. Implikaatiot finanssialaan yleisesti olivat kyllä vahvat, esim. bonusjärjestelmien yhteys holtittomaan luotonantoon.
Aikamoisessa utopistisessa haavemaailmassa sitä ihmiset elävät! :hitme: Melko väkivaltainen yhteiskunta olisi rahaton yhteiskunta. Raha on kuitenkin mahdollistanut ihmisten rauhanomaisen kanssakäymisen. Rahalla itsellään kun ei ole mitään tekemistä sotien kanssa. Sodat liittyvät ahneisiin ja itselleen liikaa valtaa keränneisiin ihmisiin/ihmisryhmiin so. poliitikoihin. Sodankäynti ei ole koskaan kannattavaa bisnestä, joten sellaista ei tulla muiden kuin valtioiden taholta harjoittamaan. "Run for your life from any man who tells you that money is evil. That sentence is the leper's bell of an approaching looter. So long as men live together on earth and need means to deal with one another their only substitute, if they abandon money, is the muzzle of a gun."
Otsikon näkeminen/lukeminen voidaan myös lukea kuuluvan lukutaitoon. Öh, pienesti ristiriitainen lausunto. Entäs se euro, rauhallisesti kiistellään sen ympärillä? Rahalla ei ole mitään tekemistä sotien kanssa, mutta ahneudella on? Ok.. "Money is not evil. Love for it is the root of all evil."
"To love a thing is to know and love its nature. To love money is to know and love the fact that money is the creation of the best power within you, and your passkey to trade your effort for the effort of the best among men. It's the person who would sell his soul for a nickel, who is the loudest in proclaiming his hatred of money and he has good reason to hate it. The lovers of money are willing to work for it. They know they are able to deserve it."
Yhteiskunta on tismalleen sen näköinen kuin miten sitä itse kunkin elää omalla esimerkillään. Ei siihen rahaa tarvita että on rauha maailmassa, päinvastoin. Onneksi poliitikot ovat alkaneet tämän oivaltaa. Toivottavasti "huonosti" käyttäytyvät ottavat esimerkistä nopeasti mallia. Ihan selvä on että esimerkillä on vaikutusta. Pörssit, patentit ja muut epäsuorat laitokset nyt aluksi pois maailmasta.
Kunnon valvonta kaikkeen rahaan liittyvään, niin ei olisi mitään ongelmia. Fakta. Itse pidän ihmisiä (suurinta osaa) omaa ja perheensä, korkeintaan sukunsa sekä ystäviensä etua ajattelevina ahneina otuksina. Jos annetaan yhtään siimaa, niin varmasti kusettaa ja kunnolla. Kusettamisen mahdollisuus pitäisi poistaa, koska tiedetään ihmisen luonto.
Reilun kuukauden mittainen plazaloma päättyköön tähän hälyttävään uutiseen: Yhä useampi nuori jää työkyvyttömyyseläkkeelle Masentuneiden määrä on räjähtämässä käsiin ja hoitona on jopa alle 25-vuotialle henkilöille "lääkettä naamaan ja työkyvyttömyyseläkkeelle loppuiäksi". Tälläkö Suomi saadaan uuteen nousuun? Mitkä ovat masentumisen syyt? Kuinka suuri osuus näistä eläkeläisistä on oikeasti työkyvyttömiä ja kuinka moni jää loikomaan sossurahoilla silkkaa laiskuuttaan? Yhtäkaikki, tilanne on Suomen huoltosuhteelle täysin kestämätön. Samaan aikaan joku Vartiainen visioi, että tulevien sukupolvien pitäisi työskennellä 78-vuotiaiksi asti. Kannattaisiko sittenkin ensin kartoittaa keinoja työllisten osuuden kasvattamiseen? Samasta aiheesta vuodelta 2010: Tuhannet helsinkiläisnuoret elävät tuilla ilman työtä tai koulutusta
Meidän hienossa globaalissa yrityksessä töitä siirretään nyt vauhdilla halvempiin maihin. Kun kysellään että miksi ei nuoria, halvempia, palkata, ei kukaan osaa vastata. Korkein johto tekee päätökset ja nehän eivät tunnetusti ymmärrä yrityksensä toiminnasta enää mitään, vain raha ja osakkeenarvo on se mitä he katsovat. Suosikaa suomalaisia pienyrityksiä! Taidan minäkin päätyä työttömyyseläkkeelle jos tämä jatkuu näin?
Aiheellinen huoli. Hallitus ei ole ihan ulkona tilanteesta. http://lib.eduskunta.fi/Resource.phx/kirjasto/oikeudellinentieto/tietopaketit/yhteiskuntatakuu.htx Lääketieteelliseen puoleen en hevin uskalla ottaa kantaa. Yksi masennusdiagnoosilla työkyvyttömyyseläkkeellä olevan nuorehkon naisen tunnen, ja hän on kyllä niiin kouriintuntuvasti ahdistunut/sairas/poissaoleva että en arvaa ihan kevyesti mennä heittelemään että laiskuuttaan makaavat sossun varassa. (tämä ennen vilkas ihminen alkoin muuttua vaisummaksi pikku hiljaa valmistumisen jälkeen kun töitä ei tahtonut löytyä, ja kun löytyi niin työnantaja kusetti - - oliko tällä seikalla mitään syy-yhteyttä sairastumiseen, sitähän minä en tiedä)
hyvä että asialle tehdään jotain, mutta muutamia kysymyksiä tuo silti aiheuttaa: 1. Mitä jos nuoren paikkakunnalta ei löydy ammattia vastaavaa työ-/harjoittelupaikkaa? 2. Menettääkö nuori tuet, jos hänelle tarjotaan jotain aivan toisen alan työtä (palkatonta harjoittelua), kuin mihin hän on valmistunut eikä ota sitä vastaan? 3. Mikä estää, etteivät työnantajat ala surutta käyttämään hyväksi ilmaista työvoimaa?
Edelleen aiheellisisa huolia. Kertovat siitä, että yksinkertaisten ratkaisujen tarjoajat harvoin ovat ajatelleet asioita kovin perusteellisesti. Kaikella mitä tehdään tai jätetään tekemättä on vaikutuksia ja jälkiseuraamuksia mitä ei pystytä hahmottamaan. Yhden hyvä on toisen paha. Luulen että noita kysymyksiä tulee enemmänkin eteen.